Порака до ДУИ : вашето однесување е глупо!!!

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Најголем реален поддржувач на Груевски стана токму ДУИ! Со неодмерените изјави, со големата нервоза, со одбивањето да се соочат со својата нова улога - тие како да сакаат да му дадат за право на новиот мандатар. Наместо да ја потенцираат својата важност како парламентарна група, поради Бадентер, тие во Чаир први „пукаат“ против принципот што им ја зголемува „цената“. И си „пукаат в нога“

Оваа недела ниту едни вести и ниту еден весник не поминаа без споменување на Охридскиот договор. Во сите можни контексти. Некои, во чест на неговата петгодишнина, ги споменуваа резултатите; други, пак, зборуваа за неговата недоследност и изнуденост. Некои организираа коктели; други се обидуваа да го премолчат.

Жалам што и пет години по неговото потпишување немаме широко поддржана оценка за охридскиот процес. Големите поддржувачи веќе се заморени од темата, а неговите критичари нема да признаат дека сценаријата со кои не плашеа секојдневно никогаш не се остварија. Можеби очекував премногу. Можеби пет години се многу кус период, особено во времињата кога ја „живеете историјата“. Една одмерена и умна анализа во „Форум“ ме теши дека барем сме на вистинската трага. Додека трагаме по историската рецензија, Охрид ни се враќа на актуелната политичка сцена. Веќе не е прашањето само дали договорот ни се допаѓа ниту, пак, дали целосно сме го спровеле и колку добро. Новото прашање е дали овој договор треба да го консултираме како прирачник за секоја наша политичка дилема.

Мојата оценка? За мене, Охридскиот договор е еден од крупните „блокови“ на кои почива македонската стабилност и - не, тој не нуди список на политичките Do и Don’t. Фала богу, таков „Политика for Dummies“ се' уште не измислиле.

Охридскиот договор веќе одамна ја помина фазата во која јасно и прецизно кажува што, кога и како треба да се направи. Бидејќи тие работи веќе ги направивме. Во таа смисла, ДУИ не треба дури ни да се обидува да го чита договорот како гаранција за „нивното заслужено место во власта“. Бидејќи тој договор не беше за власта, туку за граѓаните. Бидејќи не се занимаваше со мандатари, коалиции, поделба на власта, туку со многу посуштински нешта: уставна реформа, употреба на јазик, вклученост во институциите... интегрирана држава со многу различности.

Значи, Груевски и според Устав и според закон и според Рамковен договор - може и мора да го избира своето „друштво во Владата“. Победил на изборите, добил мандат, разговарал со партнерите и кандидатите и одлучил. Во ниеден момент не си го поставив прашањето дали има право на тоа. Се разбира дека има. Ама, си го поставив прашањето дали ја донесе најпаметната одлука. Оти, има многу одлуки што ќе го минат тестот на легалност, ама не и оној на мудрост. Еве неколку причини за мојот сомнеж.

Ако го читате Охридскиот договор, не само што нема да прочитате дали ДПА или ДУИ треба да влезе во Владата, туку нема да прочитате ни обврска било која од нив да мора да биде во Владата. Тоа го нема ниту во нашиот Устав ниту во некој од законите. Значи, теоретски Груевски можеше и тоа да го направи. И тоа ќе беше легално (иако ќе му недостигаа многу пратеници до 61). Или, за да биде уште појасно, коалицијата „За Македонија заедно“ во 2002 ама ич не мораше да бара „албански партнер“ за формирање на Владата бидејќи можеше да обезбеди парламентарно мнозинство и без нив. Беше легално и возможно, ама ќе беше многу неразумно и погрешно. За оваа (прва) лекција не ни требаа преговорите во вилата „Билјана“. Ја совладавме (некои потешко, некои полесно) уште на почетоците на нашата независност.

