Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.911
Поени од реакции
27.186
Член од
28 ноември 2022
Мислења
433
Поени од реакции
791
Мицко ти е барон Минхаузен, трчи лажи фраер.
Тешко на народот. Останавме без инфектолози, без анестезиолози идр...нема кој да не лечи, затвараат одделенија...иднината не ни е убава.
A citaj go ,,ministerov,,
Screenshot_20241230-144554_Chrome.jpg
Utpopija.
Koi mu ,,se tie trojca,, ni samiot ne znae.
Ono ,,trcaat,, da specijaliziraat, da ,,porabotat nekoja godina,, i metla da fatat od drzavata. Samo drzavna spec sto ,,se obvrzani,, so Dogovor pa moraat da ostanat. Posle i tie ,,dzenem ke fatat,,.

No ,,najklucnata karika,, povtorno e vo racete ,,na etnikumot,,.
Neka ,,vozi vozot,, vo pogresen pravec. Koj ke ima pari za privatno ke se lekuva, koj ne ,,na Micko i Zaev da se javi,,. Crn humor.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.558
Поени од реакции
22.250
Буревесник Рекетаревич почна да брише постови. Почна некоја сторија за Коце и за некојси службеник таму, три дена главна тема, денес веќе нема ништо од тие постови. Глуп народ не му текнува да го праша кај му се постовите. Толку е од кумановецот, за новинар нема поправен.
А колку јако беше. Коце ебачот па Тунте шерифот.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
433
Поени од реакции
791
Во право си донекаде, но крива е државата што им овозможи на докторите да работат и државно и приватно, плус дополнителна дејност...пр. еден хирург работа во 8ми септември, но оди оперира и кај Жан и во Систина. Нормално дека за него ке има само три термина месечно за обични смртници, оти не може да го најдат во матичната установа, а ако платат дебело веднаш ке ги прими во другите установи...но ова е друга тема, јас зборев за специјализации кои изумираат кај нас, кои не се привлечни за студирање и така си остануваме без доктори.
Tocno! Jas ,,da se prasuvam,, bi go ukinal privatnoto zdravstvo //iako od nego zemam plata//.
Kako bese ,,porano,, //koj pameti, bil roden ,,znae,,//
Na nivo na PZZ se ,,pokrivase,, priblizno 80% od ,,potrebite na naselenieto,,. Site bea ,,vremeno usluzeni,, i zadovolni.
Sega posledno ,,sto se sluci,,. Vo ruralnite sredini ,,ke se raboti,, bez med. sestra //nema kadar, se e iseleno//.
Kako ,,e vozmozno,, bez sestra koja e moja desna raka. Kako ,,da rabotam bez sestra,,? Nevozmozno e!
Za ,,da bide uste potragicno,, 90% od naselenieto mora da se lekuva vo Skopje. Bolnicite vo vnatresnosta ,,se ocajni,, od nemanje peraonal, oprema, itd.
Strasno, koj e vo zdravstvo ,,moze samo da se naezi,,.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.944
Поени од реакции
42.664
Tocno! Jas ,,da se prasuvam,, bi go ukinal privatnoto zdravstvo //iako od nego zemam plata//.
Na nivo na PZZ se ,,pokrivase,, priblizno 80% od ,,potrebite na naselenieto,,. Site bea ,,vremeno usluzeni,, i zadovolni.
Sega posledno ,,sto se sluci,,. Vo ruralnite sredini ,,ke se raboti,, bez med. sestra //nema kadar, se e iseleno//.
Kako ,,e vozmozno,, bez sestra koja e moja desna raka. Kako ,,da rabotam bez sestra,,? Nevozmozno e!
Za ,,da bide uste potragicno,, 90% od naselenieto mora da se lekuva vo Skopje. Bolnicite vo vnatresnosta ,,se ocajni,, od nemanje peraonal, oprema, itd.
сите работи што ги уведоа да ги направат попродуктивни, ги направија помрзливи и поалчни само докторите. Најголема грешка Грујо со неговиот мој термин, па секоја реформа после тоа направи само бетер да биде.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
433
Поени од реакции
791
сите работи што ги уведоа да ги направат попродуктивни, ги направија помрзливи и поалчни само докторите. Најголема грешка Грујо со неговиот мој термин, па секоја реформа после тоа направи само бетер да биде.
Toj ,,moj termin,, ne sakam da go komentiram.
Porano //pred moj termin// jas vo ambulanta //po nedelen raspored//, pacientite so ,,upat vo raka,, gi primav do posleden //guzva bese tocno//. Dodeka ,,mi gledaat ocite,, i dodeka ,,mi raboti mozokot,,. 95% od ,,moite denovi,, vo ambulanta site koi bea so upat ,,bea pregledani,,.
Moj termin ,,pusten vo funkcija,,. Nema termin za kaj mene. Mi ,,pustile termini,, poln program, koj ,,uspeal da zakaze,, koj ne, za ,,polovina den,, otidoa terminite.
Po voveduvanjeto na moj termin ,,stanav nedostapen,, za golem broj pacienti. E da, si odev doma ,,porano,,. Me cekaa pacienti pred hirurski blok ,,za konsultacii,,. E ne bev sposoben ,,posle sala,, da pregleduvam.
Da ne ,,vleguvam sega na siroko,, ima mnogu da se debatira ,,na ovaa tema,, neka bide po praznicite vo tema Zdravje.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.622
Поени од реакции
7.580
Зашто застануваш кај укинување приватно здравство? Одземи им патни исправи на сите со медицинска струка и забрани им излез од државата. Лопов до лопов од министер до сестра, приватното здравство било криво.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
433
Поени од реакции
791
Зашто застануваш кај укинување приватно здравство?
Za da zdravstvoto ,,stane dostapno za site,,. No za da se sluci toa reformi ,,od koren,, treba da se promenat. Od med oprema, uslovi za rabota, PLATI, itd, itd.
Vaka vo privatno ,,poveli,, zakazi pregled kaj mene, 2500 denari, pa da te vidam na eho plus ,,ke platis,, , kompjuter ako pravime plus, itd. Ako vlezeme vo sala //70% od pregledanite ,,se za vo sala,,// dodadi grubo plus 100.000 denari.
Vo drzavno ,,ke me imas,, istiot za samo nekoja iljadarka //valuta: mkd denar//.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.089
Поени од реакции
5.731
Друга е конотацијата, може да каже во албанија е, туку не дупи во здрав мозок, сака да каже дека има албански простори а македонски нема, прво го однесоа во косово но поради идни проблеми за косово од македонија за еу, го спопикаа во албанија.
Не може да каже во Албанија е, зошто кривично е одговорен ако знае точно каде е Груби, а не кажува. Вака и да го повикаат на распит ќе рече, замина во Косово на Албански територии како што знаат сите, а за конкретно кај е не знам.

Идни проблеми за Косово од Македонија? Ајде дообјасни се што сакаш да кажиш, па да можам да ти одговорам...

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.927
Поени од реакции
6.003
Не може да каже во Албанија е, зошто кривично е одговорен ако знае точно каде е Груби, а не кажува. Вака и да го повикаат на распит ќе рече, замина во Косово на Албански територии како што знаат сите, а за конкретно кај е не знам.

Идни проблеми за Косово од Македонија? Ајде дообјасни се што сакаш да кажиш, па да можам да ти одговорам...
Ако Косово опстане и крие избеглици а ние сме членки на еу ќе имаат проблеми, они веќе си направија проблеми кон нас, диво насеље, смилковско езеро, поучени од овие случаи сега е префрлен во албанија под заштита на Рама.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.089
Поени од реакции
5.731
Ако Косово опстане и крие избеглици а ние сме членки на еу ќе имаат проблеми, они веќе си направија проблеми кон нас, диво насеље, смилковско езеро, поучени од овие случаи сега е префрлен во албанија под заштита на Рама.
Колку % си сигурен дека ние ќе им ставиме вето на Косово за овие работи?

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.678
Поени од реакции
17.582
Во некој паралелен универзум можеби но и таму е можноста -0% (непостоечка)

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.927
Поени од реакции
6.003
Тоа не зависи од нас туку од еу, имаме ние како држава огромни проблеми со косово, од тие случаи па 2001 до македонците таму, јазик, устав.

Член од
11 октомври 2024
Мислења
260
Поени од реакции
449
Во Македонија треба да помине најмалку уште една генерација, за да квалитетот и стандардот на живот достигнат некое словенско ниво, а да не зборувам за нешто повеќе. Тоа е отприлика 25-30 години од сега.

Степенот на образование кај населението е многу ниско, а со тоа и квалитетот на работната сила е низок. Тој низок степен на образование спречува дигитализација на општеството и економијата.

Приказните за враќање на младите во Македонија се само фантазија и предизборни флоскули за политички поени. Ако почнат младите да се враќаат во Македонија, тогаш процентот на Албанците и Ромите ќе скокне двоструко, затоа што тие се 70% од младите иселени од Македонија последниве 30 години.

Kajgana Shop

На врв Bottom