Потеклото на Албанците

Член од
24 октомври 2008
Мислења
215
Поени од реакции
11
Слушај, објасни како тоа, некој ја црта, а никој не ја носи!?

И после 3000 години доаѓаат племиња диви од Кафказ и ја носат баш таа капа...

Не ми кажа... Нишо околу тоа, инаку ваква капа нема никаде, никој не носи ваква капа, се носат слични, но не исти...
Веќе ти објаснив многу јасно, ако не разбираш побарај си помош од некој побистар од тебе ако толку слабо ти фаќа црпката, те прашав дали го разбра објаснувањето за PILEUS-от,таму се ти е објаснето, побарај и на интернет Pileus (hat) = search, можеш да прочиташ околу симболиката и кај Кастор и брат му за јајцето-симболиката, појасно здравје, ти спомнуваш археологија која покажува претстави од митолошки времиња, и претстави од митолошки личности (Ахил, Одисеј), си забегал многуууу, сте носеле капи од митолошко време во континуитет!!!!!, се слушате ли што зборите бе???, и сега пак слушни убооо, од митолошките претстави и личности бидејќи кај нив скоро се е некаква симболика (пилеусот = јајцето, роб, подјармен = нов почеток, нов живот = пилеус, јајце како симбол за нов живот, раѓање), скоро низ цела историја среќаваме примери каде од митолошките претстави и личности (тоа што ти го мислиш археологија, тоа е претстава на митолошки настан или митолошка личност, се е симболика), се земале и користат симболи во секојдневниот живот. Во католичкото свештенство па и пошироко има многу ритуални предмети, облека и тн. превземени од египетската митологија, религиски обреди (ги виделе од цртежите, археолошките остатоци од тоа време итн), дури и онаа високата капа на Папата многу често е предмет на коментар бидејќи скоро е иста со онаа на египетскиот фараон-свештеник, потоа онаа перика што ја ставале англиските судии ја има во стар Египет, се е тоа документирано (не можам во моментов да постирам слики), така и со Пилеусот е многу јасна симболиката, прочитај убооо, на некој луѓе им треба време да сватат, да прочитат појќе пати....
Така и со Пилеусот, се мислеле властодршците како да го означат тој чин на ослободување на подјармените и робовите па си зеле симболика од митологијата, од Кастор и брат му најверојатно, и го оживеале ова капче-Пилеус (пилавка) применувајќи го кај поробените и подјармените.
Значи искористена и употребена митолошка симболика во разни историски периоди.
Ако пак не ти е јасно обрати се за помош на друго адекватно место.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Не можи бе! Не се прифаќа!

Сличноста со Еврејската е во тоа што Пелазгите ги влаееле Евреите и многу нешта од Пелазгите си зеле Еврејчиштата!

Пак ќе кажам не можи, ја не ја прифаќам твојата несвесна воља за пацифизам, тоа е тоа што ти не моеш да го разбереш.

Моето мислење и твоето мислење немаат разлика! Суштински тие се исти, проблемот е во тоа кој прв го кажал и кој е повеќе во право и кој да се најде во муабет!

ЌеЛеше како што и сам кажа значи, БИЛО ВОЛНА, или ОД ВОЛНА...
Генезата за што и како се користи, ама ич маде не ме боли, не ме засега, ја гледам слики, археолошки пронајдоци, тоа кажуе друго нешто, дека Грците го викале ЌЕЛЕШЕ, нема Грчка етимологија, се носело во древна грција, и денес го носат дивите племиња од Кафказ, кои крадат историја и се нарекуваат Албанци, и при доаѓање од Кафказ дошле голи па украле од Македонците и Грците бечви, фустанела и капа... Крај...

Ебем ти логика..

Јас сум во право ти не си!

Остај ти Ахил Зевс Одисеј, кај се спомнуваат во тоа време Албанците?
Во тоа време не се спомнуваат ни Германци, ни Французи, ни Италијанци, ни Хрвати, ни Иранци...

