Остри реакции против албански паралелки во Прилеп

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Vo cela opstina Prilep, ima vkupno 22 sqiptara. Nepismenion sqiptarski shovinist tnr. minister za obrazovanie ke otvaral 6 paralelki vo Prilep za 10 deca?!

Opstina Prilep nema da go dozvoli toa. Nema ni Bitola, a nema da ima i deca da se prijavat za skoliuvanje. Seto toa e predizboren marketing na DPA, koja i taka zagazi vo dlaboki goxxa, otkako proba da gi ucenuva DPMNE. Bez DPMNE, DPA ke propadne, ama nemaat sqiptarine logika.

Celta e na sqiptarite, da gi sqiptariziraat ciganine od Bitola, Ohrid i Prilep, pa ciganine da uchat sqiptarski i da napravat vestacki sqiptari. Posle ke zborat deka i ciganine se chisti iliri :pos2:Isto kako vo Skopje shto ima mnogu cigani sto se izjasnuvaat kako sqiptari. Zemete gi na primer selana od op. Petrovec, op. Saraj i Ilinden, site cigani se deklariraat sqiptari, a mnogu i od Cairskite i shutaknskine cigani se deklariraat kako sqiptari t.e. site asli iliri:pos2:. Ili pak onie ciganine od Ohrid koi ziveat od Pazaron do Doljan, edni se pravat egjupci, drugi sqiptari.

Ama nema da uspeat.
Site ke izlezeme na demonstracii, a plus toa Konkursot sqiptaron tnr. minister sam si go donel, NEZAKONSKI i ne vazhi.
Takvo reshenie imashe i vo 2000 g., ama koga Bitola, PP i OH ke se krenat na noze, nisto ne gi zapira:vozbud:

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
Не знам колку останатите кајганџии се запознаени ама во Крушево нема ниеден албанец,турчин,муслиман воопшто а е двојазична општина и сега во средното училиште се отвори и албанска паралелка.Сето ова само заради глупавата територијална прераспределба со што на Крушево му се доделија околни албански села така што вкупно како општина има повеке од 20% и мора да е двојазична.Полицајците да не претерам ама повеке од пола се албанци.Ги има и во болница и восудот и во пошта секаде.Е ај сега да ве видам најдете логика.Како може во место каде нема муслимани воопшто НИТУ ЕДЕН НИ ИМАЛО НЕКОГАШ да се случува ова?:tapp:

Go2bed

Vasilij Zajcev
Член од
2 март 2005
Мислења
972
Поени од реакции
13
Албанците си го тераат тоа што треба да се тера. Граѓани на Р. Македонија, образование, образовен систем. Ако на некого му пречи неговата држава да има образована младина, нека тресе зелени до сабајле.
ајде бе....:pos2::pos2:...знаеш има една поговорка...СО СИЛА УБАВИНА НЕ БИВА.Така и ова, не може да натераш некој што со поколениа наназада освен пушка ништо друго не држел во рака, сега да се образува...не може тоа така..за жал...ќе треба уште многу , многу време да помине за да ви влезе тоа во глава..да се фатите за книга и да се образовате.Додека ве водат неписмени, умоболни луѓе , ќе тапкате во место.:nenene::nenene:.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
ајде бе....:pos2::pos2:...знаеш има една поговорка...СО СИЛА УБАВИНА НЕ БИВА.Така и ова, не може да натераш некој што со поколениа наназада освен пушка ништо друго не држел во рака, сега да се образува...не може тоа така..за жал...ќе треба уште многу , многу време да помине за да ви влезе тоа во глава..да се фатите за книга и да се образовате.Додека ве водат неписмени, умоболни луѓе , ќе тапкате во место.:nenene::nenene:.

Да си се вратиме ондак на пушка ние, а вие на книгата? Чим јебига само за пушки не бивало?

Go2bed

Vasilij Zajcev
Член од
2 март 2005
Мислења
972
Поени од реакции
13
Да си се вратиме ондак на пушка ние, а вие на книгата? Чим јебига само за пушки не бивало?
прашајте си го типот што има тапија од Швајцарска псхијитарија, тој ви е учител тој ќе ви каже.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
прашајте си го типот што има тапија од Швајцарска псхијитарија, тој ви е учител тој ќе ви каже.
бла бла, дрн дрн... :) Немој со такви глупи коментари. Не ти личи, те сметав за бољи као демек. Сеа шо треба, да ти вратам нешто у стилот "Па со Љупчо има завршено психијатријa" или самиот си свесен дека политичките лидери ги водат само тие "Нивните" а не цел народ.

