Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.165
Поени од реакции
5.370
Се надевам у најмала рака дека тоа што е "про патриотски" у твоите очи никогаш се немало слеано низ образовниот систем, а доколку се има, тогаш од се срце ми е мило што сум избегал од тие часови.
Ма секако дека „...се нема слеано...„, оти за „прогреснивното бањато граџанство„ патриотизмот е „историски„ надмината потреба...слично како и со религиозната потреба, нели, која е „опиум за народот„...ама се‘ уште опстојува.

Не само што си бегал од часови, туку патриотизмот ти е потполна непознаница...си бил у подрум и не си видел, не си слушнал.
Автоматски споено мислење:

Кои се тие држави, момак? Зимбабве и Аргентина ли ? Која е таа мудра држава у Еуропа шо сака да се приклучи на Брикс :D ? Или сакаш ти ние да станеме првиот прототип на puppet state на Русија ?

Момак, тоа се држави и државишта попут Аргентина, Алжир, Иран...спореди ја „севернава„ со нив, ако можеш.

Африканците не ги потценувај непотребно, оти Африка е предмет на интензивно инвестирање од страна на Кина и Русија.

Ај кажи ми такво нешто за твојава „северна„ вукојебина, во која постои „економски раст„ само во корупцијата и криминалот...

„Севернава„ веќе е марионета кај кого ќе стигне...

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Кои се тие држави, момак? Зимбабве и Аргентина ли ? Која е таа мудра држава у Еуропа шо сака да се приклучи на Брикс :D ? Или сакаш ти ние да станеме првиот прототип на puppet state на Русија ?
кој вели дека во Европа има мудри држави. Кој вели дека во Европа и има држави кои самостојно одлучуваат, јас за такви држави баш и не знам.

Член од
9 февруари 2023
Мислења
476
Поени од реакции
502
Да де, а токму ти си „објективниот„ и не гледаш во која состојба е државава.

Згора на све, Македонија е под непрекината комунистичко-комуњарска опсада уште од 1944/45-тата, тековно е во „слободен пад„ (нема дно...) и ти се најде некому да му забележуваш дека бил деструктивен...:pos:
Јас гледам многу добро у која состојба е државата.
Државата е тежок хаос. И ако изгубиме уште 10 години од националистите да тупкаме у место, тогаш ќе стане уште поголем хаос. На крај на ден не ти гарантира никој дека ќе постои државата.

Доста млатиш празна слама се гледа дека за историја си тежок дудук. Од такви ајвани како тебе до ова дереџе сме дојдени. Дедовците твои од кај Бугарите да не беа штом комунистите ти се далечни а можеби нацистите ти се поблиски?
Хахаха еве го овој од Апасиев воден се тригираше кога спомна за комунизмот нешто :bravobe: .
Инаку за и ти да не продужиш да бидеш дудук по историја чиста да те посочам, поголем дел од дедовците биле од кај Бугарија, без разлика дали комунисти или не . После тоа Темпо дошол и се обрнале работите.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Јас гледам многу добро у која состојба е државата.
Државата е тежок хаос. И ако изгубиме уште 10 години од националистите да тупкаме у место, тогаш ќе стане уште поголем хаос. На крај на ден не ти гарантира никој дека ќе постои државата.

Хахаха еве го овој од Апасиев воден се тригираше кога спомна за комунизмот нешто :bravobe: .
Инаку за и ти да не продужиш да бидеш дудук по историја чиста да те посочам, поголем дел од дедовците биле од кај Бугарија, без разлика дали комунисти или не . После тоа Темпо дошол и се обрнале работите.
Можеби твојот дедо бил ама мојот дедо и прадедо не биле ајван еден. Мојот прадедо е здробен од ќотек од Бугарите затоа што некој изрод како тебе го предал дека им носел леб на партизаните, смрдеш еден. Потоа е година дена интерниран во логор во Стара Загора. А да бил толку за Бугарите немало во 1918 да ја фрли пушката и да дезертира додека храбрата блгарска армија бегала газ преку глава. Од ова се гледа со колку евтина пропаганда ти е наполнет мозокот северџански.
Автоматски споено мислење:

Ако твоите предци му го лижеле чмарот на Бугарите моите се бореле против нив. Ама тоа на НВО курсевите не се учи, чмаролижач северџански.