Од земја ли никнаа овие... ај анасана..

Член од
24 октомври 2008
Мислења
215
Поени од реакции
11
ЌеЛеше како што и сам кажа значи, БИЛО ВОЛНА, или ОД ВОЛНА...
Генезата за што и како се користи, ама ич маде не ме боли, не ме засега, ја гледам слики, археолошки пронајдоци, тоа кажуе друго нешто, дека Грците го викале ЌЕЛЕШЕ, нема Грчка етимологија, се носело во древна грција, и денес го носат дивите племиња од Кафказ, кои крадат историја и се нарекуваат Албанци, и при доаѓање од Кафказ дошле голи па украле од Македонците и Грците бечви, фустанела и капа... Крај...

Ебем ти логика..

Јас сум во право ти не си!
Стави си ја ти ПИЛАВКАТА на глава и немој толку далеку у митолошки времиња (илјадници години наназад) да забегуваш, веќе очигледно не разликуваш реалност од митологија.

Инаку до администраторот едно барање да го озваничи овој лично мој македонски термин за Кечето = ПИЛАВКА , да се знае дека Лавец од форумов го стокмил за Шќиптариве со убо објаснение како што прилега на проблематиката и.

A

anaveno

Гостин
Не е току до капата туку недостаток на артефакти на овие простори за староседелството на Албанците. А кога сме веќе кај капите еве Еврејски па јасно е кој од кого копирал

Izrael blisku li e do Arapite i plemeto Gashi?

Делија

Борец за ПРАВДА
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.196
Поени од реакции
35
Добро бе уште ли да им се кажува од каде им е потеклото на Албанците... Стопати ли ќе ја постирам оваа мапа...

Кај што е црвената стрелка... Ете од тамо се ДОНЕСЕНИ, велам ДОНЕСЕНИ од Турците и населени овде на Балканот...

http://forum.kajgana.com/%5BURL=http://img145.imageshack.us/i/eu1.jpg/%5D%5BIMG%5Dhttp://img145.imageshack.us/img145/5578/eu1.jpg%5B/IMG%5D%5B/URL%5D%20%5BURL=http://g.imageshack.us/img145/eu1.jpg/1/%5D%5BIMG%5Dhttp://img145.imageshack.us/img145/eu1.jpg/1/w800.png%5B/IMG%5D%5B/URL%5D

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Сервилниов, јаде ЕДИТ а не знае дека и самите Сервилни од таму им е потеклото...

Еве сервус, версус, сервилос... Курвилос...

istory facts about slavic scum:
1) - Herodotus (11,6) (5th century BC), and Diodor from Sicily (1,30) mention the lake named Serbonis (Σερβυνιδοζ) in lower Egypt.
Pra i bie qe te mendojme dhe te themi se serbet kane ardhur nga egjipti!!

- Tacitus (ca. 50 AD): described the Serboi tribe near the Caucasus, close to the hinterland into the Black Sea. Many consider this theory as a very probable one taking some distant linguistic similarities with today's Caucausus people's such as Ingushi, Chechens etc.
- Pliny (69-75 AD): "beside the Cimerians live Meotics, Valians, Serbs (Serboi), Zingians, Psesians." (Historia naturalis, VI, c. 7 & 19 Leipzig 1975). It coincides with the Tacitus's view on Serbian ancient homeland among the Iranian peoples of the Caucausus
- In the third century Roman emperor Licinius referred to the Carpathians as 'Montes Serrorum' ("Serb mountains"). This also sounds reasonable taking that South Carpathians end in Eastern Serbia, colliding with the Balkan Mountains.etc etc

Ај сега ШМУК ШМУК малку... Сервилно матрапазче...

Член од
24 октомври 2008
Мислења
215
Поени од реакции
11
Абе да не се шекна чоеков? Почна ептен неповрзано и откачено да пишуе.

