Патријахалноста како неправеден систем кон жената

N

Nessa Alcarin

Гостин
Немам проблем да готвам ако има потреба од тоа.Али ако бара од мене да чистам,пеглам,перам, ќе барам од нејзе знае да врши поправки по дома,у случај да се расипе чешма,цевка,вц казанче,да одзатнува вц шољи и кади,да се разбира во основни работи за автомобили,електрични кварови,кварови на куќни апарати и слично.А во врска со дискриминација за запослување мислам дека е време мажите да почнат со штрајкување и барање поголеми права.Умрен е патријархатот оддамна,се зависи од индивидуите.
Како демек ти знаеш се од горенаведеното да правиш?
Немој не ме радуј!!
Постојат мајстори за такви работи. И плус не можеш да ги мериш на кантар домашните секојдневни обврски по дома, со нешто што ќе се расипе 1 годишно (а може и да не се расипе). Ама ако ти си планираш во семејна заедница да бидеш паразитот, и некој да оди по тебе и да прибира, си се заебал. Посебно зошто новите генерации на „домаќинки“ не се исти како претходните генерации, да не кажам, генерацијата на нашите мајки. И нема да ти се фати раката ако измиеш садови или пуштиш машина за перење. Не се однесувај како прима балерина, ќе почнам да се сомневам во твојата машкост. :)

N

NikolaMKD91

Гостин
Вака сега, може е офтопик, па и нека ме санкционира модераторот ама ме замолија ова да го пренесам на темава. @Agda Beata е банирана од форумот откако ти друже и ја навреди фамилијата и затоа сега неможе да ти реплицира, а не бидејќи се повлече од дискусијата .

И сите што сте и реплицирале да ви одговорам во нејзино име дека поради банот од модераторот неможе да продолжи да дискутира со вас.

Во дебата можеш да користиш се' и сешто ама никогаш немој да р'чкаш приватност и фамилија. Напаѓај и опонирај на ставови, ама родители, деца, лични недостатоци остави ги на страна бидејќи тие немаат врска со ова и ни криви ни должи да ги вовлекуваш каде што не им е местото .

Толку имав да кажам, продолжете понатаму.

Последно уредено од модератор:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Патријархат x (загорен гра + 'роспија) = Матријархат x (права+марш у кафана)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ = ? (реши ја равенката) :D
феминизам

п.с
Исправи ме ако грешам (институционално):
Член 3 закон за семејство:
Односите во семејството се засноваат врз рамноправност,заемно почитување,меѓусебно помагање,издржување и заштита на нтересите на малолетните деца.
Kај мене дома сопругата оди на работа и работи се по дома и навечер во кревет а јас само пазарам.
Ако не сака гореспомнатото да го работи може слободно да се врати кај нејзините а за нејзиното место да го заземат има голем ред..

Л

Лигеја

Гостин
Kај мене дома сопругата оди на работа и работи се по дома и навечер во кревет а јас само пазарам.
Ако не сака гореспомнатото да го работи може слободно да се врати кај нејзините а за нејзиното место да го заземат има голем ред..
Убаво за тебе.И каква врска има сопругата ти со моето обраќање кон Разиел?

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Убаво за тебе.И каква врска има сопругата ти со моето обраќање кон Разиел?
Ти си пишала мислење јавно на форум,јас одговорив и не е напишано конкретно на кого се однесува а ако сакаш да се обраќаш на некого имаш ПП

Л

Лигеја

Гостин
Ти си пишала мислење јавно на форум,јас одговорив ако сакаш да се обраќаш на некого имаш ПП
Патријархат x (загорен гра + 'роспија) = Матријархат x (права+марш у кафана)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ = ? (реши ја равенката) :D
феминизам

п.с
Исправи ме ако грешам (институционално):
Член 3 закон за семејство:
Односите во семејството се засноваат врз рамноправност,заемно почитување,меѓусебно помагање,издржување и заштита на нтересите на малолетните деца.
Јас дискутирам на тема и лично се обратив на членот во контекст на неговото мислење и го замолив да ми возврати исто со мислење.Кај си офтопик и ич не ме интересира што правиш па и уште ми кажуваш мене што да правам.Тоа дома како што си пиша во претходното мислење.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Јас дискутирам на тема и лично се обратив на членот во контекст на неговото мислење и го замолив да ми возврати исто со мислење.Кај си офтопик и ич не ме интересира што правиш па и уште ми кажуваш мене што да правам.Тоа дома како што си пиша во претходното мислење.
Ме насмеа?(y)

