Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
2 април 2023
Мислења
322
Поени од реакции
712
Скрос други народи.
Србите и Црногорците не глумат антички, освен тие ненормалните шо го читаат Деретиќ и веруваат дека Атлантида е древен српски град.
За нормалниве нивната историја почнува со доселувањето во 6век па наваму,најголемите национални херои им се православни Словени,(тоа шо се и тие самите ден денес во 21век) како Душан,Лазар,Милош,Караѓорѓе итд., не им дигаат споменици на некои древни Илири/пагани.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.870
Поени од реакции
6.492
Затоа Зона Замфирова - кософска мома, им е омилена книга и филм. Ај шетни. Да! сакаме словени. Не само шо ги сакаме, ги обожаваме.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.152
Поени од реакции
6.328
Србите и Црногорците не глумат антички, освен тие ненормалните шо го читаат Деретиќ и веруваат дека Атлантида е древен српски град.
За нормалниве нивната историја почнува со доселувањето во 6век па наваму,најголемите национални херои им се православни Словени,(тоа шо се и тие самите ден денес во 21век) како Душан,Лазар,Милош,Караѓорѓе итд., не им дигаат споменици на некои древни Илири/пагани.
Мене пагани ми се национални херои, Александар до Хацон и Пребонд.

Бил некој во Пребдиште, го носи името на нашиот Цар. https://mk.m.wikipedia.org/wiki/Преб’диште

Последно уредено:
Член од
2 април 2023
Мислења
322
Поени од реакции
712
Види види сега и лингвист стана, ашкол сум, браво ќерата.
Не мора да бидеш лингвист за да знаеш да читаш, глупи ти се коментариве, ако имаше некој логичен контра аргумент ќе ме поразеше до сега, а дека немаш па мора вака кривини да фаќаш.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.870
Поени од реакции
6.492
Војин Цеткович - типичен српски Илир. Преку глава од тоа дека се битно на полуостровот било кога, било Грчко. Ако Македонците ги бивало, мора да биле Грци. Логика, тапа. До каде бе со ова Грчко ЕГО, се уништија.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.152
Поени од реакции
6.328
Не мора да бидеш лингвист за да знаеш да читаш, глупи ти се коментариве, ако имаше некој логичен контра аргумент ќе ме поразеше до сега, а дека немаш па мора вака кривини да фаќаш.
Твоиве аргументи се поразени уште во деведесетите, на секој ли треба да му се објаснува, јазикот и потеклото се сосем две различни феномени, ако мислиш дека во латинска америка живеат шпанци добро, но они сами за себе кажуваат дека се наследници на античките култури како маите, инките, но нема што јас тебе да ти објаснувам, експерт си за се.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.870
Поени од реакции
6.492
Никола Савелјич - Црно Горски ватерполиста.
Италијански поет од Римската Империја запишал - Илирите се вчудоневидувачки високи и црномурести. Воинствени, во Илирија како јадранска провинција од Империјата, никогаш не владее мир меѓу клановите. Најдобро е да стоиш подалеку од нив. Денес? Не е многу различно? 90ти? Памтите?

БАЛКАНОТ НЕ Е ГРЧКИ.
Балканот и Византија се многу повеќе од тоа. Константин Царот, имал илирски татко роден во она што е денешна Србија. Затоа го подигнал Ниш на југот од Србија.
АЛО Јустинијан е роден Скопје - НЕ АТИНА. Преку куроф.
Автоматски споено мислење:

Немам ништо против Грците. Нека намалат троа то егото нескротливо. Балканот е преполн народи свои створени од Бога.

Последно уредено:
Член од
2 април 2023
Мислења
322
Поени од реакции
712
Najdi barem eden od niv koj tvrdi poinaku. Eden. Jas ke ve nabrojam samo tuka nekolku taka sto se cuvstvuvate razbudeni, prosvetleni a vsusnost ste kako sto rekov raznorazni fili na krajot, talogot kaj eden narod.
Koj e toj denesen makedonski narod ? Daj malce ova obrazlozi go. Koga nastanal toj denesen makedonski narod, od koga ne go negiras negovoto postoenje. Data nesto, nastan, bilo sto kolku da imame vremenska ramka.
Реков убаво, за мене мојата историја почнува со доселувањето на Јужните Словени во 6век на Балканот, со тие луѓе јас чувствувам идентитетска поврзаност,со паганиве Ацо и Филип не, тоа шо географски сега делиме ист простор ништо не ми значи, и Турците 5века биле на овие простори па не се осеќам дека сум Турчин.
А твојата античка дата која е, со кој настан почнува твојата античка историја?

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.870
Поени од реакции
6.492
Ај намали глупостите. Микстура сме од старите народи и Словените - и ова е супер. Не можиш да ги одделиш едното од другото.

Македонците го пратиле Александар во воен камп кај Подгорица во Илирија ко дете. Пошто Илирите им биле единствени пријатели на старите Македонци. Афера која траела долго. Некој велат дека Филип ја зел Олимпија од Илирија. Не од Атина. Ко пораснал, прво шо напрајл Александар е - го запалил градот Теба јужно од Олимп. Првиот град со грчка популација одма под старата Македонија. Ова кажува се.
Како не им е срам да се крстат во него. Туѓ срам ме изеде.

