Пез!

Diabolical !llusion

Магец
Член од
3 август 2006
Мислења
2.238
Поени од реакции
22
Денес во продавница,после мноооогу време,налетав на Пез бомбончињата,како мала ги јадев многу.. она што ме зачуди најмногу,е тоа што повторно почнале кај нас да ги носат оние dispensers, ''кутивчиња'' да ги наречам(пошто не ми текнува на соодветен збор) во кои што се ставаа бомбончињата,и имаа главчиња од различни херои од цртаните филмови... Ко мало дете,си купив едно такво,и 10 пакетчиња Пез,после многу години,пак го почувствував тој уникатен вкус кој за чудо не избледнел..
Шеткајќи по страниците,ја отворив официјалната страна,и еве што открив..
Пез е кратенка од германското име за пеперминт,Pfefferminz.Приказната почнала во Виена во 1927 година,а виновник е Eduard Haas III. Првиот Пез dispenser имал форма и бил голем колку запалка. Првите Пез бомбони биле со вкус на мента. Во 1952,Хаас го претставил својот продукт во САД,а дури во 1955,малите контејнерчиња за бомбони го добиле својот денешен изглед и станале опсесија на сите деца..
Денеска,овие бомбончиња ги има на сите континенти,компанијата има свое претставништво во скоро секоја земја каде што се дистрибуираат,меѓу кои и Republic of Macedonia as the form says :))

http://www.pezheadsthemovie.com/freebies/wallpapers/candy_1024.jpg
Првите Пез бомбони:

Pez dispensers:

Првиот Пез dispenser:

Г

Господ

Гостин
Леле ко мал имав еден куп од тие "диспензери":vozbud::vozbud::vozbud:
Иначе ги јадам често:pipi:

Член од
6 јануари 2010
Мислења
248
Поени од реакции
54
ej ovie bonboncici gi jadovme eptem be em zimas neso blago em igrachka zimas kamionche nekoe za ista para kao da si zimal obicni bonboncici bea super za posiromasni deca so nemaa pari i za igrachka i za bomboncici ova im bilo jedino resenje ali car e tipacot so izmislil vakvi raboti pa i siromasite deca da imat igrachka za male pare bravo znaci respekat za coekov a eto citam pogore deka pez se izmisleni u nemacka e pa videte si sea ja so vi vikam za nemacka be

Me2

интериста
Член од
21 ноември 2009
Мислења
5.205
Поени од реакции
2.199
ммм, ај лајк ит... често ги јадам а и порано секој ден Пез купувавме:pipi:

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Обожавам ги!И ден денеска ги јадам(само не ги купувам со играчка :pipi: )

Член од
5 јули 2009
Мислења
1.123
Поени од реакции
205
ехехеххе ко мал секј ден сум ги јадел и такви апаратчиња еден куп имав хх

D

dh00|

Гостин
никогаш не ми биле интересни тие играчките...не ме интересираа. а и бонбоните ми се грди -.-

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Сум јадела порано и ќе ги јадам(додека не ми здосадат). И јас и сестра ми ги сакаме.Отидов да купам некое......:pos2::pos2:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Најубави се, најнајнајнајнајнајнајнајнајубави! Ги обожавам, ќе си купам и такво морааам!:vozbud::back:

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142
никогаш не ми биле интересни тие играчките...не ме интересираа. а и бонбоните ми се грди -.-
хејтер -.- не јади лајна супер се бонбоните

M

Mario Gómez

Гостин
Секој ден јадам, од малина ги сакам најмногу, ама не земам играчка. Цело кутивче за 10 минути оди.:vozbud:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Оддамна ги неам јадено...:) Закон се :)

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Ејјј одамна ги немам јадено, ама многу ги љубам.Сеа ми се пријадоа бе:vozbud:

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Како мал им ги кршев главите на тие шаржерите. Поинтересно ми беше тоа.

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
Мед бонбончиња. Ги обожавам. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom