Почнува обуката на професорите за проектот "компјутер за секое дете"

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
Абе..„вие„ чинам дека најмалку пет децении непрекинати (од никого) имавте време ..за да направите нешто..односно дел од ова за кое ..како сеирџии (безнадежни) „сугерирате„..
Ама ..рокот на (зло)употреба..мислам дека и сами гледате..дека ви е одамна минат..без шанса да нешто измените..
Наскоро и бајбок ќе ви се чини како да сте у вашето грцко..лептокарија и халкидики де..
:pipi:
Кои тоа ние? Родители кои плаќаат за сите грешки у државава? Налет такви сеирџии како нас кога сите сеир им пукаат. Не ми е јасен твојот пост во контекст на темава. Грчка? Ваша? Не е моја нит била, а не знам ни како изгледа од таа страна на граница. А би требало да знам оти тоа се мои земјаци и сето тоа било Македонија. Но сето тоа е офтопик. А уште повеќе е офтопик кога ќе кажам дека не знаеш за кого сум или за кого не сум, а напаѓаш ние. Прочитај за одредени политички теми, види кого бранам, никого батка, све ми е тоа исто, кој не чини не чини и точка. Ни Пикасо не би го улепшал.

Муабетот е друг, која е оправданоста на сето ова погоре. Кое е твоето видување за ова. Откако се донесени пц-јата немам слушнато збор дека се користат за нешто. Кој е твојот став за вакви набавки, обуки? Децата научија нешто? Се подобри наставата?

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
JAS MISLAM DEKA E VO RED.PRVO MORASE VLADATA DA GI PODMLADI PROFESORITE,PA SEGA DA GI OBUCAVA.

ZAR NEZNAETE DEKA SO NOVIOT ZAKON ZA PENZIONIRANJE,VO UCILISTATA RABOTAT BABI SO 62 GODISNA STAROST I DEDOVCI KOI IMAAT 64 GODINI

PA NE E LESNO NA TAA VOZRAST NEKOJ DA VE MALTRETIRA DA UCITE.
ZA ZALENJE SE PROFESORITE!
NE IM SE GLEDA,NE IM SE SLUSA A NORMALNO I TESKO PAMTAT!

ONI NE SE KRIVI STO OSTARELE,I VO TOJ PROCES NA STAREENJE NEKOJ SI MU TEKNALO DA GI TERA DA UCAT?

E OVA TI SE VIKA RODI BABO MASKO DETE ,A BABA NEMOZE DA RODI NIKAKVO,NI MASKO NI ZENSKO.

AMA KOJ DA SFATI?????TOA E KOMPLICIRANO.

DA NE JA SFATI NEKOJ OD DPMNE POGRESNO POGOVORKATA,PA DA IM STEGNE ZAKON SO KOJ KE MORA SEKOJ DEDO NA 64 GODINI DA NAPRAVI PO EDNO MASKO DETE,A BABATA NA 62 GODINI DA MORA DA GO RODI,PA DURI TOGAS DA IMA PRAVO NA PENZIJA.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Од 14 март до 15 мај 2009-та година ке се спроведува обука на наставниот кадар во средните училишта по повод проектот "компјутер за секое дете".
Наставниците ке бидат обучени за примена на компјутерот во наставата за секој одделен предмет. Ваквата обука со воодушевување е прифатена од наставниот кадар чии коментари се дека на овој начин многу ке се олесни наставата и истата ке добие нагледност, ке се добие поголема мотивираност кај учениците, ке се зголеми можноста за трајни знаења и ке се осовремени целокупниот наставен процес.
На овој начин конечно ке се приближиме кон европско образование а усвоените знаења ке бидат трајни пошироки и поефектни. На овој начин се олеснува работата и на учениците и на професорите. Сметам дека иако почекавме да профункционира, сепак е еден од најдобрите проекти што се спроведени досега во полза на образованието и учениците
сеа им текна обука....кога нема здрав компјутер...башка...теле се учи, вол не се учи...

Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
Kaj cajkan pa i plavush(a)..... jas sum bil i sum videl, WC bez vrati i kazancinja, dupki po podot, pocrneti zidovi, spusteni plafoni(a ne se knauf), tabli pola zeleni pola kafeni zatoa sto se izlupeni od vremeto, klupi na koi ti e strav da se potpres( na istite sedev kako ucenik pred 25 godini), i na niv monitori, sedum na edno PC, kolku za mackanje oci neli ?
Vo nastavnickata kancelarija seuste stoi Niskiot TV- Lirija :):):) so osum senzorski kanali ..jebote.....:pos2::pos2::pos2: i sobna antena.
Од кај си бе ти интел ? а ова како да го опишуваш моето училиште во коешто и јас имам учено :)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Абе..„вие„ чинам дека најмалку пет децении непрекинати (од никого) имавте време ..за да направите нешто..односно дел од ова за кое ..како сеирџии (безнадежни) „сугерирате„..
Ама ..рокот на (зло)употреба..мислам дека и сами гледате..дека ви е одамна минат..без шанса да нешто измените..
Наскоро и бајбок ќе ви се чини како да сте у вашето грцко..лептокарија и халкидики де..
Грешка си лаву,овој пат си навистина со погрешно мислење.Знаеш и сам дека многупати е подобро да не направиш ништо одколку да направиш огромна и непоправлива штета во образовниот систем.Па не мислиш ваљда дека лесно и едноставно ќе ги вратиме генерации ученици за година,две или три назад со учењето,само за да се поправи грешката што со избрзување ја направи оваа власт за неколкумина да си накалапат по 5-6 милиони евра на своите лични конта,за сметка на квалитетната едукација од две или три залудно потрошени години,како вртачи окулу монитори наместо правилно едуцирани ученици.:toe:

