Помош! - ми треба одредено дело/проект...

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.700
Поени од реакции
288
Можда не е право место овде но ајде...

Во филмот Frankie and Johnny со Ал Пачино и Мишел Фајфер, Пачино секој ден учи по еден нов збор од како да го наречам, ај секојдневен-речник-за-учење-по-еден-нов-збор. Е сеа прашањетоа ми е дали некој знае дали такво нешто постои, и ако постои кај може да се купи (сеедно тука или во страство).

Ова е пошо неам намера да отварам Вујаклија секој ден додека мијам заби, туку да закачам мало "тефтерче" со нови зборови.

Фала однапред

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
:pos: Ама е смешен целиот тој концепт на учење збор во денот. Ако знаеш зборови тоа нема да те напраи чоек, но, твоја работа. Помини по книжарниците низ Скопје, сосема е можно да имаат. Икона има странски глупости, провери во неа. Рамстор и карши Мекдоналдс.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Историскиот развиток на македонскиот јазик... Ми треба текст, страници од интернет каде ќе има информации за тоа како се` развивал македонскиот јазик од Кирил и Методиј, па се до кодификацијата во 1944 или 1945 беше?:kesa:Некој да поможи, ќе му купам тост...?:back:

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Историскиот развиток на македонскиот јазик... Ми треба текст, страници од интернет каде ќе има информации за тоа како се` развивал македонскиот јазик од Кирил и Методиј, па се до кодификацијата во 1944 или 1945 беше?:kesa:Некој да поможи, ќе му купам тост...?:back:
http://mk.wikipedia.org/wiki/Историја_на_македонскиот_јазик
види овде...ако ти е од помош некаква...
имам книги за ова ама премногу има пишано... :toe:

Член од
30 декември 2007
Мислења
55
Поени од реакции
3
Можда не е право место овде но ајде...

Во филмот Frankie and Johnny со Ал Пачино и Мишел Фајфер, Пачино секој ден учи по еден нов збор од како да го наречам, ај секојдневен-речник-за-учење-по-еден-нов-збор. Е сеа прашањетоа ми е дали некој знае дали такво нешто постои, и ако постои кај може да се купи (сеедно тука или во страство).

Ова е пошо неам намера да отварам Вујаклија секој ден додека мијам заби, туку да закачам мало "тефтерче" со нови зборови.

Фала однапред
Земи си "Современ лексикон на странски зборови и изрази" од Љубо Миќуновиќ 700 ден е :smir:

Член од
22 јануари 2008
Мислења
425
Поени од реакции
10
moze nekoj da mi preporaca kniga kako harry potter ama da ja ima vo makedonijasekako prevedena na makedonski

Член од
18 декември 2008
Мислења
21
Поени од реакции
0
neznam dali vo ovaa tema da baram pomos ali ke si gi probam silite.Na sestra mi i treba esei za bilo sto ne e bitno za ljubov za drugarstvo zabilo sto pa ako nekoj ima nesto neka pomaga.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ми треба тема за средновековен театар.Кој има било каков материјал,нека ми прати.Хитно!:)

Член од
2 декември 2008
Мислења
773
Поени од реакции
344
Итно

Луѓе го превртив цел интернет и не најдов тоа што ми требаше...
Инаку доколку некој има кратка содржина од делата на Габриел Гарсија Маркес ``На полковникот нема кој да му пишува`` или ``100 години самотија`` би му бил вечно благодарен за билокаква помош...:smir:

