Правна помош и совети

Член од
3 декември 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
не мора да значи дека цекале. Сте биле утужени и не сте одговориле на покана од суд ( најверојатно сте мислеле дека ако не примите е неуредна достава и не моат ништио). Видете кога сте утужени побарајте го извршителот и ако има неправилности поднесете приговор или евентуално барање за враќање во поранешна состојба.
Најпаметно е кога ке ги соберете документите консултирајте се со адвокат
Ne sme tuzeni nema nisto stasan najdovme se smetki od struja e plateno a radiodifuznata taka e odbiena ne e plateno!! ama sepak Vi blagodaram

Член од
16 март 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
Znae li nekoj kako ide koga ke pomine rokot za izdrzuvanje na kaznata ili potocno
na den 26 maj 2010 izrecena mi e kazna vo traenje od edna godina zatvor i spored zakonot sega vo maj 2013 treba da nastapi zastaruvanje na izvrsuvanje na kaznata pod clen 109 stavka 5 a deloto e napraveno vo 2004 i e so clen 378 st 3 v.v. st 1 od kz ili pojasno vozenje na patnicko motorno vozilo so tablicki od drugo vozilo
celo vreme od 2005 sum vo odsustvo od R.Makedonija i sega bi se vratil no kako toa ke pomine i kako da pravam so poternicata koja znam deka togas pred godini i godini ja imav dobieno i najverojatno ke bidam priveden uste na granicnata kontrola.:(

Silvio

Strength And Honor
Член од
21 јануари 2009
Мислења
311
Поени од реакции
167
zdravo imam edno prasanje na tatko mi mu stigna pismo od izvrsitel od 2004 godina deka ima zaostanat dolg od EVN !! Ja nogjam smetkata platena no toa ustvari da ti bilo za radiodifuzna taksa se odbivalo togas!! Znaci cekale da pominat 9 godini pa si baraat pari Dali sega treba da se podnese prigovor ili nesto slicno ? Dokolku nekoj bi mozel da mi objasni so i kako ili treba da si plate dolgot ?
Ако не сте биле воопшто тужени (значи ако воопшто не е поднесена тужба против вас а не у ситуација ве канеле вие не сте иделе или можна е варијанта да ви биле праќани покани али поради ваша недостапност, промена адреса, погрешна адреса, грешка во адресата поканите за суд не стигале до вас а била покрената тужба па било констатирано дека неуредно сте биле повикани и слично) во периодот од моментот кога требало да ја платите сметката до денес има апсолутна застареност на тоа побарување за таа сметка. Како што ти пишале погоре застареност за тоа дело е 1 година. Само треба да се појавите на суд или/и да поднесете приговор за застареност зошто ако не приговарате за застареност судот ке ја води постапката и ке ви ги земе парите. Не иде тоа по службена должност. Распрашајте се убаво, конслутирајте се со адвокат ако треба.
--- надополнето: 17 март 2013 во 00:34 ---
Пред 40 години е купен имот од страна на мојот дедо и неговиот брат и од тогаш истиот се користи, но купопродажниот договор е изгубен од страна на братот. Синот на продавачот на парцелата иако бил присутен и знае дека е извршена продажбата, негира дека тоа се случило. Парцелата пред 5 години стана атрактивна за продажба и претпоставувам дека тоа е причината зошто одеднаш се предомисли синот на продавачот...
Што е решението? Дали и како може да се докаже дека навистина постоела продажба на парцелата? Иако навистина не знам како бидејќи купопродажниот договор е изгубен, а продавачот е починат.
Да направите увид некако во Катастарските книги на кое име се води имотот. Можеш да пробаш и онлајн преку лоцирање на земјиштето мислам дека http://www.katastar.gov.mk . Ако е жив дедо ти или братот или двајцата директно од Катастар да извадите имотен лист, тоа е сигурен показател кој е сопственик за земјиштето, дали се работи за сосопственост, владение и тн. Евентуално кај нотарот кај што бил склучен договорот да отидете мора да има во архива он еден договор секогаш чуваат за архива, е сеа пред 40 години што било тоа тоа е друга работа...

Член од
18 март 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ми треба правна помош.
Имено на сопругата и е блокирана трансакционата сметка од страна на извршител. Таа трансакциона сметка е 100 % блокирана, и сега неможе да ги извади парите кои и доспеваат таму по основ на плата.
Јас колку што знам извршител може да ја блокира сметката и да подигне најмногу до 30 % од средствата кои се влезени на неа. Имено сопругата зема плата од 10 000 денари, а извршителот има земено 4600 денари од неа.
Дали е тоа согласно законот или извршителот прекршува некои закони? Или пак има некои нови измени во законот за извршители каде тие смеаат да подигаат и до 50 % од сумата.
Инаку се работи за тужба во износ од 30 000 денари за неплатена кирија за 3 месеци за локал. Сега со наградата за извршителот треба да платиме 40 000 денари.
10 000 извршителот бара како награда, ја блокира сметката да неможе да се врши никаква трансакција и повлекува скоро 50 % од средствата на сметката.
Ќе ве молам ако може некој да ми даде било каква правна помош.

