Посвојување vs. Суругат мајка

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Опција 2; Суругат мајка
- Посвојувањето на веќе родени деца, се применува во светот. Додека суругат мајката - не е до толку распространета, и знаена опција. Јас лично би одбрала суругат мајка, така барем детето ги има гените на еден родител, за разлика од посвојувањето ..
Toa ти е глупост, како сакаш речи Суругат мајка е фактички мајка на детето,
Јас сум децидно против секакви СУРУГАТИ и би ги сместил во истата категорија со флизери, кенлери, милицински сестри со стредно, матреални стресва, хилихоптери, пархети, земња, релни, бомбандирање, контињери, бољери, спањак и јоргут -- сите во Дорјан!

Мило ќе го замолам модераторот да не брише. Сурогат мајчинството е сериозна тема.

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Прво и основно, за да постои некоја жена како сурогат мајка се потпишува договор според кој таа добива извесна сума на пари за во својата матка да го носи ТУЃОТО дете. Тоа дете нема никаква врска со неа, исто како детето да е под кирија во туѓа матка. Не може ниту да не сака да го даде, ниту да ги уценува. Поддржувам посвојување на деца, но и сурогат мајка, за свое лично потомство! Тоа е право на избор! А да не се лажеме, кај нас ретко кој се нафаќа на голготата наречена посвојување, која трае и до 10 години, небаре, децата се на дугме, па 10 години можат да не растат, се до денот кога ќе бидат посвоени...
--- надополнето: Jun 6, 2011 1:28 AM ---

Значи, тоа дете што мрда во неа нема никаква генетска врска со неа, и на никаков начин не е нејзино дете. И го одземаат од моментот на раѓањето. Иако не поддржувам луѓе кои од куртоазија се одлучуваат за сурогат (линија, едно, друго) сепак поддржувам сурогат за оние луѓе кои сакаат свои деца, а не можат да ги имаат.
Инаку, дали и е лесно или не и е лесно, требало да мисли пред да потпише. Законот не се занимава со емоции, туку со факти, докази и договори.
Секоја чест за постот.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Toa ти е глупост, како сакаш речи Суругат мајка е фактички мајка на детето, само спермата е оплодена и јајце клетката од друга мајка. Но што понатаму детето прима антитела, се развива во ДРУГА мајка, значи фактички детето добива 3-ца родители може генетскиот код ќе биде од овие двајца, ама највеќе особини ќе има на оваа што го носела
Тотално си во право,еве мачето мое обожава да ми седи на рамо,мене прво ми беше чудно, ама сега сфатив дека сигурно сурогат мајката му била папагалка, па наследило некои особини од неа,тоа дека примало антитела од неа нели. :ROFLMAO:

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Секаде оди бавно како намерно да сакаат да им останат децата по домовите. Од една страна толку бракови без деца а од друга домовите се полни, парадокс.
Децата сместени во домовите без родители се таму од разни причини , а не само и единствено како причина е отфлањето на детето од родителите.
Има деца кои се социјално и материјално необезбедени, деца кои се одземени од родителите т.е. на кој родители им е одземено родителското право и тн, па во тој случај неможат да бидат дадени на посвојување, единствено може да бидат дадени во згрижувачи семејства.

Постои правна процедура за едно дете да биде дадено на посвојување се вршат процени на потенцијалните посвоители, како од психички така од материјален аспект, години- возраст, социоекономски статус, односот со потесната и пошироката околина, мотивот за посвојување на дете и тн.

Што значи дека не е едноствно да се донесе одлука за посвојување.

Ако се донесе решение за посвојување детето и посвоителите се под надзор од тимот од ЦСР, со цел да видат како се одвива адаптацијата. Има случаи каде детето неможе да се адаптира на новото семејство и тоа се враќа повторно во домот за деца без родители и родителска грижа. Едно дете доколку има три неуспешни обиди за посвојување тоа дете повеќе никогаш не се дава на посвојување, што значи до својата 18 година живее во домот.

Многу е комплексна оваа проблематика.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Децата сместени во домовите без родители се таму од разни причини , а не само и единствено како причина е отфлањето на детето од родителите.
Има деца кои се социјално и материјално необезбедени, деца кои се одземени од родителите т.е. на кој родители им е одземено родителското право и тн, па во тој случај неможат да бидат дадени на посвојување, единствено може да бидат дадени во згрижувачи семејства.

Постои правна процедура за едно дете да биде дадено на посвојување се вршат процени на потенцијалните посвоители, како од психички така од материјален аспект, години- возраст, социоекономски статус, односот со потесната и пошироката околина, мотивот за посвојување на дете и тн.