Не знам дали досега било постирано нешто од интервјуто на проф. Др. Каплан Ресули-Бурович објавено во Вест во 2003 год.. Ќе пренесам дел од неговите кажувања. Тој има завршено албанолошки студии што значи одлично познавање на албанскиот јазик и стручен за оваа тема.

Арнаути е името со кое ги нарекуваат Турците. Треба да се знае дека не биле сите Арнаути во исто време и Албанци. Бидејќи Арнаутите (Албанците) се афирмирале во Турската империја како наемници, почнале и сите други наемници да ги нарекуваат Арнаути. А тоа значи дека имало и Срби, Црногорци и Македонци АРНАУТИ, зашто и делови од нив се исламизираат, па како муслимани служат под турското знаме не само како обични војници туку и како арнаути (=наемници, мерценари). Скиптар (или албанец и деформирано Шифтар, сите потекнуваат од албанскиот апелатив Shqiptar) е денешното национално име на Албанците, меѓу нив распространето во 17 - 19 век, а под влијание на името Осман, како што се нарекувале Турците. Имено, осман на турски е "орел", додека на албански "схљипе". Така Албанците од муслиманска вера сакале да се поистоветат со муслиманите Турци, што била цел и на Портата, па дури и на оригиналната платформа на Призренската лига, која изворно воопшто не е албанска туку Панисламска. Дури, доколку нејзините првични заложби успееја Албанците најверојатно веќе немаше да ги има зашто сите тие во меѓувреме ќе станеа Турци.

- Тука е секако и познатата поделба Геги-Тоски од што произлегува и познатото јазично прашање кое, се чини, се уште не е надминато меѓу Албанците?

Овие, несомнено расистички мечтаења на Албанците се сигурно плод на нивната економска и културна сиромаштија, на нивната заостанатост и задоцнет развој во однос на другите народи, меѓу кои и на соседите и, би рекол, на нивната фрустрираност поради сето тоа.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Аууууууууу аууууууууу ауууууууу

Бајати вести се овоа, одамна побиени, само тепајкуровци како Каплан Ресули кои под директива на тогашна УДБА, пеени, нацртани, обележани, го кажуваат она што еве Главатаров го кажуе, секако тоа ти е слично нешо како КОЛЕ ПЕТРОВ, автор на ЛАГИТЕ НА МАКЕДОНИЗМОТ, на коешто исто така дркаат милиони БАЛГАРИ, како што ИЛЈАДНИЦИ МАКЕДОНЦИ(ги нема милиони) дркаат на Капланчо наш, убав и прав, школован во убавиот УКиМ...

На крај кур нека пуши и Каплан оти Генетиката му го нуди најмрсното од сперматозоидот ејакулиран од многуте ГОРЕ-ДОЛУ надзирања и пумапања на Балканските народи...

Член од
24 октомври 2008
Мислења
215
Поени од реакции
11
Ако де, не е лошо да се потсетиме на вистинските факти.

Инаку една моја мала исправка, не пилаф со ориз

туку пиле со ориз

Пелеус = Пилевка

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Вистинските факти си ги прочитал, ама не си ги запаметил, па ако сакаш ќе ти дадам линк од книгата на Александар Штипчевиќ, малку да те рефреширам...

Оти вистинските факти ги има и Коле Петров...

П.С. Книгата е на Србо-Хрватски, па сигурно нема да ти смета, ги знаеш славјанските јазици...

A

anaveno

Гостин

Gashi SHQIPTARSKOTO PLEME.
Napisav deka Shqipot e od Arapskoto pleme Banu Gashan.Gashi SHQIPTARSKOTO PLEME.

