Парагвај не призна под уставното име

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
...Проблемот со Грција не е толку името. Проблемот е тоа што ние претендираме на античката историја, а тоа е нешто коешто Грците (а богами и светот) никогаш нема да го прифатат. Веруваш ли ти дека ќе прифатат? Ако си толкав оптимист, ти пружам рака.

Кога ќе се реши мистеријата со "антиката", ќе се реши и спорот со името.
Se doobjasni trolov, ne bilo imeto... :kesa:... i toa vo imeto na svetot. :pos2: I pokraj 120 zemji shto ja priznale Makedonija.

I velish ne bilo dobro shto Paragvaj ja prizna Makedonija, a ushte 5 se spremaat? No da sme bile srekjni shto pokraj navodnata "anti-bugarska histerija", Bugarija ne poddrzhuvala iako e taa sojuznik na Grcija vo politikata sprema Makedonija? :kesa: :kesa:

Samo ti doiskazhi se...

Треба да бидеме среќни што и покрај антибугарската хистерија во Македонија, Бугарија сепак не поддржува и барем досега не рекла дека нема да не поддржи или да стави вето како што секојдневно најавува Грција.

Член од
26 јули 2007
Мислења
230
Поени од реакции
0
Se doobjasni trolov... :kesa:... i toa vo imeto na svetot. :pos2: I pokraj 120 zemji shto ja priznale Makedonija.
Прво научи се да дискутираш цивилизирано, а не сељачки. Кукавичкото променување на текстот во постовите доволно говори за тоа каква личност си. Нема потреба да си ги менуваш постовите во коишто ги навредуваш останатите софорумци, откако тие ќе те наклеветат кај админите за тоа.

Што се однесува до твојот коментар:
120 zemji shto ja priznale Makedonija.
Пак грешиш. 120 земји ја признаа Република Македонија, а не Македонија. И токму тоа ја прави навидум малата, но голема разлика.

За разлика од сите останати земји коишто употребуваат кратки имиња, ние мораме да го употребуваме целосното име Република Македонија, а не Македонија. Со тоа, и светот и тие 120 земји коишто не признале ставаат до знаење дека ја признаваат денешната република Македонија, создадена во 1991 година чиешто население има словенски корени и зборува славјански јазик. Никој од тие 120 земји не не призна како наследници на античките Македонци, ниту пак некогаш ќе не признае.

Дали ти или некој друг по домашни форуми ќе си пишуваш реферати за антички Македонци во Р.М., во светот никого ич не го интересира. Тие имаат многу поинакви сфаќања за античката историја од нас.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
:pos2:

120 and counting...

Напишано од slafko

Треба да бидеме среќни што и покрај антибугарската хистерија во Македонија, Бугарија сепак не поддржува и барем досега не рекла дека нема да не поддржи или да стави вето како што секојдневно најавува Грција.
Никој од тие 120 земји не не призна како наследници на античките Македонци, ниту пак некогаш ќе не признае.

Dali imash nekoi drugi ramisli po povod priznavanjeto na Makedonija od strana na Paragvaj?

.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Со тоа, и светот и тие 120 земји коишто не признале ставаат до знаење дека ја признаваат денешната република Македонија, создадена во 1991 година чиешто население има словенски корени и зборува славјански јазик. Никој од тие 120 земји не не призна како наследници на античките Македонци, ниту пак некогаш ќе не признае.

Дали ти или некој друг по домашни форуми ќе си пишуваш реферати за антички Македонци во Р.М., во светот никого ич не го интересира. Тие имаат многу поинакви сфаќања за античката историја од нас.
http://www.mfa.gov.mk/
Онака, ѕирни го - иако не е ажуриран сајт.

Инаку 120 земји кои не признаа под уставното име го признаваат нашието постоење како народ на Република Македонија, и следствено ја признаваат нашата историја... Проблемот е што ние самите не си ја признаваме историјата.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
serpico: nema vrska toa so nadopolnuvanje na znaenje ili informacii; za mentalen sklop se raboti - "bunker". I ne e tochno deka ne si ja priznavame istorijata; nashite vrski so antikata samo im prechat na nekoi so "istochni" vrski, ochigledno (mada ima i drugi so drugi).

