Потеклото на Албанците

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Мене ме интересира , затоа што стално пишуваме : ТО Е НА СТАРОГРЧКИ . а колку што читам од некои озбилни лингвисти , оригинал треба да се пишува ПЕЛАЗГИСКИ а не СТАРОГРЧКИ , дека било некаква манипулација со зборот старогрчки , незнам колку е точно ?

Член од
28 мај 2008
Мислења
211
Поени од реакции
12
ANNIA TO IJO EPIKADO MNE MES HARIN
Ania te sajit Epikado ne mos harim (moderen albanski)
Аниа на својот Епикадо за незаборав

Повторно сум со МНЕНИЕ дека МНЕ МЕС не треба да биде поделено :nenene:
Ти повторно сите зборови (освен личните имиња) ги променуваш, додавајќи или одземајќи букви, онака како што ти одговара тебе, се со цел да докажеш дека Албанците од секогаш биле присутни и дека некој Албанец го пишувал надгробниот споменик. Ти (и сите како тебе) имаш криза на националниот идентитет. Пробувате да најдете некоја “сламка“ за која ќе се фатите за да докажите дека Албанците биле отсекогаш тука, ама не се викале Албанци (замисли) туку се викале Илири (домородното население сродно на Македонците, кое било наречено од Семитските дојденци со името “сончеви“(Илири) поради боготворењето на сонцето), Арбени (иако и самото име Арбани, Арбени, асоцира на Арапското потекло на истите : Арабени), Армани (Армени - и тоа асоцира на Ермени, Ерменци, односно на Ерменски доселеници).
Какви ли зборовни гимнастики правите за само со една заедничка буква да ги направите идентични два тотално различни збора кои покрај тоа имаат и скроз различно значење.
А “преводот“ (нема превод, реченицата е напишана со разбирливи и денес македонски зборови), е онака како и што ти пишав претходно : “Ања на синот Епикадо се сеќава со љубов“, или граматички поинаку конструирана : “Ања на љубениот син Епикадо за спомен“ - оваа варијанта иако малку “испреметкана“ и не одговара на оригиналниот распоред на зборовите од плочата, е поблиска до твоето толкување, па ајде “да ја спуштиме топката на земја“.
Јас само ги препишав старо-грчките букви со латиница и така составена ми изгледа како многу нормален албански текст а освен тоа плочата е најдена на тло ОДСЕКОГАШ населено со албанци, на граница на грчкото културно влијание.

Ако јас буквите ги редам во зборови по мој ќејф,повели, препишаните букви на латиница ако сакаш дури можеш и на кирилица да ги препишеш и ако создадеш два логични збора јас ќе бидам одушевен.
Инаку официјален став на историчарите(Роберт Елсие) е дека писмото е старо-грчко со превод на албански , Аниа на Епикадо во благодарност.

Сега ако ја спуштаме топката на земја редно е да спомнам дека името Епикадо е илирско машко име, ова е факт -
Regions : Northern Greece (IG X) : Epeiros, Illyria, and Dalmatia

SEG 45:692,17 SEG 45:692,16 SEG 45:692,18

Stamp of Epikados. Roof tile.

Illyria — Dimalle (Krotine) — undated — Iliria (1994) 1-2, p. 122, 28

[Ἐ]πικάδο[υ].

