Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.613
Поени од реакции
1.164
Демантиран си со секој нареден пост, но не го сваќаш тоа.
Религиозните неможат да се одкажат од своето верување поради нивниот страв и ужасот кој ги фаќа при помислата дека нема да постојат вечно.
Ти гледаш опасност во науката и технологијата поради твојата неможност да го видиш човекот како само уште еден вид кој продолжува со својата еволуција.
Исто како што ти гледаш опасност во религиите.Се приметуваш дека во твојте постови све повеќе наликуваш на ревен верник,само што ти ревно веруваш во науката и технологијата кои си ги стиснал како што верник се држи за својата света книга.
И тебе те фаќа страв и ужас при помислата дека може да смена струја,а и самиот кажа дека не си моќен ништо да направиш.
Подобро смисли некој бог за да му се молиш.

Ти се плашиш од времето, затоа што тоа носи промени, а промените носат неизвесност. Таа неизвесност ти ја доживуваш како опасност и сигурен си дека ќе донесе пропаст.
За мене времето не постои.

Но примерите низ времето, го кажуваат токму спротивното, дека само оние доволно храбрите и спремни да го прифатат предизвикот одат напред, додека оние кој се плашат од непознатото и неизвесното, преплашени да се прилагодат, се осудени на пропаст!
Ти каде што си тргнал, јас од таму доаѓам.
"Кулата" никогаш нема да биде срушена, човештвото ќе биде обединето, а единствено кукавиците ќе бидат оние кои ќе бидат затрупани од рушевините на нивните дувла, во кој кукавички се кријат.
Чесен ѕидарски збор,викаш така ќе биде?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Исто како што ти гледаш опасност во религиите.Се приметуваш дека во твојте постови све повеќе наликуваш на ревен верник,само што ти ревно веруваш во науката и технологијата кои си ги стиснал како што верник се држи за својата света книга.
И тебе те фаќа страв и ужас при помислата дека може да смена струја,а и самиот кажа дека не си моќен ништо да направиш.
Подобро смисли некој бог за да му се молиш.
Јас верувам во резултатите кој ги гледам од науката и технологијата, и ги осудувам резултатите кој произлегуваат од религијата.
Првите му служат на човештвото, вторите го уназадуваат.
Не ме фаќа мене страв ако снема струја, како што кажав и предходно, јас не се молам кога има некој проблем, јас барам решение за проблемот.
За мене времето не постои.
Супер.
Не си ласкај дека знаеш каде води мојот пат.
Чесен ѕидарски збор,викаш така ќе биде?
Викаат "ако баба лаже, рог нелаже", не е тешко да се види се побрзиот процес со кој светот се обединува.
Диктаторите паѓаат, културите се испреплетуваат.....човештвото станува едно!

K

Khabs Staadnau

Гостин
Времетo постои за сите.Малку релативистика нема да наштети.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.613
Поени од реакции
1.164
Јас верувам во резултатите кој ги гледам од науката и технологијата, и ги осудувам резултатите кој произлегуваат од религијата.
Првите му служат на човештвото, вторите го уназадуваат.
Не ме фаќа мене страв ако снема струја, како што кажав и предходно, јас не се молам кога има некој проблем, јас барам решение за проблемот.
Ipsissimus,
Три работи се кои го лажат човекот,тоа што гледа,слуша и тоа што зборува.
Ако ги преставам тие три работи како луѓе и од тоа смислам приказна,ќе кажам дека токму тие луѓе го убиваат големиот архитект во себе,зошто на сила сакаат да ги дознаат работите на изгубениот крал.
Секој човек е архитект на својот живот,но не се потпирај на трите нечисти духа за да можеш да изградиш свет достоен за себе,а воедно да го научиш своето поколение да изгради свој свет,не да гради и доградува на твојот.Да биде лав во права смисла на зборот,а не хиена која ќе се рани со остатоци од стари мрши.

Не си ласкај дека знаеш каде води мојот пат.
Сите патишта завршуваат на исто место,затоа ќе повторам .
Викаат "ако баба лаже, рог нелаже", не е тешко да се види се побрзиот процес со кој светот се обединува.
Диктаторите паѓаат, културите се испреплетуваат.....човештвото станува едно!
Поисправно е да кажеш дека сите станавте роботи и се обединивте во славењето на дедо мраз.
Го славите доаѓањето на антихристот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsissimus,
Три работи се кои го лажат човекот,тоа што гледа,слуша и тоа што зборува.
Ако ги преставам тие три работи како луѓе и од тоа смислам приказна,ќе кажам дека токму тие луѓе го убиваат големиот архитект во себе,зошто на сила сакаат да ги дознаат работите на изгубениот крал.
Секој човек е архитект на својот живот,но не се потпирај на трите нечисти духа за да можеш да изградиш свет достоен за себе,а воедно да го научиш своето поколение да изгради свој свет,не да гради и доградува на твојот.Да биде лав во права смисла на зборот,а не хиена која ќе се рани со остатоци од стари мрши.
Ако тие три "нечисти" духа тебе ти се пречка, не им верувај. Никој нема да те сопре да живееш на начин на кој ќе решиш, секако ако со тоа не им наметнуваш на другите да живеат на тој начин.
Веќе ти реков дека несакам кога ми делат совети, без да побарам....ама тоа тебе не те спречува да ми кажуваш што и како да правам.
Штом секој човек е аритект на својот живот, зошто ми кажуваш што да правам?

