Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Мојот атеизам е на истите основи како твојата религиозност. И јас верувам, но во себе, моите способности и можности, верувам во својата фамилија, блиските пријатели. Верувам во вистината, правам разлика помеѓу доброто и злото, дури идам и у црква кога се венчаваат моите блиски зашто верувам во традицијата. Дишеме ист воздух, јадеме иста храна, не боли глава од истите проблеми. И каква е разликата сега помеѓу мене и тебе?

ПС. Не е тешко да се биде верник, тешко е да се мисли со сопствената глава!:wink:
Mоже јас да дадам мислење?:smir:
Од каде ти таа идеа, да кажеш дека е полесно да бидеш верник?
Патот на верникот е десет пати потежок од оној на атеистот..
Малкумина се оние кои го избираат тој пат.
Многу е полесно да кажеш дека размислуваш со своја глава..ко да вернците главите си ги оставаат дома во тегла..разликата е во тоа што верникот не оди во црква ради традиција..туку ради верба..и потреба.
Оној кој се ослонува на сопствените сили и луѓето нема далеку да стигне...луѓето се како полска трева ќе задува ветрот и веќе ги нема...само Бог е вечен..слаб е тој твој аголен камен на кој се потпираш.Еден ден ќе го снема..само да не биде касно!
Запишано е вака:
Кој не Го љуби Господа да биде проклет! Мараната!

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Има верници, и "верници". Првите се комплетно одадени и искрени верници, а вторите си се замислуваат дека се верници и во нив спаѓате 90 посто од христијаните. Не се фурајте многу дека сте којзнае колкави верници. До сега дали 1 човек сум видел што комплетно се води според религијата. И од таму доаѓа цитатов на Gravity Grave

ПС. Не е тешко да се биде верник, тешко е да се мисли со сопствената глава!

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Има верници, и "верници". Првите се комплетно одадени и искрени верници, а вторите си се замислуваат дека се верници и во нив спаѓате 90 посто од христијаните. Не се фурајте многу дека сте којзнае колкави верници.
Незнам во каква средина ти се движиш, но јас скоро секој ден гледам такви...постојат вистински верници....
До сега дали 1 човек сум видел што комплетно се води според религијата.
Жалам...

Gravity Grave

Voice of the Voiceless
Член од
27 март 2006
Мислења
774
Поени од реакции
11
Mоже јас да дадам мислење?:smir:
Од каде ти таа идеа, да кажеш дека е полесно да бидеш верник?
Патот на верникот е десет пати потежок од оној на атеистот..
Малкумина се оние кои го избираат тој пат.
Многу е полесно да кажеш дека размислуваш со своја глава..ко да вернците главите си ги оставаат дома во тегла..разликата е во тоа што верникот не оди во црква ради традиција..туку ради верба..и потреба.
Оној кој се ослонува на сопствените сили и луѓето нема далеку да стигне...луѓето се како полска трева ќе задува ветрот и веќе ги нема...само Бог е вечен..слаб е тој твој аголен камен на кој се потпираш.Еден ден ќе го снема..само да не биде касно!
Запишано е вака:
Кој не Го љуби Господа да биде проклет! Мараната!
И покрај тоа што не мислам дека главата ја оставаш у тегла, иам осет дека мозокот ти е едносмерна улица. Само прима информации, не ги обработува. Тоа е вистинска разлика помеѓу мене и тебе. Мене не треба никој да ми каже како треба, самиот ќе откријам. Тебе ти е потребен лидер, па нека е и невидлив. И да, лидерот е вечен, се е исто, само тебе нема да те има. А за мене ке оставам моите дела да зборуваат. Добри или лоши, кому му е грижа?! Тебе сигурно ни најмалку не ти е, за тебе и јас и сите останати како мене сме обични проколнати безбожници.