N

Nessa Alcarin

Гостин
Не ми се верува дека и се фалиш за вакво однесување. Сигурно ти е и 30 см, само заборави да спомнеш.
едит: Ако мислиш дека може некој да ја замени твојата сопруга, како што кажа, значи дека не си ја ни сакал in the first place, не ми е јасно зошто си ја оженил. Си можел да поминеш и со слугинка или чистачка која ќе ти чисти по дома 3 пати во неделата.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Не ми се верува дека и се фалиш за вакво однесување. Сигурно ти е и 30 см, само заборави да спомнеш.
едит: Ако мислиш дека може некој да ја замени твојата сопруга, како што кажа, значи дека не си ја ни сакал in the first place, не ми е јасно зошто си ја оженил. Си можел да поминеш и со слугинка или чистачка која ќе ти чисти по дома 3 пати во неделата.
Од каде знаеш
Живот без грижа и не ми е криво и да ме изневерува.
За зголемување наталитет кај Македонците.

Член од
22 февруари 2014
Мислења
188
Поени од реакции
123
Zenata I mazot ne se stvoreni da bidat ramnopravnii.

Moze li da mi kaze nekoj sto znaci zborot Patrijahalnost?[DOUBLEPOST=1399936303][/DOUBLEPOST]
Епа ако у патријархалните семејства паѓа ќотек и мериџ рејп, претпоставив дека кај тебе било така, пошто наведе дека си пораснала у такво семејство.

И по стоти пат, не е системот патријархален, туку некој пораснсл у дисфункционално семејство и делел кров со криминали инсејн персона.

Ако еден тип си го убие синот со пиштол, дали е доволна причина за ган контрол? - Не, пошто вината е у еден човек, а не у системот.

Исто како у секое едно семејство ако некоја жена живее со шупак, вината е у неа. Како беше, се тркалало грнчето и си го нашло капачето? Шо значи ако некоја заврши со шупак, тогаш и самата е well шупак. The hard truth.

Dali se osekas poubavo sto ja navredi forumskata koleska.?Tolku niski udari od masko ne sum prcitala, a i ne sum sretnala.
Kade go nauci toa da preku navreda i omalovazuvanje gi skries sopstvenite frustracii?
Kade zivees ti, koga izbiras takov nacin na komunikacija,,,sram da ti e :(

Последно уредено:
Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Zenata I mazot ne se stvoreni da bidat ramnopravnii.

Moze li da mi kaze nekoj sto znaci zborot Patrijahalnost?[DOUBLEPOST=1399936303][/DOUBLEPOST]

Dali se osekas poubavo sto ja navredi forumskata koleska.?Tolku niski udari od masko ne sum prcitala, a i ne sum sretnala.
Kade go nauci toa da preku navreda i omalovazuvanje gi skries sopstvenite frustracii?
Kade zivees ti, koga izbiras takov nacin na komunikacija,,,sram da ti e :(
Ова ли е уште еден од начините одредени жени да се осетат како жртви во животот?
Ох, шо ми требаше да пишам на темава.

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Како демек ти знаеш се од горенаведеното да правиш?
Немој не ме радуј!!
Постојат мајстори за такви работи. И плус не можеш да ги мериш на кантар домашните секојдневни обврски по дома, со нешто што ќе се расипе 1 годишно (а може и да не се расипе). Ама ако ти си планираш во семејна заедница да бидеш паразитот, и некој да оди по тебе и да прибира, си се заебал. Посебно зошто новите генерации на „домаќинки“ не се исти како претходните генерации, да не кажам, генерацијата на нашите мајки. И нема да ти се фати раката ако измиеш садови или пуштиш машина за перење. Не се однесувај како прима балерина, ќе почнам да се сомневам во твојата машкост. :)
Татко ми да плаќаше мајстор за такви работи кое секое машко треба да ги знае досега во шатор ќе требаше да живеам.Не се секирај за мојата машкост.Ме заболе мене за новите генерации на домаќинки,таква сигурно нема да ми влезе во куќа.Иако се поретки,сеуште има девојчиња што си го знаат редот.Биди ми поздравена.