# PH194813
http://epigraphy.packhum.org/inscriptions/main?url=oi?ikey=194813&bookid=172&region=4&subregion=10

Ама ти спомна дека јас имам криза на националниот идентитет. Тука грешиш. Јас сум потомок на Илирите,древен народ,чиј прв познат предок бил ХИЛИ/ЅВЕЗДА или Илија,Св.Илија ако сакаш,оној богот на сонцето значи можеби сум потомок на Македонците. Потомок на Александар Велики и Пиро (Орелот), па затоа од времето на Скендербег па наваму милуваме да се нарекуваме Шќиптар (Орел/ Ипа,Ипар) а не според родовите на кои припаѓаме далмати,албани,дардани,македонци ниту илири бидејќи илирската нација се претопила и се повлекла на југ (нели словените низ вековите и ден денес сакаат да не задават во Јадран), создавајќи во средниот век мали кнежевства од супстратот на албанскиот род. Оваа нација се призна во 1913 како албанска нација во сегашните територии на Р.Албанија.
Бидејќи Р.Албанија стана матична држава на албанскиот народ и во светот е познат фактот дека голем дел од албанскиот народ остана надвор од албанските национални граници денес цел свет ги истоветува албанците со албанците од Р.Албанија се додека имаме исто минато,култура,традиција и најважно од се говориме еден ист мајчин јазик т.е. албанскиот. Затоа, грците можат да го нарекуваат античниот јазик на овие простори како старо-грчки јазик или како сакаат ама кога грк ќе запее некоја стара песна и вели ова е на старогрчки јазик биди сигурен дека пее на албански, инаку научно е докажано дека албанскиот јазик е палеобалкански јазик како независна јазична гранка,на исто рамниште со латинскиот во гранките на индо-европските јазици.

Затоа јас денес, во врска со мојот национален идентитет можам слободно да се чувствувам како Македонец,припадник на македонската нација,дел од албанскиот народ. Но нема се додека ти се истоветуваш со истата нација но не сакаш да признаеш дека си дел од словенските народи (српски или бугарски род) или пак дека твоето етничко потекло е влашко или албанско но низ времето поради културното и јазично влијание на словените или грците македонците говорат словенски или грчки јазик. Јас не сакам и не можам да се декларирам како македонец, се додека македонската нација сакате да ја истоветувате со македонски народ со словенски македонски јазик. Не може веќе православните албанци во државава да се нарекуваат како македонци само заради тоа што се православни и говорат на словенскиот македонски јазик. Во скоро време баш овие македонци треба да се свестат и јасно да покажат дека се македонци,дел од албанскиот народ и ако се православни и говорат на македонски јазик (а мајчин јазик на нивните предци е албанскиот јазик) тоа не значи дека се словени и браќа на бугарите. И точка. На комунистичката словенска идеологија и доаѓа крајот.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Освен политика и неповрзани мисли ништо друго од твојот натпис нема да се прочита.
Ние имаме континуитет на македонското име од најмалку 3000 години и тука нема никаква промена, ни Словени ни бакрачи... Вие не знаете што сте (море многу добро знаете) па барате некакви си небулозни врски помеѓу Илири, Албанци, Шкиптари и т.н. А пропо : Името Шќиптари нема врска со орлите - кој народ се нарекува по животно, таков народ за кој знаам се само Италијанците и тоа поради името на земјата која се вика по името на животно : теле, говедо. Името Шкиптар доаѓа од Ескапе, кое вие го изговарате ешкипе и значи : “бегалци“ (види си ја тастатурата од компјутерот и крајното лево горно копче). Тоа име го добиле вашите предци, односно жителите од јужна Албанија - Тоските, затоа што биле бегалци од теророт на Али Паша Јанински и доселеници во Северен Епир и нешто посеверно (ајде : -од кога датира името Шкиптар?).
А за староседелството ваше во Тетовско, Гостиварско и општо во Западна Македонија треба да си побараш податок од Турските пописни тефтери, а не да ми презентираш романтичарски добри желби и тези од типот : “дојдоа дивите (Словените) - ги избркаа питомите(Албанците)“.
Во ред е да си го сакаш својот народ и да си се бориш за свое место под сонцето, ама тоа да биде на сметка на друг народ - е тоа никој нема да ти го дозволи и во зависност од приликите и можностите, така ќе варира и жестокоста на одговорот. Двапати куртуливте, а и денес се толерирате и ви се попушта како на хендикепирани, ама не испробувајте си ја среќата. Само ти намнисувам за моето мнение околу мнемес и оваа работа.

