Потекло на името Македонија! *update*

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Важно да се напомене е дека *МА е алтернативното име на трачко-бригиската божица Земеле, во превод “Мајка на земјата“, а коренот на ова античко име и денеска опстојува единствено во словенските јазици како име за почва, хумус – Земја/Земља/Земље/Земла/Зиемиа и сл.
Интересно е и тоа што на естонски и на фински "Маа" означува "земја" во смисла (англиски) и "earth" и "country"

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Македонија од Македон, кој е првороден, зачетник,пра родител.
Како Адам.
Ссите велат дека зборуваме т.н. ИндоЕвропски (ИЕ) јазик.

Според "античките" извори , Makedonija. можеби доаѓа од коренот makadatta=m. N. of a man кој е исто што и првото значење од единствениот реално валиден сочуван запис за името на Македонците од Персијанците кое гласи yauna=pl. N. of a people

И во двата јазика, индијски и персиски, Makedon = covek кој е првороден, зачетник, пра родител.

P.S. И само едно контра-Братот за Зајко Кукурајко алиас Кибицер.
Каква песоклива земја, Македонија не е во Сахара, или ?

Името Ематија е од т.н. гејски дијалекти, каде песок е ammos i што е далеку од EMATIA

P.P.S. И самото име на Пиерија доаѓа од зборот Pier=pristaniste,zasolniste,glaven stolb na most

Македон дошол во пристаништето (буквално на сигурно место, се укотвил, тој е главен столб на новата нација)

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Ематија е само друга, слична форма на името Македонија ако се мисли на Мајка-донија, односно Мати исто така значи мајка. Следствено на тоа е и името на градот Мат во Албанија.

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Добро, само тоа е од теоријата на Гимбутас, а оттогаш се отворија нови науки.
Тоа со матријархатот е интересно, но научно докажано- НЕТОЧНО.

Прочитај за истрагите во Германија, за стронциум изотопите пронајдени во предците, мажите си биле локални, а жените биле од подалеку, а во матријархатот би било обратно.

Изгледа, да бидеш домазет, изгубило популарност многу одамна.

Има и студија (сега не би ја барал,но ако треба...) баш за Големата Мајка, дека не била тоа што си замислуваме, туку тие замислиле нешто друго.

За Ематија, зошто да не е од зборот EmatAri=purple stramony (purpurna tkaenina,obleka)?
или пак од Ematti =a prepared arsenic (belata chemerika) ?

А зошто да не е и од следниве зборови:

290 (otl) maTi 03 1. bending down, as sheaf of paddy; 2. crease in the abdomen; 3. belly, stomach; 4. waist; 5. lap; 6. fold, as in a paper; 7. cloth, garment; 8. cloth made of the fibre of trees, coarse silk, cotton, etc., as ceremonially pure; 9. ceremonial purity, as of one who has bathed; 10. piece consisting of a certain number of cloths; 11. fold in a cloth wrapped round the waist, answering for a pocket; 12. a kind of net; 13. large bag attached to a fishing net; 14. udder, especially of a cow; 15. submission; 16. loneliness; 17. sloth, idleness, indolence; 18. lazy person; 19. disease, ailment; 20. ruin, loss, detriment, damage; 21. lie, falsehood; 22. hatred, enmity; 23. bad odour; 24. double catamaran; 25. boiled rice; 26. fragrant screw-pine; 27. external root of the screw-pine; 28. turn, time
291 (otl) mati 1. understanding, intellect; 2. discrimination, judgment, discernment; 3. duty of listening to exposition of the ve1das and acting in accordance with the precepts thereof; 4. esteem, value; 5. a wife of ka1syapa and daughter of daks2a; 6. aso1ka tree
292 (otl) mati 03 1. moon, full moon; 2. month; 3. sign of the zodiac; 4. kube1ra; 5. breath passing through the left nostril; 6. the number 'one'; 7. cancer of the zodiac, as the moon's house
293 (otl) mati 04 liquorice-plant
294 (otl) mati 05 1. an euphonic suffix of the imperative mood; 2. expletive of the third person
295 (otl) mati 08 elephant
296 (otl) mATi 01 terrace
297 (otl) mATi 02 1. distress; 2. anger, passion; 3. hem or border of a garment
298 (otl) mATi 03 a village goddess
299 (otl) mAti 01 1. circular motion; 2. revolution of a planet
300 (otl) mAti 02 mango

