Правна помош и совети

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Уште еден доказ дека во оваа држава ако немаш човек ништо непраиш.Денеска ми го сменија решението за данок.И замислете,куќата ја наследив од мојте родители,а живеам кај што сум мажена на друга адреса,е сега пошто личната карта ми се води на друга адреса,јас за мојата куќа треба да платам 50% повеќе данок на имот!
Има ли резон? кои закони луѓе,ова не е нормално!

Член од
18 јануари 2012
Мислења
34
Поени од реакции
18
Уште еден доказ дека во оваа држава ако немаш човек ништо непраиш.Денеска ми го сменија решението за данок.И замислете,куќата ја наследив од мојте родители,а живеам кај што сум мажена на друга адреса,е сега пошто личната карта ми се води на друга адреса,јас за мојата куќа треба да платам 50% повеќе данок на имот!
Има ли резон? кои закони луѓе,ова не е нормално!
За куќата ќе платиш данок според законски утврдената стапка, а за станот во кој што живееш данокот што треба да го платиш е 50% понизок затоа што согласно законот за данок на имот за имотот во кој живееш имаш право на даночно ослеснување од 50%.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Куќата кај што живеам не е на мое име,гласи на мажот ми.

Незнам како ги прават овие закони ама јас не сум ја купила куќата, сум ја наследила, а нели наследвото од прв ред не се плаќа.Мислам дека некој треба да го разгледа ова....за мене тоа не е луксуз, а и живеам и тамо и тамо....да не измислат некој закон па да почнат да ги одземаат наследствата.

Член од
18 јануари 2012
Мислења
34
Поени од реакции
18
Куќата кај што живеам не е на мое име,гласи на мажот ми.

Незнам како ги прават овие закони ама јас не сум ја купила куќата, сум ја наследила, а нели наследвото од прв ред не се плаќа.Мислам дека некој треба да го разгледа ова....за мене тоа не е луксуз, а и живеам и тамо и тамо....да не измислат некој закон па да почнат да ги одземаат наследствата.
данок на имот плаќаш на имотот кој е во твоја сопственост без разлика како си го стекна, дали си го купила или наследила не е важно, а за да плаќаш со повластена стапка, односно намалено за 50% треба да живееш во тој имот, ти како што кажуваш се води дека живееш во станот кој се води на име на мажот ти, а тоа за наследството е веќе друго, во тој случај се плаќа данок на наследство и подарок и доколку наследуваш како наследник од прв наследен ред ослободена си од тој данок.
Прочитај го законот за даноци на имот и ќе ти се разјаснат работите за тоа како оди плаќањето :)

Член од
29 август 2010
Мислења
11
Поени од реакции
0
Здраво форумџии! Ме интересира нешто во врска со правото, па гледам дека има голем број од Вас што се добро информирани. Моето прашање е дали доколку при самоодбрана во тепачка повредите малолетник, а и полнолетно лице, (значи двајцата ја предизвикуваат или пак поголема група) дали се одговара кривично? Ве молам да ми објасните подетално. Ви Благодарам

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Здраво форумџии! Ме интересира нешто во врска со правото, па гледам дека има голем број од Вас што се добро информирани. Моето прашање е дали доколку при самоодбрана во тепачка повредите малолетник, а и полнолетно лице, (значи двајцата ја предизвикуваат или пак поголема група) дали се одговара кривично? Ве молам да ми објасните подетално. Ви Благодарам​
Нужна одбрана ја исклучува противправноста значи не се одговара кривично!

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Ај ќе ве замолам на кој му е познато за пополнување на годишната даночна пријава во првата ставка за придонеси од плата во бруто износ се пријавува бруто платата со придонесите или...и во ослободување се впишува само годишното ослободување или вкупно со сите износи за пиом и фзо...???
Однапред благодарам

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Здраво форумџии! Ме интересира нешто во врска со правото, па гледам дека има голем број од Вас што се добро информирани. Моето прашање е дали доколку при самоодбрана во тепачка повредите малолетник, а и полнолетно лице, (значи двајцата ја предизвикуваат или пак поголема група) дали се одговара кривично? Ве молам да ми објасните подетално. Ви Благодарам
Прво...зборуваме без основа овде.Има истрага против тебе?
Треба да биди покрената постапка по предлог на МВР преку Јавно Обвинителство...
Ако се покрени на суд се докажува дали имало или немало нужна одбрана...со помош на сведоци,вештаци...судот ќе ги утврди фактите....
Вака зборуваме напразно....и чисто теоретски.....
Секој случај си е приказна за себе.....

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Здраво. Имам прашање, само ве молам за компетентен одговор или мислење на правниците.
Фалсификуван ми е потписот од фирма и добив некои фактури за плаќање. Јас ја имам раздолжено таа роба. Од претходно ги имам истите фактури кои не се потпишани, но денес ги добив истите "потпишани" со мој потпис- фалсификат (како некое решение за повторна наплата). Е сега ме интересира што совет ќе ми дадете, дали да доставам тужба за фалсификување, или да ја почекам нивната тужба, доколку се осмелат да пуштат.