Se, se, ama ova e kraj:

Напишано од slafko

За разлика од сите останати земји коишто употребуваат кратки имиња, ние мораме да го употребуваме целосното име Република Македонија, а не Македонија
:pos: :pop:

Ne znam dali temava kje treba na forum Humor da ja prefrlime ako prodolzhi "slafko" da troluva...

.

Член од
23 јули 2007
Мислења
166
Поени од реакции
2
DOBRO E sto ne priznaa, paragvaj toa e plus za nas .No grcite jadat g....
i zatoa nemame nikakvi odgovori od evropa .za zal pregovori posle2009 god.:smir:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
........................... наследници на античките Македонци, ниту пак некогаш ќе не признае.

Ke menjaat svakanja slafko...ke menjaat...... :) ......nekogas i zemjata bila ploca...pa sega na site im e jasno deka toa grcistava gi zaebale..... :):)!!!

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Нормално дека нема да е добро, ако на крајот Грција ни стави вето и за членство во НАТО и за членство во ЕУ.

За тебе добро ќе биде ако занавек си останеме западен Балкан???

Па знаеш ли колку млади ја напуштија државава поради бесперспективност, а колку секојдневно го планираат тоа? Мислиш ли дека некој има трпение да чека влез во ЕУ до 2300 година???

Исто така, мислиш ли дека светот ќе ја присили Грција на нешто??? На што??? Да признае дека Александар Македонски бил наш предок, на денешните Македонци и дека античката македонска култура била славјанска, а не елинска??? Па, за да се случи такво нешто, од темел треба да се променат сите досегашни светски историски сознанија. Кој во светот е подготвен да направи такво нешто и каква полза ќе има тој од тоа?

Проблемот со Грција не е толку името. Проблемот е тоа што ние претендираме на античката историја, а тоа е нешто коешто Грците (а богами и светот) никогаш нема да го прифатат. Веруваш ли ти дека ќе прифатат? Ако си толкав оптимист, ти пружам рака.

Кога ќе се реши мистеријата со "антиката", ќе се реши и спорот со името.
Слафко, зашто си толку негативен? Зарем не ти е мила Македонија? И Бугари и Македонци на форумов имаат консензус дека Македонија треба да биде меѓународно призната со уставно име и СИТЕ се радуваат за секоја нова земја која го признала уставното име!

Признавањето во ОН е многу битно за државата и не мора но може да биде поврзано и со приемот во НАТО и ЕУ затоа што ако успееме во ОН да не признаат под уставно име автоматски ќе биде многу полесно истото да го направиме и во другите институции. Да те потсетам ние сме веќе членка на ОН и за гласање по уставното име ни треба 2/3 мнизинство што е и изгледно да се постигне. Значи глава горе, нема потреба од толку негативизам.

Дури и да не влеземе сега во НАТО и ЕУ не е трагедија, ќе мораме да докажеме дека можеме сами да опстанеме а не секогаш некој да ни кажува како треба на што сме навикнати.

Што се однесува на античката историја секој народ во Европа има античка историја (може само да не му е позната) па имаат и Македонија и Бугарија. Тоа што Атињаните присвоија се за нив ќе се промени со тек на времето. Тивка вода брег рони!

Нема да ме изненади да видам следните 20 години и соработка помеѓу македонски и бугарски археолози за тракијската, пеонската, македонската античка историја која мора и треба да биде презентирана пред светот.

Не се врти светот само околу Атина како што тебе ти изгледа :wink:.

Член од
30 октомври 2007
Мислења
14
Поени од реакции
1
Па Слафко е прав: вие дали сте признали сте Грциja? Да? => признали сте целата грчка историjа, Александр гркот и т.н. Каков е проблемот?

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Eviltatar т.е. tikvenik доби по тиква перманентно тапшање заради отворање на втор јузер додека првиот му е на бан.
Продолжете..

