Политички случувања во Израел

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.478
Поени од реакции
27.296
Незнам, премногу некако ме подсеќа на едно друго време, кога Хамас беше исто така на страната која ги штанцаше потресниве слики.:

1700061426176.png

1700061454066.png

1700061472933.png

1700061511343.png

1700061546292.png

1700061576952.png

1700061626402.png

1700061657993.png

1700061714541.png

1700061766031.png

Згради кои се рушат како лего коцки, слики со висок квалитет кои подсетуваат на приказните на белите шлемови, при фул воено опкружување и деноноќно бомбардирање... Незнам, јас би ипак почекал да помине време.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.496
Поени од реакции
33.646
Која држава бе другаре... Палестинци упаднаа на фестивалот правеа зулуми сега тие палестинци гинат. Хамас не е од земја никнат туку избран - поддржан од мнозинството на палестинскиот народ. Секој народ има власт каква што заслужува.
Тоа во приказните за демократија. Во реалноста секој народ/држава има власт каква што ќе му наметнат посилните (или помоќните внатре во државата).

Затоа Македонците добија војна против УЧК, ама САД ги натераа Македонците да капитулираат, победените со автобуси да ги извадат од Арачиново, и истите да ги стават на власт во Македонија. Така овде во владата како вечен составен дел ги имаме ДУИ, политичкото крило на УЧК... И затоа ти на власт овде ги имаш УЧК. Заради САД, не заради нешто друго.

Затоа во Газа на власт се Хамас, не затоа што пред нецели 20 години имало некои избори каде Хамас малтене имале поделени гласови со Фатах, па потоа ги убиле повеќето релевантни од Фатах... И сега се на власт иако мнозинството во Газа не ни биле родени кога последен пат имало гласање таму.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
И да е така, што ти е гајле дали „глумам“? Или можеби јас тебе треба да ти се чудам што немаш емпатија кон човечко страдање? На крају прави ли било што од тоа разлика ВО ФАКТИЧКАТА ДИСКУСИЈА? Прави нешто разлика за дискусијата дали само ти, или и ти и јас сме социопати?

Јас тебе не ти го вадам тоа низ нос и твоја работа е дали имаш сенс за емпатија, но не ми наметнувај мене твои гледишта.
Што се тиче Израелците, па прв јас ставав видеа од рејв фестивалот и меѓу првите постирав за нападите на Хамас. Што не провериш пред да јадеш бурек?
Гајле ти е тебе за едните или другите или некои трети.
Тебе ти е работа да плукаш по се што е поддржано од САД.
Ако имаше нешто такво, немаше да молчиш за вистинското етничко чистење што се случи во Ерменија.
Ама таму ок беше, Азербејџан не е поддржан од САД.

@Human
Што мислиш ти, дали ова долу е руски или украински, пардон... Ова долу е палестински или израелски/американски проектил?
Нема експлозија, нема пламен.
Верзија на Хелфајр со кинетичка боева глава.
Лани со ваква го елиминираа лидерот на Ал Каеда.

Него, според тебе што сака да прави Израел, зошто не фрлија Мк-84, со пола тон експлозив?
Нели целта е повеќе жртви?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.496
Поени од реакции
33.646
Верзија на Хелфајр со кинетичка боева глава.
Лани со ваква го елиминираа лидерот на Ал Каеда.

Него, според тебе што сака да прави Израел, зошто не фрлија Мк-84, со пола тон експлозив?
Нели целта е повеќе жртви?
Тоа „Хелфајр со кинетичка боева глава“, не е нешто што може да го направат Хамас во домашните работилници?
Туку се работи за најново оружје кое само Америте го имаат, и евентуално во специјални прилики им го даваат на вазалите?

Значи нема сомнеж кој бомбардира болници во Газа... Ок. Што би рекле Америте: I rest my case.

Гајле ти е тебе за едните или другите или некои трети.
Тебе ти е работа да плукаш по се што е поддржано од САД.
Ако имаше нешто такво, немаше да молчиш за вистинското етничко чистење што се случи во Ерменија.
Ама таму ок беше, Азербејџан не е поддржан од САД.
Па срамота ова да го кажуваш за мене, кој сум еден до ретките што пишува на темата за Нагорно Карабах. Прв напишав и за финалниот дел од етничкото чистење, исто како што поголемиот дел новости таму се од мене објавени... Многу лесно проверливо, темата е на форумов.

плукаш по се што е поддржано од САД.
САД? Тие кои ни ја eбaa мајкaта на нас Македонците?
Не мора да сум Сун Цу за да знам дека поддржување на непријателите на мојот непријател - е во македонски интерес. Тој сум, ме фати. Јeбeнo е точно дека сум против плеткарењата на Пакс Американа!

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Тоа „Хелфајр со кинетичка боева глава“, не е нешто што може да го направат Хамас во домашните работилници?
Туку се работи за најново оружје кое само Америте го имаат, и евентуално во специјални прилики им го даваат на вазалите?

Значи нема сомнеж кој бомбардира болници во Газа... Ок. Што би рекле Америте: I rest my case.
Прво, можеби не е Хелфајр, можеби е Израелски проектил.
Израел произведува еден куп наведувани проектили, дел од нив им ги продава и на Американците.
Второ, Израел не е вазал, како што утврдивме дека вазалите на САД се малку и се претежно мали држави.
Трето, Израел е и тоа како способен да произведи скоро се. Впрочем, Израел е еден од најголемите извозници на оружје.

И четврто, ова најбитното, зошто бе Ванлок не искористија бомба со пола тон експлозив на пример?
Зошто проектил што не прави колатерална штета? Нели намерно бомбардираа болници? Нели тоа го прават со air-burst оружја за да максимизираат жртви?

Па срамота ова да го кажуваш за мене, кој сум еден до ретките што пишува на темата за Нагорно Карабах. Прв напишав и за финалниот дел од етничкото чистење, исто како што поголемиот дел новости таму се од мене објавени... Многу лесно проверливо, темата е на форумов.

САД? Тие кои ни ја eбaa мајкaта на нас Македонците?
Не мора да сум Сун Цу за да знам дека поддржување на непријателите на мојот непријател - е во македонски интерес. Тој сум, ме фати. Јeбeнo е точно дека сум против плеткарењата на Пакс Американа!
Нормално дека не.
За Нагорно пишуваше дека е добро што ова им се случува, бидејќи лидерот на Ерменија се вртел кон САД. Казна било или не знам што.
И второто, не може нас постојано некој трет да ни е виновен.
Да не навлегувам, не е тоа темата, а и непотребна енергија се троши, ама секој народ си е виновен самиот себе за состојбата во која се наоѓа.
Ако не е САД ќе биде Русија, ако не е Русија ќе биде Кина, Турција, Франција и сл.
Имаш малку ропски менталитет.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.496
Поени од реакции
33.646
Прво, можеби не е Хелфајр, можеби е Израелски проектил.
Израел произведува еден куп наведувани проектили, дел од нив им ги продава и на Американците.

Второ, Израел не е вазал, како што утврдивме дека вазалите на САД се малку и се претежно мали држави.
Трето, Израел е и тоа како способен да произведи скоро се. Впрочем, Израел е еден од најголемите извозници на оружје.

И четврто, ова најбитното, зошто бе Ванлок не искористија бомба со пола тон експлозив на пример?
Зошто проектил што не прави колатерална штета? Нели намерно бомбардираа болници? Нели тоа го прават со air-burst оружја за да максимизираат жртви?
До 10 да броиш пак ја промашуваш поентата: Израел убиваат цивили, Израел бомбардира... За ова некои имаа сомнежи кога почна офанзивата во Газа, сега само имбецил може да се сомнева... И скроз небитно е што во тој еден случај е употребен неексплодирачки проектил. Секако карпет бомбардираат цели квартови со секакви бомби, и притоа секако не ги убиваат Хамас туку убиваат цивили.

Израел може миљон пати да каже дека ги гаѓа Хамас, тоа штое важно е дека огромен дел од тие што се убиени се деца и цивили. Израел дефакто прават геноцид, и етничко чистење.