Изгледа, деновиве се соочуваме со следното поглавје - втората лекција: дали е сеедно кој партнер го избираш? Во таа смисла - охридскиот документ не ни помага ако само го читаме (тука ДУИ греши многу), но може да ни помогне ако сакаме да размислуваме. Веќе сме во фаза на негова имплементација, кога наместо точки и запирки, треба да го гледаме во целина и да се прашаме: кога би го дискутирале овој политички проблем во Охрид пред неколку години, кое решение би ни изгледало мудро?

Кога јас ги читам неговите одредби, кога размислувам за Бадентеровото мнозинство (кое ќе ни биде потребно најмалку 2 пати во следниве неколку месеци) - мислам дека Груевски не ја донесе најпаметната одлука. Претпоставувам дека целта му беше да добие поефикасна влада и сигурна сум дека со оваа коалиција работите ќе му одат полесно и побрзо. Од тој аспект, го разбирам. Ама, не е доволно Владата да биде ефикасна. Треба да води и добри политики кои ќе имаат доволно широка поддршка. Искрено се надевам дека грешам, ама мислам дека Груевски доби поедноставна, ама и послаба влада.

Во овие анализи, најголем реален поддржувач на Груевски стана токму ДУИ! Со неодмерените изјави, со големата нервоза, со одбивањето да се соочат со својата нова улога - тие како да сакаат да му дадат за право не новиот мандатар. Наместо да ја потенцираат својата важност како парламентарна група поради Бадентер, тие во Чаир први „пукаат“ против принципот што им ја зголемува „цената“. И си „пукаат в нога“. Му даваат алиби на ДПМНЕ утре во Собранието со иста леснотија и несериозност (како локалните власти во Чаир) да каже - Бадентер веќе „не игра“, а ние одиме понатаму. Тежок е првиот преседан, потоа се' е техника.

Можеби ова се само детските болести на нашата најмлада политичка партија (иако и постариве не се имуни на нив). Можеби ќе сфатат дека да се биде опозиција не е крај на светот; напротив, некогаш е многу корисно. Ќе демонстрираат, ќе го кажуваат своето мислење, ќе блокираат улици (и ќе не' нервираат сите нас кои ќе доцниме поради тоа) - ама и ќе си споменат дека заедничките институции ги градиме за да заедно ги почитуваме. А времето, ќе видат, брзо минува.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Охридскиот договор не беше ништо повеќе од еден обичен експеримент во кој ние како обично сме експериментални глувци.Неговиот неуспех ќе значи само едно ќе се обидат уште еднаш да ни натоварат "демократија" која не постои никаде.А што се однесува до "пророкот" немојте ни да се замарате овој очигледно последан пат имал контакт со мозокот кога се раѓал.Нели гледате дека и овој глуми лудило и не заплашува како швајцарскиот трудов пензионер од Зајас.Кога државата би реагирала на ова би паднала на нивно ниво.

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Thief напиша:
Нормални држави за ваква изјава испраќаат демарш до Албанија, а господинот го прогласуваат за персона нон-грата.
Ами т`ка!!!
Треба да се даде до знаење дека за некои работи нема простор за пуштање пробни балони, односно индиректно мешање во внатрешните работи!!!

Кај нас на балканов неофицијални ставови имаат тенденција да набргу да станат официјални!!!

Член од
11 јуни 2006
Мислења
315
Поени од реакции
0
Типот на фотосот не го познавам, никогаш порано не сум чул за него, ниту сум му ја видел муцката.
Дека е ограниче, ограничен е, нема дилема!
Ама, тој, како и неколкумина пред него, зборуваат од името на Шќипитарија, која од највисоки државни постови повикува за поделба на Македонија, се разбира во корист на Арнаутлакот.
Истовремено, истиот фанатик, не предвидува македонците, црногорците, србите, грците и ромите да се отцепат од издрканата Шќипитарија, тоест Арнаутлакот. Зошто? Оти така не му одговара на макрото на јавни куќи во Кејп Таун, Јужна Африка по име Љека Зогу.
Македонецу, освестувај се, додека не ти е доцна! Заедно со дугите горенаведени народи, како и нивните матични држави, да ја доведеме Шќипитаријата на колена и да си ја поделиме!

