Може ли да не лупеташ?Moze li da mi kazes kako se dava poklon so dogovor za kupoprodazba ?
Пошто такво нешто никаде не напишав (ми вадиш муабет од контекст), а мака ми е да си ги мериме на кој му е подолг.
Шетња.
Може ли да не лупеташ?Moze li da mi kazes kako se dava poklon so dogovor za kupoprodazba ?
Clenot prasuva - Dali za vreme na razvod na brak soprugot ima pravo na imotot koj mi e poklon od roditeliteМоже ли да не лупеташ?
Пошто такво нешто никаде не напишав (ми вадиш муабет од контекст), а мака ми е да си ги мериме на кој му е подолг.
Шетња.
Тоа ИЛИ замени го со ОДНОСНО, тука ми беше грешката во објаснувањето (непознавањето) кон членот што во наредните КАТАЉОН постови го објаснив ЗОШТО треба да си ги отвори очите (бидејќи ако е купопродажен договорот губи спор на суд, ако е Договор за поклон/дар не губи, а често ВО ПРАКСА странките мислат дека станот им е поклон - уствари им го „препишале“ со Купопродажен договор на нотар и потоа имаат проблеми на суд).Clenot prasuva - Dali za vreme na razvod na brak soprugot ima pravo na imotot koj mi e poklon od roditelite
A ti mu odgovaras - Да, ако е даден на тебе како поклон или со обичен купопродажен договор на нотар.
Sto lupetam? eve si pisal deka soprugot ima pravo na imotot ako i e daden kako poklon ILI so kupoprodazen dogovor... Samo na doktori na pravni nauki kako tebe moze ova da im e jasno, pa daj prosvetli me... poklon = OBICEN kupoprodazen dogovor... kazi barem kakov e toj OBICEN a kakov POSEBEN kupoprodazen dogovor.
Ne si gi merime, tvojot e podolg... zatoa sakam da objasnis, da naucam nesto od poiskusnite... i nadevam se nema da mi tarifiras za naplata...
Ова што си го пишал е неточно, спротивно е на повеќе закони, дали сфаќаш што си пишал? Како можеш да си дозволиш да даваш правни совети кога не си правник?Да, ако е даден на тебе како поклон или со обичен купопродажен договор на нотар.
Ќе нема само ако е пишан со договор за издржување на еден од родителите.
Доколку се' уште нема тужба за развод на брак можеш повторно да го префрлиш назад на нив пред да започне цела таа циркузијада, пошто ако го префрлаш после развод или за време на постапката за развод мислам дека ќе одговараш (ова ќе мора да ти потврдат правниците на темата, не сум правно лице).
Дали некој побарал твое мислење?Тоа ИЛИ замени го со ОДНОСНО, тука ми беше грешката во објаснувањето (непознавањето) кон членот што во наредните КАТАЉОН постови го објаснив ЗОШТО треба да си ги отвори очите (бидејќи ако е купопродажен договорот губи спор на суд, ако е Договор за поклон/дар не губи, а често ВО ПРАКСА странките мислат дека станот им е поклон - уствари им го „препишале“ со Купопродажен договор на нотар и потоа имаат проблеми на суд).
Како и да е, не е проблем што тука ТИ и „ПРАВНИЦИВЕ“ ќутите кога некој има проблем (воопшто НЕ се ни помачивте да и одговорите со напомена дека може да има проблеми) или пак му велите шибај нема гајле. ПРОБЛЕМ е некој друг кога ќе им рече еј луѓе отворете си ги очите оти може да Ве изиграат, проблем е некој друг кој воопшто не е од Вашата фела ќе направи "honest mistake" во обидот да му помогне на некој кој има мака.
Па ајде после прозивање, цитирање... курци, палци. Укажување колку сте во право, колку тоа имате знаење... дрн дрн дрн.
Колку год да е нечие познавање/непознавање (еве моето) ограничено од правен аспект, сепак тоа НЕ Ве оправдува никако на луѓето да им давате ПОЛУ или НИКАКВИ информации, а токму тоа го правите (во меѓувреме ловејќи страни НА ФОРУМ = ебаве правниците што дотаму сте стигнале во поимањето и практицирањето на правото. Дипломите директива во канта. За етичкиот момент на цела ситуација џабе ќе јадеме лајна пошто пак ќе се јави овај што имал водоводџии и електричари по дома да му поправаат па му наплатиле).
Класичен МКД менталитет, ќути си додека не те засега тебе и гледај да искористиш гужва (странка во незнаење).
Форца друже, како сакаш сфати, надриписарство, тужби, курци-палци..., социјални мрежи, СЕТО тоа во ред.Ова што си го пишал е неточно, спротивно е на повеќе закони, дали сфаќаш што си пишал? Како можеш да си дозволиш да даваш правни совети кога не си правник?
Па и даваш погрешни совети, ја насочуваш во правец да и' направиш штета, со други зборови да ја оставиш на улица.
Ќе ми морализираш затоа што сум ти рекол дека си го наплаќам трудот, ќе ми се правиш на мене и на други колеги паметен за работи за кои поима немаш.
Сега ти реплицирам само за да други да знаат да не те читаат кога делиш овде правни совети.
Правиш надриписарство, за вакви правно неточни совети можеш да сносиш одговорност, немој да мислиш дека ќе сe скриеш зад псевдонимот, или nickname, или дека ова било форум и дека си кажувал слободно мислење, демократија било итн глупости...
Внимавај не се расфрлај со твои правни совети, погрешно го толкуваш правото, ова не е заебанција можеш да доведеш некој во тешка заблуда да му направиш штета, тој некој може да те повика на одговорност!
Кајгана форум е социјална платформа/мрежа исто како фејсбук секој сноси одговорност за своите постови.
Најдобронамерно ти кажувам немој да ме сфатиш погрешно, го оставам на страна тоа што водиш негативна кампања против правници, адвокати цела правосудна фела, тоа си е дебата, дискусија секој си има право на свое мислење, но во однос на тоа да даваш правни совети, а не си правник, немој, целта на овој форум а и на темава ,,Поделба на имот по развод" е да има точни правни одговори, ако толку сакаш да делиш совети има други теми во кои можеш да се пронајдеш.
Автоматски споено мислење:
Дали некој побарал твое мислење?
Ова во контекст на последниот мој пост.
Не си правник, немој да даваш погрешни правни совети, и после да се правдаш дека не си бил правник, толку од мене воопшто на темава, најдобронамерно човечки го пишувам ова и тебе да те заштитам, и тој некој на кој можеш да му направиш огромна штета.
Затоа што многу луѓе веруваат во овие постови на форумов, многу луѓе носат одлуки верувајќи на овие постови, веруваат во точноста што е пишано овде на Кајгана.
Не можам да ти одговорам затоа што ова што го поставуваш како прашања е фиктивна ситуација, и не сакам да решавам фиктивни правни проблеми, еве нека членот или членката да постават тука документи нормално со скриени лични податоци, за да ги прочитам и да ја утврдам реалната фактичка состојба и ќе и одговорам овде тоест ќе и дадам мое правно мислење засновано врз позитивното право на Македонија.Форца друже, како сакаш сфати, надриписарство, тужби, курци-палци..., социјални мрежи, СЕТО тоа во ред.
Но немој да мислиш дека некој ќе оди на суд и ќе им рече ама мене адвокатот Форца на форумот или членот Генерал или X член ми рече еј батка ова е вака и вака и дојдов тука без правен застапник па ајде да видиме господине судија што ќе пресудите.
ДУРИ и да е така судијата ќе суди врз основа на тоа што е предметот.
А ти и останатите правници ако сте толку загрижени за било кој тука што постира можете две работи:
1. Точно да му разглабите зошто нешто може, а зошто не може.
2. Да му кажете, види има решение за ова али се плаќа - повелете во инбокс.
И двете работи се легитимни.
На крај што се случи?
Наместо да и реплицирате неа, се впуштате во дискусија со мене мавтајќи со вашите дипломи/знаење и слично.
Ајде, во ред и тоа. Да тргнеме на страна фактот што нема конкретен совет до крај даден (или јас никаде не прочитав) освен едно сувопарно - немаш гајле, што би и одговориле?
И еве, правно, што е погрешно? Нели имаш купопродажен договор и Договор за дар?
Постојат во видовите на договори такви? - Секако дека постојат.
Еве кажи ми и мене и на членката (чисто од правна точка, без да се контраме и мрсиме муда и двата) ДАЛИ е можен превид?
Да го префрлиле станот со купопродажен договор кој таа го нарекува ДАР, а тоа никаде не е наведено?
И дали заради тоа има можност на суд и при рочиште да го изгуби пола имот затоа што не е даден со договор за дар т.е. никаде не е наведено во договорот (каков и да е) дека тоа е дар?
Одговори ми, ако сакаш, на овие две прашања. Ти ги поставувам најсериозно без намера да те омаловажам или да се расправаме. Форум дискусија.
МарТинчо многу смешно, ептен ме насмеа ми ја разубави вечерта и онака овие талјаните не можат втор гол да дадат само ме ,,нервираат"...Убаво рече некој пред 2-3 страни тука...адвокат што брка клиенти на форум, не е адвокат.
Да не одиме тогаш повеќе со реплики.Не можам да ти одговорам затоа што ова што го поставуваш како прашања е фиктивна ситуација, и не сакам да решавам фиктивни правни проблеми...
Толку е одговорот!Imot dobien kako nasledstvo ili poklon od tvoite roditelite e isklucivo tvoj I soprugot nema pravo na nego
Баш така. Може да е и овака и онака... јас може верувам во Дедо Мраз, ти можеби не (ама не знаеме дали постои ИСТО како што не знаеме каков договор потпишал и што е во него пошто го немаме на увид).Генерал, па на членот му беше одговорено прашањето точно пред ти да искоментираш неточно. Ако веќе некој точно му одговорил нема потреба да му реплицираат уште 10 души со истиот одговор.... туку ти реплицирале тебе бидејќи си дал неточен одговор (ненамерно).
Членот постави јасно прашање, си доби краток и јасен одговор. Е сеа ти што пишуваш може да е така, вака или онака... тоа се само претпоставки, ама не верувам дека членот отишол кај нотар, потпишал договор, а незнае дали е за поклон или купопродажба.
Секој договор може да се раскине, без разлика каков е, па според тебе секој одговор треба да биде предупредување.