Парга

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
На брегот на Јонско море и Епир, помеѓу Превеза и Игуменица,се наоѓа прекрасното градче Парга. Опкружена со Лефкада на едната страна и островите Паксос и Антипаксос на другата страна, како и неизбежниот Крф, Парга денес е модерно летувалиште со богата туристичка понуда.
Поради специфичната положба Парга во минатото била мета на многу освојувачи – Венецијанци, Французите и секако Турците. Парга денес брои околу 3000 жители, кои се занимаваат најчесто со туризам, кои секоја година ги дочекуваат туристите од западна Европа.
Под остатоците на венецијанскиот замок, Парга потсеќа на мал амфитеатар со своите тесни камени улички во стариот дел на градот.
Незначителен е трудот кој ќе го вложите, за да се искачите до замокот, од каде има неопислив поглед со зборови.




Kрф, Јонските острови, реката Ахерон, островите Паксос и Антипаксос се само еден мал дел на излети што се организираат од Парга.
Излетот со брод до островите Паксос и Антипаксос е нешто за кое долго време ќе раскажувате.



Можноста да се искапите на прекрасните и пусти плажи на малиот остров Антипакси или пак да ги посетите сините морски пештери под карпите на Пакси, е секако несекојдневно доживување. Престојот во местото Гајос на Пакси и можноста да ја вкусите свежата морска храна во малите таверни или пак да си купите некој производ од домашното производство на маслиновото масло е секако уште едно искуство повеќе. Доколку во мирните и чисти води на Пакси успеете да сретнете и делфини, ќе биде само среќа повеќе за која вредело да одпатувате.

Престојот во Парга, надополнет со мноштвото излети во нејзината околина претставува прекрасен летен одмор.
Сите плажи во Парга имаат кристално чисто море и зелена околина.

Валтос - долга и песочна плажа, една од најпопуларните меѓу туристите бидејќи има прекрасни таверни и барови. Погледот во кој посетителите може да уживаат е единствен-на левата страна тврдината, а на десната страна островите Паксос и Антипаксос. Валтос се наоѓа на 2 км од градот.






Крионери - "главната" плажа во Парга на само неколку метри од центарот на градот.На плажата има кафичи,продавници и таверни. Половина плажа е со песок, а другата половина е со камчиња,а водата е кристално чиста. Огромна атракција е и островот посветен на Богородица веднаш пред плажата. До островчето можете да стигнете со изнајмена педалина или дури со пливање.




Писо Крионери е веднаш до Крионери(залив до залив се).На врвот на плажата/карпите има црква наречена Св.Атанасиос.Писо Крионери е помала од Крионери и со помалку гужва,но пак затоа има кристално чиста вода.




Лихнос е одалечена 5 километри јужно од Парга. На плажата има ресторани. До нејзе може да се дојде со брод,кола или пешки. Половина плажа е со песок, а другата половина е со камчиња. Овде се наоѓа пештерата на Афродита која е на 5 мин пешачење од плажата.






Саракинико е една од најубавите и најразвиените плажи на Парга. Дел е песочна а дел со каменчиња, но водата е кристално чиста. Убаво организирана плажа која нуди топло добредојде и вистинско уживање. До неа можете да дојдете со брод или со автомобил. Оддалечена е 12 км од Парга.






Сте биле ли во Парга? Какви се вашите впечатоци? Некоја слика/инфо?
 
Член од
14 јануари 2013
Мислења
14
Поени од реакции
10
mnogu sakam da ja posetam zas site so bile tamu ja falat , e sea malce povisoki se cenite od halikidiki na pr ali mislam deka vredi
 

El Bohemio

Silver Gate
Член од
6 јули 2009
Мислења
1.058
Поени од реакции
942
Прекрасно градче и убава плажа-Валтос. Доколку имате можност за 20 евра крстарење до Паксос и Антипаксос да не пропуштите. Ви го препорачувам за летен одмор, место на кое мора да отидете барем еднаш.

Како изгледа градчето
269122_219074214802258_6714934_n.jpg
Слика направена од Кале ...
263582_219073611468985_4937967_n.jpg
Плажа Валтос
278586_221094251266921_498711_o.jpg
За време на крстерење се прави 1 час пауза Антипаксос, за капење во пештери ...
283343_219076521468694_7335851_n.jpg
267752_219076598135353_5221478_n.jpg
 

Attachments

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.113
Поени од реакции
8.222
Лично не сум била, а одамна планирам да одам, нема некој што бил а да не е воодушевен.
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.172
Поени од реакции
4.132
Бев минатово лето.Убаво гратче,со стар дел,тврдина и симпатични плажи.Има и едно островче со црквичка до кое може да дојдете со пливање.Од туристите најзастапени се Италијанците.На крстарење(20 евра) обавезно да одите.
лебот е 0.90 евра
млеко 1л 1.3 евра
6 јајца се 1,8 евра
вода 6х1,5 л е 1,8 евра
нескафе е 3 евра
фрапе 4-5 евра
тост 4-5 евра
морската храна од 10 евра/порција нагоре
гиро 2 евра
 

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.680
Поени од реакции
1.019
Ова е местото на Паргали а.к.а Ибрахим паша од Величенствениот кој прати чат пат можда знае :D Шала на страна многу е убаво местото особено втората слика премногу ме асоцира на Костур а до некаде и на Охрид само Парга за разлика од овие градови е по егзотична прав рај :)
 
