Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.607
Поени од реакции
9.766
Цената на кафето на такви популарни места каде се служи и храна, мора да биде повисока од секаде.
Не може газдата со вложен милион евра да има рачун кога му седат луѓе што пушат кутија цигари, пијат едно макијато големо и тепаат 2 саати муабет.
Еве на пример во Венеција имаш една цена ако го пиеш "на нога" и 500% повисока ако седнеш.
Така де, нека е и 500 кафе со вода, ама на кафе да личи, не на вода со вкус на кафе и водата барем да е послужена во нормална чиста чаша, не со усти кармини на неа. И топла мочка. И дали воопшто ќе ја добиеш.
Мене не ми е за цените ич, ми е за она што не го добиваш а го плаќаш.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.364
Поени од реакции
84.593
...Вчера бев дури и до пазар да земам овошје, преубав избор и многу пониски цени него на Тафталиџе пазарчето....
У Осло пазарчето е поефтино од пазарчето во Тафталиџе.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
У Осло пазарчето е поефтино од пазарчето во Тафталиџе.
И ова е тачно.... Ама мое лично мислење е дека се претерува со фама околу цените во Охрид...

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Абе народ пак ќе иде, Охрид е, убаво е. Еве сеа викенд пример, пак сакам да идам, да се опуштиш малце од нервози со работа и остали глупости.

Ама си бара кешче. За еден викенд од 2,3 дена, реално проаѓаш солено.
Мора ли да идеш у Охрид на викенд да се опуштиш? А и како ќе се опуштиш кога одма ќе те изнервираат ситуации како
Али ај што се соленки цените, нема ни место да прднеш. Миљарда луѓе, гужви, нервози, па паркинг барање, па лежалки, па колони возила...
и што, за вода и плажа. А и тие се далеку од некој квалитет. И таму пак, цитатов од погоре.

Боље сценарио е за викенди кога ќе можеш да си отидеш некаде на планина на истокот, Берово мерово, или Крушево, Маврово, баш да се опуштиш од нервози со работа и остали глупости.

Па после спукај си одмор 10 дена негде на море и чао џаци.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.450
Поени од реакции
7.734
Како се викаш ти шефе, да процениме кај вас колкав е степенот на љубезност?
Зоки, во Охрид ме викаат Зокиште или 'Море она Зокиштено како ме нервирет, ми трошит топла вода'.

Член од
16 април 2014
Мислења
7.351
Поени од реакции
11.798
Некој погоре пишал дека за да намалат гужва, затоа ценава за паркинг била 200ден :pos:
Друже, тие ако може 250% ќе го претоварат паркингот и ќе биде по 300 ден. Кој ти мисли вака како тебе во оваа вукојебина бе? Општо зборувам, не за Охрид само.
Тие си мислат наместо да земам 2000 евра од паркинг, ќе земам 4000.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.660
Поени од реакции
8.273
Во поглед на приватното сместување, јас сум задоволен кога бев во Трпејца. Никогаш не сум се соочил со ситуација како што напиша погоре.Се беше чисто и исперено. Плус мирно е местото и на плажа можеш пеш да си одиш по удолниците, единствено што на сред село говеда ќе треба да гледаш. Ама поубаво вистински говеда да гледаш, отколку по градските плажи да налетуваш на пијани говеда.
Зајко ок е!
Не викам дека сите од ред се такви, проблемот што поголемиот дел се за никаде или тие со кои ние доаѓаме во контакт! Исклучоците само го потврдуваат правилото.
Ете ние Грција не ја вариме никако и со право! Арно ама јас најфер и најпостојаните пријатели ги имам од таму и не се од македонско потекло :toe:
Исто и со О’рид, преку глава ни е нивното понашање, ама пријатели и чат пат добро однесување(од нивна страна) секогаш можеме да имаме.
Ете ќерка ми заврши факултет таму, нејзе во Охрид ништо не и смета, се’ и е нормално. Очигледно ствар на перцепција.
Јас за разлика од неа, не го можам О’риТ па то ти е.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.155
Поени од реакции
6.168
Со планинарско друштво од Србија одам во Охрид и договориле сместување во Вила Никола веднаш после Хотел Силекс и тоа баш за Велигден.Беа платени 2 ноќевања со доручек од кои едниот беше служен таму а другиот во пакети бидејки требаше да се оди на Магаро.Првиот доручек се состоеше од едно јајце,едно мало парче зденка од најмалите што ги 8 во една кутија и мала паштета од 50г. со 2 кришки обичен леб.Повеќето гости беа зачудени и тивко ми рекоа дека овие домаќиниве биле бетер од нивните Пирочанци за кои сметале дека биле најскржавите луѓе во Србија.Наредниот ден за доручек ставиле пола парчиња бурек со месо а пола бурек со сирење и мала чашка јогурт но големината на парчето беше како да земете од стандардна бурекџилница 1/8 плус половина односно 1/16.Изгледа питата кога ја сечеле наместо по вертикала и хоризонтала за да добијат 4 парчиња ја мереле како петоаголник за да добијат 5.Пола не ни јадеа па ги даваа на други и имаа среќа останатите да бидат најадени.Од тогаш на кого и да кажувам за Охрид секогаш како негативно искуство го наведувам овој пример и никогаш во иднина нема да стапнам таму.