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Ми треба правна помош.
Имено на сопругата и е блокирана трансакционата сметка од страна на извршител. Таа трансакциона сметка е 100 % блокирана, и сега неможе да ги извади парите кои и доспеваат таму по основ на плата.
Јас колку што знам извршител може да ја блокира сметката и да подигне најмногу до 30 % од средствата кои се влезени на неа. Имено сопругата зема плата од 10 000 денари, а извршителот има земено 4600 денари од неа.
Дали е тоа согласно законот или извршителот прекршува некои закони? Или пак има некои нови измени во законот за извршители каде тие смеаат да подигаат и до 50 % од сумата.
Инаку се работи за тужба во износ од 30 000 денари за неплатена кирија за 3 месеци за локал. Сега со наградата за извршителот треба да платиме 40 000 денари.
10 000 извршителот бара како награда, ја блокира сметката да неможе да се врши никаква трансакција и повлекува скоро 50 % од средствата на сметката.
Ќе ве молам ако може некој да ми даде било каква правна помош.
Најдобро, а и најбрзо ќе биде да отидеш кај извршителот со потврда за вработеност на сопругата и тогаш извршителот ќе направи нов налог за третина од плата.
Иначе извршителот не знае дали твојата сопруга е вработена, а 10.000 денари што ги кажуваш не се награда за извршителот туку тука влегуваат администрирање, извршни дејствија, трошоци и на крај наградата е најмалиот дел од сето тоа.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Најдобро, а и најбрзо ќе биде да отидеш кај извршителот со потврда за вработеност на сопругата и тогаш извршителот ќе направи нов налог за третина од плата.
Иначе извршителот не знае дали твојата сопруга е вработена, а 10.000 денари што ги кажуваш не се награда за извршителот туку тука влегуваат администрирање, извршни дејствија, трошоци и на крај наградата е најмалиот дел од сето тоа.
Всушност наградата е токму најголемиот дел од тоа :)

Член од
30 јануари 2012
Мислења
22
Поени од реакции
18
Имам прашање до сите правници, па и до тие кои можеби го имале истиот проблем.
Вака.. мислам дека беше Декември некаде, направив сообраќаен прекршок , на патарина , од Скопје накај Велес.. Ја закачив рампата, бев нешто расеан па имаше еден камион пред мене се задржа повеќе од обично и кога тој крена и јас по него и само шо поминувам ми текнува дека не платив , а само еден метар откако ја поминав рампата.. тој што напаќаше најверојатно не ме ни видел, па уште малку и врз мене ќе ја спуштел изгледа, и јас одма назад полека и не очекував дека толку брзо ќе ја спушти не погледнав уствари, малце ја искривив, и ајде таму направија компликации за ништо.. а им реков да си платам колку треба да не се замараме, не беше намерно.. Па тој шефот инсистираше на полиција да се јават , така му било наредено и така ме пишаа.. Сега ми стигна , дека сум направил прекршок при што сум нанен штета од 2000 денари и треба да се јавам на суд, на 4 Јуни а јас тогаш ќе бидам во Америка, па ќе ве молам за совет, што би можел да направам, може ли порано да одам? или да дадам полномоштво при што ќе пополнам писмена изјава итн. Знам дека ако одам на суд можеби и ќе ме ослободат.. но нема да бидам овде..

Благодарам однапред

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Всушност наградата е токму најголемиот дел од тоа :)
Колега ако го познаваш тарифникот за работа на извршителите ќе знаеш дека награда за побарување од 30.000,00 денари изнесува 35 евра така да со ДДВ изнесува околу 2.550,00 денари, ама тоа е само наградата. Администрирањето е 581,00 денари, е сега цената за извршните дејствија зависи што све е превземно.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Колега ако го познаваш тарифникот за работа на извршителите ќе знаеш дека награда за побарување од 30.000,00 денари изнесува 35 евра така да со ДДВ изнесува околу 2.550,00 денари, ама тоа е само наградата. Администрирањето е 581,00 денари, е сега цената за извршните дејствија зависи што све е превземно.
Во право си колега, но и извршните дејствија не би требало да чинат толку многу со оглед дека изготвувањето на налогот за извршување изнесува 25 евра, изготвувањето на каматна листа изнесува 1 евро по стапка, една копија 0.5 евра и сл.

