Пазарот на трудот во Македонија

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Ја мислам дека ако си тргнал без врски, да сакаш да направиш нешто од себе и да изградиш кариера попрво Ти треба да бегаш од државните институрции.Се е клати врата,земај плата и никаков простор за докажување и амбициозност понатака..само фрустрации и ништо повеќе на твоја сметка

Па истото и јас го велам, никогаш нема да се докажеш таму, над тебе ќе ставаат луѓе со 8 одд, и нема да смееш ништо да речеш

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Кој пазар и каков труд ние немаме такво нешто...
Гледав случајно вчера господинот голем директор успеал да не им плати на своите вработени за пензиско едно добри шест години :uvo:. Кој мизерија од систем го имаме тоа се години кога има владеено и СДСМ и ВМРО ДПМНЕ, мислам 2010 година е, не е 1995, не е 1997, ниту пак 1998 година. И после некој ќе дојде тука и ќе пиши на форум ред имало пфффф приказни за мали деца. Искрено жал ми падна за човекот кога го гледав на тв со изјавата дека нема пари нема празник нема Велигден едноставно не знае како ќе преживее. И ќе одговара некој за тоа? Ќе одговара кур мој ете така, тоа ви е пазарот на трудот кај нас....

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Кој пазар и каков труд ние немаме такво нешто...
Гледав случајно вчера господинот голем директор успеал да не им плати на своите вработени за пензиско едно добри шест години :uvo:. Кој мизерија од систем го имаме тоа се години кога има владеено и СДСМ и ВМРО ДПМНЕ, мислам 2010 година е, не е 1995, не е 1997, ниту пак 1998 година. И после некој ќе дојде тука и ќе пиши на форум ред имало пфффф приказни за мали деца. Искрено жал ми падна за човекот кога го гледав на тв со изјавата дека нема пари нема празник нема Велигден едноставно не знае како ќе преживее. И ќе одговара некој за тоа? Ќе одговара кур мој ете така, тоа ви е пазарот на трудот кај нас....
нешто што останува ГООЛЕМА загатка за мене , е како може една компанија да постои повеќе од законските три-четири месеци од како нема да исплатува плата+давачки по плата????
.......со свои очи имам видено ОПОМЕНА од УЈП на А4 формат за доцнење со плата од 11 со букви ЕДИНАЕСЕТ дена....за обична, минијатурна, непартиска фирма....
....ако постои нешто такво: неплаќање плата и давачки СО ГОДИНИ, а сигурно постои, тогаш тие компании мора да имаат неприкосновена ПОДРШКА највисоко во власта....која оди дури до ПРЕМИЕРОТ, тој сигурно не може да не знае, а тоа секако не се прави од некој алтруизам.......така да сите сдсм и вмро приказни за антикорупција, правна држава, 24/7 посветена работа... паѓаат во вода....

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Извинете вака што упаѓам на темава...
За кој пазар на труд станува збор тука?! Во Македонија???
Нема...
Можеби да функционира во Скопје...сепак таму е 50% ако не и повеќе од парата, т.е фирмите, кои држат до себе, и значат нешто...
За остатокот...таму важат други правила...роднински, пријателски...така да, пазар нема.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
темава е почната со целна група - ДРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЈА, тоа изгледа го подразбираме за пазар на труд.

во други земји амбиција и идоли се мокните бизнисмени, нивните пари успех и статут...ТУКА АМБИЦИЈА Е ДА СЕ ПИКНЕШ ВО АДМИНИСТРАЦИЈА, ШТО ПОМАЛКУ ДА РАБОТИШ А ПОВЕКЕ ДА ЗАБУШАВАШ....сигурно си е сигурно

тоа се ни кажува

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
темава е почната со целна група - ДРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЈА, тоа изгледа го подразбираме за пазар на труд.

во други земји амбиција и идоли се мокните бизнисмени, нивните пари успех и статут...ТУКА АМБИЦИЈА Е ДА СЕ ПИКНЕШ ВО АДМИНИСТРАЦИЈА, ШТО ПОМАЛКУ ДА РАБОТИШ А ПОВЕКЕ ДА ЗАБУШАВАШ....сигурно си е сигурно

тоа се ни кажува
Јас никаде не прочитав на три страни за државна администрација.ПАртиска книшка е потребна и за приватен сектор,особено за фирми кој брзо се шират по смената на власта во зависност од роднинските врски или сумата на финансирање за избори.
Пазар на труд не постои,бидејќи за да збориме за пазар мора да има понуда и побарувачка.Кај нас има само понуда,имате секаков можен профил на луѓе во бирото за вработување,од доктори на наука до 4то одделение,од искуство преку 20 години инжењер до без ни еден ден.Нема за жал кој да ги побара,иако има огласи кој мора да се објавуваат,местото е зафатено.Некој спомена што ќе се барало:агенти за осигурување:))) Моментално испаѓа 10тата генерација осигурачи во Охрид,знаете кој останал во осигурувањето?-Тројца,татко им што работел во Кјуби,па да го заменат.Се друго е под биро.Под вработен подразбираме редовна плата не мора осигурање,пензиско и слично,колку да се преживее.