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Освен политика и неповрзани мисли ништо друго од твојот натпис нема да се прочита.
Ние имаме континуитет на македонското име од најмалку 3000 години и тука нема никаква промена, ни Словени ни бакрачи... Вие не знаете што сте (море многу добро знаете) па барате некакви си небулозни врски помеѓу Илири, Албанци, Шкиптари и т.н. А пропо : Името Шќиптари нема врска со орлите - кој народ се нарекува по животно, таков народ за кој знаам се само Италијанците и тоа поради името на земјата која се вика по името на животно : теле, говедо. Името Шкиптар доаѓа од Ескапе, кое вие го изговарате ешкипе и значи : “бегалци“ (види си ја тастатурата од компјутерот и крајното лево горно копче). Тоа име го добиле вашите предци, односно жителите од јужна Албанија - Тоските, затоа што биле бегалци од теророт на Али Паша Јанински и доселеници во Северен Епир и нешто посеверно (ајде : -од кога датира името Шкиптар?).
А за староседелството ваше во Тетовско, Гостиварско и општо во Западна Македонија треба да си побараш податок од Турските пописни тефтери, а не да ми презентираш романтичарски добри желби и тези од типот : “дојдоа дивите (Словените) - ги избркаа питомите(Албанците)“.
Во ред е да си го сакаш својот народ и да си се бориш за свое место под сонцето, ама тоа да биде на сметка на друг народ - е тоа никој нема да ти го дозволи и во зависност од приликите и можностите, така ќе варира и жестокоста на одговорот. Двапати куртуливте, а и денес се толерирате и ви се попушта како на хендикепирани, ама не испробувајте си ја среќата. Само ти намнисувам за моето мнение околу мнемес и оваа работа.
Shiqiptar на македонскиот јазик значи ОРЛОВИТЕ СИНОВИ дечко , а shqiponja ОРЕЛ , и престанете со глупости еднашка , и разни имиња ..
Мислам дека на ваше место би го променил курсот , наместо нас да не подржите кои што имаме толку многу аргументи против Грчката историа и пропагнда , од који сите се странци дури и пред 1.000 години , вие го правите спротивното што ништо не ви помага ...Преку нас лесно ке ги победите Грците , а вие го правите спротивното , па продолжете .

Beowulf

Deep Fear
Член од
11 мај 2009
Мислења
362
Поени од реакции
35
Јас само ги препишав старо-грчките букви со латиница и така составена ми изгледа како многу нормален албански текст а освен тоа плочата е најдена на тло ОДСЕКОГАШ населено со албанци, на граница на грчкото културно влијание.

Ако јас буквите ги редам во зборови по мој ќејф,повели, препишаните букви на латиница ако сакаш дури можеш и на кирилица да ги препишеш и ако создадеш два логични збора јас ќе бидам одушевен.
Инаку официјален став на историчарите(Роберт Елсие) е дека писмото е старо-грчко со превод на албански , Аниа на Епикадо во благодарност.

Сега ако ја спуштаме топката на земја редно е да спомнам дека името Епикадо е илирско машко име, ова е факт -
Regions : Northern Greece (IG X) : Epeiros, Illyria, and Dalmatia

SEG 45:692,17 SEG 45:692,16 SEG 45:692,18

Stamp of Epikados. Roof tile.

Illyria — Dimalle (Krotine) — undated — Iliria (1994) 1-2, p. 122, 28

[Ἐ]πικάδο[υ].

# PH194813
http://epigraphy.packhum.org/inscriptions/main?url=oi?ikey=194813&bookid=172&region=4&subregion=10

Ама ти спомна дека јас имам криза на националниот идентитет. Тука грешиш. Јас сум потомок на Илирите,древен народ,чиј прв познат предок бил ХИЛИ/ЅВЕЗДА или Илија,Св.Илија ако сакаш,оној богот на сонцето значи можеби сум потомок на Македонците. Потомок на Александар Велики и Пиро (Орелот), па затоа од времето на Скендербег па наваму милуваме да се нарекуваме Шќиптар (Орел/ Ипа,Ипар) а не според родовите на кои припаѓаме далмати,албани,дардани,македонци ниту илири бидејќи илирската нација се претопила и се повлекла на југ (нели словените низ вековите и ден денес сакаат да не задават во Јадран), создавајќи во средниот век мали кнежевства од супстратот на албанскиот род. Оваа нација се призна во 1913 како албанска нација во сегашните територии на Р.Албанија.
Бидејќи Р.Албанија стана матична држава на албанскиот народ и во светот е познат фактот дека голем дел од албанскиот народ остана надвор од албанските национални граници денес цел свет ги истоветува албанците со албанците од Р.Албанија се додека имаме исто минато,култура,традиција и најважно од се говориме еден ист мајчин јазик т.е. албанскиот. Затоа, грците можат да го нарекуваат античниот јазик на овие простори како старо-грчки јазик или како сакаат ама кога грк ќе запее некоја стара песна и вели ова е на старогрчки јазик биди сигурен дека пее на албански, инаку научно е докажано дека албанскиот јазик е палеобалкански јазик како независна јазична гранка,на исто рамниште со латинскиот во гранките на индо-европските јазици.