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Во право си колега, но и извршните дејствија не би требало да чинат толку многу со оглед дека изготвувањето на налогот за извршување изнесува 25 евра, изготвувањето на каматна листа изнесува 1 евро по стапка, една копија 0.5 евра и сл.
Точно така е, ама на се тоа се додава и ДДВ од 18 % плус трошоци за барање за трансакциони сметки од КИБС се наплаќа 500 денари, доставата на налогот до банка 6 евра, до доверителот уште 6 евра поштенски трошоци и кога ќе собереш све на купче ете ти ги 10.000,00 денари.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Точно така е, ама на се тоа се додава и ДДВ од 18 % плус трошоци за барање за трансакциони сметки од КИБС се наплаќа 500 денари, доставата на налогот до банка 6 евра, до доверителот уште 6 евра поштенски трошоци и кога ќе собереш све на купче ете ти ги 10.000,00 денари.
Трансакциските сметки можат да бидат наведени (а така и би требело да биде) во барањето за извршување (начело на економичност на постапката), така да таа ставка нема да биде тарифиррана.
Ставката од 6 евра за достава не се однесува за поштенски трошоци, туку само кога доставата се врши непосредно, а кога доставата на писмената се врши преку пошта се наплаќа само реалната цена на поштарината (и до банката и до доверителот).

Член од
9 февруари 2007
Мислења
441
Поени од реакции
61
zdravo pred 2-3 meseca devojkata ja ucev da vozi kola 2 dena pred da polaga na poligon..i policija na sopra i kako demek ke i pise kazna za vozenje bez dozvola i jas so 300 molenja ubeduvanja go ubediv da ne ni pise ...policaecot rece demek ako uste ednas ne fatel ke pisel kazna i jas mu vikam fala sakate li nesto da ve pocastam sokce ova ona ? i policaecot kako ne treba nisto i pola saat ni zborese za soobrakajni prekrsoci i drugi gluposti i cao prijatno
i sea na devojkata i stiga kazna vo koja sto pisuiva na koj den mestoto kade vozela upravuvala motorno vozilo pred da se stekne so vozacka dozvola i deka odbiva da ja potpise kaznata ?? moze li nesto da prevzememe vo vrska so ova ? znaci i tatko mi i jas bevme na lice mesto i devojkata moze li da go tuzime policaecot ili bilo sto ?da se obratime na javen pravobranitel ili bilo sto
znaci ne mi e krivo da pisese odma na lice mesto tuku odposlem i odbiva da ja potpise kaznata znaci toa e nezakonski i dali postoi moznost da se kazni policaecot ?

Inception

Професор Д-р
Член од
3 април 2012
Мислења
115
Поени од реакции
55
zdravo pred 2-3 meseca devojkata ja ucev da vozi kola 2 dena pred da polaga na poligon..i policija na sopra i kako demek ke i pise kazna za vozenje bez dozvola i jas so 300 molenja ubeduvanja go ubediv da ne ni pise ...policaecot rece demek ako uste ednas ne fatel ke pisel kazna i jas mu vikam fala sakate li nesto da ve pocastam sokce ova ona ? i policaecot kako ne treba nisto i pola saat ni zborese za soobrakajni prekrsoci i drugi gluposti i cao prijatno
i sea na devojkata i stiga kazna vo koja sto pisuiva na koj den mestoto kade vozela upravuvala motorno vozilo pred da se stekne so vozacka dozvola i deka odbiva da ja potpise kaznata ?? moze li nesto da prevzememe vo vrska so ova ? znaci i tatko mi i jas bevme na lice mesto i devojkata moze li da go tuzime policaecot ili bilo sto ?da se obratime na javen pravobranitel ili bilo sto
znaci ne mi e krivo da pisese odma na lice mesto tuku odposlem i odbiva da ja potpise kaznata znaci toa e nezakonski i dali postoi moznost da se kazni policaecot ?
odi na sud.. ne ja plakjaj kaznata

Член од
25 март 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
Вака:

Ова е место на форумот Кајгана каде секој од членовите може слободно да се обрати во врска правните недоумици или проблеми.
Бидете слободни и прашувајте. Колегите правници или јас ке ви одговориме
--- надополнето: 25 март 2013 во 14:58 ---
Nov clen sum bi sakal ako moze nekoj da mi potvrdi ili da me sovetuva za slednoto.
Dali pri sklucuvanje na dogovor za dozivotna izdrska primatelot na uslugata moze da bide zastapuvan od negov advokat so predhodno dadeno polnomosno(vo koe e navedeno deka e specijalno samo za sklucuvanje na dogovorot)bidejki vo zakonot za obligacioni odnosi ne stoi deka toa ne e dozvoleno,odnosno stoi deka davatelot na uslugite moze da bide zastapuvan od polnomosnik a dodeka za primatelot ne stoi nikakov clen vo zakonot.
Odnapred blagodaram.

Член од
9 февруари 2007
Мислења
441
Поени од реакции
61
odi na sud.. ne ja plakjaj kaznata

da toa i planiram da go napravam no kako ke dokazam na sudijata deka ne lazam ke idaam jas tatko mi i devojkata no zosto da ni veruva neli sepak e on policiski sluzbenik.....zatoa jas mislev neznam da se obratam kaj naroden pravobranitel ili nesto slicno

Kajgana Shop

На врв Bottom