P.S.
mati=(in S3Br. also %{ma4ti}) f. devotion , prayer , worship , hymn , sacred utterance RV. VS. ; thought , design , intention , resolution , determination , inclination , wish , desire (with loc. dat. or inf.) RV. &c. &c. (%{matyA} ind. wittingly , knowingly , purposely ; %{matiM} %{kR} or %{dhA} or %{dhR} or %{A-dhA} or %{samA-dhA} or %{A-sthA} or %{sam-A-sthA} , with loc. dat. acc. with %{prati} , or %{artham} ifc. , to set the heart on , make up one's mind , resolve , determine ; %{matim} with Caus. of %{ni-vRt} and abl. of a verbal noun , to give up the idea of ; %{Ahita-mati} ifc. -having resolved upon ; %{vinivRtta-mati} with abl. = having desisted from) ; opinion , notion , idea , belief , conviction , view , creed S3rS. Mn. MBh. &c. (%{matyA} ind. at will ; ifc. , `" under the idea of "' e.g. %{vyAghra-m-} , `" under the idea of its being a tiger "') ; the mind , perception , understanding , intelligence , sense , judgment S3Br. &c. &c. (in RV. also `" that which is sensible "' , intelligent , mindful , applied to Aditi , Indra and Agni) ; esteem , respect , regard Kir. ; memory , remembrance L. ; Opinion personified (and identified with Subala7tmaja1 as one of the mothers of the five sons of Pa1n2du , or regarded as a daughter of Daksha and wife of Soma , or as the wife of Viveka) MBh. Hariv. Prab. ; a kind of vegetable or pot-herb L. ; m. N. of a king Buddh. [Cf. Lat. {mens} ; Angl. Sax. {ge-mynd} ; Eng. {mind}.]

imeto Matia= Gift of God ; dadeno (podarok) od boga

podarok od Boga=Bozestvena Zemja

tokmu kako za Makedon.i toj e prv, kako Adam po nego.

P.P.S.
И за братот кој го копира Зајко Кукурајко-Кибицер историчарот кој велеше дека Мането е тра-ла-ла-ла
Иродот алиас Херодот ни кажа дека фараонот кажа дека Македонците први пројале ЛЕБ и дека се постар
народ од Египтјаните.

вистина или не?

Поука - историја + генетика и други науки = добитна формула

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ти имаш вистински проблеми со терминологија и значењето на историските периоди, еве да не грешам душа, дефинирај ни го Матријархатот според твое убедување, со што се карактеризирал и од кога до кога постоел?

има и студија (сега не би ја барал,но ако треба...) баш за Големата Мајка, дека не била тоа што си замислуваме, туку тие замислиле нешто друго.
Треба.

P.P.S.
И за братот кој го копира Зајко Кукурајко-Кибицер историчарот кој велеше дека Мането е тра-ла-ла-ла
Иродот алиас Херодот ни кажа дека фараонот кажа дека Македонците први пројале ЛЕБ и дека се постар
народ од Египтјаните.

вистина или не?

Поука- историја + генетика и други науки = добитна формула
Тоа што го наведов блогот на Кибицер како извор на цитатите означува само едно - објективност.

--- надополнето ---

mati=(in S3Br. also %{ma4ti}) f. devotion , prayer , worship , hymn , sacred utterance RV. VS. ; thought , design , intention , resolution , determination , inclination , wish , desire (with loc. dat. or inf.)

imeto Matia= Gift of God ; dadeno (podarok) od boga

podarok od Boga=Bozestvena Zemja
Интересно зошто не оставаш извори на своите копи-пасте објаснувања.

Очигледно еден од изворите е грчки форум:
http://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&source=hp&q=mati%3D%28in+S3Br.+also+%25{ma4ti}%29+f.+devotion+%2C+prayer+%2C+worship+%2C&lr=&btnG=Szukaj+w+Google

Не навлегувајќи во целата смисла на обидот да се измисли нешто додатно, само колку да не се прифати туѓото мислење.И пак, не објасни како дојде до објаснувањето дека Матиа значи - дадено од Бога?Или си измислуваш у трк.За на крај сепак да се приближиш до заклучокот даден на темава:

Маке-дониа = Божицата Ма, позната уште како и божицата Голема Мајка, Мајка на Земјата, Божица на Плодноста, Мајка на Раѓањето, Гаја, Ѕебеле/Земеле и др.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Сите појаснувања за зборот “Матти“ кои ги наведе од туѓите извори и јазици се само обид на туѓинците да си го протолкуваат овој збор по нивно, притоа намерно или “ненамерно“ (поверојатна е првата варијанта) се избегнува да се каже што тој збор значи во изворниот јазик, а тоа е Македонскиот. Онака како што овие го преведуваат нашиот јазик, би можел и јас да преведувам, па така на пример, според мене Јапонското суши не е риба туку глагол со значење исушува, му ја одзема влажноста на нешто (или некој, не да лаже, туку лаже-суши)...

