Не на судбината на Ерменците, туку на политичкиот врв.
Не те бива ни реченица да прочиташ.
Па што кeњaш тогаш дека сум кажал, цитирам: „
За Нагорно пишуваше дека е добро што ова им се случува“.
Како сакаш да го читам она? Не се радувам ниту сум се радувал за било што од ова што им се случува на Ерменците. Политичкиот врв им е наметнат преку обоена револуција и државен удар. Не толку различно од нашиов политички врв.
И не е многу различно од палестинската ситуација, каде не ни имало макар ни привид на избори во последниве хх години. Хамас се 100% диктаторска власт таму.
Ако сакаше Израел да убива цивили немаше да користи наведувани бомби, бомби со кинетичка боева глава, ќе пукеше со артилерија постојано итн итн.
Многу лесно се расфрлате со зборот геноцид и етничко чистење.... како да не знаете што значат.
Ако сакаше Израел да изврши геноцид, се ќе завршеше на 8ми октомври.
Само што планерите на Израел се „троа“ попаметни од тебе, и јасно им е дека не можат да ги убијат сите Палестинци. Не без интервенција од надвор (меѓународна или поинаква).
Нивниот план е да се избркаат Палестинците надвор од Палестина. Преку терор, бомбардирање и убивање - се додека не бидат принудени да бегаат.
Египет доби јавна понуда да ги прими Палестинците како бегалци, и за возврат да им биде отпишан огромниот банкротирачки долг кон ИМФ. Итн, итн.
Си помешал нешто, Хамас убиваат цивили, Израел убива терористи.
Нормално, во секоја војна постои колатерална штета.
Навистина? Кои се фактите?
- Колку цивили убиле Хамас? И колку од тоа испадна дека се „колатерална штета“ од самите Израелци, кога се бореле против Хамас? Тактиката на Ханибал ИДФ ја измислил, или Хамас?
- Коолку цивили, и колку од нив деца, убија Израелците?
Колатерална штета било ова што го прави Израел?
Ма немој. Па во која модерна војна имаш пример скоро сите жртви да се „колатерална штета“ (цивили)?
Или не се важи тоа пошто „бројките се од палестинското министерство за здравство“ а друг извор не постои? Иди бе бегај, во еврејските медиуми има помалку хард-кор проеврејски ставови од твоиве... Уште да можеше да објасниш зошто имаш такви ставови, па поинаку да ти ја гледав глупоста.