Затоа јас денес, во врска со мојот национален идентитет можам слободно да се чувствувам како Македонец,припадник на македонската нација,дел од албанскиот народ. Но нема се додека ти се истоветуваш со истата нација но не сакаш да признаеш дека си дел од словенските народи (српски или бугарски род) или пак дека твоето етничко потекло е влашко или албанско но низ времето поради културното и јазично влијание на словените или грците македонците говорат словенски или грчки јазик. Јас не сакам и не можам да се декларирам како македонец, се додека македонската нација сакате да ја истоветувате со македонски народ со словенски македонски јазик. Не може веќе православните албанци во државава да се нарекуваат како македонци само заради тоа што се православни и говорат на словенскиот македонски јазик. Во скоро време баш овие македонци треба да се свестат и јасно да покажат дека се македонци,дел од албанскиот народ и ако се православни и говорат на македонски јазик (а мајчин јазик на нивните предци е албанскиот јазик) тоа не значи дека се словени и браќа на бугарите. И точка. На комунистичката словенска идеологија и доаѓа крајот.
Да, а јас сум Џорџ Вашингтон

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Shiqiptar на македонскиот јазик значи ОРЛОВИТЕ СИНОВИ дечко , а shqiponja ОРЕЛ , и престанете со глупости еднашка , и разни имиња ..
Мислам дека на ваше место би го променил курсот , наместо нас да не подржите кои што имаме толку многу аргументи против Грчката историа и пропагнда , од који сите се странци дури и пред 1.000 години , вие го правите спротивното што ништо не ви помага ...Преку нас лесно ке ги победите Грците , а вие го правите спротивното , па продолжете .
Тоа е само ваша верзија онака како што мислите дека тој збор значи (онака како што ви се презентирало).
А ние не да ве подржуваме - и повеќе од тоа. Ви се дадоа работи кои ниедна нормална држава не ги дава, а вие никогаш не сте задоволни.
Вас не можеме да ве искористиме против Грците од проста причина што како прво - вие нас не имате за помалку вредни и дојденци од кај Карпатите, а всушност си ги лечите своите комплекси на помала вредност преку нашиот грб. Второ, вие (или вашите лидери) сте грчки платеници. Грчките пари го изменаџираа конфликтот од 2001 год. кој искрено речено и не се знае зошто го водевте. Вие не добивте кој знае што (освен вработувања во јавна администрација, полиција и сл., што повторно е на штета на вашите луѓе кои што вредно си учеле, за да некој неписмен партиски војник му го зафати работното место). Сето она што го добивте во глобала како граѓански права го имавте и претходно, само им ја “сработивте“ валканата работа на Грците, па од национална држава (вие имате сега веќе две такви) на Македонскиот народ и рамноправните националности, станавме “граѓанска“ држава во која што не се знае кој јаде кој пие, кој плаќа...
Тој конфликт беше осмислен за конечно Грците да си го решат проблемот со нас за да не постои Македонска нација ни држава, а во тоа вие здушно им помагавте. Ако обичниот Албанец не беше упатен во тоа, вашите лидери и тоа како знаеа од кого ги добиваат парите и за кого работат. И денес, во сите оние моменти кога ќе треба Македонецот да се притегне (кога Грците имаат некоја “акција“ во однос на нас, или ние имаме подобри позиции па треба да бидеме “притиснати“, или пред можниот прием во некои организации - ЕУ, НАТО и сл.) ги пуштаат (ги нас’скуваат) вашите лидери кои на телевизија се закануваат со нови војни, блокади, “сами ќе сте оделе во ЕУ и НАТО“ (како да Грците и ЕУ ве сакаат вас повеќе во Европа отколку нас) и слично. Самите тие настапи говорат за тоа кој раководи со вас (со вашите лидери, а преку нив со вас како народ).
И како, после, вас да ве користиме во борбата со Грците? Добрите намери се покажуваат на дело, а не на збор. Власите досега во сите Македонски премрежија застанале рамо до рамо со нас и никогаш не поставувале вакви барања како вас, а имаат помалку од вас добиено (и ние имаме помалку права од вас - сега треба ние да штрајкуваме или со пушка да ги бараме од вас нашите права:nesvest:).
Досега во сите македонски војни и востанија сте биле против нас, истото било и во мирно време (се сеќавам дека пред повеќе од 30-тина години кога ќе врвевме со татко ми во колата по патот кај Радолишта , децата од селото фрлаа со камења по нас - онака од ќеф, без причина), и како да ви веруваме. Да сме ве искористеле против Грците?!? Бог да чува! Довербата во вас треба да ја заслужите и да ја докажите на дело, а не на збор.

