Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

AntiZionist

undergoing construction
Член од
31 март 2009
Мислења
305
Поени од реакции
144
Ima edna kniga, se vika The field i e od lynne mctaggart. Im ja preporacuvam na site ateisti i na onie sto se krstat vo naukata. Knigata opisuva edna cela NAUKA ZA RELIGIJATA. Koga ke ja procitate, ako ja procitate ke sfatite sto trgnalo naopaku. Isto taka ne veruvam deka ke gi gledate Ajnstajn i Njuton so isti oci.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ima edna kniga, se vika The field i e od lynne mctaggart. Im ja preporacuvam na site ateisti i na onie sto se krstat vo naukata. Knigata opisuva edna cela NAUKA ZA RELIGIJATA. Koga ke ja procitate, ako ja procitate ke sfatite sto trgnalo naopaku. Isto taka ne veruvam deka ke gi gledate Ajnstajn i Njuton so isti oci.
Поле од Лин Мектагарт нема никаква врска со никаква религија. Книгата зборува за метафизичката природа на реалноста и универзумот, а тоа не е исто.

AntiZionist

undergoing construction
Член од
31 март 2009
Мислења
305
Поени од реакции
144
Поле од Лин Мектагарт нема никаква врска со никаква религија. Книгата зборува за метафизичката природа на реалноста и универзумот, а тоа не е исто.
Jas mislam deka ima, ja iam procitano i baska samata avtorka ja opisuva kako nauka za religijata

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Jas mislam deka ima, ja iam procitano i baska samata avtorka ja opisuva kako nauka za religijata
Па и јас ја имам прочитано, и тоа неколку пати! И нема никаква врска книгата со било која религија!
Еве посочи цитат или страна каде Мектагарт вели дека нејзината книга е наука за религиите!
--- надополнето: Aug 14, 2011 10:11 PM ---
Мектагарт во својот вовед кажува дека новата наука, го потврдува тврдењето дека луѓето се повеќе од месо и коски, но не дека таа е комплетна наука за религијата како догма:
"Денес стоиме на прагот на револуцијата - револуција што е смела и длабока како Ајнштајновото откритие на релативноста. На самата граница на науката се раѓаат нови идеи што им пркосат на сите наши уверувања за функционалноста на нашиот свет и за самите нас. Новите одкритија го докажуваат тоа што религијата одсекогаш го тврдела: дека луѓето се нешто многу повеќе отколку месо и коски. Новата наука во својата основа одговара на прашањата што ги мачеле научниците стотици години, а во подлабока смисла на зборот тое наука за чудесното"
Многупати сум кажал дека не е исто да видиш соба со запалено светло и да претпоставиш дека поради тоа има некој внатре, и само врз основа на запаленото светло да тврдиш дека не само што има некој, туку и да кажеш кој е тој некој, каков карактер има, каква боја на очи, каква коса, кој број чевли носи.....!
Религијата само врз основа на "запаленото светло во собата", манипулира и заведува користејќи ги човечките стравови и надежи!
Поле ни одблиску не промовира ниедна религиска догма! Туку се задржува на метафизичките аспекти, воочливи во нашава физичка реалност.

AntiZionist

undergoing construction
Член од
31 март 2009
Мислења
305
Поени од реакции
144
Религијата само врз основа на "запаленото светло во собата", манипулира и заведува користејќи ги човечките стравови и надежи!
Поле ни одблиску не промовира ниедна религиска догма! Туку се задржува на метафизичките аспекти, воочливи во нашава физичка реалност.
Ok, toa e tvoe mislenje. Jas veruvam vo Bog no ne go zamisluvam kako covek (najdobar primer za toa se katolicite). Pole promovira metafizicki aspekti koi se megjusebno povrzani i zavisni eden od drug. Zemi gi site tie metafizicki aspekti i stavi gi na edno mesto ke dobies edno pole na energija. Energijata moze da se poistoveti so Bog.

