Погребана Јованка Броз

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Nekogashnata prva dama na SFRJ, i poshiroko, pochina vo najgolema beda i pod sekakvo dostoinstvo. Poslednite decenii gi zavrshi vo golema beda vo kukjen pritvor . Site ja zaboravija pa sega se setija da priredat pogreb na drzhavno nivo so site pochesti. Licemerie do nemajkade.
Neka i e lesna zemjata..Beshe prva svetska dama na vremeto.
Нека почива во мир,но нејзините проблеми започнаа уште во 1974 година кога се наоѓаше под истрага од КПЈ за соработување со советската власт,и уште тогаш беше разнишана довербата на Маршалот кон нејзе во бракот.Но другата жена на Тито Херта Хаас почина во 2010 година,од која има син Мишко,воопшто не беше спомнувана цело време,па ниту и беше организиран оваков погреб. http://sr.wikipedia.org/wiki/Херта_Хас

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Достоинствен поглед како што доликува. Србија доста се има променето во последнава деценија.
U prisustvu članova porodice, predstavnika državnog vrha, članova diplomatskog kora i stranih delegacija, od Jovanke Broz se oprostio premijer Srbije Ivica Dačić uz poruku da treba priznati da je počinjen greh i prema njoj i prema sopstvenoj istoriji, u kojoj nacije i narodi grade svoj identitet:

"Jovanka do pred smrt – kao da nikada nije postojala. Kao da nije bila žena koja je upoznala više svetskih lidera nego bilo koji političar posle nje. Koja je obišla čitav svet i koja je svugde dočekivana sa dostojanstvom, koje mi i danas pokušavamo ponovo da nađemo."
http://www.glasamerike.net/content/article/1777599.html

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
Лесна земја на партизанката.
-------------
Нека почива во мир,но нејзините проблеми започнаа уште во 1974 година кога се наоѓаше под истрага од КПЈ за соработување со советската власт,и уште тогаш беше разнишана довербата на Маршалот кон нејзе во бракот.Но другата жена на Тито Херта Хаас почина во 2010 година,од која има син Мишко,воопшто не беше спомнувана цело време,па ниту и беше организиран оваков погреб. http://sr.wikipedia.org/wiki/Херта_Хас
море оној Браварот швалериште како наш Маленко 4 жени....

Mercury

ФК Победа
Член од
23 септември 2013
Мислења
1.042
Поени од реакции
485
Почивај во мир Другарице Јованка,и кажи му на Другарот шо и направија на државава

B

Borg_Drone

Гостин
Кој сака нека пише али и Германците им го признаваат на Тито и Јованка она што го направиле во седумдесетите години.Земја во која индустријата цутела, и пасош со кој можело да се патува секаде без визи.Дали земале пари или не земале пари поради поволната положба која ја имала Југославија во Студената војна, тоа и не е толку важно, важно е дека била скована стратегија да се добиваат пари за да може да се изгради нешто за да живеат луѓето убаво.Да си останевме како федерација и само да го прифатевме капиталистичкиот систем, Југославија ќе беше заедно со Австрија влезена во Европската унија и можеби и ќе немавме многу проблеми што ги имавме после осамостојувањето.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Бевме браќа,сестри и другари,другарки,а не како денес раскарани како мали деца.Знаевме за братсво и единство,слога-тоа беа времиња.
Заслужи и повеќе од ова.Доби малку ,а заслужуваше многу,неправдите кон неа донекаде се исполнети.Нека почиваа во мир и нека и е лесна земјата.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
За партизаните денес само така се учи по историја,за раслика од тоа како се учи за француската буржуазија,односно Наполеон Бонапарта,Самоил,римското царство и др.Колку им било лесно на партизаните?На секој чекор имало предавник,предавник на својата земја и народ.Едни од тие квислинзи беа четниците,а други усташите.Но имаше кои да ги спои тие кои се одлучија да ја бранат својата земја-домобраните.Интелектуални умови како Ј.Б.Т. со своите спретности и добри планови за отпор против окупацијата не ослободиле од окупаторите,а главна алка за отпорот беше самиот народот.Ова не го пишав само напишам уште нешто,туку го напишав со цел да ја видиме каква улога играле тие личности кои денес премалку знаеме или новиве генерации ништо не знаат.
Да имаше повеќе луѓе како Тито во Европа и европските земји,никогаш немаше да избие војна иако политиката кои ја водеа беше далеку од иста со европските земји.
Делото на жените,поготово кои биле дел од тие партизански чети и одреди треба да се означи затоа што додека некои мажи потклекнале под власта на окупаторот,многу жени се кренале против него.(секако биле вклучени и деца и мажи)Исто така и секоја чест на оние 10.000 луѓе кои отидоа да и ја направат последната чест и да го прикажат нејзинотот дело,затоа што таа беше жена споменик,споменик кои ги опишуваше историските учебници и медиуми последниве +30 години.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Муабетов сирота Јованка, Македонија нече те никад заборавити!

Ај бидејќи не се збори лошо за починати ќе се воздржам од објаснување

Kajgana Shop

На врв Bottom