- Член од
- 28 јануари 2010
- Мислења
- 1.613
- Поени од реакции
- 1.164
Зошто не пробаш да ме демантираш,дали можеш да живееш без да употребуваш во својот живот некаква наука и технологија?Alf, Да ги ставаш науката и целокупната технологија во ист кош со религијата е во најмала рака смешно.
Мислам дека не можеш,исто како религиозните што не можат да се откажат од своето верување.
Исто е ,самиот знаеш колку е тешко на верник да му се престави она во кое верува и се ослободи од стравот кој го држи религијата.
Седум пати потешко е да му се објасни на човек кој има отворен ум и не се плаши да истражува,да пронаоѓа,да твори во уметноста,филозофијата,науката и технологијата да се откаже од тоа.
А кога ќе се научи човек со користење на технологијата и во истата учестува како програмиран робот со интерваилте од времето,влезен во ситемот на кружно функционирање,многу тешко можеш да се одвикне од тоа,потполно исто како религијата.
Да,така е.Само што сега човекот стана алатка на науката,а не обратно.Човекот стана зависник од неа и многу болно ќе се раздели.Науката нема догми, не те уценува со ништо, таа е алатка со која луѓето ги одкриваат законите на природата и ги применуваат за своја корист.
Во секој сегмент од неговиот живот е навлезена,што не замисливо е да функционира без неа.
Исто како религиозниот што неможе да не верува во својот бог,кога тој е насекаде околу нас.
Оваа кула не може да се поправи,осудена е на пропаст.Ти останува само да излезеш од неа ако можеш, за да не загинеш при нејзиното рушење.Јас ти реков, ако сметаш дека овој систем е лош, дека прави роботи од луѓето, тогаш слободно кажи алтернатива која сметаш дека ќе биде подобра.
Не би ти рекол,да ја срушиш и јас да подигнам нова ваква или таква,секој човек си го гради својот свет во кој ќе живее,само во тој свет да не го мери времето.