Член од
26 јули 2007
Мислења
230
Поени од реакции
0
Дискусијата оди во офтопик, а Krste Misirkov само разгорува да се пишува офтопик. Тоа го прави скоро на секоја тема.

Ова што го зборуваме, сепак е поврзано со темата на некој начин.

Инаку 120 земји кои не признаа под уставното име го признаваат нашието постоење како народ на Република Македонија
Точно, како народ на Република Македонија. Тоа прави голема разлика. Тие не признаваат како модерна нација, а под народ на Р.М. ги подразбираат сите коишто живеат во Р.М.

Проблемот е што ние самите не си ја признаваме историјата.
Ако ние си ја почитувавме историјата, досега ќе имавме државен грб.

Но, и тука има проблем, која историја? Античката? Антички народи во 21 век не постојат. Ниту денешните Грци не се истите антички Хелени, а камо ли ние. Serpico, ние не си ја почитуваме ни најблиската историја, а камо ли да зборуваме за подалечната. Историјата не се чита со прескокање. Генезата на денешните Македонци треба да се разгледува во континуитет. Правењето директен скок во антиката е повеќе од смешно. Словенството во нас е непобитен факт и ниту Misirkov ниту некој друг може да го промени тоа.

Обичниот народ во Македонија веќе не се пали на антика и национализам. Нему му треба подобар живот, а не антички симболи и аеродроми со името на антички херои. Народот е веќе свесен дека национализмот го злоупотребуваа политичарите и додека обичниот народ се хранеше со национализам и со антика, политичарите си ги полнеја џебовите.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Па Слафко е прав: вие дали сте признали сте Грциja? Да? => признали сте целата грчка историjа, Александр гркот и т.н. Каков е проблемот?

Eden po drug idat "slafkovci".

Ako takja gledash i Grcija nas ne ima priznaeno sose celata istorija - otkako ja priznaa Jugoslavija vo koja nie bevme drzhava vo federacija. Ne li e dovolen faktot deka grchki konzulat imaat napraveno nasred Skopje vo DRZHAVA Makedonija?!

A be ovoj "slafko" navistina pochna da razara so mentalni prdezhi, da ne znae chovek na shto poprvo da se smee:

Напишано од slafko

Антички народи во 21 век не постојат.
:pos2: :kesa:

.

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Историја е историја. Историја е идентитет, континуитет, како што спомена. Јас не верувам дека сум словен. Не верувам нити дека имам потполно иста ДНК како онаа на Александар. Ама, сум МАКЕДОНЕЦ. Идентитет.

Она што ни дава идентитет е името Македонија од пред библијата до ден денес. За тој идентитет се бориме. И ако го почитуваме потеклото, ќе се почитуваме себеси дури и денеска кога најактуелен проблем ни е поскапувањето на цената на јогуртот.

Жеден, ама горд. Ќе биде подобро. Тука кај нас.
Не на исток или запад.

Едит, за евиденција на Слафчо: Знам едно... дека во ЊуЈорк во моментов има еден форумџија кој се кози од работа за да ја стигнеме 2/3-ската бројка. Се кози од работа за нашиот идентитет и неговото признавање.

Ние биеме шеги.

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Потполна подршка за Парагвај, и мислам дека не ни требаат 2/3 во Генерално собрание на ООН туку само 50 + 1.
Извини офф токик. Бугар само вие можете да излупате ваква глупост. Кој може да признае историја. Што ви е? Државите признават ли историја? Мислам дека само грците бараат некој да им ја признае историјата. Нон сенс. Во однос на мегународните односи и право каква историја, какви глупости. Само ние го имаме тој проблем во светот за признавање на историја. Дај молим ве. Историјата се истражува и тоа од историчари, а не да ми го цитираат грциве Киро Глигоров како алфа и омега во неговите изјави. Па он е економист, овој е електротехничар како можат они да признаат на некого Историја? И таа се менува. Извини офф топик

Kajgana Shop

На врв Bottom