Пиво

Коe пиво најчесто го пиетe?

  • Скопско

    Гласови: 268 39,8%
  • Златен даб

    Гласови: 185 27,4%
  • Amstel

    Гласови: 66 9,8%
  • Heineken

    Гласови: 74 11,0%
  • Tuborg

    Гласови: 53 7,9%
  • Beck's

    Гласови: 17 2,5%
  • Други

    Гласови: 122 18,1%

  • Вкупно гласачи
    674
Член од
21 јануари 2022
Мислења
415
Поени од реакции
2.206
Романско пиво (или само полнето во Романија), а ако добро се сеќавам, имаше и некое скандинавско пиво со слично или со исто име. Го има во Веро, на вкус генеричко пиво, ништо посебно.

20241226_153002.jpg
 
Член од
11 април 2012
Мислења
4.687
Поени од реакции
5.404
Романско пиво (или само полнето во Романија), а ако добро се сеќавам, имаше и некое скандинавско пиво со слично или со исто име. Го има во Веро, на вкус генеричко пиво, ништо посебно.

Прегледај го приврзокот 439233
Skål (изговор Skol) на шведски значи “на здравје”
 

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.527
Поени од реакции
59.147
Почнале да носат Maisel. Истиот дистрибутер носи и Бакалар.
Знам дека ги има во Конак, Ајриш, Порта...

ИПА-ва баш ми се допадна. За лагано пиење уз мезе врв :D

Screenshot_20241228_165610_Gallery.jpg
 
Член од
11 април 2012
Мислења
4.687
Поени од реакции
5.404
Почнале да носат Maisel. Истиот дистрибутер носи и Бакалар.
Знам дека ги има во Конак, Ајриш, Порта...

ИПА-ва баш ми се допадна. За лагано пиење уз мезе врв :D

Прегледај го приврзокот 439349
Знам дека сакаш ИПА, види ако го има некаде Ugly Sweater од The First Craft brewery

Маџарска крафт пивара слична на Моњо, незнам дали ги носат во МКД јас директно од изворот конзумирам :)
Или што и да ти налета од нив добри пива имаат


Пред некое време имаше разговори тука за летни пива, Coors Light така добро ми легна денес со ручекот чудо едно. Нормално оладено по прописи ама многу лесно и ниско газирано, боље од вода за на плажа
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.715
Поени од реакции
13.419
Романско пиво (или само полнето во Романија), а ако добро се сеќавам, имаше и некое скандинавско пиво со слично или со исто име. Го има во Веро, на вкус генеричко пиво, ништо посебно.

Прегледај го приврзокот 439233
И ти се „заеба“ така? :D

Не е лошо толку за цената ама можат и подобро румунците.
 
Член од
21 јануари 2022
Мислења
415
Поени од реакции
2.206
И ти се „заеба“ така? :D

Не е лошо толку за цената ама можат и подобро румунците.
Обично кога ќе видам ново пиво сакам да го пробам. Не памтам дали сум пробал романско пиво досега.

Е сега, ако видам дека пивото го полнела Ван Пур пиварата, по автоматизам го избегнувам :) Кај нив сите се утка.
 

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.527
Поени од реакции
59.147
Вака ја завршив 2024та.
Не сум задоволен од изборот што го направив. Црвеното мислев ќе е црвен ејл нешто, а не овошно.
ИПАта, тешка некако и покрај богатото мезе :D Не ја сакам таква. Во глобала и ретко ми се допаднале белгиските ИПА, нека се држат за тоа што го прават најдобро.

Триплот е океј, домашен терен им е тоа.

Screenshot_20250101_125226_Gallery.jpg
 
Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.687
Поени од реакции
5.404
За добар почеток на новата година ви препорачувам

- сок од 200гр рендан ѓумбир
- сок од два лимони
- 6 супени лажици кокосов шеќер
- 2 литри газирана вода


ѓумбирот се ренда (пожелно во некој сад за да го зачувате и сокот што ќе искочи при рендање), по рендањето ги стискате резанките колку можете за да извадите сок од нив. Цедете преки ситна цедалка или газа
На сокот од ѓумбир додавате цеден сок од два лимони (исто така приведен преку цедалка/газа)

во сокот растворете го кокосовиот шеќер

Сирупот го ставаме во големо шиша и на него додаваме 2л газирана вода

едноставна рецепта за безалкохолно Ginger Ale
Газиран иста на водата и количеството на останатите состојки може да ги прилагодување по ваш вкус

по подготовка препорака е добро да се олади и е спремно за конзумирање (2-4 часа во фрижидер е некое разумно време)

Кокосов шеќер веројатно ќе најдете во продавниците за “здрава” храна. Ако го менувате со обичен шеќер веројатно ви треба помала доза

Ако го правите алкохолно веројатно ќе ви треба обична вода, пивски квасец и обичен шеќер за да почнете ферментација
 

Kajgana Shop

На врв Bottom