Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
11 септември 2009
Мислења
24
Поени од реакции
0
Поефтин монитор за 19 под 6000 јас немам најдено за било која марка зборам на ново, а и да има сигурно повеке од 500 денари поефтино тешко да се најде.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Можно е, ја по дифолт кажувам дилерски цени. :smir:

П.С. Како U2410? задоволен?

Z

zasetko*

Гостин
Океј, ќе гледам во што поскоро време да го оверклокувам процесорот :) Знам дека имаше една програма за оверклолување, али колку е добра - незнам. Како и за склопувањето на компјутерот, така и за оверклокувањево - нема сам да превземам ништо од пусти страв дека нешто ќе се заебе, бидејќи искуство со склопување на компјутери и оверклокување - немам :)
Ради ова графичката и куќиштето седат дома „нечепнати“. Гледав некои видеа на јутуб за склопување на компјутер, али не е тоа тоа. Ипак се работи за скапи делови, така да нема да се нафаќам за нешто во кое не сум сигурен дека можам да го напраам.

Колку време трае отприлика оверклокувањето? Имаше еден дечко што си го оверклокна процесорот, и мислам дека ми рече дека траело ~12 саата, али не сум сигурен.

И каде во Скопјево можам да го однесам да ми завршат работа, и колку би ме чинело?
Abre kakov overclock na core2quad nov precesor e toa dzabe ke go overclokuvas, razlika u framerate ke imas 2% nema potreba od takvo nesto. Ovoj muabet za 2 godini mozes da go pravis koa ke podostare pc i ke bara nesto plus sea za sea nema igra ili programa sto nema da ja pusti na maksimum/ultra setings ne se zamaraj za dzabe pusti prvo nekoja igra so bara jaka graficka pusti se na ultra setings pa vidi dali secka ili ne pa ke pravime muabet ok. Inace overclock trae 2 min i najdobro e hardverski overclock preku bios, nikako softverski ovoerclock se rabira toa najdobro nekoj sto se razbira da go napravi nikako sam ako neznaes.

Moja preporaka e da ne go overclokuvas procesorot teraj sea za sea za 2 godini mozes da si poigras so nego.

Tie komponenti sto gi imas sega se TOP kompjuterot ti e DZVER :) ne se zamaraj, sklopi go, istestiraj go so nekoja nova igra i vidi dali ke secka ili ke lizga kao kola na mraz :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Ова го кажува човек со пентиум процесор, у потпис:pos2:... без директно искуство со хај енд графичка и адекватен процесор воедно...Не давај совети ако не знаеш. Теоријата и праксата не се исто.

Член од
11 септември 2009
Мислења
24
Поени од реакции
0
@ Psyside... сега за сега фасцинира се повеќе и повеќе, да не го урочам :)

Z

zasetko*

Гостин
Ова го кажува човек со пентиум процесор, у потпис:pos2:... без директно искуство со хај енд графичка и адекватен процесор воедно...Не давај совети ако не знаеш. Теоријата и праксата не се исто.
Neznaev deka treba da imam I7 i 27gb ram za da davam soveti...

A ti kako decko so mnogu praksa kako sto gledam ne treba da davas soveti na luge koi sto neznaat da sklopat kompjuter ne pa uste i da go overklokuvaat.
Bravo sovetot bese overclock da napravi na procesorot za da dobie 10 frjemovi poveke, sto ako go izgori ke mu kupis nov, ili kazi si go svoeto pa ako se zaebe da sme zivi i zdravi a. ccc
inace toj procesor sto go imam u potpis prvo rabotel 2 godini pod default pa posle sum go overclocuval i dosega ne me razocaral. Se gordeam so toj kompjuter zatoa sum go pisal. Imam uste 2 pc doma i uste 2 vo delovi

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15

A ti kako decko so mnogu praksa kako sto gledam ne treba da davas soveti na luge koi sto neznaat da sklopat kompjuter ne pa uste i da go overklokuvaat.
Bravo sovetot bese overclock da napravi na procesorot za da dobie 10 frjemovi poveke, sto ako go izgori ke mu kupis nov, ili kazi si go svoeto pa ako se zaebe da sme zivi i zdravi a. ccc
inace toj procesor sto go imam u potpis prvo rabotel 2 godini pod default pa posle sum go overclocuval i dosega ne me razocaral. Se gordeam so toj kompjuter zatoa sum go pisal. Imam uste 2 pc doma i uste 2 vo delovi
druze gledam raid 0 imas vredi li taa rabota da se pravi?

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
@Bate mile... дисковите работаат во stripe mode и драстично го намалува loading-от во игри.

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
@zasetko ... :D LOL знаеш што зборуваш ... тоа што го намалува loading-от е лоша работа :D .... наместо да чекаш 50 секунди ќе чекаш 30 ??? Чисто се сомневам дека воопшто си сетирал во Raid0 ^^ инаку во Raid0 двата диска запишуваат еден ист фајл истовремено etc ... wikipedia малку ме мрзи да објаснувам :)

Z

zasetko*

Гостин
@zasetko ... :D LOL знаеш што зборуваш ... тоа што го намалува loading-от е лоша работа :D .... наместо да чекаш 50 секунди ќе чекаш 30 ??? Чисто се сомневам дека воопшто си сетирал во Raid0 ^^ инаку во Raid0 двата диска запишуваат еден ист фајл истовремено etc ... wikipedia малку ме мрзи да објаснувам :)
iskeno ne vidov nekoja razlika vo raid osven koa kopiras od hdd na hdd itn a za igranje igri mnogu posporo mi idese zatoa i go vrativ nazad i cel pc go preinstalirav ne mi se dopagase kako rabotese :( neznam kako da ti dokazam deka vo raid bea posto nemozam screenshot na raid utility da napravam baska me mrzi imam kamera ama da ne se objasnuvame do beskraj

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491

Вака сеа,

1. Немој да живееш во минатото, шансите да изгориш процесор ако користиш пропишани сетинзи (волтажи и температура) се 0%

2.Дете од 7 години може да научи како се клока поготово процесор од Qxxx серијата.

3. Да треба да имаш и7 или барем некој LGA 775 базиран процесор за да знаеш што зборам бидејќи со таков процесор обично доаѓа асална картичка и воедно потреба од оверклок (за да се избегне тесно грло ефект) ако воопшто знаеш што е тоа?

4.Постојат игри што бараат многу јак процесор така што оверклокот може само да помогне и генрално нема никаков ризик од поголема херцажа.

5. Сум имал дирекнто искуство со Q6600/и7 процесор на сток и оверклокуван у комбинација со 5870/2x5870 и ќе ти кажам дека разлика беше голема на дифолт и на 3,4./3,6гхц.

6.5. Пошто викаш дека само 2% подобрување на фпс со оверклок ќе има зирни го линковиве.

http://www.legionhardware.com/articles_pages/radeon_hd_5870_crossfire_cpu_scaling_performance_part_1,3.html :helou:

http://www.legionhardware.com/articles_pages/radeon_hd_5870_crossfire_cpu_scaling_performance_part_1,6.html

Така да на памет зборење кога сакаш да убедиш некого нема ефект, барем не кај мене, поздрав!

Zombie

...resistance is futile...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
388
Поени од реакции
46
Дај препорачајте хард-диск 300Гб од околу 2500?

Имам веќе еден Екселстор и сум задоволен од него така да сега ова ми паѓа во очи...
Јас имам Maxtor 200GB ако сакаш пиши ми пп да се договориме, на старо е, ама не е мн користен, ефтино ќе го дадам... (SATA2)

Kajgana Shop

На врв Bottom