Plot of the two first principal coordinates (Principal Component Analysis, PCA). PCA is performed on a database resulting from merging our present data (ESI and WSI) with data from Pericic et al 31 and with data from Zalloua et al 30 regarding Lebanon. Population codes: AEI=Aegean islands; ALB=Albanian; ALG=Algerian (Arab); AND=Andalusian; BAS=Basque (French and Spanish); BEL=Belgian; BOS=Bosnian; CAT=Catalan; CRO=Croatian; CYP=Cypriot; DUT=Dutch; ESI=eastern Sicilian; FRE=French; GRE=Greek; HER=Herzegovinian; HUN=Hungarian; I-APU=Italian (Apulia); I-CAL=Italian (Calabria); I-SAR=Italian (Sardinia); LEB=Lebanese; MAL=Malta; MOR=Moroccan (Arab); ROM=Romanian; SER=Serbian; SLO=Slovenian; SPA=Spanish; TUN=Tunisian; TUR=Turkish (Istanbul); WSI=western Sicilian.

SHQIPOT VO DRUSTVO SO AFRIKA....
http://www.nature.com/ejhg/journal/v17/n1/fig_tab/ejhg2008120ft.html
http://www.nature.com/ejhg/journal/v17/n1/fig_tab/ejhg2008120f1.html#figure-title

We assessed the relative contributions of the North African and Greek genes into the Sicily genetic pool by an admixture analysis, using Hg E3b1b-M81 for North Africa and E3b1a2-V13 for Greece. The estimated contribution resulted 6% for North Africa and 37.3% for Greece.

SHQIPOT NEKAKO NA KARTATA IZGLEDA POBLIZOK DO AFRIKA OD GEJCITE.

dali i dardanija se naogala vo Afrika.?

Член од
24 октомври 2008
Мислења
215
Поени од реакции
11
...оти Генетиката ...
Делата на Стипчевиќ ги имам дома, црно на бело, нели ти го цитирав.

Откако сите други тези за илирското потекло ви се побиени (јазикот Сатем/Кентум, митолошки нереални посегања и компарации и тн), на крај се фаќате за последната сламка, а тоа е генетиката.

И оваа теза ви ја урнавме, постирав за ова и претходно, но ќе повторам на начин што и на мало дете да му биде разбирливо:

Но прво да ти укажам на еден основен факт: ниту политичката, а ниту историската наука генетските истражувања не ги зема за главен фактор за докажување на потекло на некој народ, но ајде да кажеме дека не е баш така

И сега главното: примерот со унгарскиот (маџарскиот) народ. Скоро ист случај како вашиот.
Нивното потекло е од Хуните и Маџарите, некакви турско-кавкаски племиња.....
Говорат на јазик од угро-финската група, некакви си уралски јазици. Значи немааат врска со “Славси“ и сл.

Значи дошле од таму азиско-кавкаските предели сред Европа и еве сега во Унгарија и пошироко наголемо се зборува еден угро-фински јазик.

И пази сега: Но кога ќе им ја испитуваат генетиката, изненадување, таму во најголем дел се славски гени и гени на други “европски етноси“. И по изгледот, оди види ги колку се разликуваат да речеме од Словаците, Чесите, Полјаците. Многу малку. Значи гени од “европско“ потекло, најповеќе од населените кое таму во Унгарија престојувало пред тие да дојадат и да се населат во Унгарија. Скоро минорен процент на гени од Хуни или Маџари.

Денешните Бугари се поинаков случај, тие успеале да создадат во средниот век некое краткотрајно бугарско кнежество, но јазикот многу брзо го изгубиле (за разлика од Маџарите), но останала некаква “национална“ свест до денешен ден, па еве сега се поистоветуваат со старите Бугари, ене ги оние од ТВ сапуницата Мојот идол си ставиле коњски опавчиња на главата како нивните дамнешни предци. Нивни проблем но и нивно право.

Но кога им прават генетика, пак изненадување, гени од Тракијци, од населението пред да дојдат и да се населат таму. Бугари, ама гените Тракиски.

Еве ти многу јасен и разбирлив пример за вашата “теорија за гените“, јазикот и националната свест и потекло.