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Еве ти пример matias etymology , прашаш и ќе ти се даде.

И што од тоа кога Кариес пресече - НЕ ИГРАМЕ СО СТРАНЦИ.

НЕ Е СРАМОТА ДА НЕЗНАЕШ, СРАМОТА Е ДА СЕ ГЛУПИРАШ.

ОД ГРЧКИ ФОРУМ?

Мореее, браво. Не коментирам за тоа.

Ти од каде копираш?

Од yahoo groups кога Зајко Кукурајко-Кибицер Историчарот и Хомер Македонски, форумџијава си правеа моабет за името-потеклото?
Ехее, тоа беше пред многу години, ти си открил топла вода демек и дури ти е дадено - update.

Да ти дадам линкови па да направиш ххх.ххх постови, сите до еден update ?
Ти се разбираш во историски епохи?

Ти го виде или некој друг Матријархатот, па да знаеш каков бил?
Патем, тој поим и целата теорија се измислица за мали деца, на кои докази се базира и за и против?
На фигуринки кои биле можеби играчки за деца?
Што е разликата помеѓу матријархат, хеленизам и словенство?
Ништо.
Ниедно од тоа не постоело, му текнало на оној - овој и измислувај небулози.
Тоа е за мене матријархатот.

Треба и за тебе, бидејќи сите костури од неолитот до денес, кои се женски, покажуваат дека им е ШИНАТ ГРБОТ ОД РАБОТА, ОД ДИГАЊЕ ТЕШКИ ТОВАРИ, патријарсите им ја ваделе маста, не потта.
Тоа ли е матријархат или биди моја робинка ситуација?

Читаш ли ти воопшто нешто стручно или леле, види што најдов од Јанко, Станко, трк на форумот?
Мозаик се составува од повеќе сегменти/делови.

Добродојде во 21 век.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Од сите прашања кои ти ги поставив се криеш како минде под кошулче, затоа што толку ти се потковани аргументите.

Јас немам потреба да копирам Тамилски етимолошки теории и други 3лиони псеудо теории, за да склопам уште еден “оригинален“ пост.

И се прашувам, што ти бараш во моето село?

Оди објави научен труд и побиј ги сите досегашни теории, па после дојди ни и продавај мозок.

Ама ти не знаеш ни што претставувал матријархатот, смех во селото. :)

П.С. Аха, еве го и грчкиот форум:

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=134168&start=15

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Види , ќе ти расипам многу илузии.
Да речеме, да почнеме со твоето поимање за епохите.

3наеш дека бронзеното време е ...од бронза.
Таа е легура од Бакар и Калај (запамети го второво).

Бронзата - The earliest tin (КАЛАЈ)-alloy bronzes date to the late 4th millennium BC in Susa (Iran) and some ancient sites in Luristan (Iran) and Mesopotamia (Iraq). (ај од вики_серија, да не шириме повеќе).

Калај - The first evidence of tin use for making bronze appears in the Near East and the Balkans around 3000 BC.[13] It is still unclear as to where the earliest tin was mined as tin deposits are very rare and evidence of early mining is scarce. Europe's earliest mining district appears to be located in Erzgebirge, on the border between Germany and Czech Republic and is dated to 2500 BC. (ај од вики_серија, да не шириме повеќе).

Гледаш, бронзеното време и бронзата биле пред да се произведе калајот од кого се прави БРОНЗА, и тоа ни повеќе ни помалку, туку 1500 г.
Со други зборови, мижи Асан да ти бајам е работата.

Ај ќе те замолам, поучи не дали во "бронзеното време" имало матријархат?

И нели ти реков , немој да се резилиш, ако си неук, не биди смешен.

http://i55.tinypic.com/ivhjrt.gif
тиквар, ај да те видам сега , замоли некој од гејците да ја вметне сликава во постот, инаку кој лаже, тој краде и има вошки.
како не ти е срам, се сметаш за возрасен, а лажеш како дете.
пу. ј`зк

plus, neuk, gejcite si razpravale za
Ајде да видиме што е онлајн санскритски речник за зборот "тигар"

se mi se cini dekka ti si Grk, se nesto грчиш, мрчиш....

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Стварно ми ги расипа илузиите дека си способен за аргументирање на своите ставови.

И никако да го ставиш изворот од каде ги црпиш своите непресушени теории :)

Во меѓувреме, твоите “референци“ се многу популарни во хумористичната верзија на Википедија, наречена НОНСЕНСОПЕДИА на самиот крај од текстот, кој вреди да се прочита, бидејќи одговара во потполност на твоите научни достигнувања, само ќе треба да употребиш гугл транслејт од полски на англиски.

И сериозно би ти порачал да не ги форсираш Тамилските етимолошки теории.

Сега извини ме, морам да идам на грчки форум и да го постирам твојот пост нели, оти немам друга работа освен да патувам низ форумското време Μάρτιος 1st, 2006, и да создавам дупликати од твоите тамилски извори :)

П.С. Дали имаме психијатар на форумов?

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
ЗНачи, Наполеон е Македонец? Нормално, според етимологија.

На - поле - Он

Сепак, Македонија може да се пофали со големи полиња, плодни и родни. Солунско, Битолско, Леринско, Прилепско, ...

Сигурно се мислело дека Наполеон е човек кој е владател на полињата

На - поле - он. Тој е на поле.

:tv:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Јубилејниот 13 пост за овие 4 години може навистина да биде баксузен за тебе.

Ве молам, држете до темата.

V

Vollstandig

Гостин
Сите појаснувања за зборот “Матти“ кои ги наведе од туѓите извори и јазици се само обид на туѓинците да си го протолкуваат овој збор по нивно, притоа намерно или “ненамерно“ (поверојатна е првата варијанта) се избегнува да се каже што тој збор значи во изворниот јазик, а тоа е Македонскиот. Онака како што овие го преведуваат нашиот јазик, би можел и јас да преведувам, па така на пример, според мене Јапонското суши не е риба туку глагол со значење исушува, му ја одзема влажноста на нешто (или некој, не да лаже, туку лаже-суши)...
А зошто се вика тогаш и во други јазици “СУШИ“ а не само кај нас?
Ај да ми речиш дека Тавче Гравче е македонско име, ама за „СУШИ“?
To е чисто јапонско име што потекнува од јапонија, и секаде во целиот свет се прифаќа она име за кое не може да се најде соодветно име на својот јазик.

Ако не ми веруваш, еве ти како се вика на англиски, ете ти како се вика на јапонски и ПРЕСЛУШАЈ го на “Listen“ да видиш какви глупости си трескал.
http://translate.google.com/#en|ja|sushi

Ај и да не ти кршам филм:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sushi#History

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20060923012259AAyjcrn

http://www.sushifaq.com/terminology.htm

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
колку што ме држи сеќавањето по историја името доаѓа од Макесонскиот крал Македон по кого го добива името земјава , или по зборовите Макос голем широк дон земја
Така не учеа у школо. Па дали е вистина...

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Е, мој Брате, не се работи за Тамилски Етимологии, туку за тамилски зборови, никој не завлегува во етимологијата на тие зборови, плус, повеќе се работи за САНСКРИТ ЗБОРОВИ, а не за тамил.

Санскрит јазикот е запишан, се обидуваат да го преведат, и според преводите, тој е ист со македонскиот јазик.
Секој може да ја види сличноста, но секој еден и не може да ја прифати, од причини само нему познати.

ОК, еве ти линк каде да бараш за чудните зборови:

http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/scans/MWScan/tamil/index.html

Тоа е најбогатиот засега достапен извор за санскрит, тамил и пахлави јазици, т.н. ИндоЕвропски (ИЕ) јазици, во кои спаѓа и македонскиот јазик.

Понатаму, сите теории за името Македонија, за основ мора да ја имаат т.н. Дорска Миграција, за која археолозите имаат изречено една голема шега.
Таа шега, сигурно дека расипува илузии, но, нели, Иродот е поважен од археологијата, исто како што е важен и Платон за Атлантида и по нив Браќата Грим.

3начи, за да најдеме што значи некој збор, треба да споредиме со некого кој има сличен јазик.
Сличен јазик имаат и русите, но ако споредиме со санскритот, пак ќе видиме сличности, но како последица ќе имаме дека немало славски преселби (поради гените таму), дека сме на оваа територија од многу одамна, дека сепак не сме се мешале со околното население (за антиката имаме колку-толку антрополошки резултати од Фаница Вељановска кога ги гледаме фактите од работата и), што само потврдува дека работа ни (ми) е ОК.

Kajgana Shop

На врв Bottom