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
по се изгледа вие се обидувате да докажете(излажете) дека на Балканов доминантни биле токму шкипарите(албанците):tapp:
не се правете малоумни и самиот знаеш дека вие се обидувате да присвоите имиња од две племиња на еден народ(Илири=албани и Дардани) и од едно племе(шкиптари) кои апсолутно немаат ништо задничко,освен што првите две племиња потекнуваат од еден народ!!!
додека вие се обидувате да присвоите некојси историски племиња итн.....ние барем опстојуваме како НАЦИЈА и РЕГИОН 2500 год,вие сега се обидувате да "докажувате" дали потекнувате од средновековието или според вас од антиката:kesa:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
.ние барем опстојуваме како НАЦИЈА и РЕГИОН 2500 год,вие сега се обидувате да "докажувате" дали
Да те поправам 3500 години пред да се оформи мак. држава!
А за пред тоа што сме правеле не знам.:pos2:

Преку нас лесно ке ги победите Грците , а вие го правите спротивното , па продолжете .
Во што да ги победиме?

Хм.... Вие како ги победивте?
Со тоа што му дадовте на располагање огромно крајбрежно подрачје?
Со тоа што се лижевте тајно?

Честитки на лижењето, пардон победата...

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
по се изгледа вие се обидувате да докажете(излажете) дека на Балканов доминантни биле токму шкипарите(албанците):tapp:
не се правете малоумни и самиот знаеш дека вие се обидувате да присвоите имиња од две племиња на еден народ(Илири=албани и Дардани) и од едно племе(шкиптари) кои апсолутно немаат ништо задничко,освен што првите две племиња потекнуваат од еден народ!!!
додека вие се обидувате да присвоите некојси историски племиња итн.....ние барем опстојуваме како НАЦИЈА и РЕГИОН 2500 год,вие сега се обидувате да "докажувате" дали потекнувате од средновековието или според вас од антиката:kesa:
Вие ако опстојувате како нација , на нас не ни е криво тоа .
Се обидувате на секој можен начин да ни ја искривите историата , разни имиња , сега некој ЕСКАПЕ , зошто ?
Значи ако пага теоријата на Кавказ никако да признаете за нашето потекло туку одма идеме на друг смер сега ЕСКАПЕ :uvo:
(Илири=албани и Дардани)
Кој бил СИН НА ЗЕУС ?
Дардан .
Кој бил ВНУК НА ЗУЕС?
ИЛИР .
Што не ти е јасно во врска со тоа ?

Ако баш сакаш да знаеш , мене многу по драго ке мие вас да ве видам понапред одколку Грците .

Да те поправам 3500 години пред да се оформи мак. држава!
А за пред тоа што сме правеле не знам.:pos2:

Хм.... Вие како ги победивте?
Со тоа што му дадовте на располагање огромно крајбрежно подрачје?
Со тоа што се лижевте тајно?

Честитки на лижењето, пардон победата...
Глеај на албанскиот форум , колку Грчки историчари ги има , па ке се чудиш .. Сега ни држат лекциа како сме биле ист народ Албанците и Грците ..
Касно крали марко стиже на Косово .

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
колку Грчки историчари ги има , па ке се чудиш .. Сега ни држат лекциа како сме биле ист народ Албанците и Грците .
Не се историчари, туку се пропагатори, за политички цели, негирање и сл.