ПС. Што ти требаше она на крај?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
И покрај тоа што не мислам дека главата ја оставаш у тегла, иам осет дека мозокот ти е едносмерна улица. Само прима информации, не ги обработува.?
Ајде одма со навреди..ептен личнио си ја сватил последната реченица а?
Тоа е вистинска разлика помеѓу мене и тебе. Мене не треба никој да ми каже како треба, самиот ќе откријам.Тебе ти е потребен лидер, па нека е и невидлив
Знаеш звучиш смешно..што е тоа што ти ќе го откиреш..па ти си во машината во која лидерите уште пред да се родиш ти рекле како да се однесуваш од поминување на пешачки премин до плаќање даноци..што тоа ти сам откриваш...веќе ти е кажано се..ти само слепо следиш..енонасочно..како што велиш...и тоа земски лидери..јас барем пробам да имам лидер кој е далеку од невидлив како што ти велиш..туку му се препишува стварањето на светов.
А за мене ке оставам моите дела да зборуваат. Добри или лоши, кому му е грижа?!
Додека сме тука сите ствараме не си препишувај такви равоти само засебе..таман работа..
Тебе сигурно ни најмалку не ти е, за тебе и јас и сите останати како мене сме обични проколнати безбожнициПС. Што ти требаше она на крај?
Тоа е цитат од Библијата..грешиш кога велиш дека не ми е грижа немаше да пишувам ако беше спротивно.Проблемот со атеистите е стравот дека ќе бидат ограничени од некој кој е посилен од нив

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Незнам во каква средина ти се движиш, но јас скоро секој ден гледам такви...постојат вистински верници....

Жалам...
Тогаш значи ти се дружиш со монаси.

Веруј не сум видел 100% тен верник. Со исклучок на монасите и одредени персони. Сите постат, а нешо друго грешат. Сите се праат добри, а во себе собираат љубомора.

Затоа не сакам да се праам христијанин со сила, несакам да бидам дел од лицемерието што владее во светов. (Колку многу христијани има што осудуваат други религии)

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Тогаш значи ти се дружиш со монаси.

Веруј не сум видел 100% тен верник. Со исклучок на монасите и одредени персони. Сите постат, а нешо друго грешат. Сите се праат добри, а во себе собираат љубомора.

Затоа не сакам да се праам христијанин со сила, несакам да бидам дел од лицемерието што владее во светов. (Колку многу христијани има што осудуваат други религии)
Од каде пак идеата дека монасите се вистински христијани...Затоа реков дека е потешко да бидеш верник од атеист ..тоа што тие во срцето да ти биде и на устата..без дволичност..Никој никого не натерал со сила да биде христијанин..имаме дадено слободна волја..избор..сакаш..несакаш.Другите религии...па проблемот е да ја избереш вистинската..не ги осудувам јас сами се осудуваат тие кои избрале погрешно

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Од каде пак идеата дека монасите се вистински христијани...Затоа реков дека е потешко да бидеш верник од атеист ..ота што тие во срецето да ти биде и на устата..без дволишност..Никој никого не натерал со сила да биде христијанин..имаме дадено слободна волја..избор..сакаш..несакаш.Другите религии...па проблемот е да ја избереш вистинската..не ги осудувам јас сами се осудуваат тие кои избрале погрешно
Зошто се осудиле сами?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Зошто се осудиле сами?
Епа, колку и да изгледа сурово за некои...или си верник и ли не си..значи или рај, или крема за сончање со повисок фактор.Трето нема...барем не од религиска гледна точка..ако сум погрешил со религијата, некој друг не згрешил.Важен е моментот на одлука...животот не е монти пајтон

Gravity Grave

Voice of the Voiceless
Член од
27 март 2006
Мислења
774
Поени од реакции
11
јас барем пробам да имам лидер кој е далеку од невидлив како што ти велиш..туку му се препишува стварањето на светов.
А кој му го "препишал" тоа?
Да ли навистина веруваш во тоа дека бог со чаробно стапче ги создал Адам и Ева, комплексни какви биле?
Не ти дошло некогаш да се запрашаш во што ти всушност веруваш?
Легенда?
Материја?
Анти-Материја?
Земјанин?
Вонземјанин?
Да ли се работи за општоприфатена примитивна метода за колективно испирање на мозок?
Кому му одело во прилог да ги држи под контрола неуките?
На кој начин го правиле тоа?
Да ли научниците се навистина болесни умови со прљава машта?
Да ли навистина во 21 век кога модерните апаратури можат да регистрираат супер-притаен човечки прдеж, и супер атрактивен сексуален зафат на комшивката со швалерот преку ѕидот на нејзиниот стан, да не можат да донесат некаков заклучок кај тоа се наоѓа дотичниот, од кај "оперира", и кое му е поштенско сандаче, доколку веќе нема извадено имејл адреса?
Не имслиш дека тоа е производ на тојот ум? И на умот на Перо, Трајко, Петко кои со столетиа си ги пренесуваат муабетите околу оваа тематика, што и самиот си се убедил дека тоа е така. Дури и мозокот на некои окорели криминалци им работи така, едната половина на мозокот знае дека тоа е погрешно, но другата преовладува и им дава погрешено чувство на лагодност при извршувањето на разноразните ѕверства. Да се разбереме, не ве ставам у ист кош со никого, дури немам проблем ниту со најтврдокорните верници, не барам ниту да ги разберете побудите на атеистите да останат надвор од оваа шарада наречена религија, само барам да се остави на мир нешто за што намерно или не , не може да се најде разбирање.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Прво да се исправам..нема потрба од цитати..ама Бог самиот вели дека го створили светот...без волшебно стапче.Многу добро знам во што верувам..и не е во прашање масовна илузија...потекло од мајмуни..доборонамерни вонземјани..или приказни за убаво заспивање.Ако човекот е толку совршен во 21 век..како тоа нема одговор на скоро ништо..ништожни сме спрема се што е пред нас..проблемот е во злоупотребата на нешто што треба да биде врв на се.Изопачените умови на криминалците се резултат на отсуство на Гсопод..отсуствот на светлина, е причината за постоење на темнината.Се надевам ме разбра.Знаеш нема ништо подобро од тоа кога човек ќе осети дека Бог работи во неговиот живот...жалам за сите кои тоа не го искусиле.Искуство повеќе за да застанеш на другата страна.На крајот има сепак нешто што би трбало да го цитирам..ама може и вака , она за комшикава и апаратурите..се вели дека некои при очи нема да можат да видат и при уши нема да можат да чујат.