Ако така гледаме, со такви куршуми, македонските политичари цело време предавничнички и кукавички се однесуваат....зарем и народот македонски е таков (според твојата логика)??

P

Princ

Гостин
Не знам колку останатите кајганџии се запознаени ама во Крушево нема ниеден албанец,турчин,муслиман воопшто а е двојазична општина и сега во средното училиште се отвори и албанска паралелка.Сето ова само заради глупавата територијална прераспределба со што на Крушево му се доделија околни албански села така што вкупно како општина има повеке од 20% и мора да е двојазична.
Како можеш тогаш да речеш дека во Крушево нема албанци? Сам со себе си контрадикторен. Јас живеам во Кондово односно Скопје. Крушево е крушево со се околните села, во комплет. Заклучок: во Крушево има Албанци.

не може да натераш некој што со поколениа наназада освен пушка ништо друго не држел во рака, сега да се образува...не може тоа така..за жал...ќе треба уште многу , многу време да помине за да ви влезе тоа во глава..да се фатите за книга и да се образовате.Додека ве водат неписмени, умоболни луѓе , ќе тапкате во место.:nenene::nenene:.
Или додека на македонците им пречи албанците да се едуцираат. Знам како ви е. До вчера албанците не беа едуцирани па ги вртевте како што сакавте, сега почна да се менува и оп одма паника почна да ве фаќа :)
Еве, сакаме да се едуцираме, не сакаме пушки да држиме во раце. Може? :smir:

Go2bed

Vasilij Zajcev
Член од
2 март 2005
Мислења
972
Поени од реакции
13
бла бла, дрн дрн... :) Немој со такви глупи коментари. Не ти личи, те сметав за бољи као демек. Сеа шо треба, да ти вратам нешто у стилот "Па со Љупчо има завршено психијатријa" или самиот си свесен дека политичките лидери ги водат само тие "Нивните" а не цел народ.

Ако така гледаме, со такви куршуми, македонските политичари цело време предавничнички и кукавички се однесуваат....зарем и народот македонски е таков (според твојата логика)??
проблемот е што вие слепо му верувате на еден човек кој што ве однесе во војна за сопствен интерес.Кажи ми дали подобро живеете од 2001 наваму?, дали имате поголеми плати , дали се зголеми бројот на вработени??..дали обичниот народ, не тие блиски на партиите добија нешто??..не само за албанците, зборам за сите???

P

Princ

Гостин
проблемот е што вие слепо му верувате на еден човек кој што ве однесе во војна за сопствен интерес.Кажи ми дали подобро живеете од 2001 наваму?, дали имате поголеми плати , дали се зголеми бројот на вработени??..дали обичниот народ, не тие блиски на партиите добија нешто??..не само за албанците, зборам за сите???
Иако кон римз е наменето прашањето, ќе си земам слобода да ти одговорам.

Одговорите се: ДА, ДА, ДА, ДА... За албанците ти кажувам. Македонците губат малку дека нивните работни места почнаа албанци да ги фаќаат.

Патем:

Seig Heil! :)

Go2bed

Vasilij Zajcev
Член од
2 март 2005
Мислења
972
Поени од реакции
13
Или додека на македонците им пречи албанците да се едуцираат. Знам како ви е. До вчера албанците не беа едуцирани па ги вртевте како што сакавте, сега почна да се менува и оп одма паника почна да ве фаќа :)
Еве, сакаме да се едуцираме, не сакаме пушки да држиме во раце. Може? :smir:
Едуцирајте се , никој не ви брани.Само нема потреба да се отвараат 6 паралеки во средини каде има само 20 албанци.Нека се отворат во Тетово на пример плус паралелки, каде што има стварно потреба.Овде се работи само за кревање тензии и правење драми само за да се подигаат меѓуетнички тензии...зашто не се отворени во Прилеп 6 турски или 6 ромски паралелки???