Тајните на изгубениот крал одамна се дознаени, нема потреба од сила за тоа. Силата ја користат оние кој преплашени од промените кои ги носи времето, панично се борат да останат под комодитетот на пасивноста и покорноста на умирачките богови. Па дури и ако треба за тоа доброволно да станат негови слуги и робови.
Сите патишта завршуваат на исто место,затоа ќе повторам .
Значи ти си Алфа и Омега, почетокот и крајот...првиот и последниот?! :)
Поисправно е да кажеш дека сите станавте роботи и се обединивте во славењето на дедо мраз.
И сите заедно го славите доаѓањето на антихристот.
Е тоа дали сме роботи, не биди сигурен. Не сме ние оние што наместо свој, за критериум го имаат она кое доаѓа под афторитетот на заплашувањата, заканите и стравот.
Не сме ние оние кој стравот го сметаат за почеток на мудроста. Ниту пак сме ние оние, кој им порачуваат на луѓето да си ги убијат ближните ако се поклонат на други богови.
Ако вашиот Христос, треба да спасува со погоре наведеново, тогаш итекако ќе го славиме доаѓањето на Антихристот.

F

Frankie Yale

Гостин
Да не те киднапираа екстратерестријалци ? :D
Ме распнаа дури, матер нивна. Ти што правиш, до кое ниво на свеста стигна?
Се шалам... ме изненади Игоре, јас мислев ќе ме отераш у-п-м. Те фатив во добро расположение изгледа. :D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ме распнаа дури, матер нивна. Ти што правиш, до кое ниво на свеста стигна?
Се шалам... ме изненади Игоре, јас мислев ќе ме отераш у-п-м. Те фатив во добро расположение изгледа. :D
Нешто да не ти чепкаа по глава?
Кога сум те отерал у пм ? :D
--- надополнето: Nov 1, 2011 8:57 PM ---
Него отидов јас на пиво .....

N

Nessa Alcarin

Гостин
Nessa Alcarin,
Зошто толку грижи имаш?
Таа кула ја симболизира немоќта на човекот бидејќи со самото создавање поколенија вие чуствувате грижа на совет во каков свет ќе го оставите да живеат,а тоа затоа што ја преземате улогата на создавачи и воедно на уништувачи.
Што повеќе се трудите толку во поголеми маки ги ставате.Ако било потребно нешто да имаат ќе се раѓале со техника,со диплома итн.
Научете ги како да бидат дел од природата,взаемно да делуваат.
А зошто цело време во постовите ти се „оградуваш“ од одговорноста. Зошто нон стоп велиш „вие“. Ти не треба да смениш нешто, неможеш, или веќе си сменил?
Моите грижи сама јас ќе си ги средам, немора ти да се грижиш за мене ни пак да ме сожалуваш ниту да се молиш за мене! А поколенијата наши ќе живеат во подобар свет бидејќи ќе ги научиме како е да се биде човек и ќе ги учиме да не ги повторуваат нашите грешки. Така да јас немам никаков страв ниту грижа на совест во каков свет ќе живеат моите деца!

Член од
25 октомври 2011
Мислења
59
Поени од реакции
9
Кога ќе дојде антихристот, дали ќе дојде и Христос да не` спаси?
Дали ако веруваме ќе биде доволно да се спасиме?
antihristot veke e tuka........i demonite znaat deka postoi bog ama ne se sposobni nitu za edno dobro delo......za da bides spasen potrebno e pokajanie.........
--- надополнето: Nov 1, 2011 11:48 PM ---
А зошто цело време во постовите ти се „оградуваш“ од одговорноста. Зошто нон стоп велиш „вие“. Ти не треба да смениш нешто, неможеш, или веќе си сменил?
Моите грижи сама јас ќе си ги средам, немора ти да се грижиш за мене ни пак да ме сожалуваш ниту да се молиш за мене! А поколенијата наши ќе живеат во подобар свет бидејќи ќе ги научиме како е да се биде човек и ќе ги учиме да не ги повторуваат нашите грешки. Така да јас немам никаков страв ниту грижа на совест во каков свет ќе живеат моите деца!
imas li deca
--- надополнето: Nov 1, 2011 11:57 PM ---
Демантиран си со секој нареден пост, но не го сваќаш тоа.
Религиозните неможат да се одкажат од своето верување поради нивниот страв и ужасот кој ги фаќа при помислата дека нема да постојат вечно.
Ти гледаш опасност во науката и технологијата поради твојата неможност да го видиш човекот како само уште еден вид кој продолжува со својата еволуција. Ти се плашиш од времето, затоа што тоа носи промени, а промените носат неизвесност. Таа неизвесност ти ја доживуваш како опасност и сигурен си дека ќе донесе пропаст.
Но примерите низ времето, го кажуваат токму спротивното, дека само оние доволно храбрите и спремни да го прифатат предизвикот одат напред, додека оние кој се плашат од непознатото и неизвесното, преплашени да се прилагодат, се осудени на пропаст!
"Кулата" никогаш нема да биде срушена, човештвото ќе биде обединето, а единствено кукавиците ќе бидат оние кои ќе бидат затрупани од рушевините на нивните дувла, во кој кукавички се кријат.
--- надополнето: Nov 1, 2011 6:09 PM ---

Еве и јас ќе те прашам како ќе постапиш ти во следнава ситуација:
Одиш во рајот и дознаваш дека твоето дете, твојата жена и твоите родители се во пеколот, затоа што не го сакале доволно Исус, туку те сакале тебе.
Дали ти ќе го сметаш тоа за правда, и дали ќе бидеш спокоен, ако знаеш дека твоите сакани се мачат во пеколот?
sto mislis ti deka pokraj mene moite doma ke ostanat bez znaenje ....receno e poveruvaj vo boga i ke se spasis ti i tvojot dom...pokaj se brat i ke bides spasen ...a i drugo e receno..ne gi frlajte vasite biseri pred svinjite zosto ke gi izgazat......

Kajgana Shop

На врв Bottom