Ирнијата е уште поголема шо сеуште ги сакаме само Србите и Црно Горците. Ни Бугар ни Грк ни бутур.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.152
Поени од реакции
6.328
Реков убаво, за мене мојата историја почнува со доселувањето на Јужните Словени во 6век на Балканот, со тие луѓе јас чувствувам идентитетска поврзаност,со паганиве Ацо и Филип не, тоа шо географски сега делиме ист простор ништо не ми значи, и Турците 5века биле на овие простори па не се осеќам дека сум Турчин.
Абе ти биди си што сакаш, само не го наметнувај на други твојот поглед.

За мене е важно дека оваа земја се викала Македонија и дека извесни народи кои за таа земја оставиле спомен. Ние видовме како ниту Србија ниту Бугарија под Турците не се викале со денешното име, туку со некои општи имиња. Ние сега доаѓаме во време кога тие не се појавуваат кога кај народите се јавува ренесансата. Народот почнува да станува национално свесен. Тогаш настапува времето кога тие историски имиња се извлекуваат од ризницата на историјата. Србите го извлекуваат од својата историја она што го имале некогаш. Тоа истото го прават и Бугарите.

Што прават нашите Македонци! Тоа го прават и тие! Во периодот на националната преродба кога доаѓа таканареченото граѓанство свесно за својата положба дека треба да создаде национална држава, тоа настапува под паролата на сплотување на народот, со намера да ја обнови својата некогашна стара држава. Во тоа време од историската ризница извлекуваат тие називи. Кај Србите националното движење се јавува не само во Србија туку и таму каде што можеле слободно да се движат… Тие луѓе го зеле српското име бидејќи видел: ние бевме Срби…

Тие луѓе тогаш српското име го обновиле и почнале да го обединуваат својот народ. Тоа е кога се обновуваат тие стари држави извлекувајќи го од својата историска ризница своето старо минато, врз основа на кое можат на другите народи да им кажат дека тие не се тоа што тие го сметаат, туку се тоа Срби, Бугари итн… Кај Македонците постоело сознание дека оваа земја некогаш се викала Македонија. Тие го извлекле од својата историска ризница своето име како и српските и бугарските идеолози. Во тој поглед на знамето на својата национална преродба го испишале своето македонско име.

Мислам дека нашето македонско револуционерно движење под Турците го направило истото што го сториле, борејќи се, и Вашите Срби и Бугарите. Во тоа време се формирале овие две први држави и ја имаме нивната пропаганда, дека таа земја е нивна. Факт е дека на нашето знаме е запишано името Македонија. Вие веројатно помисливте дека е тоа влијание на туѓа пропаганда и во тоа е Вашата грешка. По тоа ја имаме борбата на македонскиот народ и борбата на Бугарите и Србите за превласт над оваа земја. Таа борба се водела за копањето на историската тапија. Се работело на тоа да се владее над овој народ. И Србите и Бугарите создадоа цели научни институти да го докажат правото да владеат над нашата земја.

Македонците имаат нешто заедничко и со Бугарите и со Србите. Базирајќи се врз тоа, и Вие сте дошле до погрешен резултат. Националната преродба не се врши врз основа на историските натписи, туку дека таа земја е еднаква со другите и по својата етнографска положба и свест што постои кај народот. Што се однесува до економската положба, таа постои како самостојна област. Го имаме Солун како центар на таа земја. Но Вие заостанавте исклучиво на историска почва, барајќи ја фамозната историска тапија.

Кочо Рацин.

Член од
2 април 2023
Мислења
322
Поени од реакции
712
Абе ти биди си што сакаш, само не го наметнувај на други твојот поглед.
Кочо Рацин.
Поштено, славете ги античките пагани, за мене средновековните христијани се доволни, не се осеќам ништо помалку Македонец ради тоа.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.152
Поени од реакции
6.328
Поштено, славете ги античките пагани, за мене средновековните христијани се доволни, не се осеќам ништо помалку Македонец ради тоа.
Не ти замерувам, но не злоупотребувај антички, Хацон и Пребонд не се Антички.
И не само нив после нив е и Акамир, но не верувам ти да имаш познавање на овие теми.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.535
Поени од реакции
9.422
А кој тебе ти забрани да се така да се идентификуваш, ти може да се идинтификуваш и како мајмун ако сакаш, никој ништо не ти брани.
На пример мене кога ме прашува кој сум, јас си кажвам Македонец, кога тебе ќе те прашаат може слободно да се кажеш Словен, Јужен словен, србоман, како ти душа сака.

Член од
24 август 2017
Мислења
610
Поени од реакции
1.392
Истите тие после 6 век со кои ти се идентификуваш од примерот на К.Прличев, Сарафов, П.Брашнаров
, Александров, Сандански и др. А и при самото заседание на АСНОМ се сметаат за потомци на Александар, Филип и Самуил. Така да тезиве ти се многу контрадикторни и смешни.

Kajgana Shop

На врв Bottom