Член од
11 јуни 2006
Мислења
315
Поени од реакции
0
Па и јас се чудам зошто во сите влади мора да постојат и разни членови на разни они а ани?
Едноставно не ни требаат, како што нашите сонародници не им требаар на шќипитарските државни институции!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
asterix_m напиша:
Мојата оценка? За мене, Охридскиот договор е еден од крупните „блокови“ на кои почива македонската стабилност
Нас во тие моменти не ни требаше стабилност. Цела Македонија веќе беше на нозе и помирена со фактот дека треба да се оди во војна. никогаш македонците не се однесувале така. Ако тогаш не тргнавме да ги газиме... никогаш. И немој да ми кажеш дека не може така, не се решаваат така проблеми или не знам што. НЕ, така се решава проблем во секоја држава. Само земи ги за пример големите држави од типот на Шпанија и Голема Британија кои имаат проблем со сепаратисти. Дури ние сме во предност, затоа што тие народи се таму староседелци, големите држави ги окупирале "сепаратистите денешни" а ние имаме факти, податоци и пишани документи во врска со тоа чива е територијата западно од Вардар до Албанските планини. Кога не сака некој да си оди од кај тебе дома го бркаш на клоци. И тоа е тоа.
Охридскиот договор веќе одамна ја помина фазата во која јасно и прецизно кажува што, кога и како треба да се направи.
На прво место, охридскиот договор нема што да кажува како да се раководи оваа држава. Договорот треба да биде тука да му даде за право на извесен Џемаил Фазлиу да може на својата леблебџилница во Чаир да си го напише своето име И на албански и ништо повеќе.
Ама, не е доволно Владата да биде ефикасна. Треба да води и добри политики кои ќе имаат доволно широка поддршка.
Види, јас би гласал за влада која би ја пцуел секое утро кога ќе се разбудам(значи нема да им поддршка, ако добро сфатив), ама платата да ми биде 1000 евра, што би се рекло да биде ефикасна. Правете рамковни, мавковни што сакате правете. Економијата е државата. Добрата влада треба да мисли како да го донесе стандардот на ниво на Грција, не треба да бидеме Данска. Тогаш ниту на Џемо ќе му текне да оди во планина, ниту мене ќе ми текне дека во Дебар има само 20% македонци.
Во принцип ми се допаѓа постот...

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
viktorgg напиша:
Нас во тие моменти не ни требаше стабилност. Цела Македонија веќе беше на нозе и помирена со фактот дека треба да се оди во војна. никогаш македонците не се однесувале така. Ако тогаш не тргнавме да ги газиме... никогаш.
Епа затоа што не тргнавме да газиме се роди Рамковен

viktorgg напиша:
ама платата да ми биде 1000 евра, што би се рекло да биде ефикасна.
е а за да имаш 1000 евра плата треба да поминат едно уште два рамковни вакави мандати, и тоа во апсолутна политичка и воена стабилност

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
asterix_m напиша:
е а за да имаш 1000 евра плата треба да поминат едно уште два рамковни вакави мандати, и тоа во апсолутна политичка и воена стабилност
Епа да тргневме да газиме тогаш, сега ќе бевме на 800 евра. Тоа ќе го решевме тогаш, а не да се влечкаме сега, уште и богзнае до кога...

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Никој не е вечен па ни ДУИ. Можат само да лаат : и Европа и светот гледаат какво е нивното однесување. Убеден сум дека нема ништо да направат бидејќи не можат.

Член од
11 јуни 2006
Мислења
315
Поени од реакции
0
asterix_m напиша:
Ако не биде спроведен Охридскиот договор, Македонија ќе биде поделена меѓу двете најголеми етнички групи Македонците и Албанците

Ако не биде спроведен Охридскиот договор, Македонија ќе биде поделена меѓу двете најголеми етнички групи во државата - Македонците и Албанците, е оценката на Кочо Данај, политички советник на албанскиот премиер Сали Бериша..
Астерикс, жити мајка, кој ти е пвој на сликава? Изгледа како кретенизирана верзија на Роберт де Ниро!
И овој ли е некаков борец за права на разни национаљности?
Да сум на негово место, ќе поразмислам да не му се подели издрканата шќипитарија, каде што национљноста е малцинство - поарно ќе му биде!

