Патријахалноста како неправеден систем кон жената

Член од
22 февруари 2014
Мислења
188
Поени од реакции
123
Тоа е за мажите да се почувствуваат супериорно, а секој состанок завршува со „Добро, ама прво да ја прашам жена ми!“ :)
Не, шала на страна, со оглед на тоа што се случува во светот, ние, жените во Македонија не смееме да се пожалиме дека не сме третирани рамноправно. Не сакам дискусијата да ја терам накај тоа што се случува во Блискиот Исток, каде за да обвиниш некој за силување ти требаат 4 сведоци кои го виделе чинот....
Izvini ,a vo sto toa sme nie tretirani ramnopravno so mazite?!

N

Nessa Alcarin

Гостин
веќе беше напишано
Се додека жената е силно интегрирана во секоја општествена сфера, е дел од извршна, законодавна, судска власт, ги има истите права и слободи како мажот, учествува во одлуките и е подеднакво дел од јавниот живот, тешка глупост е некој да кука за "погрдни зборови."
Ама...да. Заборавив во кој подфорум е отворена темава. Океј. :)
А извини Мадам, во што тоа ние не сме третирани рамноправно со мажите?

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
И горе наведениве органи со прст нема да мрднат. Остави што треба да прават по Уставот и законите, во практика (@turvior :D) ништо не прават. Каква еднаквост и рамноправност да обезбедат, тие само гледаат денес да имаат помалку работа. Гајле им е дали некоја била малтретирана физички или психички. Немој вакви изјави, молим те. На хартија се убаво изгледа. Во вистински живот, ама воопшто не е така.
И пак се враќа муабетот на: дали тоа е дека жената е нерамноправна во системот или нерамноправна во семејството, кое со лична своја одлука решила да го основа со некој? Присилена ли е да заврши со тој некој човек, и да ја малтретира?

На една од претходните страни оставив еден линк од жени кои се CEO-а на големи фирми.

Се си мислам оти живееме у свет на индивидуалци кои успеваат во животот, како успешни, а не тоа дали се мужи, жени, педери, трансџендер, слабовидни или било какви.
У свет каде Маргарет Тачер била премиер, Хилари Клинтон веројатно ќе биде кандидат за претседател, Радмила Шеќеринска вице-премиер, и тоа у ебана вукојебина Македонија, ние зборуваме за дискриминација на жената?

Ако некоја жена одлучи да биде домакинка, или пак е неуспешна у животот, у кука дека системот не го бива, тогаш оти гледаме дека у системов има жени кои успеваат.

Никој не кажува оти немало закони кои се глупи и прекршуваат човекови права, како законот црнците да седат позади у бус, или да не може да има црнец-белец врска и брак, ама сепак тоа е минато.
Педерите на овој свет се дискриминирани од општеството у некои аспекти, не у сите, ама жените се далеку од тоа.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.829
Поени од реакции
20.261
Mene pa sekat mi godi da sum ponezen pol.. Neznam nikat ne sum imala zelba u rudnik da kopam... Moze tuka te imaat zlatna tebe obespraveno:unsure:
Ajde ke Ve molam da I se dadat slemot I kopacot na momava da se oramnopravi do mazot skroz!
Patrijahalnoto bilo dobro zosto ne znaele drugo I mislam deka oddamna nekoi raboti se poinakvi denes ke vidis poise zeni po kafani nego mazi...

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Кај се почувствувале запоставени бе? :)

Ако сакате максимална еднаквост избришете си ја од гла, бидејќи не само што не е возможна помеѓу лица од различен пол, туку не е возможна и меѓу лица од ист пол. Природата на човекот е таква каква што е, едни особини кои отвораат можности се поизразени кај едните, други кај другите, законите, уставите, меѓународните акти се носат со цел што е можно повеќе да се подигнат определени заеднички права, т.е црти и кај двата пола на едно поинакво рамниште каде системот со органи ќе може да делува и да си ја брка работата.

Не знам оти, ама во последно добивам впечаток дека оние борците за правата не жените, не се оние кои се чувствуваат загрозени оти не биле еднакви, туку оние кои се стремат кон воспоставување на доминација над мажот.

Крај краева се почесто во дуќанчињата низ чаршијата може да забележите дека се бара оглас за продавачка, оглас за шанкерка, келнерка, в кладилница некоја да работи и така натаму. Ова не го велам за да си помисли некој, на жените му е поубо, туку го искажувам да се согледа прашањето и малку поопширно.

Еве конкретно една информација од пред некоја година поврзана со она што го учам-Во целокупното правосудство, 76 проценти од вработените се жени.