Член од
9 февруари 2023
Мислења
476
Поени од реакции
502
Можеби твојот дедо бил ама мојот дедо и прадедо не биле ајван еден. Мојот прадедо е здробен од ќотек од Бугарите затоа што некој изрод како тебе го предал дека им носел леб на партизаните, смрдеш еден. Потоа е година дена интерниран во логор во Стара Загора. А да бил толку за Бугарите немало во 1918 да ја фрли пушката и да дезертира додека храбрата блгарска армија бегала газ преку глава. Од ова се гледа со колку евтина пропаганда ти е наполнет мозокот северџански.
Можеби да бил. Јас не ти ја негирам лозата.
Меѓутоа дури и да е тоа случајот, тоа е поредок случај споредбено со оние кои биле поблиски до бугарската армија.
А на крајот на денот, нема апсолутно ништо нобелово во тоа дали во 1941 некој македонец бил на страна на југославија или на страна на бугарија. Во тој историски контекст не се гледа на Бугарија така како што се гледа денес.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Можеби да бил. Јас не ти ја негирам лозата.
Меѓутоа дури и да е тоа случајот, тоа е поредок случај споредбено со оние кои биле поблиски до бугарската армија.
А на крајот на денот, нема апсолутно ништо нобелово во тоа дали во 1941 некој македонец бил на страна на југославија или на страна на бугарија. Во тој историски контекст не се гледа на Бугарија така како што се гледа денес.
Во историски контекст моите предци се бореле за Македонија а твоите го лижеле чмарот на окупаторот. Таа традиција ја продолжуваш и ти денес.

Член од
23 август 2015
Мислења
249
Поени од реакции
441
Добро а кој гарантира дека ако ги внесеме бугарите во устав нема да добиеме ново вето после 5 6 месеци.
Внесувањето во устав е мачкина кашлица за наредните отстапки кои треба да се направат. Тоа го кажаа и самите Бугари.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Добро а кој гарантира дека ако ги внесеме бугарите во устав нема да добиеме ново вето после 5 6 месеци.
Внесувањето во устав е мачкина кашлица за наредните отстапки кои треба да се направат. Тоа го кажаа и самите Бугари.
со сигурност добиваме 1001 вето во текот на бесконечните преговори кои ќе траат се додека ЕУ не се распадне.

Последно уредено:
Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Реално со самиот внес во уставот, Бугарите добиваат многу помоќни алатки за бугаризација така што не знам што уште би барале по внесот...

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Реално со самиот внес во уставот, Бугарите добиваат многу помоќни алатки за бугаризација така што не знам што уште би барале по внесот...
Потоа останува само непречено да ги користат тие алатки.

Член од
23 август 2015
Мислења
249
Поени од реакции
441
со сигурност добиваме 1001 вето во текот на бесконечни те преговори кои ќе траат се додека ЕУ не се распадне.
Тоа секако. И не знам како може некој да верува дека една Франција, Холандија Данска и уште некои ќе дозволат една толку корумпирана и распадната држава да влезе во ЕУ. Па самиот холандски амбасадор кажа најдирекно дека е сопрен проект во судството затоа што е премногу корумпирано и нелегитимно.
Единствена држава во Европа па можеби и ретките во светот каде учениците поминаа цела година без учебници. И тоа е држава за Европа??

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Тоа секако. И не знам како може некој да верува дека една Франција, Холандија Данска и уште некои ќе дозволат една толку корумпирана и распадната држава да влезе во ЕУ. Па самиот холандски амбасадор кажа најдирекно дека е сопрен проект во судството затоа што е премногу корумпирано и нелегитимно.
Единствена држава во Европа па можеби и ретките во светот каде учениците поминаа цела година без учебници. И тоа е држава за Европа??
На страна што сме нефункционална држава, работа е дека и ЕУ се повеќе е нефункционална. Евтините руски енергенси и глупата зелена политика ќе доведат до целосно гаснење на индустријата во ЕУ а со тоа и нејзината финансиска и политичка моќ.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.387
Поени од реакции
8.103
извини која година си роден. Јас сум роден 1975 и не се сеќавам на вакви работи.
I jas sum prilepcanec i sum malce postar od tebe ama ti si tocno od toa vreme sto ne uspea ( za tvoja srejca ) da go dozhivee toa komunisticko vreme.
Vo tvoe vreme Ante Markovic vi delese banani za cena od nakevtinitejabolka i posle toa se rasturi jugoslavija

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
I jas sum prilepcanec i sum malce postar od tebe ama ti si tocno od toa vreme sto ne uspea ( za tvoja srejca ) da go dozhivee toa komunisticko vreme.
Vo tvoe vreme Ante Markovic vi delese banani za cena od nakevtinitejabolka i posle toa se rasturi jugoslavija
Ај ќе ми кажеш кое е тоа комунистичко време. Она кога можеше да се оди било каде со црвениот пасош. Кога можеше секој што вредеше да се запише на факултет и да студира. Кога имаше почит кон просветните работници. Кога сите одеа на одмор па макар и во Претор.

Член од
23 август 2015
Мислења
249
Поени од реакции
441
На страна што сме нефункционална држава, работа е дека и ЕУ се повеќе е нефункционална. Евтините руски енергенси и глупата зелена политика ќе доведат до целосно гаснење на индустријата во ЕУ а со тоа и нејзината финансиска и политичка моќ.
Не сум експерт да ја предвидам иднината на Европа, но баш ме иритира кога македонецот се етикетира како националист, а ова да се случи во било која друга држава таквите како Таче и Груби живи ќе беа запалени на плоштад.
И еве зошто на пример Албанците не направија отстапка и да го прифатеа хрватскиот модел на Уставот па да докажат дека не се националисти, туку условуваат со нови барања за албанскиот јазик и сл?

Kajgana Shop

На врв Bottom