The`bItCh
AdJuStAbLe mAdNeSs
- Член од
- 22 јануари 2005
- Мислења
- 4.605
- Поени од реакции
- 112
Tесто
Ако правите палачинки за двајца:
*
125 g брачно (тип 400, меко)
*
1 јајце
*
1 лажица масло
*
малку млака вода
*
лажичка сол или бибер
Ако правите палачинки за 4 особи:
*
3 jaјца
*
1/4 l млеко
*
1/4 l кисела вода
*
брашно по потреба (тип 400, меко)
*
лажичка сол или бибер
Ако правите палачинки за 6 особи:
*
300 g брашно (тип 400, меко)
*
3 jajца
*
4 лажички пиво
*
5 лажици масло
*
1/2 l млеко
*
2 лажички сол или бибер
*
млака вода по потреба
Ако правите палачинки за осум особи:
*
500 g брашно (тип 400, меко)
*
4 jajца
*
1/2 l млеко
*
2 лажички сол или бибер
*
1 лажичка масло
*
млака вода по потреба
Подготовка:
Земаме длабока чинија и во неа го ставаме брашното, ги додаваме јајцата и околку 2 dl млеко. Пробувате да матите и додаватае уште малку млеко. Важно е тестото да биде доста густо при матењето, додаваме уште млеко па малку кисела вода и добивате тесто кое ќе личи на чорба. Во таквото тесто додаваме околу 1 dl масло и добро мешаме. Во едно тавче ставаме масло. ПОтоа во истото тавче ставаме тесто, кое треба да е насекаде на тавчето рамномерно. Температурата на која ќе ги подготвуваме палачинките мора да биде доста висока. Чим се испече палачинката, ја вртиме на другата страна. Готовите палачинки ги вадиме од ринглата и ги филуваме.
Сето ова сликовито изгледа вака...
Ако правите палачинки за двајца:
*
125 g брачно (тип 400, меко)
*
1 јајце
*
1 лажица масло
*
малку млака вода
*
лажичка сол или бибер
Ако правите палачинки за 4 особи:
*
3 jaјца
*
1/4 l млеко
*
1/4 l кисела вода
*
брашно по потреба (тип 400, меко)
*
лажичка сол или бибер
Ако правите палачинки за 6 особи:
*
300 g брашно (тип 400, меко)
*
3 jajца
*
4 лажички пиво
*
5 лажици масло
*
1/2 l млеко
*
2 лажички сол или бибер
*
млака вода по потреба
Ако правите палачинки за осум особи:
*
500 g брашно (тип 400, меко)
*
4 jajца
*
1/2 l млеко
*
2 лажички сол или бибер
*
1 лажичка масло
*
млака вода по потреба
Подготовка:
Земаме длабока чинија и во неа го ставаме брашното, ги додаваме јајцата и околку 2 dl млеко. Пробувате да матите и додаватае уште малку млеко. Важно е тестото да биде доста густо при матењето, додаваме уште млеко па малку кисела вода и добивате тесто кое ќе личи на чорба. Во таквото тесто додаваме околу 1 dl масло и добро мешаме. Во едно тавче ставаме масло. ПОтоа во истото тавче ставаме тесто, кое треба да е насекаде на тавчето рамномерно. Температурата на која ќе ги подготвуваме палачинките мора да биде доста висока. Чим се испече палачинката, ја вртиме на другата страна. Готовите палачинки ги вадиме од ринглата и ги филуваме.
Сето ова сликовито изгледа вака...