Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
17 јануари 2011
Мислења
615
Поени од реакции
410
Ќе си купиш тастатура на УСБ Џек и ќе ja оклучиш одпред и неа :)

W

WildChild

Гостин
Абе подобро би купил џекче што ќе пренесува обично џекче во usb џекче однапред, него ли така :D

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
иначе колку за просветлување, тоа што ти го викаш "одназад" зеленко/лилјаково се вика ps 2 приклучок

ама ок, ти си "web master" :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.222
Поени од реакции
34.509
Направете рестарт и ќе ви проработи. PS2 бара исклучување/вклучување најчесто, кога се менува тастатура или маус.

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
Вака сеа. Имав MSI матична за AMD ама ми прегоре кога имаше невреме. Пошто ми е стар компјутеров (4 години) барав некоја поевтина матична затоа што планирам да го пензионирам за година - две. Ми ставија ASRock N68C-S. Е сеа ми се јави проблем со RAM меморијата. Имено ми се појавуваше плав екран со испишано курци палци за хардвер и меморија и тој што ми ја набави матичната констатираше дека бил проблемот со RAM меморијата. Пред година дена го надоградив компјутеров со 1GB RAM и наводно новата и старата RAM картичка не биле компактибилни односно старата картица (512MB) била 622Hz, а оваа поновата (1GB) била 800Hz. И чоеков ми рече формат да му напраел ќе се средел проблемот. Напраи формат ама пак ми се појави плавиот екран. После форматот (пред 4 дена) само еднаш ми се појави ама сепак у сред работа ако ми се укочи ќе ме заебе. Е сеа на старата матична немав проблем ваков, ова почна од кога ја сменив матичната.

Прашањето ми е, дали може да се среди некако или да ја вадам старата картица? И исто така приметив дека од кога сменив матична перформансиве ко да му се намалени, конкретно јутјуб кога имам пуштено у позадина, ако отворам фајл подзакочуваат. И дали ова има врска со RAM меморијата или до матичната е?
И дали софтверското подесување на фреквенцијата (Hz) има врска со брзината?

Фала однапред.
Anyone?

W

WildChild

Гостин
Абе знам дека се вика PS2 :D
Само за појасно да ви биди.
Направивме рестарт, и го искл. и укл. PC то и пак не работеше!

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
@SenSei - Ај види RAM-от на која фреквенција работи ( CPU-Z, BIOS ) и пробај успори го малце ( стај го 533 Mhz ако е на 667 Mhz, или на 667 Mhz ако е на 800 Mhz - во BIOS!!! ), ако не се среди пробај со поспори ( поспори=повисоки ) latencies ( ako e 4-4-4-12, staj 5-5-5-15 на пример ) и тестирај барем саат време ( memtest или било кој поасален тест ) и пиши.
Во случајов твојот компјутер би работел "побрзо" со 1.5 GB поспора меморија споредено со 1 GB побрза, затоа пробај успори го малце и тестирај.
Ако проблемот е во RAM-от тогаш и 1000000 пати да форматирате и реинсталирате оперативен систем пак нема да го опраете.

*Постов е напишан под претпоставка дека правилно е дијагностициран проблемот ( дека стварно RAM меморијата ти прави проблем )

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
@SenSei - Ај види RAM-от на која фреквенција работи ( CPU-Z, BIOS ) и пробај успори го малце ( стај го 533 Mhz ако е на 667 Mhz, или на 667 Mhz ако е на 800 Mhz - во BIOS!!! ), ако не се среди пробај со поспори ( поспори=повисоки ) latencies ( ako e 4-4-4-12, staj 5-5-5-15 на пример ) и тестирај барем саат време ( memtest или било кој поасален тест ) и пиши.
Во случајов твојот компјутер би работел "побрзо" со 1.5 GB поспора меморија споредено со 1 GB побрза, затоа пробај успори го малце и тестирај.
Ако проблемот е во RAM-от тогаш и 1000000 пати да форматирате и реинсталирате оперативен систем пак нема да го опраете.

*Постов е напишан под претпоставка дека правилно е дијагностициран проблемот ( дека стварно RAM меморијата ти прави проблем )
Имам еверест ултимејт. Проверив таму еве што вика:

DIMM1: A-Data512 MB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)

DIMM2:1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)

Не се разбирам многу многу ама излгеда е ставен на 266MHz т.е. на најспоро. Така да неможам да го успорам повеќе.

Иначе до рамот е проблемот најверојатно пошто и на плавиот екран кога ми се појави тоа пишуваше ,,physical memory problem''. Само еве веќе 4 дена по ред добар е не ми се појавува плав екран.
Е сеа приметив како да е успорен од кога имам нова матична, поточно со видео клипови ми праи проблем (процесорот се напиња многу на обично клипче и клипчето сецка ако работам у позадина нешто друго). Дали ова има врска со фрекфенцијата на RAM или не? Тоа ме интересира највеќе. Ако нема врска да не се замарам уопште.

Фала на помошта у секој случај. (y)

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
Ова што си прочитал во Everest не е фреквенцијата на RAM-от, туку поддржаните фреквенции. Симни CPU-Z и кликни на memory табот и таму ќе ја прочиташ фреквенцијата на RAM-от ( моменталната - таа на која е подесен ).
Еве ти слика:

Во врска со другото прашање - можно е да е до рамот ама ко што би рекле енглезите е highly unlikely. Со фреквенцијата сигурно нема врска ( на било која фреквенција е доволно брз за да гледаш клипови на youtube ) , ако рамот е НЕИСПРАВЕН - тогаш има шанса да прави random проблеми, но ко што реков шансите се мали.
Провери дали имаш инсталирано драјвери за графичка, упали/угаси acceleration на flash player-от ( десен клик на некој клип од youtube - settings и имаш таму checkbox за да упалиш/угасиш acceleration ) и напрај update на flash player-от ако има потреба.

Прво осигурај се дека имаш инсталирано драјвери за графичка ( не ги користиш тие default што се со windows-от )

Ted Dettman4e

Real Optimist
Член од
25 јуни 2007
Мислења
1.697
Поени од реакции
56
Има проблем со лап-топот. По некое време работа на него, едноставно самиот се исклучува. Не сум до толку упатен, но можно ли е да нешто во врска со кулерот !?!?!?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Има проблем со лап-топот. По некое време работа на него, едноставно самиот се исклучува. Не сум до толку упатен, но можно ли е да нешто во врска со кулерот !?!?!?
Изгледа се прегрева некој дел. Симни AIDA64 и провери ги температурите на процесорот и графичката, јас мислам дека процесорот е во прашање.
Ако е ова ништо страшно, ако незнаеш сам ќе го однесеш во сервис ќе ти го исчистат, веројатно се гуши во прашина.

Ted Dettman4e

Real Optimist
Член од
25 јуни 2007
Мислења
1.697
Поени од реакции
56
Изгледа се прегрева некој дел. Симни AIDA64 и провери ги температурите на процесорот и графичката, јас мислам дека процесорот е во прашање.
Ако е ова ништо страшно, ако незнаеш сам ќе го однесеш во сервис ќе ти го исчистат, веројатно се гуши во прашина.
Ќе проверам и ќе ти кажам што сум направил. Фала за одговорот.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Кажете ми каде би можело да е проблемот и има ли чаре ако престане да врти хардот?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Некој шо се разбира.. Одлучив да го клокнам процесорот, иам квад 2.66. Сега на што треба да припазам, има ли некаква опасност и така натаму. Како да го клокнам, дали е возможно, дали ке ми треба нов кулер? 650W иам напајање и обичен кулер шо иде со процесорот.

Kajgana Shop

На врв Bottom