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
„Сто години самотија“ е култна книга и ти ја препорачувам, ќе ти го смени светогледот, т.е очи ќе ти отвори. Кратка содржина:
Во книгата се проследува подемот и падот на семејството Буендија. Првиот во лозата, Хозе Буендија со својата жена Урсула и група млади брачни парови тргнуваат да бараат попросперитетно место за живот, на брегот на морето. Една од причините за преселба е тоа што тие се подалечни роднини, па ги следи суеверието дека ќе имаат деца со свински оповчиња.По неколкугодишно скитање низ планините, се откажуваат од потрагата по морскиот брег и го основаат Макондо.
Макондо се издигнува според строгите и правични критериуми на Хозе Буендија, а животот во него е митски, живеат небаре во рај, растоварени од секакви грижи, од трудот на своите раце.
Единствен допир на Макондо со другиот дел од светот е патувачката трупа Цигани на чело со Мелкијадес, вонвременски мудрец кому Хозе му се восхитува. По секое нивно доаѓање, Хозе останува маѓепсан од некој пронајдок кој Мелкијадес им го презентирал, и посветен да ја разоткрие тајната на чудото, а секогаш погрешно ги интерпретира овие чуда на науката.
Во меѓувреме, неговата прагматична жена Урсула работи и ги одгледува децата. Им се раѓаат повеќе деца, а двајцата први синови, Хозе Аркадио и Хозе Аурелијано и нивните потомци остануваат континуирано во фокусот на основната наративна линија.
Хозе Аркадио носи бујна, речиси животинска телесна страст во себе, и полов орган со митски димензии.
Хозе Аурелијано е исткаен од соништа, потонат во себе и во светот на науката. Тој е златар.
Еднаш во Макондо доаѓаат некои други Цигани, без Мелкијадес. Хозе Аркадио, воден од страста, го напушта Макондо.
Урсула тргнува да го бара, и се враќа по неколку месеца. Наместо Хозе Аркадио, таа ја нашла цивилизацијата, а научила и занает, па почнува семеен бизнис на изработка на шеќерни животинки и добро заработува.
Пристигањето на другите луѓе во Макондо означува нова етапа во животот на жителите на Макондо.
Во Макондо пристигнува цивилизацијата со сите предности и недостатоци. Така жителите на Макондо стануваат жртви на чумата на несоницата, не можат да спијат, но постепено забораваат се. Ги спасува Мелкијадес. Тој, остарен и пропаднат останува во домот на Буендија за да умре таму. Напишана на санскрит и неразбирлива, зад него останува и историјата, поточно пророштвото за лозата на Буендија, според кое првиот е врзан за дрво, а последниот го јадат мравите.
Со семејството Буендија нераскинливо е врзана и Пилар Тенера, локална гледачка и курва. Таа му раѓа копилиња на браќата Буендија, а Урсула ги прифаќа и одгледува во својот дом.
Хозе Аркадио се враќа и се жени со својата посестра Ребека поради што е отфрлен од семејството.
Во Макондо стигнуваат и претставници на власта, и куќите, кои по законите на Хозе Буендија биле бело варосани стануваат ту црвени, ту сини.
Хозе Аурелијано се жени со Ремедиос, најмалата ќерка на управникот (има само 12 години).Таа умира на пораѓај, а повлечениот Аурелијано бидува повлечен и вовлечен во бурните политички настани. Тој , по игра на случајот, станува прочуен герилец и револуционер, полковник, па генерал, жива легенда.
.......( има ли некој друг кој би сакал да продолжи?)

Член од
20 јануари 2008
Мислења
387
Поени од реакции
27
Едно прашање..
Хитно ми треба лектирата „Горски Венец“. Ако ја има некој... би му бил многу благодарен. :)

Фала. :D

By Me

BLAH....
Член од
10 февруари 2008
Мислења
1.121
Поени од реакции
29
хммм....некоја обработка на книгата "за кого бијат камбаните" да ми даде некој???

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Имам едно прашање во врска со правописот и ми треба помош од некој што точно го знае одговорот.Дали откако ќе се почне една реченица во која сакаме да набројуваме, компонентите, деловите што ги набројуваме ги пишуваме секој од нив во нов ред, дали тие се пишуваат со голема или мала почетна буква?

Kajgana Shop

На врв Bottom