Помош за избор на лаптоп

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
@Menderes
Разлики помеѓу i3 и i5 mobile процесори ти се во тоа што i5 поддржува turbo boost и виртуализација* ( Intel® Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d) ‡ ) додека i3 ги нема овие работи. Другото е мање-више исто ( за процесори од иста генерација ). Ако е голема разликата во цена - ја би одбрал некој лаптоп со i3 процесор ( под услов другите делови да се идентични, а разликата во цена да е да речеме 50тина евра ).

А за интегрирана vs дедицирана графичка - двете си имаат предности и мани. Со интегрирана генерално ќе добиеш поголема автономија ( подолго ќе ти работи лаптопот на батерија ), но ќе имаш полоши перформанси во графички захтевни апликации ( углавно игри ). Ако не планираш да играш на лаптопот или да користиш некоја графички захтевна програма ( чим бараш лаптоп од 30К - најверојатно не ти е за ова, ама ипак да се спомне ) - тогаш заштеди си ги парите и земи со интегруша. Новите интегрирани графички чипови се и повеќе од доволни за основни потреби.

За споредба помеѓу фирми ( Dell, Toshiba, whatever ) - не е баш просто да се одговори - повеќето компании имаат и добри и лоши модели на лаптопи, затоа подобро е да наведеш конкретни модели за кои си заинтересиран па некој да сподели некакво искуство со нив. Ја на пример кога би го стеснил изборот на два-три модела со исти/слични спецификации од различни компании - би го избрал тој што има најдолга гаранција. Друго нешто што обично се занемарува кога се бира лаптоп - би побарал модел каде што е лесно достапно ладењето ( да не мора да се расклопи цел лаптоп кога ќе дојде време за чистење ). Кај некои лаптопи треба само еден капак да отстраниш и готово - наместо да се расклопува цел лаптоп.

Niggersinparis

добро вече
Член од
28 август 2012
Мислења
2.457
Поени од реакции
1.999
http://prntscr.com/1nkkmo што би кажале за лаптов, околу процесор, гравичка , добри се?
процесорот е 1.9 ghz со турбо буст до 2.7 за тоа помалце троши стрјуја (поише патерија ке имаш)и помалце загрева, графичката е интегрирана ако не играш игри или користиш програми со 3д ке ти биде ок

Член од
15 февруари 2012
Мислења
2.680
Поени од реакции
1.805
а кажи ми пошо иам еден другар има истов модел на лаптоп и има и интегрирана и дедиктед т.е 2 графички има,како и може ли ја исто да стаам графичка дополнително?

Niggersinparis

добро вече
Член од
28 август 2012
Мислења
2.457
Поени од реакции
1.999
а кажи ми пошо иам еден другар има истов модел на лаптоп и има и интегрирана и дедиктед т.е 2 графички има,како и може ли ја исто да стаам графичка дополнително?
неможе да ставиш...

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.753
Поени од реакции
4.525
http://multigraf.com.mk/ - Дали знаете кои се овие или сте имале искуство со нив?

Сакав да купам лаптоп од СЕТ ама го немаат на лагер и не можам да добијам информација дали воопшто ќе добијат нова тура(бев лично и неколкупати на телефон и ништо не бидна)

Со помош на гугл само овие погоре освеј СЕТ го продаваат комјутерот само што не ми се познати дали некој имал искуство со нив?

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.901
http://multigraf.com.mk/ - Дали знаете кои се овие или сте имале искуство со нив?

Сакав да купам лаптоп од СЕТ ама го немаат на лагер и не можам да добијам информација дали воопшто ќе добијат нова тура(бев лично и неколкупати на телефон и ништо не бидна)

Со помош на гугл само овие погоре освеј СЕТ го продаваат комјутерот само што не ми се познати дали некој имал искуство со нив?
Може имаат модели на веб страната а во продавницата не. Нема шанси се што им е објавено да го имаат на лагер. Сервисната услуга им е катастрофа. Ако им го однесеш секогаш имаат одговор дека е за преинсталација.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.753
Поени од реакции
4.525
Може имаат модели на веб страната а во продавницата не. Нема шанси се што им е објавено да го имаат на лагер. Сервисната услуга им е катастрофа. Ако им го однесеш секогаш имаат одговор дека е за преинсталација.
Абе софтверски не ми е проблем.Муабетот ми беше со хардверот да не прават некои мучки.
Им пишав да прашам дали имаат на лагер.
Би го јас од СЕТ ама го немаат на лагер, а вработените или не знаат или не сакаат да ми кажат кога ќе имаат нова нарачка ако воошто имаат.

Кога прв пат бев во сет се јавив и ми кажаа дека го имаат на лагер.Отидов таму и испадна дека го немаат.
Дечкото што работеше таму ми рече дека за недела две ќе имале нова нарачка.
Се јавувам петок беше ми вика ај понеделник не можам сега да ти кажам треба да прашам.
Се јавувам наредниот вторник ми се јави друг вработен не знам барај го прва смена е(за овој што правев муабет претходно).
Утредента се јавувам ми вика гужва е ќе те барам за неколку минути и изгледа заборави дека воопшто ги барав.

Искрено мене лошо искуство ми оставија.

