Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
28 март 2006
Мислења
18.041
Поени од реакции
12.821
Ја па би укинал 60+ да гласаат за било што па и зареферендум, вклучувајќи се и себеси. Додуша одамна сум оставил на младите да решаваат кој ќе краде, оодамна не сум влегол у тија кутии.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.545
Поени од реакции
7.031
Лица што не биле во државата 6 месеци пред избори немат право на глас.
Лица под 35 години немаат право на глас.

Нема авиончиња за Кичево.
Нема глупи млади.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.274
Поени од реакции
2.121
Pojasen zdravje. Sekoj gragjanin na Makedonija (ako ne se otkazal od drzavjanstvo) kako i vo sekoja demokratska zemja, ima pravo da glasa.

Bash vo zemji kako Makedonija, kade shto ako realno se prebroi, mozhe da dojde do priblizhno ista brojka lugje doma i vo dijaspora (rachunajkji gi i vtora treta generacija iselenici), treba dijasporata da ima povekje uloga i vlijanie.
За да гласаш и да бараш некаква промена треба да ги осетиш на своја кожа проблемите што ги имаат Македонците кои живеат во Македонија. Сфаќаш ваљда дека некој што е отиден од тука пред 10-20 години нема допирна точка со ниту еден проблем како сите останати кои живеат во Македонија, така?

Исто како на пример ти сега да добиеш право на глас во Шведска од тука. Сфаќаш ваљда дека си исклучен од реалноста која е таму, така да остави тие што си живеат таму да си одлучуваат за својата иднина каква и да била.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.545
Поени од реакции
7.031
Ја па би укинал 60+ да гласаат за било што па и зареферендум, вклучувајќи се и себеси. Додуша одамна сум оставил на младите да решаваат кој ќе краде, оодамна не сум влегол у тија кутии.
Никој што е под 35 години неможе да даде образован глас, младите даваат глас на ветер и емоции, многу лесно може да се изманипулирани затоа што немаат приказ, јасна слика за историјатот и односите во политиката.

Член од
16 мај 2016
Мислења
485
Поени од реакции
657
Никој што е под 35 години неможе да даде образован глас, младите даваат глас на ветер и емоции, многу лесно може да се изманипулирани затоа што немаат приказ, јасна слика за историјатот и односите во политиката.
Никој што е над 40 години неможе да даде образован глас, старите даваат глас на ветер и емоции, многу лесно може да се изманипулирани затоа што со години се изложени на истата пропагада и не се способни да размислуваат со здрав разум.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.545
Поени од реакции
7.031
Никој што е над 40 години неможе да даде образован глас, старите даваат глас на ветер и емоции, многу лесно може да се изманипулирани затоа што со години се изложени на истата пропагада и не се способни да размислуваат со здрав разум.
Младите да читаа книги немаше да го гласаат Заев, затоа после беа изненадени зошто бугарите ги дупат, зошто Зајко смени и устав и преамбула, го избриша асном, закон за јазици што е надвор од памет, но они гласаа за радиодифузна такса и екстерно тестирање, многу се паметни, еј брат колку беше добро кога го снимавме ентериерот на мерцедесот на Грујо од 600 000 евра, и папата и меркел дојдоа да се повозат, да бе брат, јакоооо ахахаха.

Би додал дека младите се уште повеќе заглупуваат, евидентен пример е америка, и оваа моја граница од 35 не е фиксна, ако трендовите се исти и безделничат на мобилните гледајќи мачки и кучки на јутуб таа граница ќе ја качам на 40 години.

Овие ако гласаат е катастрофа
Бучко

Последно уредено:

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.598
Поени од реакции
9.570
Шала на страна нашиве од Австралија се одлепени тотално од реалноста у Македонија. Имам една тетка отселена пред распад на Југославија, кога и да дое тука мисли дека сме заглавени во 89та. Аа тука имате олед телевизори, оптички интернет и електриК Карсс? Татко ми еднаш не додржа ја избрка од дома . Башка и обавезно не пропуштаат да кажат дека било таму многу тешко и немало работа (превентивно да не помислиш да се преселиш таму и помош да им побараш дур се снајде).
Имам две деца, поголемиот воопшто не се замара со МКД, не ни дискутира на таа тема, овај помалиот ете онака друг карактер, све го интересира за МКД, сега да му викнам ајде бегаме МКД, ни секунда нема да размислува, сака таму да живее. Игра фудбал, поради интересот што го има кон фудбалот прати и МКД лига, не само прва туку до трета лига гледа снимки на јутубе, третата лига му е посебно интересна, да не речам забавна, и така секоја недела ама еднаш забележал нешто што претходно не му текнало. Ваму, од кога се сеќава тренира од мал на добри терени, под лефлектори, и сега наеднаш на малиов му светнало дека кај нас играат и тренират, не децата туку возрасните на некој крш ливади, полу распаднати стадиони, и ми вика, "Тато, зашто бе во МКД вакви се терениве, види ги, на ништо не личат", се помислив што да му одговарам, и му викам, "Јас кога играв во 1989 многу од овие терени беа во подобра состојба него сега, ама сега таму се уште заглавени во 1989, застанато им е времето. Ете една причина зошто има луѓе што мислат дека сте заглавени во 1989, здравството може е заглавено и во 1979.

Последно уредено:
Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.545
Поени од реакции
7.031
Имам две деца, поголемиот воопшто не се замара со МКД, не ни дискутира на таа тема, овај помалиот ете онака друг карактер, све го интересира за МКД, сега да му викнам ајде бегаме МКД, ни секунда нема да размислува, сака таму да живее. Игра фудбал, поради интересот што го има кон фудбалот прати и МКД лига, не само прва туку до трета лига гледа снимки на јутубе, третата лига му е посебно интересна, да не речам забавна, и така секоја недела ама еднаш забележал нешто што претходно не му текнало. Ваму, од кога се сеќава тренира од мал на добри терени, под лефлектори, и сега наеднаш на малиов му светнало дека кај нас играат и тренират, не децата туку возрасните на некој крш ливади, полу распаднати стадиони, и ми вика, "Тато, зашто бе во МКД вакви се терениве, види ги, на ништо не личат", се помислив што да му одговарам, и му викам, "Јас кога играв во 1989 многу од овие терени беа во подобра состојба него сега, ама сега таму се уште заглавени во 1989, застанато им е времето. Ете една причина зошто има луѓе што мислат дека сте заглавени во 1989, здравството може е заглавено и во 1979.
И ти си крив, кога на едно рипче му се менува аквариум треба време за аклиматизира, еден добар добронамерен совет, прво ќе стигнете на Солун, ќе го прошеташ ден два по плоштадот, после со кола ќе го однесеш во населба Столипиново во Пловдив, таму ќе се ужасне и ќе те моли да си одите, па тогаш тргате за Македонија.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.598
Поени од реакции
9.570
И ти си крив, кога на едно рипче му се менува аквариум треба време за аклиматизира, еден добар добронамерен совет, прво ќе стигнете на Солун, ќе го прошеташ ден два по плоштадот, после со кола ќе го однесеш во населба Столипиново во Пловдив, таму ќе се ужасне и ќе те моли да си одите, па тогаш тргате за Македонија.
Јас имам имот во Охрид, и кога сум во МКД не мрдам надвор од Охрид, ни до Скопје не одам а не па да одам Гр, БГ, АЛб и не знам каде, малиов добро си поминува тука и затоа му се позитивни импресиите за таму, ама како што кажав, гледајќи снимки од фудбал, фудбалскиве игралишта, се соочил со реалноста и сватил дека таму не е се розево како што му изгледало.

Down

Aloysius Devadander Abercrombie
Член од
4 мај 2012
Мислења
4.196
Поени од реакции
7.327
Да бидеме реални.

Младите точно е дека не ги бива, немаат памет а тие што имаат се наивни и лесно се насанкувааат.

Старите се и поглупи од младите, али бар не се наивни, знаат дека партијата е единствената религија за нив. А за бивање да ги биваше Македонија ќе беше уште државното име, немаше шиповите да ни мочаат на глава и ќе бевме држава, сега сме бановина.

Спас јас не гледам, освен да сме повторно член на некаква федерација на републики или држави, за сами не не бива тоа е факт.

100 деца изгореа, едниве ургираат да немало протести да не им падне религијата од власт а другиве врз мртви деца би згазиле за фотеља.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.848
Поени од реакции
24.929
Porastose pilci pojebose koke rabotata :facepalm: .
Ova e isto kako nekoj kopilj sto vcera polozil da mu drzi lekcii po vozenje na profesionalen sofer so pominati iljadnici i iljadnici km.
Uste kolku furni leb imate za jadenje ne ste ni svesni ,ali so kilometrazata idi iskustvoto. Ko ke prknite sami ke sfatite kolku ste glupi i naivni, sega djabe e i da vi se crta. Vo faza ste se so leta se jadi, no ne se sekirajte, ke vi pomini :toe:

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
6.045
Поени од реакции
18.552
Porastose pilci pojebose koke rabotata :facepalm: .
Ova e isto kako nekoj kopilj sto vcera polozil da mu drzi lekcii po vozenje na profesionalen sofer so pominati iljadnici i iljadnici km.
Uste kolku furni leb imate za jadenje ne ste ni svesni ,ali so kilometrazata idi iskustvoto. Ko ke prknite sami ke sfatite kolku ste glupi i naivni, sega djabe e i da vi se crta. Vo faza ste se so leta se jadi, no ne se sekirajte, ke vi pomini :toe:
Гледаме вашето искуство кај ја однесе државата и што направи со младината. :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.848
Поени од реакции
24.929
Гледаме вашето искуство кај ја однесе државата и што направи со младината. :)
Sto napravi so mladinata ?
Ete pocni od tebe, sto sfati ti dosega od zivotot osven da ripas ko mlad majmun i da bidis korisen idiot ?

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.545
Поени од реакции
7.031
Идеално право на глас е од 35 до 60 години.
Ја анулираме незрелоста и сенилноста.

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
6.045
Поени од реакции
18.552
Sto napravi so mladinata ?
Ete pocni od tebe, sto sfati ti dosega od zivotot osven da ripas ko mlad majmun i da bidis korisen idiot ?
Сфатив дека издркотини како тебе и идиоти без критично размислување оставија држава без просперитет за младите и дека единствен излез е да се бега од државава :)

Kajgana Shop

На врв Bottom