lav

Член од
17 март 2005
Мислења
1.203
Поени од реакции
13
Кои тоа ние? Родители кои плаќаат за сите грешки у државава? Налет такви сеирџии како нас кога сите сеир им пукаат. Не ми е јасен твојот пост во контекст на темава. Грчка? Ваша? Не е моја нит била, а не знам ни како изгледа од таа страна на граница. А би требало да знам оти тоа се мои земјаци и сето тоа било Македонија. Но сето тоа е офтопик. А уште повеќе е офтопик кога ќе кажам дека не знаеш за кого сум или за кого не сум, а напаѓаш ние. Прочитај за одредени политички теми, види кого бранам, никого батка, све ми е тоа исто, кој не чини не чини и точка. Ни Пикасо не би го улепшал.

Муабетот е друг, која е оправданоста на сето ова погоре. Кое е твоето видување за ова. Откако се донесени пц-јата немам слушнато збор дека се користат за нешто. Кој е твојот став за вакви набавки, обуки? Децата научија нешто? Се подобри наставата?
Ееее де де..си „се препознал„ чинам..веднаш..според гестовите и прашањата ..Кои сте (биле) вие..прашуваш?
Па у последно време сте ептен препознатливи..стално (нешто) „закерате„..а ништо не превземате..за да се видоизмени билошто..или бачилата ти се помили..неодамна казнети..или повеќе преферираш некој во тренерки да дојде овде?
Во вакво наследено буниште од пост-комунистичко општество каде ..ОД БИЛО КАДЕ И ДА ПОЧНЕШ..сталн си има некаква работа за да поправаш..и не прашувај од каде..од билокаде и да се започне со „тргањето„на жабокречината во која е оставено општеството наше и секако и твое...
пс
А зашто не се користат ПЦ-та?..е добро е...и секако и наместо прашање..а одговор би требало да (ни/ти) даде некој министер (само не во тренерки)..ами некој кој сака дечињата..барем привидно да стапнат во векот во кој се и родени...

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Еве го прашањето од @Lurtz
Eве го одговорот на @lav
Ееее де де..си „се препознал„ чинам..веднаш..според гестовите и прашањата ..Кои сте (биле) вие..прашуваш?
Па у последно време сте ептен препознатливи..стално (нешто) „закерате„..а ништо не превземате..за да се видоизмени билошто..или бачилата ти се помили..неодамна казнети..или повеќе преферираш некој во тренерки да дојде овде?
Во вакво наследено буниште од пост-комунистичко општество каде ..ОД БИЛО КАДЕ И ДА ПОЧНЕШ..сталн си има некаква работа за да поправаш..и не прашувај од каде..од билокаде и да се започне со „тргањето„на жабокречината во која е оставено општеството наше и секако и твое...
пс
А зашто не се користат ПЦ-ијата?..е добро и наместо прашање..а модговор би требало да дае некој министер (само не во тренерки)..ами некој кој сака дечињата..барем привидно да стапнат во векот во кој се и родени...
И ај после дискутирај со вакви ^

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Еве го прашањето од @Lurtz

Eве го одговорот на @lav

И ај после дискутирај со вакви ^

Замина во штабот по инструкции за да одговори на мојата реплика.:smir:

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Дајте ја да бидам професор

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Да ги правеа подовите и прозорите и вецињата (факт е дека направија и многу подови и прозори барем во нашата општина) ќе беше: абе овие од владата здрави се? 21 век сме, а тие се уште не ни обезбедиле компјутери. И се така ние народот секогаш си наоѓаме чаре за да можеме сопствената немоќ и фрустрации да си ги изразиме и да се исплукаме едно убаво. А неоти ни е и до прозори и подови, компјутери и др. Битно е да се оправдаме за мрзата што од ден на ден не гуши, за бегањето од часови, за недисциплината на часовите, за непочитувањето на релација наставник- ученик, за политиката која длабоко навлегла во училиштата итн. итн. итн....... :toe:

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
абе ајде наскоро ќе почнат со обука, а во повеќе од 60% од училиштата компјутерите се толку демолирани што не се ни уклучуваат... убаво тоа што ќе се обучуваат ама не ми е јасно зошто кога нема да имаат никаква корист :toe:

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Јас сум бил а за тебе незнам!
Овде се изнесени ФАКТИТЕ за завршената работа а не зборување на празно!
Можеш до утре да "тропаш" глупости ама народот е свесен и доста му е од времето кога владееше сдсм и ништо не беше направено, а сега кога се гради, кога се прави и реновира тоа не чини. Па ајде сврти се види малце околу тебе, колку и што е направено, излези од црно-белиот свет!