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Здраво. Имам прашање, само ве молам за компетентен одговор или мислење на правниците.
Фалсификуван ми е потписот од фирма и добив некои фактури за плаќање. Јас ја имам раздолжено таа роба. Од претходно ги имам истите фактури кои не се потпишани, но денес ги добив истите "потпишани" со мој потпис- фалсификат (како некое решение за повторна наплата). Е сега ме интересира што совет ќе ми дадете, дали да доставам тужба за фалсификување, или да ја почекам нивната тужба, доколку се осмелат да пуштат.
Почекај како ќе се одвиваат работите.....
Ако те тужат,веднаш(во рок од 8 дена) ќе упатиш приговор на тужбата(платниот налог)........
Ако оди случајот на суд,ќе мора да предложиш вештак(графолог)кој ќе потврди најавтентично пред судот дека навистина не се работи за твој потпис....

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Незнам дали е за тука прашањево...

Што е кривична пријава од полиција ? идеш апс со нејзе,казна плаќаш или ?

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Незнам дали е за тука прашањево...

Што е кривична пријава од полиција ? идеш апс со нејзе,казна плаќаш или ?
Не,не...
Полицијата дава предлог(пријава) до Јавното Обвинителство кое по службена должност треба да одговори и доколку увидат елементи за кривично гонење поднесуваат до основен суд обвинителен акт со предлог за осуда на осомниченото лице...
Во апс се оди(не дај боже) откако судот ќе донесе правосилна пресуда....
Можно е доколку судот смета дека така полесно би ги обезбедиле доказите можно е доделување на мерката притвор....
Евентуална казна се плаќа по правосилноста на пресудата,значи покрај тие редовни трошоци како -трошоците во постапката,за судот,адвокатите,........
Најчесто паричните казни или оштети) се остваруваат во парница,значи по окончувањето на кривичниот процес,кривичниот суд ги упатува странките на граѓански спор,во кој ги истакнуваат парични побарувања. од нанесена материјална,и нематеријална штета....
Ова најчесто ако странките кои пред тоа побарале оштета не се задоволни од пресудата на судот во врска со нивните парични побарувања...
Тоа е тоа,малку подетално,ако те интересира нешто друго слободно прашај...

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Не,не...
Полицијата дава предлог(пријава) до Јавното Обвинителство кое по службена должност треба да одговори и доколку увидат елементи за кривично гонење поднесуваат до основен суд обвинителен акт со предлог за осуда на осомниченото лице...
Во апс се оди(не дај боже) откако судот ќе донесе правосилна пресуда....
Можно е доколку судот смета дека така полесно би ги обезбедиле доказите можно е доделување на мерката притвор....
Евентуална казна се плаќа по правосилноста на пресудата,значи покрај тие редовни трошоци како -трошоците во постапката,за судот,адвокатите,........
Најчесто паричните казни или оштети) се остваруваат во парница,значи по окончувањето на кривичниот процес,кривичниот суд ги упатува странките на граѓански спор,во кој ги истакнуваат парични побарувања. од нанесена материјална,и нематеријална штета....
Ова најчесто ако странките кои пред тоа побарале оштета не се задоволни од пресудата на судот во врска со нивните парични побарувања...
Тоа е тоа,малку подетално,ако те интересира нешто друго слободно прашај...
Еве пример со овие што ги уапсија малолетнициве,што можат да им направат ? кривични добиле демек..иам и другари што исто добивале казни,за тепачки,возење кола без дозвола,и такви работи,и тоа по неколку пати,а никад не ги однеле апс или слично...ќе ги земат у станица,утредента ќе ги пуштат... многу ме интересира како иде тоа,колку жолти можеш да добиеш...и фала ти на одговорот :)

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Еве пример со овие што ги уапсија малолетнициве,што можат да им направат ? кривични добиле демек..иам и другари што исто добивале казни,за тепачки,возење кола без дозвола,и такви работи,и тоа по неколку пати,а никад не ги однеле апс или слично...ќе ги земат у станица,утредента ќе ги пуштат... многу ме интересира како иде тоа,колку жолти можеш да добиеш...и фала ти на одговорот :)
Пази сега...
Не мешај прекршочна со кривична пријава...
Тие дела кои ги наброја се прекршоци,кои носат до 3 години казна затвор,но начесто се поминува со парична казна....(во зависност од прекршокот)....
Напишаното погоре беше за кривичната постапка.....
Твоите другари лесно поминувале досега зошто се малолетници,а малолетниците имаат попуст(заради нивната возраст,незрелост и неможност да го сфатат делото шо го чинат).....пред законот,најчесто поминуваат со опомена..
Но се си има граници....и сигурно со жолтите картони важи правилото од фудбал,два жолти и црвен картон...
Околу апсењата,мое мислење е дека ќе поминат само со опомена....

Kajgana Shop

На врв Bottom