Обично замерките се однесуваат на оние области каде мажот е подоминантен, а овие другите не се задираат пошто одговараат, нели во склад се со доминацијата :)

Сите сме луѓе.........и то.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.230
Гледам дека многумина живеат во заблуда, тоа или значи дека не сте жена, или сте среќница која немала прилика да почувствува неправда на своја кожа, или да ја доживее преку туѓо искуство. Темата е за патријархат, така да ќе се задржам конкретно за ова, ќе ги оставам настрана сексизмот, тепањето, законите...

Можеби многу млади парови се еманципирани денес, но никој не може да ме разубеди дека истите се во поголем број од останатите.
Нема ништо лошо во тоа една жена да биде домаќинка, да се грижи за домот и децата. Проблемот настанува кога таа домаќинка се третира како роб во куќа, кој мора да ги изврши тие обврски, без разлика дали се чувствува добро, или не. Освен тоа, постојат многу домаќинки кои се грижат за домот и за децата, плус одат и на работа.Мажот кога се враќа од работа најчесто одмара, додека за жената нема одмор, затоа што има домашни обврски кои не се поделени.
Познавам жена која работи двократно. Во меѓусмените трча до дома, готви, чисти и се враќа на работа. Кога ќе се прибере дома, мажот ѝ веќе пристигнал од работа, таа го служи со ракии и мезиња. Значи жената скоро секој ден е над 12 саата на нога.
Познавам повеќе случаеви кога мажот изиграва газда во куќа и се заканува затоа што носел пари дома и не му е битно тоа што жената работи по дома, таа работа не се рачуна, но ако не е извршена некоја домашна обврска, тогаш следуваат дерење и закани.
Сум растела во патријархално семејство, сум била воспитувана во тој дух и сум била опкружена со многу такви. Цел живот ме учеле дека морам да го задоволам мажот во секој поглед, да не ми избегал, додека мажот ја нема таа обврска. Грижата требала да биде не поради тоа што ми е партнер, го сакам и треба да е обострана, туку поради тоа што сум жена и така требало и мора да биде по секоја цена.

Ова се само ситници кои се секојдневие на многу македонски жени. Тоа што не сте ги искусиле, не значи дека не постојат.

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Патријархално општество е кога од 15тина души на собир на жителите на една зграда, 2 се жени. Тоа се дешава ... и е само еден пример.
И тоа тие две се вдовици!

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Мораш да реплицираш по секоја цена, за да си го задоволиш егото. Не можеше да го побиеш фактот дека патријархатот сеуште постои во Македонија, па мораше да бараш глупи и фиктивни причини? Никаде не напишав дека татко ми ја тепал мајка ми.
Замисли пак навистина да било така, а ти ми реплицираш на оваков циничен начин. Кое гомно од карактер го имаш, човече!
Епа ако у патријархалните семејства паѓа ќотек и мериџ рејп, претпоставив дека кај тебе било така, пошто наведе дека си пораснала у такво семејство.

И по стоти пат, не е системот патријархален, туку некој пораснсл у дисфункционално семејство и делел кров со криминали инсејн персона.

Ако еден тип си го убие синот со пиштол, дали е доволна причина за ган контрол? - Не, пошто вината е у еден човек, а не у системот.

Исто како у секое едно семејство ако некоја жена живее со шупак, вината е у неа. Како беше, се тркалало грнчето и си го нашло капачето? Шо значи ако некоја заврши со шупак, тогаш и самата е well шупак. The hard truth.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Самиот термин курва е измислен од љубоморни женски
Овде убаво е објаснет терминот

А девојка или жена колку и да ја извозиле секогаш на следниот партнер кажува(лаже)дека и е втор

btw
Оди во планина мечка да те изеде што е многу подобро отколку жена цел живот полека да те јаде

Последно уредено:

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Дали треба еднаквост во секоја можна смисла, или само еднаквост во можностите?

Л

Лигеја

Гостин
Мхм. Само ако ме следеше во претходните постови, на девојченцето му пишував дека приоритет е институционалната заштита од злоупотреба која се активира по дифолт кога некој ќе се обиде неговата затуцаност да ја издигне на ниво на прифатливо однесување. Тој е најбитниот момент и сам по себе е демант дека постои патријархат. За да постои, мора да биде институционално оправдан, како кај тоа педофилите во Арабија.
За говор на омраза да биде санкциониран треба засегнатата страна да повлече, не дека не постои како механизам за заштита.
Патријархат x (загорен гра + 'роспија) = Матријархат x (права+марш у кафана)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ = ? (реши ја равенката) :D
феминизам

п.с
Исправи ме ако грешам (институционално):
Член 3 закон за семејство:
Односите во семејството се засноваат врз рамноправност,заемно почитување,меѓусебно помагање,издржување и заштита на нтересите на малолетните деца.

Последно уредено од модератор:
Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.146
Поени од реакции
16.080
И јас глупа пишав во темава.
А не било по тоа како ни е дома, и како ни се комшиите, али ете, сите си даваат примери од тоа. Ок.