И повторно се согласувам со човекот,што се ќе е потребно:земјоделци,влекачи на плугови,лижачи на гзови,мафтачи на знамиња,копачи по локалитети,носачи на вода,амали и слично.
Или евентуално со закон ако донесат секоја фирма да си има квалификувано лице,фармација мора да вработи фарамацефти со диплома,секоја фирма економист и правник,машинска индустрија машинци и се така натаму,за да се фати редот.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Јас никаде не прочитав на три страни за државна администрација.ПАртиска книшка е потребна и за приватен сектор,особено за фирми кој брзо се шират по смената на власта во зависност од роднинските врски или сумата на финансирање за избори.
Пазар на труд не постои,бидејќи за да збориме за пазар мора да има понуда и побарувачка.Кај нас има само понуда,имате секаков можен профил на луѓе во бирото за вработување,од доктори на наука до 4то одделение,од искуство преку 20 години инжењер до без ни еден ден.Нема за жал кој да ги побара,иако има огласи кој мора да се објавуваат,местото е зафатено.Некој спомена што ќе се барало:агенти за осигурување:))) Моментално испаѓа 10тата генерација осигурачи во Охрид,знаете кој останал во осигурувањето?-Тројца,татко им што работел во Кјуби,па да го заменат.Се друго е под биро.Под вработен подразбираме редовна плата не мора осигурање,пензиско и слично,колку да се преживее.

И повторно се согласувам со човекот,што се ќе е потребно:земјоделци,влекачи на плугови,лижачи на гзови,мафтачи на знамиња,копачи по локалитети,носачи на вода,амали и слично.
Или евентуално со закон ако донесат секоја фирма да си има квалификувано лице,фармација мора да вработи фарамацефти со диплома,секоја фирма економист и правник,машинска индустрија машинци и се така натаму,за да се фати редот.

почната е темата со партиски книшки, логично ми е дека се однесува на државна администрација,

настрана тоа, останува фактот дека државата и сите влади досега создадоа клима каде да се биде административец стана најпосакувана сонувана и најбарана работа/цел во животот. ултимаејт дрим, амерички сон, да се буља у таван, да се зима каква таква, море сега и солидна плата, да не се работи во сабота, да се биде опериран од амбиција и грижи..мераци

обуки надградба напредувања борба за повеке, борба за успехм тоа само за во филмовите...и после како не не бива, со таква колективна матрица како ке не бидне кога 90% од населението несака и не е спремно, не е програмирано да се бори - туку да преживува.

конретно на темата моето искуство кажува друго, налетав на еден тон луге кој - НЕ САКААТ ДА РАБОТАТ!!! нема квалитетна понуда, а не обратно

Член од
30 ноември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
5
обуки надградба напредувања борба за повеке, борба за успехм тоа само за во филмовите...и после како не не бива, со таква колективна матрица како ке не бидне кога 90% од населението несака и не е спремно, не е програмирано да се бори - туку да преживува.

конретно на темата моето искуство кажува друго, налетав на еден тон луге кој - НЕ САКААТ ДА РАБОТАТ!!! нема квалитетна понуда, а не обратно
Се согласувам со тебе.Кај нас има куп необучени кадри,квантитет без квалитет .Во многу малце области имаме специјализирани кадри кои си ја работат работата на ниво.Имаме само купишта дипломирани студенти со диплома од факултетот и ништо повеќе.Додека на запад за секое штраф4е има цел тим на професионалци, кај нас сите се разбираме во се.Секој си глеа за себе,тимска работа не доаѓа во предвид итн.А и мрзлив,неамбициозен народ сме по природа јебига