Значи и вие Албанците, исто како и Маџарите (Унгарците) и Бугарите нормално е да имате гени од населението кое претстојувало на територијата на која сте се доселиле. :helou:

A

anaveno

Гостин
THE CIRCASSIANS, THE ALBANIANS (SHQIPTARS) AND THE BULGARIANS OF VOLGA BULGHAR

The subject of this paper is to introduce, analyse and assess the significance of three medieval ‘Yemenite’ stories, both oral and literary,:vozbud: which have been borrowed and adapted to explain the origin of three Muslim peoples in medieval and post-medieval Eastern Europe; the Circassians, the Albanians (Shqiptars, or Arna’uts) around the city of Elbasan, and the Muslim inhabitants of the city of Bulghar, near Kazan, on the Volga. The Yemenites, who are introduced, vary in two respects. One tribal group were said to have been the Ghassanids, who allegedly emigrated to the area of Golan, in Syria, following the destruction of the Ma’rib dam, in the Yemen.

The other tribal group- the Volga Bulgarianssucceeded the pagan ‘Adites, who were mentioned in the Qur’an and who were unbelievers, and a people who were to be replaced by believing Yemenites.
The stories are essentially adapted from the Arabian tradition. Arab blood is a mark of honour and esteem. However, in at least two of the stories, the Quraysh are central to the claim, thus introducing the Prophetic household, and the Quraysh, into the proud lineage, the nasab and the hasab, of diverse indigenous non-Arab peoples of Eastern Europe.
Before presenting my examples, I should like to draw attention to a pioneering article by my Syro-Albanian friend and colleague, Dr Muhammad Mufaku al-Arna’ut, who teaches in Al al-Bayt University, al- Mafraq, Jordan.
He entitled his article ‘The Arab origin of some of the Muslim peoples in Europe – history, myth, fantasy and policy, the Circassians’(al-Usul al-‘Arabiyya li-ba‘d al-Shu‘ub al-Muslima fi Urubba – al-Ta’rikh – al-Khayal – al-Siyasa, al-Sharakisa). His article was published in the academic journal al-Manarah and it was issued by his University in Jordan, vol 2, issue 1, Dhu’l-Qa‘da, 1417 AH/1997 AD, pp 65-82. Jordan has a substantial Circassian community and so this enabled Dr Mufaku to obtain first hand comment and information from his Circassian colleagues and friends. I shall draw attention to his article later in my conclusion.

Norris, Harry Thirlwall;

We assessed the relative contributions of the North African and Greek genes into the Sicily genetic pool by an admixture analysis, using Hg E3b1b-M81 for North Africa and E3b1a2-V13PIGASSO-VIOT GEN,ARABSKI for Greece. The estimated contribution resulted 6% for North Africa and 37.3% for Greece.
leka,poleka,se poveke ke ima za vas....

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197

Јас си стојам на ова!

И на ова!

Дел од југот на албанија е опсипана со Славјански топоними, ојконими повеќе, хидроними итн... Тоа се случува после преселбата на славјаните на овие простори.
Тоа може да е, но и не мора да е клучен податок за тоа кој живеел или живее некаде.
Затоа што, во Прилеп и Прилепско имаме патроними, антропоними и топоними кој кореспондираат на албанскиот јазик со нивно автентично значење.
Пример ни е, Арбанаси пасиште за кое пренесуваат Туркиш Дефтериси бр.4 1467-1468 г.
Арбанаси исто така пасиште на коридор на село Дупјачан за ова пренесува О.Иванова цитат страна број 25, делото го има на првите страни на книгата пошто ова од книга го препишувам.
Арбанаси локалитет близу село Небрегово, Прилепско, тука се наоѓа "Латинска Црква", кое Блаже Конески ја поврзува со албанскиот етнички елемент, додека ЛАТИНИ ги нарекува Албанците Католици.
Арнаут Џамија во Прилеп, денес не егзистира, Пренесува Георги Траичев, дело: Град Прилеп издадено во Софиа 1925 година.
Гугурот место во прилеп, земено од Зборникот на Миладинвци 242,373,445, (1881-1961), објавено Скопје 1962 година.

И да не се мачам оти има над 10 страници, само во Прилеп и Прилепско, мислам дека ја разбра пораката.
Значи да продолжам да му одговорам на првиот што ме праша...

Ова е нешто што сум го напишал ама пак ќе го постирам, сега наменето за theMacedonian, а претходно за некој друг, на кого ни името не сакам да му го споменам:)
Инаку за студијата што ја направиле неколку медицински центри и универзитети меѓу кои и Тетовскиот, доаѓаме до заклучок дека...
"High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe (SEE) Traces Major Episodes of Paternal Gene Flow Among Slavic Populations" --> http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/co...tract/msi185v1

Во оваа студија се зборува за славјаните, "Contemporary Slavic paternal gene pool, mostly characterized by the predominance of R1a and I1b* (xM26) and scarcity of E3b1 lineages......and a rather weak extent of E3b1 diffusion toward regions nowadays occupied by Slavic-speaking populations. "
Па сака да каже дека дека славјаните ги имаат Y халпогрупите доминантни смеси на R1a и I1b*(xM26), и истовремено има еден мал процент на Е3b1. Овој мал процент е со албанско потекло, земајќи во обзир дека албанците се нејзини носители со еден висок процент на Балканов (докажани со студиите што погоре ги приложив). Значи овие славјани, носители на E3b1 не се ништо друго освен славјанизирани албанци во вековите после доаѓањето на славјаните на Балканов.

Ова е целосната студија на ПДФ:
http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/re...22/10/1964.pdf
За да се сфатат генетски аспекти, треба да имаш познавање на историјата прилично добро, миграции, мрдања на народите, религиските конвертирања, губењето на јазикот итн...

Ако се прочита на страна број 3 ќе се види дека: "The spatial pattern shown in figure 4(C) depicts a nonuniform E3b1 geographic distribution with a frequency peak centered in south Europe and SEE (13% 16% in southern Italians and 17%27% in the Balkans)."
Значи географското распостранување на E3b1 не е униформа на Европа и се наоѓа со силна фрекфенца во Јуж на Италија. Запрашајтесе кој живее во Јужна Италија? Има арбреши во Јужна Италија со албанско потекло... Но не само толку, затоа што Југо-ситочна Италија во античките времиња беше населена со Илирско население, од Илирското племе ЈАПИГ. Ако се вратиме назад на студијата на Dr.Cruciani што кажуваше дека распростирањето на E3b1 во Европа се случило во периодот на Бронзата и Неолитот, и консеквенца на тоа е дека ова халпогрупа E3b1 да е халпогрупа на Илирите.
Јасно до тука?:)

Во страна број 6 вика: " Almost 93% of SEE E3b1 chromosomes are
classified into a cluster. In Europe, the highest E3b1a variance is among Apulians, Greeks, and Macedonians, and the highest frequency of the cluster is among Albanians, Macedonians, and Greeks (table 1)"
Што сака да кажи ова? Во овој случај сака да каже дека Албанците се народ кој не се мешале со други народи, туку другите народи се мешале со нив, со векови го загубиле нивниот идентитет и се вратиле на онаа првобитната форма Апулианс-Apulians (модерна Италија во регионот Puglias во Јужна Италија, регион што е населен во минатото со Илирите Јапиги),продолжува со Грција каде имаме Арванити/албанци, Грцизирани, со Македонија каде се знае дека има Албанци, и вика дека највисок % на алфа кластерот се наоѓа кај Албанците, кај Македонците и кај Грците (види табела 1 за поточна процентуалност).

Продолжува во истата 6 страна и вика: "Furthermore, it may be envisioned
that the observed E3b1a frequency distribution in Anatolia might stem from a back migration originating in south Europe and SEE.""
Што сака да каже со ова? Сака да каже дека E3b1 партиципира и во турција, се објаснува, од една миграција од Јужна Европа право Анатолија или Анадолија same shit. Според вас кога можело да се случи оваа миграција?
Да се потсетиме на нешто, на валоризација на населението среде векот на Србите и Турците, среде Грците и Турците, класифицирајќи ги Албанците како муслимани турци и не како Албанци.... Да не праиме муабет за време на Југославија СКС и онаа Титовата... И за време на ДРУГАРОТ ЕНВЕР и за време на ПОходите на Грците во Чамерија, кога Македонците можеа да се вратат во Македонија, оние од Чамерија не можеа во Албанија затоа што другарот евнер не ги примаше па мораа да одат во Турција... Ехх... сага ти е тоа...