П.С Освен мултиграф и сет не можам да најдам некој друг што го продава истиот модел

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.901
Абе софтверски не ми е проблем.Муабетот ми беше со хардверот да не прават некои мучки.
Им пишав да прашам дали имаат на лагер.
Би го јас од СЕТ ама го немаат на лагер, а вработените или не знаат или не сакаат да ми кажат кога ќе имаат нова нарачка ако воошто имаат.

Кога прв пат бев во сет се јавив и ми кажаа дека го имаат на лагер.Отидов таму и испадна дека го немаат.
Дечкото што работеше таму ми рече дека за недела две ќе имале нова нарачка.
Се јавувам петок беше ми вика ај понеделник не можам сега да ти кажам треба да прашам.
Се јавувам наредниот вторник ми се јави друг вработен не знам барај го прва смена е(за овој што правев муабет претходно).
Утредента се јавувам ми вика гужва е ќе те барам за неколку минути и изгледа заборави дека воопшто ги барав.

Искрено мене лошо искуство ми оставија.

П.С Освен мултиграф и сет не можам да најдам некој друг што го продава истиот модел
Побарај во сите Сет продавници во сите градови каков одговор ќе добиеш и кој е моделот на лаптопот? Или земи го од кај овие ако не ти се чека и ако мислиш дека сам ќе си го сервисираш. А за хардвер се познава дали е ново, старо или дали е отворан лаптопот.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.753
Поени од реакции
4.525
Побарај во сите Сет продавници во сите градови каков одговор ќе добиеш и кој е моделот на лаптопот? Или земи го од кај овие ако не ти се чека и ако мислиш дека сам ќе си го сервисираш. А за хардвер се познава дали е ново, старо или дали е отворан лаптопот.
Ќе видиме ќе прашам и во друга продавница.

П.С Не е финтата дали се познава или не хардверот туку дали на пример ти си имал со нив добро/лошо искуство.
За сервисирање мислев на софтверскиот дел тоа знам ама не се разбирам нешто посебно од хардвер.(И на дотичнава продавницата ако гаранцијата им е само да знаат виндоус да преинсталираат не е на арно)
Тоа се познава за некој што се разбира, а некој што не знае ќе си рече до ПЦ-то е.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.901
Ќе видиме ќе прашам и во друга продавница.

П.С Не е финтата дали се познава или не хардверот туку дали на пример ти си имал со нив добро/лошо искуство.
За сервисирање мислев на софтверскиот дел тоа знам ама не се разбирам нешто посебно од хардвер.(И на дотичнава продавницата ако гаранцијата им е само да знаат виндоус да преинсталираат не е на арно)
Тоа се познава за некој што се разбира, а некој што не знае ќе си рече до ПЦ-то е.
Јас не сум ни купувал од кај нив ни пак други такви мали продавници.
На еден другар му дадоа којзнае каква тастатура и од неа мониторот му трепкаше.
Сменивме и графичка и се и го носеше на сервис 5 пати демек вирус било ајде 500 ден а имаше гаранција.
Цел месец се чудев од каде може да е тоа се додека не му цркна тастатурата и купи нова. Јас ставивме пак старата и пак почна да трепка.
И поради тоа имам негативно мислење за овие. Никогаш не биле и нема да бидат место од каде ќе купам хардвер.
Подобро би го сменил моделот отколку од кај нив да купам.

Тоа е тоа што го имам видено кај нив ако има некој пофални зборови нека пиши. А и не знам кој купува од кај нив кога ги има АМЦ, Нико, Анхоч и Сет.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.753
Поени од реакции
4.525
Јас не сум ни купувал од кај нив ни пак други такви мали продавници.
На еден другар му дадоа којзнае каква тастатура и од неа мониторот му трепкаше.
Сменивме и графичка и се и го носеше на сервис 5 пати демек вирус било ајде 500 ден а имаше гаранција.
Цел месец се чудев од каде може да е тоа се додека не му цркна тастатурата и купи нова. Јас ставивме пак старата и пак почна да трепка.
И поради тоа имам негативно мислење за овие. Никогаш не биле и нема да бидат место од каде ќе купам хардвер.
Подобро би го сменил моделот отколку од кај нив да купам.

Тоа е тоа што го имам видено кај нив ако има некој пофални зборови нека пиши. А и не знам кој купува од кај нив кога ги има АМЦ, Нико, Анхоч и Сет.
Да се надеваме дека во некоја од другиве продавници од СЕТ ќе ми дадат одговор.Пошто во другиве што ги наброја го нема моделот или некој со такви перформанси за таа цена.

Broda

Ijackhammer.
Член од
6 февруари 2013
Мислења
259
Поени од реакции
141
Има во Македонијава официјална продавница на Леново некаде или слабо?
Оти сакам да земам лаптоп што го нема во останативе продавачи.

Член од
20 јуни 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
http://set.com.mk/index.php?route=product/product&filter_name=x55v&product_id=37857
Што мислите за овој лаптоп? Мене на прв поглед ми се допадна, добра конфигурација има како за домашна употреба а не е скап (за тие пари мислам дека е одличен). Сепак сакам да слушнам мислења и совети од поискусни :)

Kajgana Shop

На врв Bottom