Нормално дека не.
За Нагорно пишуваше дека е добро што ова им се случува, бидејќи лидерот на Ерменија се вртел кон САД. Казна било или не знам што.
И второто, не може нас постојано некој трет да ни е виновен.
Да не навлегувам, не е тоа темата, а и непотребна енергија се троши, ама секој народ си е виновен самиот себе за состојбата во која се наоѓа.
Ако не е САД ќе биде Русија, ако не е Русија ќе биде Кина, Турција, Франција и сл.
Имаш малку ропски менталитет.
Сега 100% јaдеш гoмна, пошто во спротивно ќе најдеш макар еден цитат каде тоа јас се радувам на судбината на Ерменците, и кажувам дека „е добро тоа што им се случува“.
Ајде, ваљда добар мотив е тоа да демантираш дека си сeркo. Најди еден цитат и јас ќе бидам лошиот, а ти вистиноносецот кој ме разоткри.

Дотогаш...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
До 10 да броиш пак ја промашуваш поентата: Израел убиваат цивили, Израел бомбардира... За ова некои имаа сомнежи кога почна офанзивата во Газа, сега само имбецил може да се сомнева... И скроз небитно е што во тој еден случај е употребен неексплодирачки проектил. Секако карпет бомбардираат цели квартови со секакви бомби, и секако не ги убиваат Хамас туку цивили.

Израел може миљон пати да каже дека ги гаѓа Хамас, кога огромен дел од тие што се убиени се деца и цивили. Дефакто прават геноцид, и етничко чистење.
Си помешал нешто, Хамас убиваат цивили, Израел убива терористи.
Нормално, во секоја војна постои колатерална штета.

Ако сакаше Израел да убива цивили немаше да користи наведувани бомби, бомби со кинетичка боева глава, ќе пукеше со артилерија постојано итн итн.

Многу лесно се расфрлате со зборот геноцид и етничко чистење.... како да не знаете што значат.
Ако сакаше Израел да изврши геноцид, се ќе завршеше на 8ми октомври.

Сега 100% јaдеш гoмна, пошто во спротивно ќе најдеш макар еден цитат каде тоа јас се радувам на судбината на Ерменците, и кажувам дека „е добро тоа што им се случува“.
Ајде, ваљда добар мотив е тоа да демантираш дека си сeркo. Најди еден цитат и јас ќе бидам лошиот, а ти вистиноносецот кој ме разоткри.

Дотогаш...
Не на судбината на Ерменците, туку на политичкиот врв.
Не те бива ни реченица да прочиташ.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.496
Поени од реакции
33.646
Не на судбината на Ерменците, туку на политичкиот врв.
Не те бива ни реченица да прочиташ.
Па што кeњaш тогаш дека сум кажал, цитирам: „За Нагорно пишуваше дека е добро што ова им се случува“.
Како сакаш да го читам она? Не се радувам ниту сум се радувал за било што од ова што им се случува на Ерменците. Политичкиот врв им е наметнат преку обоена револуција и државен удар. Не толку различно од нашиов политички врв.

И не е многу различно од палестинската ситуација, каде не ни имало макар ни привид на избори во последниве хх години. Хамас се 100% диктаторска власт таму.

Ако сакаше Израел да убива цивили немаше да користи наведувани бомби, бомби со кинетичка боева глава, ќе пукеше со артилерија постојано итн итн.

Многу лесно се расфрлате со зборот геноцид и етничко чистење.... како да не знаете што значат.
Ако сакаше Израел да изврши геноцид, се ќе завршеше на 8ми октомври.
Само што планерите на Израел се „троа“ попаметни од тебе, и јасно им е дека не можат да ги убијат сите Палестинци. Не без интервенција од надвор (меѓународна или поинаква).

Нивниот план е да се избркаат Палестинците надвор од Палестина. Преку терор, бомбардирање и убивање - се додека не бидат принудени да бегаат.
Египет доби јавна понуда да ги прими Палестинците како бегалци, и за возврат да им биде отпишан огромниот банкротирачки долг кон ИМФ. Итн, итн.

