Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Поговорки 9.
10. Почеток на мудроста е стравот кон Господа
Ова претпоставувам е некој цитат од Библијата.

Сметаш дека баш овој стих ги навел 2 милијарди луѓе да станат Христијани?

Прво го прочитале па им станало јасно и се одлучиле за Христијанство или знаеле за оваа мудрост па само си ја потврдиле со цитатов?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ова претпоставувам е некој цитат од Библијата.

Сметаш дека баш овој стих ги навел 2 милијарди луѓе да станат Христијани?

Прво го прочитале па им станало јасно и се одлучиле за Христијанство или знаеле за оваа мудрост па само си ја потврдиле со цитатов?
Мислам дека бев јасен кога реков дека повеќето "христијани" се формалисти, некои поради традиција или поради семејството други поради околината и слично. Оној што навистина верува, треба да има страв од Бог и да верува дека се родил грешен (Римјаните 5:12). Ова не е мој заклучок, слободно прашај христијански свештеник. Ако не веруваш дека си се родил грешен, зошто би барал спасител да ги зема врз себе твоите гревови?

Член од
25 јули 2013
Мислења
118
Поени од реакции
97
Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Па негледам друга опција после основно училиште ако не сте пропуштале часови по математика, физика, хемија и биологија. Ако после сето ова некој пак верува во богови - ке ве разочарам богот умре кога се роди науката.

Бидете храбри и признајте нема живот после смрт, нема ни пекол ни рај. Мие сме само потрошен материал на еволуцијата и целта на нашиот живот е да се дупиме, да рагаме деца и да го пренесуваме генетски код натаму во иднината. Жал ми е мои драги пријателчиња и би сакал да постои господ ама тоа е то.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
W

wicked_1

Гостин
Ве уништи вас ортодоксното христијанство у Македонија, ве поттисна ептен, не ви дае да израснете ко луѓе, да се образувате, да размислувате со своја глава итн, секој ден ви праат притисок, у школо само веронаука по цели деништа, природни науки немаше, ве тепаа дома кога зборевте дека ви треба компјутер и интернет јадевте ќотек со прачка и ви врзуваа бели машни на невиност, на црква идевме и најверојатно идеме уште секој ден на молитви и на литургии. Башка на се црковен данок плаќаме.
- Уствари не.[DOUBLEPOST=1408894372][/DOUBLEPOST]Замисли еј, се формиравме претходно т.е изникнавме од федерација каде што беше сведена на минимализам јурисдикцијата на црквата и религијата, бап у мегакапиталистичко општество, и уште мрчат досадниве со тоа колку ги шиба у мозок религијата.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Па негледам друга опција после основно училиште ако не сте пропуштале часови по математика, физика, хемија и биологија. Ако после сето ова некој пак верува во богови - ке ве разочарам богот умре кога се роди науката.

Бидете храбри и признајте нема живот после смрт, нема ни пекол ни рај. Мие сме само потрошен материал на еволуцијата и целта на нашиот живот е да се дупиме, да рагаме деца и да го пренесуваме генетски код натаму во иднината. Жал ми е мои драги пријателчиња и би сакал да постои господ ама тоа е то.
А што има врска Бог со живот после смрт?
И од кај си толку сигурен дека си жив на прво место, па после да се мачиш со прашања за живот по смрт?

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
А што има врска Бог со живот после смрт?
И од кај си толку сигурен дека си жив на прво место, па после да се мачиш со прашања за живот по смрт?
Зависи како го дефинираш ти поимот "Бог", генерално во повекето од конфесии Бог или Богови ветуваат што животот продолжува и после смрта, односно после прекинување на физичкото постоење на нашето физичко тело, така што јас гледам тука директна врска.
Односно второто прашање - идеме од предпоставка ако си жив не си мртов и обратно. За конкретни дефиниции те пракам кон вики или гугл. Ако не се сложуваш искажи си слободно.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Зависи како го дефинираш ти поимот "Бог", генерално во повекето од конфесии Бог или Богови ветуваат што животот продолжува и после смрта, односно после прекинување на физичкото постоење на нашето физичко тело, така што јас гледам тука директна врска.
Односно второто прашање - идеме од предпоставка ако си жив не си мртов и обратно. За конкретни дефиниции те пракам кон вики или гугл. Ако не се сложуваш искажи си слободно.
Конфесии? На кого мислиш? Не во сите религии е така.

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Конфесии? На кого мислиш? Не во сите религии е така.
Па скоро сите религии. Кажи ми некоја религија која на еден или друг начин не го користи постоењето на душата, свеста, или друго нешто после физичка смрта како еден манипулативен систем за пропоганда на својот Бог или Богови.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Па скоро сите религии. Кажи ми некоја религија која на еден или друг начин не го користи постоењето на душата, свеста, или друго нешто после физичка смрта како еден манипулативен систем за пропоганда на својот Бог или Богови.
Душа, свест, и др. не е нужно да е поврзано со бог/ови, по мене ич не е, па и спрема некои религии. Кој бог/ови се на пр. во џаинизам, будизам, таоизам, конфучијанизам.....?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Ти сериозно го линкуваш документарецот на легендарниот Ray Comfort?

Само што тој е легендарен по неговата теорија дека бананата е непоречив доказ за постоењето на господ! Арно ама не знаел дека бананата што ја држи е доместифицирана банана, а не дива банана.

Дај не се пали на вакви шарлатани и незналици, не за друго, него и христијански фундаменталисти во САД не го сфаќаат типчево сериозно.

Kajgana Shop

На врв Bottom