Се обидувате на секој можен начин да ни ја искривите историата , разни имиња , сега некој ЕСКАПЕ , зошто ?
Значи ако пага теоријата на Кавказ никако да признаете за нашето потекло туку одма идеме на друг смер сега ЕСКАПЕ :uvo:
Ние вас или вие нас?

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123

Не се историчари, туку се пропагатори, за политички цели, негирање и сл.

Ние вас или вие нас?
Потписот требаш да го стаиш во НАВОДНИЦИ :smir:

Зошто баш сега им текна за пропаганда ?
Затоа што толу аргументи има светот , посебна сега , дека не биле никогаш тие што го лажеле светот до сега .

Што се овие господа кои го створиаа грчката држава ?
Цигани не се , туку Албанци :nesum:

Arvanites: From left to right: Athanasios Miaoulis (1815 - 1867), Antonios Kriezis (1796 - 1865), Pavlos Kountouriotis (1855 - 1935) and Theodoros Pangalos (1878 - 1952).
Arvanites (Greek: Αρβανίτες, see below for more about names) are a population group in Greece whose linguistic heritage is Arvanitic, a form of Albanian. Arvanites are predominantly Greek Orthodox Christians and identify themselves ethnically and nationally as Greeks. They used to be the predominant population element in several regions in the south of Greece up to the 19th century. Today, their language is under danger of extinction due to language shift towards Greek and due to large-scale migrations into the cities.
http://www.mlahanas.de/Greece/History/Arvanites.html

Каде се Грците ?:pos2:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Зошто баш сега им текна за пропаганда ?
Затоа што толу аргументи има светот , посебна сега , дека не биле никогаш тие што го лажеле светот до сега .
Сега?!?!?! Тоа го прават уште пред 2 века !!!

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Вие ако опстојувате како нација , на нас не ни е криво тоа .

Кој бил СИН НА ЗЕУС ?
Дардан .
Кој бил ВНУК НА ЗУЕС?
ИЛИР .
Што не ти е јасно во врска со тоа ?

Ако баш сакаш да знаеш , мене многу по драго ке мие вас да ве видам понапред одколку Грците .

Глеај на албанскиот форум , колку Грчки историчари ги има , па ке се чудиш .. Сега ни држат лекциа како сме биле ист народ Албанците и Грците ..
Касно крали марко стиже на Косово .

,.........
па додека ние се обидуваме преку историски факти да докажеме дека Македонците и Македонија во ниеден случај во минатото не била дел од Грчкиот етнос и држава..Грција со своето силно политичко лоби ја диктира историјата во нејзина полза......нешто што вие го правите во денешно време сметате дека сте потомци и Илирите(кои живеел долж целиот Јадрански брег),Дарданите(кои живееле на денешната територија на Косово,Северна Македонија и јужна Србија) Албаните и Шкиптари(кои живеле на денешната територија на Албанија).ДАЛИ ТУКА НЕ СЕ ОБИДУВАТЕ ДА ДОКАЖЕТЕ ДЕКА НА ТИЕ ПРОСТОРИ ОТСЕКОГАШ ЖИВЕЕЛ ЕДЕН ИСТ НАРОД-АЛБАНЦИ:kesa::...........

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Сега?!?!?! Тоа го прават уште пред 2 века !!!
Пред 2 века вака праеле , глеај на овие куки , градови како е пусто , таму живеел некој
Во исто време кога и вие сте истерани од вашите огишта ,
читај ,
Population exchange between Greece and Turkey

The 1923 population exchange between Greece and Turkey is the first large-scale population exchange, or agreed mutual expulsion in the 20th century. It involved some two million people, most of them forcibly made refugees and "de jure" denaturalized from homelands of centuries or millennia, in a treaty promoted and overseen by the international community as part of the Treaty of Lausanne Fact|date=October 2008. The document about the population exchange was signed at Lausanne, Switzerland in 1923, between the governments of Greece and Turkey. The exchange took place between Turkish citizens of the Greek Orthodox religion established in Turkish territory, and of Greek citizens of the Muslim religion established in Greek territory.
http://en.academic.ru/dic.nsf/enwiki/1881938

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Не ме држете за збор, но мислам дека се од сперма, исто.

Kajgana Shop

На врв Bottom