Си помешал нешто, Хамас убиваат цивили, Израел убива терористи.
Нормално, во секоја војна постои колатерална штета.
Навистина? Кои се фактите?
- Колку цивили убиле Хамас? И колку од тоа испадна дека се „колатерална штета“ од самите Израелци, кога се бореле против Хамас? Тактиката на Ханибал ИДФ ја измислил, или Хамас?
- Коолку цивили, и колку од нив деца, убија Израелците?

Колатерална штета било ова што го прави Израел?
Ма немој. Па во која модерна војна имаш пример скоро сите жртви да се „колатерална штета“ (цивили)?

Или не се важи тоа пошто „бројките се од палестинското министерство за здравство“ а друг извор не постои? Иди бе бегај, во еврејските медиуми има помалку хард-кор проеврејски ставови од твоиве... Уште да можеше да објасниш зошто имаш такви ставови, па поинаку да ти ја гледав глупоста.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Па што кeњaш тогаш дека сум кажал, цитирам: „За Нагорно пишуваше дека е добро што ова им се случува“.
Како сакаш да го читам она? Не се радувам ниту сум се радувал за било што од ова што им се случува на Ерменците. Политичкиот врв им е наметнат преку обоена револуција и државен удар. Не толку различно од нашиов политички врв.

И не е многу различно од палестинската ситуација, каде не ни имало макар ни привид на избори во последниве хх години. Хамас се 100% диктаторска власт таму.
Не е мој проблем што не разбираш проста реченица.
Ни тоа со револуцијата е точно, но не е тоа темата.
Само што планерите на Израел се „троа“ попаметни од тебе, и јасно им е дека не можат да ги убијат сите Палестинци. Не без интервенција од надвор (меѓународна или поинаква).

Нивниот план е да се избркаат Палестинците надвор од Палестина. Преку терор, бомбардирање и убивање - се додека не бидат принудени да бегаат.
Египет доби јавна понуда да ги прими Палестинците како бегалци, и за возврат да им биде отпишан огромниот банкротирачки долг кон ИМФ. Итн, итн.
Значи нема геноцид и не планирал Израел воопшто геноцид. Супер, уште нешто расчистивме.

Навистина? Кои се фактите?
- Колку цивили убиле Хамас? И колку од тоа испадна дека се „колатерална штета“ од самите Израелци, кога се бореле против Хамас? Тактиката на Ханибал ИДФ ја измислил, или Хамас?
- Коолку цивили, и колку од нив деца, убија Израелците?
Не знам, колку?
Нема никакви бројки на загинати цивили. Или терористи.
Израел јасно ги документираше (а богами и Хамас) своите загуби предизвикани од терористите.

Немаме никакви ни процени, камоли бројки на загинати цивили. Се што постои е едностраното објавување бројки од Хамас. Кое ти, очигледно го прифаќаш како точно, но тоа е бидејќи ти одговара на гледиштето.
Во спротивно ќе се занимаваше со "побивање" на секој поединечен напад.

Значи, ништо се нема сменето освен интензитетот во оваа војна во споредба со претходните интервенции на Израел врз Газа од кога Газа е предадена на управување на самите Палестинци.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.496
Поени од реакции
33.646
Значи не е дека јас сум го кажал она за Ерменците, туку ти си играш некоја игра на зборови... ОК. Барем утврдивме дека си сeркo. Метафорички кажано, секако. :unsure:

За твоја информација: Геноцид има спроведен, и во обид. Ова сега е геноцид што е во тек. Но геноцидот не е цел сам по себе, не затоа што планерите на ова се „хумани“ туку затоа што таа цел не е достижна. Целта е преку почнување геноцид да се почне и спроведе етничко чистење.

Тоа дека се дешава етничко чистење не може да се оспори... Дури ни ти не го правиш тоа во овој пост (што само по себе кажува многу).