Freedom2say

only the sky is the limit
Член од
23 август 2010
Мислења
196
Поени од реакции
229
Ах мори, моме!
Социјализам се викаше времето, Маја. Тоа е време кога жената за првпат во Македонија законски ги доби истите права како и мажот. Ама ти ни тоа не го знаеш. Да не беше тој скок, ти сега ќе беше млада снаа, ќе топлеше вода да им полеваш на свекорот и на свекрвата да си ги измијат рацете, ќе го ставеше ручекот на маса, ќе им ставеше јадење во чиниите и последна ќе седнеше на масата.
Во колку % случаи било ова? Мислам дека оваа „судбина“ ги снаоѓала само снаите кои биле „осудени“ да живеат со свекорот и свекрвата. Да не мислиш дека и во тоа време немало „ербап' жени. Баба ми ја имала среќата да биде таква снаа оти на неа и дедо ми им се паднал редот да ги догледаат старите, а другите снаи (три на број плус баба ми) сите си живееле во свои куќи, сами со мажите и децата и си биле свои газдарици. Ама не е само до „поредокот“. Има нешто и до човекот. Баба ми и кога веќе немаше стари си остана таква. Уживаше да им служи на сите, да помага, најголемо задоволство и беше да ги направи другите среќни. А и во денешно време, кога пречекуваш гости зарем не си како домаќинка таа што последна седнува на масата?? Ми се чини дека секој друг гест би бил одраз на лошо воспитување. Јас како жена не гледам ништо лошо во тоа да им сервирам на сите, а посебно на мажот ми ако тој цел ден 'рмбал, а јас сум седела дома на климатизирано, сум отишла во шопинг и сум пиела кафе со пријателките. Да не ми се срони бисерот дека ќе зготвам?
Моето лично сфаќање за партијархатот (и да, ја знам дефиницијата) е дека мажот, сопругот, таткото имајќи ја доминантната улога ја има и одговорноста да се грижи за сите потреби на семејството. Ако веќе и жената работи, тогаш треба да се поделат и обврските.
Како личност сум многу силна и независна ама не сакам да се „топорам“. И не знам за вас ама мене лично ми се допаѓа улогата на нежна жена на која и треба заштита и љубов од сопругот.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.126
Поени од реакции
30.219
Еднаш читав една феминистичка статија во која се дискутираше како секој сексуален чин по природа е силување на жената.
Мислам, ако сета енергија се сконцентрира на тоа да жените на блискиот исток да уживаат исти права како мажите, а не на вакви бесцелни глупости, феминизмот повторно ќе има смисла.

Малку забегавте од темава, искрено, не е за семејно насилство, туку за патријахарт.
Патријахарт, не значи дека повлекува семејно насилство.
Нити па е за кој шо знае по дома да праи. Се испофаливте сите, чиниш сите мајстори на форумов акаунт си направиле :D

Последно уредено:

Freedom2say

only the sky is the limit
Член од
23 август 2010
Мислења
196
Поени од реакции
229
уште нешто заборавив да прашам. Дали знаеш за оваа анкета?
http://forum.kajgana.com/threads/Брак-и-кариера-–-Мажените-жени-побрзо-напредуваат-на-работа.71550/
што мислиш за овие жени кои излегле од рамките на традиционалното, кои станале луѓе со кариера, свои на свое, да имаат секс со кого сакаат и кога сакаат, да се главни дома...што ги натерало да посакаат нешто така некреативно?
Со исклучок на делот „со кого сакаат и кога сакаат“ (јас си верувам во концептот еден маж и една жена) јас бев целосно посветена на кариерата. Работев по 16 часа дневно, одвај имав време да се видам со децата и мажот. Живот на „блиц“. Децата ми растеа со баби, дедовци и на компјутер, готвење - што беше тоа, а садови и алишта за перење - на мајка не знам како ќе и се оддолжам. Не можам да ти опишам каков стресен живот беше тоа. Успешен си, имаш пари ама немаш време да уживаш, да се опуштиш. Башка што дома одвреме навреме ќе викнев жена да ми исчисти или мајка ми ќе ми чистеше, а јас се осеќав грозно оти немав време да бидам ни домаќинка ни мајка.
НЕ САКАМ БРЕ да бидам модерна. Откако дојдов во Америка, цели 18 месеци сум домаќинка. Мислам дека сум родена одново, препородена. Ќе си ги однесам децата на школо, можам да си легнам пак и да спијам колку сакам, бап садовите во машина за садови, саат-два за готвење, си одам на фитнес, си одам во шопинг, имам време да правам се. Посреќна не сум била во животот. И ИЧ не жалам за тоа што сосема си го сменив животот!

Kajgana Shop

На врв Bottom