И на крај продолжува: "A lower frequency of E3b1 significantly
distinguishes populations of the Adriatic-Dinaric complex,
i.e., mainland Croatians, Bosnians, and Herzegovinians
(7.9%; 95% CI 0.0540.114), from their neighboring populations
of the Vardar-Morava-Danube river system, i.e.,
Serbians and Macedonians (21.9%; 95% CI 0.166
0.283)."
хрватите и босанците и хереговинците имаат помала процентуалност во споредба со Србите и Црногорците на фрекуенцата на E3b1.

Исто и ова имаше просветителска дејност, ама без ефект..
Некој асфалтиран мозок не се пробушува.

Антрополошка студија на te Charles Coon "Albania and the Dinaric Race" го наоѓаш во студијата "The Races Of Europe" LEXOJE JANE 875 FAQE, Студијата за Албанија и Албанците ја наоѓаш 595-604!!
link ne file PDF. : http://ia331324.us.archive.org/3/ite...31695mbp/races
"Survey of anthropological features of the Illyrians" LINK: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3304152
Плати го ова он лајн и читај го, или позајми го од библиотекиве и прочитај го..
кој два од овие универзитети се наоѓаат во Германија(страв ме фаќа кога ќе ја споменам ради големината)

1-Charite - Universitaetsmedizin Berlin, Medizinische Bibliothek, Germany
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/projects...de=tu&JrId=680

2-Universitaets- und Landesbibliothek Duesseldorf, Germany

3-Biblioteche Universitarie e dell' Area di Bologna , ITALIА

4-Harvard University Library во USA
http://sfx.hul.harvard.edu/sfx_local..._char_set=utf8

5- University of Calgary Library, Canada

6- University of Vermont Dana Medical Library во USA

Според горенаведената студија ИЛИРИТЕ биле 75% Dinaric, 10% West Atlanto Mediterranean, 10% Alpine, 5% Noric = 5% periphery/ substratum Nordish, Исто како и албанците, и не се будали супермацистите на белата раса што ја ставаат албанија и албанците во белата Нордиска раса
http://www.racialcompact.com/nordishrace.html

"HLA Class I Polymorphism in the Albanian Population" каде се вели дека Albanians are a very homogenous population, their history suggests that they did not mix with neighboring populations. It is assumed that Albanians have Illyrian origin4. Liket: http://hrcak.srce.hr/file/15462 , http://209.85.129.104/search?q=cache...n&ct=clnk&cd=1

Имаш линк портал на научните Хрватски списанија http://hrcak.srce.hr/index.php?show=...ak_jezik=15462

И на ова!

Еднаш и Silen ми замери за студијата на STEVEN C. BIRD, кој многу јасно кажува дека Балканските момцикој го носат E3b1a2 се автохтони, налет друго тука ќе најдеме и славјани, секако албанци славјанизирани
"Haplogroup E3b1a2 as a Possible Indicator of Settlement in Roman Britain by Soldiers of Balkan Origin" LINK: LINK: www.jogg.info/32/bird.pdf

Објаснување за E3b1a (на алфа кластер) каде а финале значи Алфа Кластер!!

Ќе треба да сфатиш оти кога зборува за миграција, што се случила од северна африка и од блискиот исток во правец накај Балканот и Европа, вика дека припаѓаат на една античка епоха кога Северна Африка, средосемјето и блискиот исток беа населени со момци од Белата раса Пелазги и не од црната-негроидна раса на арапите што живеат денес. Фрлете очи на фараоните и Египетските антички династии(не на новите династии се разбира) , се сите со бела физиономија Европска!!! Побарај на google.com White Egypt или White faraons of egypt, ќе најдете многу материјали.