A

ateist

Гостин
не стварно...
ја разбирам партиска пропаганда ама се претеруе со просеравање
..
.
.
Странски и домашни проценки за ситуацијата со високообразовните кадри во државава
Македонија ја напуштиле над 15.000 факултетлии
Татјана Стефановска до пред неколку години просечен студент на Природно - математичкиот факултет, отсек биологија, денес живее и работи во Салцбург, Австрија, каде што е врвен стручњак во Институтот за биохемија и имунологија. Стефановска работи на пронаоѓање ДНК-вакцини против алергии. "Таа е еден од многу студенти кои дипломирале во Македонија, а работат во голем број европски и прекуокеански земји со дипломи признати по автоматизам, вели деканот на Природно-математичкиот факултет, Ицко Ѓоргоски. Татјана е една од вкупно 90.000 студенти кои досега дипломирале на Скопскиот универзитет "Св. Кирил и Методиј", каде што се евидентирани и над 3.200 магистри и над 1.700 доктори на науки од сите наставно-научни области.

http://star.utrinski.com.mk/?pBroj=1217&stID=6182&pR=3

Се согласувам со тебе.Кај нас има куп необучени кадри,квантитет без квалитет .Во многу малце области имаме специјализирани кадри кои си ја работат работата на ниво.Имаме само купишта дипломирани студенти со диплома од факултетот и ништо повеќе.Додека на запад за секое штраф4е има цел тим на професионалци, кај нас сите се разбираме во се.Секој си глеа за себе,тимска работа не доаѓа во предвид итн.А и мрзлив,неамбициозен народ сме по природа јебига
почни од себе
утре за вакво добро кењање ќе те потапшаат по рамо у партија
.
.
.
ВО ПОСЛЕДНИВЕ НЕКОЛКУ МЕСЕЦИ
По педесет факултетлии секој ден ја напуштат Македонија

По педесет граѓани со завршен факултет секој ден ја напуштаат Македонија во последните неколку месеци. Австралија, Нов Зеланд, Америка и Канада се дестинациите каде што најчесто се упатуваат овие високообразовани „модерни печалбари“ што своето работно место и живеалиште решиле да го побараат надвор од границите од својата земја.
-Секој ден барем 50 млади се подготвуваат да ја напуштат земјата. Доаѓаат кај нас и ние им средуваме за лекарско уверение. Во последните неколку месеци оваа појава стана масовна - велат од седиштето на Меѓународната организација за миграции (ИОМ) во Скопје, која е овластена за тоа од амбасадите на големите земји.

.
.
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=4&tabid=1&EditionID=1150&ArticleID=73753

ваквото јадење лајна прв го почна СДСМ а еве и сегашниве истате ги јадат

демек ете не сакаш да работиш - робуваш за беспари ( ако сакаш да ни робуеш добро ако не ...ете не сака да работи ..............Ма гонете се бе умре тоа више .На луѓето више им се исплати да пљачкаат банки отколку да ви робуваат Не ви палат финтите више )

прво и елементарно зошто да им се робува на криминалци дегенерици приватизери кој го украдоа нашето и си го нарекоа свое .
па уште за беспари сакале дегенчињата .хехехее

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
не стварно...
ја разбирам партиска пропаганда ама се претеруе со просеравање

ваквото јадење лајна прв го почна СДСМ а еве и сегашниве истате ги јадат

демек ете не сакаш да работиш - робуваш за беспари ( ако сакаш да ни робуеш добро ако не ...ете не сака да работи ..............Ма гонете се бе умре тоа више .На луѓето више им се исплати да пљачкаат банки отколку да ви робуваат Не ви палат финтите више )

прво и елементарно зошто да им се робува на криминалци дегенерици приватизери кој го украдоа нашето и си го нарекоа свое .
па уште за беспари сакале дегенчињата .хехехее
1.јас говорам од лични искуства

2.за кој криминалци збориш? тие се една шака фирми другите се приватни бизниси

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
кој бе не сака да работи. Кој е толку будала да не сака да работи? Нормално е да не сака некој да работи потценувачка работа за 100 евра, а платата нема да ми стигне за облеката и обувките што ќе ги носам на работа. Нормално е да не сакам да мешам цел ден малтер за 300 ден кога еден оброк 100 денари (нема да те најади леб и ајвар тогаш).
Не можиме да се мрдниме од место не затоа што гладните не се борат, туку затоа што ситиот на гладниот не му верува, па кога ќе се дочепи до коска гризе и молчи, и заборава како е да си гладен.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.897
Поени од реакции
12.438
Ем за сто-двеста евра ем ден одмор немаат (недела, празник)...каде ли е инспекцијата кога треба да врши работа. Голем број продавници си работеа нормално за време празниците, а на газда му е исто, не му дава плус дневница за у недела или празник. Достојни за феудализам.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
кој бе не сака да работи. Кој е толку будала да не сака да работи? Нормално е да не сака некој да работи потценувачка работа за 100 евра, а платата нема да ми стигне за облеката и обувките што ќе ги носам на работа. Нормално е да не сакам да мешам цел ден малтер за 300 ден кога еден оброк 100 денари (нема да те најади леб и ајвар тогаш).
Не можиме да се мрдниме од место не затоа што гладните не се борат, туку затоа што ситиот на гладниот не му верува, па кога ќе се дочепи до коска гризе и молчи, и заборава како е да си гладен.