Немаме никакви ни процени, камоли бројки на загинати цивили. Се што постои е едностраното објавување бројки од Хамас. Кое ти, очигледно го прифаќаш како точно, но тоа е бидејќи ти одговара на гледиштето.
Во спротивно ќе се занимаваше со "побивање" на секој поединечен напад.

Значи, ништо се нема сменето освен интензитетот во оваа војна во споредба со претходните интервенции на Израел врз Газа од кога Газа е предадена на управување на самите Палестинци.
„Ништо се нема сменето во споредба со претходните интервенции на Израел врз Газа“??
Ништо освен што:
- Израел испоубиле десетици илјади цивили, наместо илјада и нешто (претходниот најголем kill-count на цивили)
- се утепаа од бомбардирање и ја изораа цела Газа, неспоредливо со било што досега
- на чекор се до етничко чистење на Газа, а Западниот Брег е следен

Тоа што нема официјални бројки, е само затоа што не ги признаваш бројките од палестинското министерство за здравство. Што би било разбирливо пошто они се едната страна од војната. Но не е разбирливо тоа што притоа страната за која навиваш - не дозволува меѓународен увид од ОН.... Ама какаш за немање „официјални бројки“?? Какво лицемерие.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.325
Поени од реакции
113.481
А интересно е како овој Лорд Бебо твитерашот е земен за репер од некои кајганџии овде. Кој кур е тој прво и основно, второ, како у сред бомбардирање он снима на лице место и трето, на квалитетот на сликите и снимките може и Холивуд да подзавиди.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.543
Поени од реакции
42.043
А интересно е како овој Лорд Бебо твитерашот е земен за репер од некои кајганџии овде. Кој кур е тој прво и основно, второ, како у сред бомбардирање он снима на лице место и трето, на квалитетот на сликите и снимките може и Холивуд да подзавиди.
он шера што ќе испадне, најверојатно некој му ги праќа видеата директно. Многу такви твитерџии имаш. Информација од прва рака тоа ти е. Без си ен ен и би би си.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.496
Поени од реакции
33.646
Кој кур е тој прво и основно, второ, како у сред бомбардирање он снима на лице место и трето, на квалитетот на сликите и снимките може и Холивуд да подзавиди.
Де бе Стефан, како да те телепортирале од 80-тите во сегашноста (и тоа право од уктамица, топтан со дрес на Меџик)... И сега се чудиш што се тоа социјални мрежи, агрегатори на вести, и слично. Исто пред некоја недела постави некое прашање од овој тип, искрено не те ни разбрав колку си збунет.

Овие што ги постираме се луѓе како јас и ти, нив ги следиме наместо CNN затоа што они од CNN и од куп други медиуми пренесуваат геополитички моменти. И пошто повеќето има тесен интерес за случувања, следиме профили кои пренесуваат новости за случувања од тој тип. Сите новости имаат извор и може да се проверат, или се видеа директно земени од медими (што се гледа по логоата). Итн, итн.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.325
Поени од реакции
113.481
он шера што ќе испадне, најверојатно некој му ги праќа видеата директно
Што значи у превод ширач и пласирач на пропаганда, само од другата страна.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.496
Поени од реакции
33.646
Ги пренесува истите работи што ги пренесува и CNN, или руска/македонска/секаква телевизија, и секакви онлајни медиуми.
Што се факти а што се лаги, тоа сам ќе се потрудиш да провериш... Или ако пренесеш овде, дискутантите секако ќе дадат аргументи дали пренесеното е вистинско или измислено.
Автоматски споено мислење:

На пример ова некој Израелец го објавил на социјални мрежи. Овие од профилот го пренеле, и информацијата доаѓа до тие што пратат таква содржина. Добиваме информација дека РПГ-ата на Хамас ги оштетуваат ама не ги уништуваат целосно израелските Меркава тенкови. Од тоа сублимираме тези како на пример тоа дека Иран/Русија не ги поддржуваат Хамас, затоа што кога би ги поддржувале - тогаш Хамас сега би имале оружја кои од тенковите оставаат само старо железо кое не вреди ни да се рециклира. Не па да се вози назад на поправка.

Kajgana Shop

На врв Bottom