Плисот е античка капа која имала симболика на испулување, ПИЛИ ПИЛИ, односно ослободување од ѕидините на јајцето, така што ГИ БРИЧЕЛЕ ГЛАВИТЕ и ја носеле. На погорните пиктури, се гледа кој ја носеле и што ја носеле и кои ја носат ден денес.
Некој паламудеше по темите, дека носеле некаде накај Кафказ, па добро е што и Зевс бил познат на Кафказ и што се угледал на тие луѓе и носел нивни капи.
Ени квесчнс?
"The traditional white felt conical brimless cap worn by Albanian men and called the plis in the Gheg north derives etymologically from the pileus and perhaps there is a historical cultural connection. The same cap in the Tosk Albanian south is called qeleshe, as it is felted of lesh, "wool"."
Овај јужното ќелеше, може и да е албанско ама северното тешко. Имајќи во предвид дека само бившите робови носеле вакви капчиња, јасно е дека е преземено или наложено од некој, само што незнаеме од кој.
Изгледа тие што ги носат ваквите капчиња биле посебни робови (оддалеку препознатливи) затоа што многу други народи исто биле потчинети ама кај нив ги нема ваквите салтанати.
За жал, Пикасо нема да може да ни одговори, ама овој
плисот и
пилењето се развиле од различна фонетска основа.. Тешко и дека латинското
pileus и дарувањето на слобода (
пелеење) e исто со
plis и напластување/покривање. Ова го обврзува описот и значењето на албанските кечиња со присуството на Словени (како дел од етногенезата или локална елита) од кои да го земат ова име што значи дека ако Словените се подоцнежни и ова е подоцнежен збор и во себе вклучува како и ќелешот етимолошки елементи поврзани со изработката и материјалот. Зборот "плис" има индо-европска основа, затоа и сличност со словено-балто-германските основи за голо, пусто, рамно место/ќелавост и редица зборови кои го означуваат истото (Плеша, плешив, плесен, плоснат, плиска, плескање,
пласт (филцување=напластување))..
Ова е индо-европската етимологија на зборот...
http://starling.rinet.ru/cgi-bin/etymology.cgi?single=1&basename=/data/ie/piet&text_number= 945&root=config
Proto-IE: *pleyǝ-
Meaning: bald, bald spot
Slavic:
*plēšь
Baltic:
*plei-n-iā̃ f. *pleî-n-ia- (1) c., *plī̂-n-a- adj.
Germanic:
*flái-s=, *flai-n=, *flī-n=, *fli-n=
Russ. meaning: лысыј, лысина