Член од
27 март 2011
Мислења
361
Поени од реакции
162
gospod e samo pozitivnata energija a gavolot negativnata i sekoja individua treba sama da odluci vo sto da veruva.jas sum ateist zasto ne veruvam ni vo dobroto ni vo zloto,tuku covekot e toj sto pravi se

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
gospod e samo pozitivnata energija a gavolot negativnata i sekoja individua treba sama da odluci vo sto da veruva.jas sum ateist zasto ne veruvam ni vo dobroto ni vo zloto,tuku covekot e toj sto pravi se
Ако не веруваш во добро и зло, како ќе знаеш што е негативно а што позитивно?

Член од
27 март 2011
Мислења
361
Поени од реакции
162
epa toa e toa sto jas ne go delam svetot na dobri i losi raboti,za mene gospod e samo perenje pari,za mene ne postoi temnina tuku samo neostatok na svetina,не постои глупавост туку само недостаток на знаење и така е со господ не постои господ туку само недостаток на позитивна енергија и оптимистичко гледање на животот,кога тоа би го имале сите луге господ ке испари како гас
--- надополнето: Aug 15, 2011 7:42 PM ---
истото е и со злото не постои зло туку само недостаток на љубов и добрина кај личноста која не ја добила од своите најблиски и околината.тешко да можете да ме сватите ама верувајте,знам за што зборувам,ајнштајн имал една ваква слична теорија ако не е и истата

T

Tetro

Гостин
epa toa e toa sto jas ne go delam svetot na dobri i losi raboti,
1. za mene gospod e samo perenje pari,
2. za mene ne postoi temnina tuku samo neostatok na svetina,
3. не постои глупавост туку само недостаток на знаење

и така е со господ не постои господ туку само недостаток на позитивна енергија и оптимистичко гледање на животот,кога тоа би го имале сите луге господ ке испари како гас
океј, нема поделби..... или има?
1. И перењето пари е добро за тебе (врати се во претходниот пост за добро и лошо)
2. Реклама, реклама, како беше............... се сетив: знаењето е сила, знаењето е моќ
3. Го докажа спротивното. Не сакам да те навредам, ама ич.

И така, повеќе нема да ти реплицирам на темава. ;)

Член од
27 март 2011
Мислења
361
Поени од реакции
162
што значи она што е зло е само отуство на доброто,на пример ако осудиме некој убиец ама пред тоа го сослусаме ке сватиме дека и тој самиот е само едно мало и беспомосно дете кое паднало во устата на својата немилосрдна судбина со такви родители и длабоко во душата не е злобен туку е само многу многу тажен што имал такво детство

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
epa toa e toa sto jas ne go delam svetot na dobri i losi raboti,za mene gospod e samo perenje pari,za mene ne postoi temnina tuku samo neostatok na svetina,не постои глупавост туку само недостаток на знаење и така е со господ не постои господ туку само недостаток на позитивна енергија и оптимистичко гледање на животот,кога тоа би го имале сите луге господ ке испари како гас
Доброто и злото се релативни нешта. Неможеш да кажеш нема добро и зло, ама има недостаток на позитивна енергија...! Како ќе знаеш што е позитивно и што е оптимистички, ако неверуваш во апсолутноста на трермините добро и зло?
Инаку се согласувам со тебе, сосема си во право дека концептот на бог кој го промовираат религиите е со намена да се манипулира, заведува и пере пари.

Член од
27 март 2011
Мислења
361
Поени од реакции
162
watchlist,jas gledam mnogu mnogu podaleku od obicnite luge i ja svativ vistinata,lugeto perat pari zasto ne znaat kako navistina da gi zarabotat zasto na vremeto nemale primer za toa,a vo vrska so znaenjeto,da toa e sila i mok,toa e se ama kakva vrska ima so podelbite/?da,postapkata e nezakonska: perenje pari,za toa se ide vo zatvor ama ne gleam sto ima vrska toa so zloto lugeto koi se i dobri ako gi stegnes za rebra ke praat toa sto ke im reces,ili pak ako se tenki so pari a nemaat kako da gi zarabotat...ednostavno,ne gleame na toa na isti nacin

Kajgana Shop

На врв Bottom