Последно уредено:

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.251
Со планинарско друштво од Србија одам во Охрид и договориле сместување во Вила Никола веднаш после Хотел Силекс и тоа баш за Велигден.Беа платени 2 ноќевања со доручек од кои едниот беше служен таму а другиот во пакети бидејки требаше да се оди на Магаро.Првиот доручек се состоеше од едно јајце,едно мало парче зденка од најмалите што ги 8 во една кутија и мала паштета од 50г. со 2 кришки обичен леб.Повеќето гости беа зачудени и тивко ми рекоа дека овие домаќиниве биле бетер од нивните Пирочанци за кои сметале дека биле најскржавите луѓе во Србија.Наредниот ден за доручек ставиле пола парчиња бурек со месо а пола бурек со сирење и мала чашка јогурт но големината на парчето беше како да земете од стандардна бурекџилница 1/8 плус половина односно 1/16.Изгледа питата кога ја сечеле наместо по вертикала и хоризонтала за да добијат 4 парчиња ја мереле како петоаголник за да добијат 5.Пола не ни јадеа па ги даваа на други и имаа среќа останатите да бидат најадени.Од тогаш на кого и да кажувам за Охрид секогаш како негативно искуство го наведувам овој пример и никогаш во иднина нема да стапнам таму.
И после се разбуди од сон?

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.660
Поени од реакции
8.273
Сега да не плукаме само на одморот во Охрид, еве јас памтам еден супер одмор во Партизан 90 и некоја! Јес да спиевме 5 души во приколка, ама сме си поминале топ! Сега ми текна зошто, скоро и да немавме контакт со О’риѓани :D

Член од
1 јуни 2011
Мислења
6.963
Поени од реакции
9.593
Вие шо плачите за паркингот имат превозно средство автобус, минибус, комбе или такси а ако сакате до вкафич со колата да влезете ќе си платите. Запвите со цените ко по другиве градој да се поефтини абе ало и Охрид имат макијато и еспресо за 40/50 денари само шо сакате покрај езеро да прајте слики то е друга работа ќе кеширате. Кафето гној водата моч прво се пикате во гужви и секој нормален гостин ја избегават во угостителски објект зш све шо ќе добиеш е набрзина да непрам муабет дек персонал имат пола од она шо стварно требит услугата и да сакаш немојт во гужва да бидит саглам биди среќен и ако добиеш иста и да напоменам дека вработените немаат појма од угостителство све се приучени шо очекувате од него плус за минималец работат работа која е исклучително тешка немат никаков мотив. Немаме култура ние роѓаци особено не дома кога сме туристи разликата меѓу домашен и странски турист е светлосни години во секој поглед со ретки исклучоци го работам ова и гледам на кое ниво сме.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.712
Поени од реакции
25.128
Цената на кафето на такви популарни места каде се служи и храна, мора да биде повисока од секаде.
Не може газдата со вложен милион евра да има рачун кога му седат луѓе што пушат кутија цигари, пијат едно макијато големо и тепаат 2 саати муабет.
Еве на пример во Венеција имаш една цена ако го пиеш "на нога" и 500% повисока ако седнеш.
Aziska shema mu e lekot. Vo Bangkok vo popularnite kafici sekoj 15 min ti nosi nova pijacka od sto si piel, nema veze dali si poracal ili ne. Vo Jakarta ti davaat termin za sedenje baziran na konzumacija, ako ostavis tolku pari, 1 saat, ako ostavis poveke 2... Luge ne sfakaat deka kiriite vo OH, SK ili udarni lokacii bilo kade se i previsoki pa nemoze bas da se cenite isti. Vo AUS trend e kafici i restoranti da zimaat prostor na ulicki do glavni ulici i udarni mesta, da se trgnat od guzvite radi nenormalnite kirii, ama toa vo MKD tesko, pola narod pie kafe kade sto pie da bide viden ne deka mu se pie.

Kajgana Shop

На врв Bottom