Мајка ми татко ми, откога памтам, секогаш се во различни смени. Кога бевме мали, ако е татко ми дома, тој ни правеше јадење мене и брат ми. Ако е мајка ми, таа. Исто е и сега. Тој мие бар еднаш во два дена садови. Тој ја пушта машината за перење. Единствено со пегла го немам видено човекот. Значи збориме за луѓе од над 50 години, а не новопечениве брачни парови.
Моиве цел живот функционираат вака, значи зависи од човекот, поточно од мажот во семејството. Татко ми за жал никогаш немал ништо сервирано на тацна, па научил се да прави во животот, и да готви, и да пушти машина.

Мене ми е многу жал што не сум воспитана во духот на патријахалноста, па да знам и јас како е татко ти курва да те нарече и да те истепа. Сигурна сум и дека 80% од девојките на моја возраст поима немаат. Генерациски разлики, јбг.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Мхм. Само ако ме следеше во претходните постови, на девојченцето му пишував дека приоритет е институционалната заштита од злоупотреба која се активира по дифолт кога некој ќе се обиде неговата затуцаност да ја издигне на ниво на прифатливо однесување. Тој е најбитниот момент и сам по себе е демант дека постои патријархат. За да постои, мора да биде институционално оправдан, како кај тоа педофилите во Арабија.
За говор на омраза да биде санкциониран треба засегнатата страна да повлече, не дека не постои како механизам за заштита.
Знам што сакаше да кажеш, само малку морав да те коригирам во примерот зошто отиде во екстрема.
Гледам дека многумина живеат во заблуда, тоа или значи дека не сте жена, или сте среќница која немала прилика да почувствува неправда на своја кожа, или да ја доживее преку туѓо искуство. Темата е за патријархат, така да ќе се задржам конкретно за ова, ќе ги оставам настрана сексизмот, тепањето, законите...

Можеби многу млади парови се еманципирани денес, но никој не може да ме разубеди дека истите се во поголем број од останатите.
Нема ништо лошо во тоа една жена да биде домаќинка, да се грижи за домот и децата. Проблемот настанува кога таа домаќинка се третира како роб во куќа, кој мора да ги изврши тие обврски, без разлика дали се чувствува добро, или не. Освен тоа, постојат многу домаќинки кои се грижат за домот и за децата, плус одат и на работа.Мажот кога се враќа од работа најчесто одмара, додека за жената нема одмор, затоа што има домашни обврски кои не се поделени.
Познавам жена која работи двократно. Во меѓусмените трча до дома, готви, чисти и се враќа на работа. Кога ќе се прибере дома, мажот ѝ веќе пристигнал од работа, таа го служи со ракии и мезиња. Значи жената скоро секој ден е над 12 саата на нога.
Познавам повеќе случаеви кога мажот изиграва газда во куќа и се заканува затоа што носел пари дома и не му е битно тоа што жената работи по дома, таа работа не се рачуна, но ако не е извршена некоја домашна обврска, тогаш следуваат дерење и закани.
Сум растела во патријархално семејство, сум била воспитувана во тој дух и сум била опкружена со многу такви. Цел живот ме учеле дека морам да го задоволам мажот во секој поглед, да не ми избегал, додека мажот ја нема таа обврска. Грижата требала да биде не поради тоа што ми е партнер, го сакам и треба да е обострана, туку поради тоа што сум жена и така требало и мора да биде по секоја цена.

Ова се само ситници кои се секојдневие на многу македонски жени. Тоа што не сте ги искусиле, не значи дека не постојат.
Јас те прашав еднаш ама не ми одговори: зарем е сево ова резулат на патријартатот во МКД, зарем некој ги присилува жените на сево ова? Дали ги тепаат? Дали нема институционална заштита за тепањето? Дали ако кажеш дека маж ти те тепа срамот ќе падне на тебе?

Колку што можам да видам жртви на тој патријархат во МКД се тие што имале несреќа да се родат во патријархално семејство и биле научени, како тебе, да го трпат и да го задоволуваат мажот во секој поглед.

Секоја една од нив може да го прекине своето страдање ако едноставно реши така. Во ова сум сигурен. Повели дај аргумент за спротивното.

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998

Немам проблем да готвам ако има потреба од тоа.Али ако бара од мене да чистам,пеглам,перам, ќе барам од нејзе знае да врши поправки по дома,у случај да се расипе чешма,цевка,вц казанче,да одзатнува вц шољи и кади,да се разбира во основни работи за автомобили,електрични кварови,кварови на куќни апарати и слично.А во врска со дискриминација за запослување мислам дека е време мажите да почнат со штрајкување и барање поголеми права.Умрен е патријархатот оддамна,се зависи од индивидуите.

Kajgana Shop

На врв Bottom