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
0405037957 напиша:
Астерикс, жити мајка, кој ти е пвој на сликава? Изгледа како кретенизирана верзија на Роберт де Ниро!
И овој ли е некаков борец за права на разни национаљности?
Да сум на негово место, ќе поразмислам да не му се подели издрканата шќипитарија, каде што национљноста е малцинство - поарно ќе му биде!

Де бе Сали Бериша

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
0405037957 напиша:
Типот на фотосот не го познавам, никогаш порано не сум чул за него, ниту сум му ја видел муцката.
Дека е ограниче, ограничен е, нема дилема!
Ама, тој, како и неколкумина пред него, зборуваат од името на Шќипитарија, која од највисоки државни постови повикува за поделба на Македонија, се разбира во корист на Арнаутлакот.
Истовремено, истиот фанатик, не предвидува македонците, црногорците, србите, грците и ромите да се отцепат од издрканата Шќипитарија, тоест Арнаутлакот. Зошто? Оти така не му одговара на макрото на јавни куќи во Кејп Таун, Јужна Африка по име Љека Зогу.
Македонецу, освестувај се, додека не ти е доцна! Заедно со дугите горенаведени народи, како и нивните матични држави, да ја доведеме Шќипитаријата на колена и да си ја поделиме!

A sto mislis , deka nema odamna takvi varijanti za delenje?????
Deka duri i edna Amerika vo koja Shqiptarive se krstat ne e povekeslojna vo svoite interesi???
Toa sto sega eden sloj e poveke izrazen , ne znaci deka agolot na osvetluvanje nema da se smeni. Zosto ova Albanskive , sto politicari, sto izvrsni potrkckovci se tolku rastrcani.
Ova se godini na baranje na stabilna ramnoteza...i uste nikoj neznae kade i vo kakva stabilna sostojba ke se "zamrzne' Balkanov...., a veke site cuvstvuvaat potreba od takvata podolgotrajna stabilna platforma.....zosto se javuvaat mnogu pogolemi problemi na mnogu "podelikatni" prostori.....

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
concrete напиша:
A sto mislis , deka nema odamna takvi varijanti za delenje?????
Deka duri i edna Amerika vo koja Shqiptarive se krstat ne e povekeslojna vo svoite interesi???
Toa sto sega eden sloj e poveke izrazen , ne znaci deka agolot na osvetluvanje nema da se smeni. Zosto ova Albanskive , sto politicari, sto izvrsni potrkckovci se tolku rastrcani.
Ova se godini na baranje na stabilna ramnoteza...i uste nikoj neznae kade i vo kakva stabilna sostojba ke se "zamrzne' Balkanov...., a veke site cuvstvuvaat potreba od takvata podolgotrajna stabilna platforma.....zosto se javuvaat mnogu pogolemi problemi na mnogu "podelikatni" prostori.....
Токму така, многу е поголема работата веќе од еден обичен балкан. Мислам дека ќе го спојат косово со Албанија, ќе "замрзнат", и ќе чекаат да се разгори трета светска војна па да отворат пак. А Израел и Либан се иницијална каписла, вовед во трета светска војна... Дај боже да лупетам, ама така ми личи...

Член од
28 јуни 2006
Мислења
403
Поени од реакции
0
Однесувањето на ДУИ се виде денес какво е.Сеуште со тоа нивно УЧК УЧК,демек не се плашеле од тенкови.Ејди ејди ситни мали души!светов замина на месечина да живее а тие јадните рамбовци тенкови бараат.Кога јас би бил барем еден ден Никола-кога толку сакаат да си играат индијанци би им ги дал тенковите неколку часа ба да ги видиме хероите тогаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom