Јас само ги препишав старо-грчките букви со латиница и така составена ми изгледа како многу нормален албански текст а освен тоа плочата е најдена на тло ОДСЕКОГАШ населено со албанци, на граница на грчкото културно влијание.
Ако јас буквите ги редам во зборови по мој ќејф,повели, препишаните букви на латиница ако сакаш дури можеш и на кирилица да ги препишеш и ако создадеш два логични збора јас ќе бидам одушевен.
Инаку официјален став на историчарите(Роберт Елсие) е дека писмото е старо-грчко со превод на албански , Аниа на Епикадо во благодарност.
Сега ако ја спуштаме топката на земја редно е да спомнам дека името Епикадо е илирско машко име, ова е факт -
Regions : Northern Greece (IG X) : Epeiros, Illyria, and Dalmatia
SEG 45:692,17 SEG 45:692,16 SEG 45:692,18
Stamp of Epikados. Roof tile.
Illyria — Dimalle (Krotine) — undated — Iliria (1994) 1-2, p. 122, 28
[Ἐ]πικάδο[υ].
# PH194813
http://epigraphy.packhum.org/inscriptions/main?url=oi?ikey=194813&bookid=172®ion=4&subregion=10
Ама ти спомна дека јас имам криза на националниот идентитет. Тука грешиш. Јас сум потомок на Илирите,древен народ,чиј прв познат предок бил ХИЛИ/ЅВЕЗДА или Илија,Св.Илија ако сакаш,оној богот на сонцето значи можеби сум потомок на Македонците. Потомок на Александар Велики и Пиро (Орелот), па затоа од времето на Скендербег па наваму милуваме да се нарекуваме Шќиптар (Орел/ Ипа,Ипар) а не според родовите на кои припаѓаме далмати,албани,дардани,македонци ниту илири бидејќи илирската нација се претопила и се повлекла на југ (нели словените низ вековите и ден денес сакаат да не задават во Јадран), создавајќи во средниот век мали кнежевства од супстратот на албанскиот род. Оваа нација се призна во 1913 како албанска нација во сегашните територии на Р.Албанија.
Бидејќи Р.Албанија стана матична држава на албанскиот народ и во светот е познат фактот дека голем дел од албанскиот народ остана надвор од албанските национални граници денес цел свет ги истоветува албанците со албанците од Р.Албанија се додека имаме исто минато,култура,традиција и најважно од се говориме еден ист мајчин јазик т.е. албанскиот. Затоа, грците можат да го нарекуваат античниот јазик на овие простори како старо-грчки јазик или како сакаат ама кога грк ќе запее некоја стара песна и вели ова е на старогрчки јазик биди сигурен дека пее на албански, инаку научно е докажано дека албанскиот јазик е палеобалкански јазик како независна јазична гранка,на исто рамниште со латинскиот во гранките на индо-европските јазици.
Затоа јас денес, во врска со мојот национален идентитет можам слободно да се чувствувам како Македонец,припадник на македонската нација,дел од албанскиот народ. Но нема се додека ти се истоветуваш со истата нација но не сакаш да признаеш дека си дел од словенските народи (српски или бугарски род) или пак дека твоето етничко потекло е влашко или албанско но низ времето поради културното и јазично влијание на словените или грците македонците говорат словенски или грчки јазик. Јас не сакам и не можам да се декларирам како македонец, се додека македонската нација сакате да ја истоветувате со македонски народ со словенски македонски јазик. Не може веќе православните албанци во државава да се нарекуваат како македонци само заради тоа што се православни и говорат на словенскиот македонски јазик. Во скоро време баш овие македонци треба да се свестат и јасно да покажат дека се македонци,дел од албанскиот народ и ако се православни и говорат на македонски јазик (а мајчин јазик на нивните предци е албанскиот јазик) тоа не значи дека се словени и браќа на бугарите. И точка. На комунистичката словенска идеологија и доаѓа крајот.