Познати филозофски изреки од големите мислители

S

Stef Bachatero

Гостин
Premnogu mudrost nosi premnogu taga-Aristotel
Od se ona sto e napisano go pocituvam samo ona sto e napisano so sopstvenata krv-zasto krvta e duh a duhot zivot-Nice

Член од
6 јануари 2006
Мислења
46
Поени од реакции
0
"vojnite prodolzuvaat ponatamu no moite vojnici ostanuvaat vecno"od golemiot mislitel 2 pac . respect

[MkD]Scout

~Fade to Black~
Член од
28 јануари 2007
Мислења
1.485
Поени од реакции
9
TWEETY*** напиша:
Od istata kniga
Toa se vikase ljubov, nesto posatro od lugeto i od samata pustina, a koe sepak sekojpat so ista sila izzbliknuva koga ke se sretnat dva pogledi koga i da e. I koga ke se sretnat tie licnosti i ke se vkrstat nivnite pogledi, seto minato i seta idnina go gubat sekoe znacenje i postoi samo toj mig i taa neverojatna sigurnost deka site nesta pod sonceto gi ima ispisano edna ista raka. Raka koja ja budi ljubovta i koja sozdala edna dusa bliznak za sekoja licnost sto raboti, sto se odmara i sto bara bogatstvo pod sonceto. zasto bez toa nitu eden den na coveckata rasa nema da ima smisla.
неверојатен автор е Пауло Коељо..за најголем прекор е тоа што ја прочитав само таа книга ама штом ке можам ке ги набавам и другите книги да ги прочитам. Ама Алхемичарот е мој фаворит..
малку забегав ОФ ТОПИК..

да се навратам..
Јас не најдов начин како да направам една светилка да свети и да биде ефикасна, туку најдов 9900 начини на кој таа нема да свети! Томас Едисон

Член од
16 април 2007
Мислења
4
Поени од реакции
0
- Интелегентните луге ја имаат моќта да ги запознаат другите, но само просветлените луѓе ја имаат моќта да се запознаат себеси.

- Другите може да ги освоиш со сила, но потребна е вистинска моќ да се освоиш себеси.

Член од
16 април 2007
Мислења
4
Поени од реакции
0
Those who speak, do not know - Those who know, do not speak.

Тие што зборуваат, не знаат - Тие што не знаат, зборуваат.

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Nikoj ne misli na zenata koja mnogu misli!

S

Sagan

Гостин
Човекот се плаши само тогаш кога самиот со себе не е согласен. Се плаши оти вистински не се познава себе си. (Херман Хесе-‘‘Демиан‘‘)

S

Sagan

Гостин
Човекот секогаш ја повлекува границата на својата личност- премногу тесно! Тоа го прави оти во својата личност го препознава само она кое го создава како индивидуално различно, како нешто што отстапува од другите индивидуи. И, затоа што не е свесен дека во својата душа го има сето она кое некогаш живеело во душите на сите луѓе. (Хесе-Демиан)

S

Sagan

Гостин
‘‘Човекот‘‘ може да постане вистински ЧОВЕК само тогаш кога ќе ги осознае своите способности и ќе научи свесно да ги истакнува. Сп други зборови, кога неговите способности ќе постанат- негова сопственост! (Хесе-Демиан)

S

Sagan

Гостин
Човекот знае дека својот ‘‘дозволен свет‘‘ е само половина од вистинскиот свет, и затоа се обидува другата половина да ја затаи. Безуспешно. (Хесе-Демиан)

S

Sagan

Гостин
За човекот, љубовта не треба да биде животински мрачен нагон, како што го чувствуваме исплашени на почетокот. Таа е двојство, и уште повеќе, таа е ангелски лик и ѓавол, таа е лице на две споени души, највозвишено добро и крајно зло. На човек му е предодредено да ја доживее. Таа е негова судбина. Човек и да копнее по неа, и да се плаши од неа, таа е секогаш тука, секогаш над него. (Хесе-Демиан)

S

Sagan

Гостин
Човек не треба да се обидува да прави ништо друго, туку да го проживее она што самото сака да избие од него. (Хесе-Демиан)

S

Sagan

Гостин
Од луѓето не треба да имаме страв. За тоа нема причина. А плус тоа, ќе ни укажуваат почит заради тоа. (Хесе)

S

Sagan

Гостин
Никаде толку просто и лесно, како во човековата душа, не откриваме во колкава мера ние сме творци, во колкава мера нашата душа зазема место во непрестајното создавање на светот.
Душата е неделливо божество кое дејствува и во нас и во природата, и кога надворешниот свет ќе пропадне, тогаш дел од нас ќе биде способен повторно да го создаде.
Сите сознанија во нас водат потекло од душата, чие битие е вечно, чие битие не го познаваме, но кое ни се дава да го почувствуваме НАЈМНОГУ како љубовна сила и творечка моќ. (ХЕСЕ)

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Smrta e samo zapirka vo nasiot zivot .
od nekoj nekade nekogas

Kajgana Shop

На врв Bottom