Што значи дека не е едноствно да се донесе одлука за посвојување.

Ако се донесе решение за посвојување детето и посвоителите се под надзор од тимот од ЦСР, со цел да видат како се двива адаптацијата. Има случаи каде детето неможе да се адаптира на новото семејство и тоа се враќа повторно во домот за деца без родители и родителска грижа. Едно дете доколку има три неуспешни обиди за посвојување тоа дете повеќе никогаш не се дава на посвојување, што значи до својата 18 година живее во домот.

Многу е комплексна оваа проблематика.
Се што напиша не го негира фактот дека е процедурата толку комплицирана што парови кои имаат пари порадо купуваат деца од Романија или Индија наместо да посвојат од својата земја што е лудост.

Да не знам би помислил дека децата во домовите ја имаат сета љубов и грижа па треба 100 пати да се размисли пред да се дадат на посвојување а реалноста е дека таму имаат ретко мизерен живот често пати проследен со физичко и сексуално малтретирање така да целата процедура на посвојувањето и нејзината комплексност ми е една голема хипокризија.

Теоретски се слагам со тебе ама праксата збори нешто друго.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Се што напиша не го негира фактот дека е процедурата толку комплицирана што парови кои имаат пари порадо купуваат деца од Романија или Индија наместо од својата земја да посвојат што е лудост.

Да не знам би помислил дека децата во домовите ја имаат сета љубов и грижа па треба 100 пати да се размисли пред да се дадат на посвојување а реалноста е дека таму имаат ретко мизерен живот често пати проследен со физичко и сексуално малтеритање така да целата процедура на посвојувањето и нејзината комплексност ми е една голема хипокризија.

Теоретски се слагам со тебе ама праксата збори нешто друго.
И јас се сложувам со тебе дека се жртви на бирократијата, жртви на насилство, но замисли да станат жртви на некое одлепено семејство, пр. шизофреничар, алхоколичари, психопати...., педофили... Па кај им е заебан животот вака, па уште еднаш да им го дозаебат.Не сите посвоители имаат родителски мотив.

Од кај нас до сега немам видено и чуено некој да посвои дете од Романија или Индија, имам чуено дека од европскиве земји доагаат кај нас да посвојуваат деца.

Можеби треба да се поедностави процедурата.
Исто така не е исклучена и корупцијата, па затоа постојат долги процедури. Како и да е тие дечиња се жртви во секој поглед.

да не ја шириме темава.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Секако дека сурогат мајка е подобра опција,детето ги има гените од биолошките родители,само мајката нема вишок килограми и стрии :) Шала на страна,сурогат мајка е само жена што има здрава матка за да износи дете,доколку биолошката не е во можност.Посвоеното дете нема ни една црта исти особини како родителите,како и да вртите гените се тие што одредуваат какво дете ќе имате,без разлика на подоцнежното воспитување.Се како дека и тоа е битно,но ако детето е родено со предиспозиција на агресивност,истата ќе биде присутна во текот на целиот живот,со воспитување може да научи само да ја контролира.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ако се прашувам јас, сурогатството би го забранил. Ќе земиш ова од онде, она од таму и ќе го клајш онаму... како можете да гледате на таа работа ко да купвате леб од продавница? Тотално неприродна...

Се како дека и тоа е битно,но ако детето е родено со предиспозиција на агресивност,истата ќе биде присутна во текот на целиот живот,со воспитување може да научи само да ја контролира.
Како е бре тоа предиспозиција на агресивност? Ај подобјасними пошто глуп сум и не сваќам.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Ако се прашувам јас, сурогатството би го забранил. Ќе земиш ова од онде, она од таму и ќе го клајш онаму... како можете да гледате на таа работа ко да купвате леб од продавница? Тотално неприродна...
зошто неприродно?
истиот т.е сличен случај е со ИнВитро-то ..тогаш и тоа треба да се забрани? ( пошто и кај него се земаат од таму, се ставаат ваму ) ??

искрено сакам да ми одговориш на ова:
неможете ти и сопругата да имате дете ..од нејзина причина ..
е сега: ќе се мачите ли со години и години по домови во обид да посвоите дете што веќе е на "залиха" (извинете за глупио пристап) или ќе мечтаете за ваше?

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42

Како е бре тоа предиспозиција на агресивност? Ај подобјасними пошто глуп сум и не сваќам.
Тоа ти доаѓа од вродените карактеристики,за секоја човечка карактеристика што ти се развива во текот на животот,мора да имаш вродена предиспозиција.Имаш предиспозиција за музика,вежбаш-стануваш музичар/не вежбаш-ништо од музиката.Исто и со агресивноста што ја земав како пример.Сега разбираш?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
зошто неприродно?
истиот т.е сличен случај е со ИнВитро-то ..тогаш и тоа треба да се забрани? ( пошто и кај него се земаат од таму, се ставаат ваму ) ??
Е не е природно... по вештачки пат се тураат клетките во жената. Ин витрото и сурогат мајка е малтене иста работа, со таа разлика шо кај ин витро детето расти и се развива во биолошката мајка, што го оправдувам.

искрено сакам да ми одговориш на ова:
неможете ти и сопругата да имате дете ..од нејзина причина ..
е сега: ќе се мачите ли со години и години по домови во обид да посвоите дете што веќе е на "залиха" (извинете за глупио пристап) или ќе мечтаете за ваше?
Никој не ни е крив што државата е турбо желка. Да е се како што треба, процесот на посвојување трае неколку месеци. Јас би побрзо така отколку да се мафта по доктори/сурогати и експерименти.

Тоа ти доаѓа од вродените карактеристики,за секоја човечка карактеристика што ти се развива во текот на животот,мора да имаш вродена предиспозиција.Имаш предиспозиција за музика,вежбаш-стануваш музичар/не вежбаш-ништо од музиката.Исто и со агресивноста што ја земав како пример.Сега разбираш?
Аха... а ако сурогатот мајка има предиспозиции за некоја болест пример? Или сакаш да ми кажиш дека сурогат мајката нема никакво влијание на плодот...

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Аха... а ако сурогатот мајка има предиспозиции за некоја болест пример? Или сакаш да ми кажиш дека сурогат мајката нема никакво влијание на плодот...
Нема апсолутно никакво влијание. Детето ги има гените на биолошките родители, од сурогатот не наследува баш ништо. Единстевно влијание кое сурогат мајката може да го има врз бебето е ако пуши, пие, се дрогира за време на бременоста, што нормално е забрането и се регулира со законски мерки.

Бебето ги наследува предиспозициите за болести од своите родители, што е можеби мала предност (како знаење) над посвојувањето, бидејќи постои генетски траг во вид на медицинска историја на болести.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
however, попрво ќе најдам суругат мајка, неголи да посвојам ..барем ќе знам дека моја крв ќе има, и дека и внуците ќе се моја крв ..
the end ..

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Нема апсолутно никакво влијание. Детето ги има гените на биолошките родители, од сурогатот не наследува баш ништо.
нели има според она што го постираше Кајзер

Таквата жена може да биде генетска мајка на детето оплодена со спермата од мажот (наречено традиционално сурогатство) или пак може да остане бремена со вметнување на ембрионот во нејзиниот утерус со кого таа нема никаква генетска врска (наречено гестациско сурогатство).

Какви сме сиромашни, ова може да се искомерцијализира. Како што читам со ова масовно се тргувало во Украина, Индија...ради цените напр. САД каде идело и до 100 илјади долари.
Сурогатот е инаку и скапа работа, во Украина пишува негде 20-30 илјади долари, па воглавно не е наменета за просечно стоечки семејства туку ако не можат за богатите или за оние кои можат ама не сакаат (глумците и сите т.н. селебритис), да не си го оштетат мешето и градите.
--- надополнето: Jun 30, 2011 9:32 AM ---
А плацентата? Нема улога во развојот на фетусот?
И зошто бараат здрава права особа за носење на плодот? Има влијание врз натамошниот развој на детето и покрај тоа што нема генетски информации од сурогатот. Прима хормони, храна, кислород...до сурогатот. Развојот на органите, нервниот систем...ваљда дел генетски, но многу зависи и од носителот на плодот.

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
нели има според она што го постираше Кајзер

Таквата жена може да биде генетска мајка на детето оплодена со спермата од мажот (наречено традиционално сурогатство) или пак може да остане бремена со вметнување на ембрионот во нејзиниот утерус со кого таа нема никаква генетска врска (наречено гестациско сурогатство).
Да, може, не сум се доизјаснила дека мислев на класично сурогатство. Инаку, така ако гледаш, исто е и со донор јајце клетка, за бебе што си го носи мајката што го раѓа и што ќе го воспитува, а друга (знајна ил незнајна) е мајка по генетика. Дали и тоа треба да се забрани или е ненормално??

Kajgana Shop

На врв Bottom