не сакате да работите, пример ти, однапред редиш непостоечки плати и непостоечки услови.

плата од 350 евра, пријавен, неработни државни празници и платен одмор, осумчасовно работно време.

- ама далеку ми е
- па не знам тешко изгледа
- малце ми е платата
- а се останува ли до покасно
- или ке поработи една недела и ке го снема

моиве примери се од лични искуства, не се местени или пумпани новинарски записи, и не се воопшто далеку од вистината...свилени мамини и татини синчиња ни е половина од работната сила..иднината на оваа земја :tapp:

п.с гледам дека повеке од половината кој коментираат не дошле во допир со зборот неоти функцијата работен однос, поради темата не туку дофрлајте ко баби сред село, конкретни примери и точни анализи

B

Borg_Drone

Гостин
моиве примери се од лични искуства, не се местени или пумпани новинарски записи, и не се воопшто далеку од вистината...свилени мамини и татини синчиња ни е половина од работната сила..иднината на оваа земја :tapp:
Колку си во право за ова, сепак добро е што не сметаш дека има и многу од тие кои не се свилени мамини и татини синчиња.
Горе тие услови што ги напиша, се повеќе од супер само проблемот е тоа што тоа е една од малкуте фирми во градов што даваат такви услови, а во повеќето е сосем друга ситуацијата.Ситуацијата е онаква каква што ја опиша Аполон нажалост.
А за ова погоре што го подвлеков се согласувам пред се, зошто денеска луѓево сакаат одма да стигнат до врвот, уште од самиот почеток.
Чекајте бе луѓе, прво ќе работете за сто евра плата, така се почнува па ако гледате дека на тоа работно место со платата не мрдате од точката која се наоѓате тогаш ќе барате друга работа, и така ќе пробувате други работни места, ќе се трудите.Не сте венчани вие за тоа работно место каде не сте мрднале со плата (мрдање мислам на покачување) повеќе од една година.
Кај нас младината уште од самиот старт ја осудуваат работата како неуспех, без да се потрудат и да пуштат малку пот.
И во право си, едни велат не сакам да кинам картони, другите велат тешко ми е, третите не знам што.
Од мое лично искуство ви го кажувам ова.Јас пример сега можам да кажам дека сум обичен работник, немав услови за факултет и кога завршив средно веднаш се фатив за работа.Не сум бирал работни места, сум работел се и сешто, само ми било важно да дојдам до некоја паричка.Сум кинел картони, сум работел по магацини, сум работел во кујна работа не сум бирал и пред се не сум чувствувал срам, напротив горд сум на тоа.Сите овие работи што сум ги работел од завршувањето на средно образование се чесни работи.
Проблемот е тоа што поголемиот дел од младината не размислува вака, едните се срамат, другите не сакале да кинат картони, третите не знам што, епа нема така во државата ситуацијата е таква и мораш да почнеш од некаде, ако не се трудиш нема воопшто да стигнеш до врвот.Разбирам дека е слабо платена работната сила во Македонија, разбирам дека голем број на работодавци избегнуваат да даваат давачки за вас кон државата, но сега подобро нешто отколку да седиш дома.Ако седиш дома пак, ништо нема да направиш само ќе бидеш со празен џеб.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Јас пример сега можам да кажам дека сум обичен работник, немав услови за факултет и кога завршив средно веднаш се фатив за работа.Не сум бирал работни места, сум работел се и сешто, само ми било важно да дојдам до некоја паричка.Сум кинел картони, сум работел по магацини, сум работел во кујна работа не сум бирал и пред се не сум чувствувал срам, напротив горд сум на тоа.Сите овие работи што сум ги работел од завршувањето на средно образование се чесни работи.

не бе ти си глуп, гледаш како се пребира и квичи

Нормално е да не сака некој да работи потценувачка работа за 100 евра, а платата нема да ми стигне за облеката и обувките што ќе ги носам на работа. Нормално е да не сакам да мешам цел ден малтер за 300 ден кога еден оброк 100 денари
мојата прва работа беше 100 МАРКИ не евра (околу 50 евра денешни) без јадење со 4 автобуса, да заштедам одев пешки 2 километри по најголемите горештини да не го факам овој вториот, патишта и истовар на роба od 7 до 7....

ама неееее, све за директори имаат учено денес:kesa:

Kajgana Shop

На врв Bottom