Линк на образложението што е E3b1a (алфа кластер) и генетските студии ги наожате на крај на сајтот на
http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogr...formerly_E3b1a
Каде се вели дека: Many Albanians are in the E1b1b1a2 (E-V13) lineage most commonly found in Europe, especially the Balkans. Vazhdon Within Europe, E-V13 is especially common in the Balkans and some parts of Italy. In different studies, particularly high frequencies have been observed in Kosovar Albanians (45.6%) (Peričic et al. (2005)), Albanian speakers of the Former Yugoslavian Republic of Macedonia (34.4%) (Battaglia et al. (2008)), and Peloponnesian Greeks (47%) (Semino et al. (2004)). More generally, high frequencies have also been found in other areas of Greece, and amongst Bulgarians, Romanians, and Serbs[28].
Прочитај и разбери што сака да каже со ова: Greek Soldiers in Pakistan: Both E-V13 and J-M12 have also been used in studies seeking to find evidence of a remaining Greek presence in Afghanistan and Pakistan, going back to the time of Alexander the Great.

Значи сфативте дека со ова сака да каже дека војниците на Аце великиот што го освоија ПАК-ТИ-СТАНИ (Пакистан), беа носители на две халпогрупи. ВО % кој се најголеми носители од Балканскиот полуостров на на овие две халпогрупи?
Албанците!

Испаѓа дека Аце големиот и неговите војници беа со Илирско потекло и по грешка се сметани за Грци....

Проверете исто така и за DR Cruciani: http://dirkschweitzer.net/E3b-papers...-24-6-1300.pdf

Каде истакнува дека Asingle clade within E-M78 (E-V13) highlights a range expansion in the Bronze Age of southeastern Europe, which is also detected by haplogroup J-M12. Phylogeography pattern of molecular radiation and coalescence estimates for both
haplogroups are similar and reveal that the genetic landscape of this region is, to a large extent, the consequence of a recent
population growth in situ rather than the result of a mere flow of western Asian migrants in the early Neolithic.
Разбравте дека овие две халпогрупи се раширени низ Европа за време на Бронзена епоха...

Од тука е превземено: http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=37330&page=13

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
И оваа теза ви ја урнавме, постирав за ова и претходно, но ќе повторам на начин што и на мало дете да му биде разбирливо:
Сте урнале?

Хахахаха....

На овоа мислиш?

Kapata.JPG

Пилаф со орис... ова де Штипчевич...

И ова сте го побиле...

Iliri Albanca.JPG

Море и ова можи било...

Iliri Albanca 2.JPG

Како и ова исто така...

Прегледај го приврзокот 11634

И да не продолжувам оти ми е мака...
Фрагментите се од книгата на НАЈПОЗНАТИОТ ИЛИРОЛОГ НА СИТЕ ВРЕМИЊА АЛЕКСАНДАР ШТИПЧЕВИЧ.

Тоа што е Хегел за Дијалектиката, тоа е Штипчевич за Илирологијата. Сите Археолози што сум ги прашал до ден денешен барем во Хераклеа, каде и работам, во врска со Илирите и Албанците, ме упатиле кај Штипчевич...

Значи што ти бе момченце мое мало и драго и кротко, идилично со пофтеж на лажни и желни нагони за проминентност... Сакаш да кажеш дека во цел свет не се најде ниеден кој ќе го побие типчето, ами сега поттикнати од спорови со Грции, сите станавте Археолози и Историчари и сите почнавте некого да побивате?

Македонците може со 30% антички Македонски гени, да бидат автентични потомци, демек спој на традиција, култура, мелос, итн итн итн... Албанците истото го имале, ама нас ни се сакало да бидат СРУШЕНИ нивните теории и на крај да се дрка на такви глупости, на кои им веруваат само мемберите на форумов...

Kajgana Shop

На врв Bottom