Гледам дека многумина живеат во заблуда, тоа или значи дека не сте жена, или сте среќница која немала прилика да почувствува неправда на своја кожа, или да ја доживее преку туѓо искуство. Темата е за патријархат, така да ќе се задржам конкретно за ова, ќе ги оставам настрана сексизмот, тепањето, законите...
Можеби многу млади парови се еманципирани денес, но никој не може да ме разубеди дека истите се во поголем број од останатите.
Нема ништо лошо во тоа една жена да биде домаќинка, да се грижи за домот и децата. Проблемот настанува кога таа домаќинка се третира како роб во куќа, кој мора да ги изврши тие обврски, без разлика дали се чувствува добро, или не. Освен тоа, постојат многу домаќинки кои се грижат за домот и за децата, плус одат и на работа.Мажот кога се враќа од работа најчесто одмара, додека за жената нема одмор, затоа што има домашни обврски кои не се поделени.
Познавам жена која работи двократно. Во меѓусмените трча до дома, готви, чисти и се враќа на работа. Кога ќе се прибере дома, мажот ѝ веќе пристигнал од работа, таа го служи со ракии и мезиња. Значи жената скоро секој ден е над 12 саата на нога.
Познавам повеќе случаеви кога мажот изиграва газда во куќа и се заканува затоа што носел пари дома и не му е битно тоа што жената работи по дома, таа работа не се рачуна, но ако не е извршена некоја домашна обврска, тогаш следуваат дерење и закани.
Сум растела во патријархално семејство, сум била воспитувана во тој дух и сум била опкружена со многу такви. Цел живот ме учеле дека морам да го задоволам мажот во секој поглед, да не ми избегал, додека мажот ја нема таа обврска. Грижата требала да биде не поради тоа што ми е партнер, го сакам и треба да е обострана, туку поради тоа што сум жена и така требало и мора да биде по секоја цена.
Ова се само ситници кои се секојдневие на многу македонски жени. Тоа што не сте ги искусиле, не значи дека не постојат.