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Мојот атеизам е на истите основи како твојата религиозност. И јас верувам, но во себе, моите способности и можности, верувам во својата фамилија, блиските пријатели. Верувам во вистината, правам разлика помеѓу доброто и злото, дури идам и у црква кога се венчаваат моите блиски зашто верувам во традицијата. Дишеме ист воздух, јадеме иста храна, не боли глава од истите проблеми. И каква е разликата сега помеѓу мене и тебе?

ПС. Не е тешко да се биде верник, тешко е да се мисли со сопствената глава!:wink:
Toa shto ne se soglasuvam so nekoi tvoi razmisluvanja, ne me pravi religiozen. :wink:
Shto se odnesuva do toa kolku e lesno da se bide vernik, siguren sum deka ke se soglasish so mene, podobro e da ne generalizirash. A predpostavkata deka 'vernicite' ne razmisluvaat, ako dobro svativ, po mene e nepropmislena i navredliva. Barem spored toa shto go kaza za sebe, gi pochituvash i praktikuvash vrednostite koi se osnova na sekoj razumen chovek. Vrednosti koi se del i od veruvanjeto na religioznite. Zatoa mislam deka podcenuvanjeto, poradi toa shto veruvaat vo visha sila, e nepotrebno. :toe:

Gravity Grave

Voice of the Voiceless
Член од
27 март 2006
Мислења
774
Поени од реакции
11
Toa shto ne se soglasuvam so nekoi tvoi razmisluvanja, ne me pravi religiozen. :wink:
Shto se odnesuva do toa kolku e lesno da se bide vernik, siguren sum deka ke se soglasish so mene, podobro e da ne generalizirash. A predpostavkata deka 'vernicite' ne razmisluvaat, ako dobro svativ, po mene e nepropmislena i navredliva. Barem spored toa shto go kaza za sebe, gi pochituvash i praktikuvash vrednostite koi se osnova na sekoj razumen chovek. Vrednosti koi se del i od veruvanjeto na religioznite. Zatoa mislam deka podcenuvanjeto, poradi toa shto veruvaat vo visha sila, e nepotrebno. :toe:
Хехехехе...абе пак си ги интерпретираш моите постови по твој ќејф, не ли?:helou:

се вели дека некои при очи нема да можат да видат и при уши нема да можат да чујат.
И со ова апсолутно се согласувам!:wink:

The_Grim

Acid Nightmare
Член од
22 ноември 2005
Мислења
1.501
Поени од реакции
24
Ne mi trebaat pricini za da bidam ateist.....dovolna pricina e sto postojam.....za toa ne e odgovoren Bog nego Prirodata.(kako i za se drugo) ;)

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
[И со ова апсолутно се согласувам!:wink:
Чисто да ти помогнам да го тргнеш ова смајли..оти ова не се однесува на верници..
Бог им даде дух на мртвило, очи да не гледаат и уши да не слушаат до денешниот ден.”
„Нивната трпеза да им биде стапица, и мрежа и соблазан и одмазда!

Kajgana Shop

На врв Bottom