Член од
26 март 2011
Мислења
659
Поени од реакции
667
Бев лани. Прекрасно место, мене лично ме потсетува на Дубровник, со тесни мали улички, стари градби. Можам слободно да кажам дека Парга е нешто најубавото од Грција, што се однесува до копно, островите се друг муабет.
Се погодив таму за време на празникот Св. Богородица, фантастичен едночасовен огномет, прекрасна музика и премноооогу туристи.
Цените се поскапи во споредба со останатите места во Грција, па дури и поскапи од Крф и Лефкада, но сепак не нешто незамисливо.
Од плажите најмногу ми се допадна Саракинико, прекрасен покрупен песок измешан со ситни бели камчиња и тиркизно плаво-зелена вода. До неа се стигнува или со автомобил или со брод. Ние изнајмивме скутерче и сосема добро не служеше.(y)
Од поблиските плажи Валтос ја издвојувам како најдобра. Прекрасна атмосфера, Танго барот е неизбежна локација. Од Лихнос плажата не сум нешто запрепастена, мене лично Валтос повеќе ми се допадна. Како што кажав ние имавме изнајмено моторче па 2-3 пати бевме на оваа плажа меѓутоа и ако не отидете нема нешто да пропуштите многу. Нај обична плажа, единствена предност и е што има природна сенка (маслинки), инаку ситен песок, чиста вода.
Малку после Лихнос има уште една плажа, Паралија, која воодушевува, но бидејќи е малку подалеку малку е позната. Плажата е со камчиња и кристално чиста вода.
Излетот до Паксос и Антипаксос е задолжителен, тотално вреди за тие 20 евра. За љубителите на skinny dipping има едно мало плажиче до кое се стигнува исклучиво со бродче. Доволно е да речете само "Amore beach" и ќе знаат каде да ве однесат. Понесете си вода и нешто за јадење , зошто бродчето ве остава во 11 а се враќа кога ќе се договорите да ве земе, не покасно од 18 часот, а во близина нема апсолутно ништо, само карпи, песок и море и препуштете се на уживање :D
Се на се, Парга дефинитивно вреди да се посети, толку мало местенце а едноставно плени со својата харизма. Секоја препорака.
Еве некоја слика
1.jpg
Плавите пештери-Паксос

2.jpg
Валтос

3.jpg
Саракинико

4.jpg
Паралија

8.jpg
Саракинико

6.jpg
Поглед од тврдината на Крионери и Писокрионери

5.jpg
Гаиос-Паксос
 
Член од
28 март 2013
Мислења
8
Поени од реакции
4
Оваа година Парга дефинитивно
Најтопло ти ја препорачувам Парга, бев таму 2011 година и си поминав феноменално. Јас би ти препорачала кога веќе си таму да се распрашаш по тамошните туристички агенции кои нудат различни крстарења. Јас бев на еднодневно крстарење по јонските острови и ги посетивме сите: Лефкада, Итака, Кефалонија, Скорпиос единствено не го посетивме Крф. Тој ден ми направи онака нај ќејф.
 
Член од
6 мај 2010
Мислења
226
Поени од реакции
85
и јас сум бил и се што е напишано е вистина нема што повеќе да се каже и да крстарење обавезно.
 
Член од
3 јуни 2013
Мислења
3
Поени од реакции
0
Zdravo :).Parga navistian e prekrasna (y).Ova leto najverojatno ke go iskoristam za tamu,pa bidejki prv pat odam na tamu neznam bas sto e kako e!?Nekoj da kazi iskustvo okolu cenite poopsirno ako znae,dali na plazata Krioneri (glavnata gradska plaza) mora da se iznajme lezalka za preku denot,kolku kosta toa i slicno...!??!Isto dali nekoj znae poopsirno za vila apostolis i vila fiore?Mestoto e vistina dobro i citajki gi komentarite pogore se soglasuvam deka vredi da se poseti Parga..
P.S Ako znaete o nesto pisete ;)
 
Член од
26 март 2011
Мислења
659
Поени од реакции
667
Zdravo :).Parga navistian e prekrasna (y).Ova leto najverojatno ke go iskoristam za tamu,pa bidejki prv pat odam na tamu neznam bas sto e kako e!?Nekoj da kazi iskustvo okolu cenite poopsirno ako znae,dali na plazata Krioneri (glavnata gradska plaza) mora da se iznajme lezalka za preku denot,kolku kosta toa i slicno...!??!Isto dali nekoj znae poopsirno za vila apostolis i vila fiore?Mestoto e vistina dobro i citajki gi komentarite pogore se soglasuvam deka vredi da se poseti Parga..
P.S Ako znaete o nesto pisete ;)
Искрено не ти ја препорачувам вила фиоре зошто колку што се сеќавам беше малку подалеку од плажите и ноќниот живот во Парга. Ако некаде можеш да најдеш понуда за вила МИМИС искрено ти ја препорачувам. Сместена во самиот центар на Парга на 2 мин од Крионери и Писокрионери и на 5 мин од валтос плажата. Перфектна локација.
Лежалки можеш но и немораш да изнајмиш како ти душа сака, сопствен чадор можеш да поставиш каде сакаш, дури и помеѓу редовите со лежалки. Инаку цена на две лежалки со чадор е 10 евра, ако се исценкаш може и до 7 да дојде.
Др не знам што би те интересирало, слободно прашај
 

Kajgana Shop

На врв Bottom