Па добро бе М.М.Е само кај нас се случуваат вакви работи:tapp::tapp::tapp: Прво ги донесоа компјутерите и откако се искршија сега ќе прават обука на професори:tapp:
Носат закон за чистота и пишуваат казни,а канти нема:tapp:
Па до кога бе само кај нас се ќе функционира ОБРАТНО?????:nesvest:

п.с.И да се свртам позади,неможам да излезам од твојот таканаречен црно-бел свет.Бидејќи не гледам што е направено како што треба,па би те замолила да ми објасниш.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
пс
А зашто не се користат ПЦ-та?..е добро е...и секако и наместо прашање..а одговор би требало да (ни/ти) даде некој министер (само не во тренерки)..ами некој кој сака дечињата..барем привидно да стапнат во векот во кој се и родени...
У кои води си со муабетов не ми е јасно. Прајме муабет за проектот со компјутерите или проектите на претходните влади. Нема проблем, отвори тема за ресенчанецот, грешките на сдс, приватизацијата, истото ќе ти го кажам, дека се е лоповлук. А во моментов збориме за компјутерите. Нешто на друга адреса да не си по грешка? Или тераш муабет на страна. Ако сакаш еве. Ради брутото и неспособните сметководители сега плаќаме пенали кон евн, водовод, банки за кредит... не стига плата испод 20-ти. Плукањето е казниво со недела работа со метла, а фрлање ѓубре поред пат и проституција/масажа не е... Знаеш сега банките дека не даваат на фирми пари да работат со нив (зборам за солвентни фирми)? Дека е стегнато до немајкаде? Сега и Србија паѓа надолу, а ние сме најголеми извозници кон нив, па ќе видиме што е криза наскоро и кај нас. Ич не праам повеќе муабет за друго. А ти мислиш арно сум видел од овие или од другите, не, грешка си. И тренерките ме зае*аа и Тат и продадените капацитети и телеком и евн... сите од ред.

Батка, сега и во моментов се овие проекти и грешки. Ко ќе бидат други ќе ги муабетиме и тие. Ти плаќаш даноци на државава? Плаќаш и за вакви авантури. Ќе платиш и за обуките (а верувај ставките на обуките и обучувачите се исто доста крупни). Ќе видиш (ако имаш деца) колку пари ќе ти бараат за расипаните компјутери.

А за да се преземе нешто, да, треба, го пишав во еден пост-ги критикуваме и пак истите ги заокружуваме (делумно ради таквата политичка конфигурација, делумно ради нас самите). Зошто за промена не заокружиме некој друг, без разлика на раса и боја на очи (има тема и анкета за Селмани)? Епа народот друго не може да преземе освен казни на избори. Се друго му е забрането, рацете му се врзани. У ствари не е дека не правиме ништо, скоро 20 години како сите не е*, а ние само мрткаме со газињата и ги поддржуваме во тоа. А за демонстрации и митинзи требаат тенкови. Видов како помина 1995 мислам беше со митингот на вмро пред собрание. Војска горе врз кровот на Арм, пушкомитралези, внатре миљон полицајци, недај боже да се запукаше, отидоа јабана сите.

Па врти го муабетот и понатаму на тренерките, нема проблем, твое право ако сметаш дека е ова место за промоција на партија или ако мислиш дека е забрането надпартиски муабет. Но пробај тргни некогаш од себеси, неповрзано со партии и влади, од тој аспект не ми се чини дека проектов е успешен. Или ти мислиш дека е успешен?

Го изумив проектот за садењето дрвја, но тоа е за друга тема :toe:, а и постов ми е предолг.

Член од
13 мај 2008
Мислења
15
Поени од реакции
0
сеа им текна обука....кога нема здрав компјутер...башка...теле се учи, вол не се учи...

Ne si vo pravo!
kompjuterite se novi vo site ucilista!
vo site ucilista, t.e. skoro vo site sto znam jas ima internet, to sum siguren, i mnogu mi se dopaga ovoj proekt, sto pokraj decata, i profesorite ke naucat barem osnovna rabota so kompjuteri, so sto ke se olesni nastavata mnogu!
dzabe zboruvate protiv ovoj proekt, ovoj e eden od najdobrite sto mu se slucilo na skolstvoto!

ako zemime vo predvid primer, pred 10 godini, voopsto nemalo kompjuteri po ucilistata, ili imalo nekoi, sto bile sigurno postari od profesorot, a do pred 5-6 godini nemalo ni internet!
epa...sega za sega, mislam deka nemoze bas sekoe dete, t.e. sekoj roditel da kupi kompjuter, a na steta se samo decata!
poznavam mnogu mladi luge 25-30 godini, sto neznaat da pustat e-mail, a da ne zboruvame za drugo!to ke se smeni, a pocetok na to e ovoj proekt!

Kajgana Shop

На врв Bottom