P

Princ

Гостин
Едуцирајте се , никој не ви брани.Само нема потреба да се отвараат 6 паралеки во средини каде има само 20 албанци.Нека се отворат во Тетово на пример плус паралелки, каде што има стварно потреба.Овде се работи само за кревање тензии и правење драми само за да се подигаат меѓуетнички тензии...зашто не се отворени во Прилеп 6 турски или 6 ромски паралелки???
Во ред, се согласувам со тебе.
Само има еден факт кој несакаш да го прифатиш. Тоа е што на пример дафи рече дека во Крушево немало албанци (и ти се согласуваш со него) за потоа самиот себеси да се демантира (сам себе го убијал) и да рече дека всушност во околните села има албанци. Крушево е крушево во комплет со нејзините околни села, нели? Такви се случките и во Битола, Прилеп... Поради кризата во 2001, одреден или неодреден број албанци беа протерани од тие градови, а друг дел се декларираат како турци или роми. Јас знам многу такви случаеви. Единствен пример за правилото да има и исклучоци е Пикасо кој е од Битола а си се декларира како Албанец слободно. Дали јајца се во прашање или нешто друго, не знам. А знам многумина што иако се албанци по потекло (мислам, гледаш мајка и татко албанци) тие се декларираат како турци на пример. За да не ги закачаат на школо. За да си немаат проблеми.
Репресија...

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
42 години и лаже ко мало детенце.Албанци заради "угнетувањето на Славо-македонците" се декларирале како Турци и Роми.Абе секој знае дека многу Турци,Роми и Торбеши се декларираат како Албанци.Во Струшките села има многу Торбеши кои се декларираат како Албанци,а зборуваат чист македонски јазик.
Дај бре прекините со овие приказни за "лошите славо-македонци и угнетените албанци".

п.с.Азис Положани е од турска фамилија.

Go2bed

Vasilij Zajcev
Член од
2 март 2005
Мислења
972
Поени од реакции
13
Во ред, се согласувам со тебе.
Само има еден факт кој несакаш да го прифатиш. Тоа е што на пример дафи рече дека во Крушево немало албанци (и ти се согласуваш со него) за потоа самиот себеси да се демантира (сам себе го убијал) и да рече дека всушност во околните села има албанци. Крушево е крушево во комплет со нејзините околни села, нели? Такви се случките и во Битола, Прилеп... Поради кризата во 2001, одреден или неодреден број албанци беа протерани од тие градови, а друг дел се декларираат како турци или роми. Јас знам многу такви случаеви. Единствен пример за правилото да има и исклучоци е Пикасо кој е од Битола а си се декларира како Албанец слободно. Дали јајца се во прашање или нешто друго, не знам. А знам многумина што иако се албанци по потекло (мислам, гледаш мајка и татко албанци) тие се декларираат како турци на пример. За да не ги закачаат на школо. За да си немаат проблеми.
Репресија
...
не пишав никаде дека се согласувам со дафи,не ми ставај зборови :toe:.Малце е симтоматично ова што го кажуваш, со репресијата мислам.Не можам да се согласам дека некој ги закача и ги малтретира, ако тоа е така како што викаш до сега сигурно ќе се дигнеше врева, ќе имаше реакции од политички партии за собирање поени.Значи поентата е дека нема потреба од нерационални работи, отварање на паралки во средини каде што нема потреба за тоа( не навлагам дали е Битола , Скопје,Тетово..дали е за Македонци,Албанци,Турци...).Според закон секој е должен да има средно образование,никој не го спори правото на учење на мајчин јазик,проблемот е начинот на кој се прави тоа

п.с. Ти што викаш дека биле протерани во 2001 ( што не ми е за верување), колку луѓе се тоа?...колку и да се , 6 паралеки нема да пополнат па што сака нека биде.Пак ќе кажам подобро да бидат отворени ТАМО КАДЕ ШТО СТВАРНО ИМА ПОТРЕБА ЗА ТОА.

P

Princ

Гостин
Баталете протерување. Нема да се концентрирам на тоа на оваа тема и ќе се извинам што воопшто го спомнав тој дел.

Одиме со фактите.
Според Сулејман Рушити (кого никој не го демантира, па поради тоа претпоставувам дека ја зборува вистината):
во Битола годинава осмо одделение ќе завршат 64 Албанци, а во претходниот конкурс за нив беше предвидена една паралелка. Во Велес имало 36 осмоодделенци-Албанци, во Охрид 40, а во Крушево 26. За 83 осмоодделенци-Албанци во Прилеп, Министерството предвидува 204 места во шест паралелки.
Извор: Дневник

Значи, очигледно е дека има потреба од сите тие нови паралелки. И јас да бев министер за образование ако видам дека во Битола 64 основци завршуваат годинава основно образование, секако дека ќе предвидев 2 паралелки за нив. 64 поделено со 2 е 32. Еве, секој клас нека има по 32 ученици (и така албанците секогаш биле трупани на купчиња... Имам учено во македонско основно училиште, на македонски јазик, 22 ученици бевме... Кога дојдов во Кондово, 32 бевме во клас :)). Значи јасна е математиката. Не знам зошто не предочите некој факт кој ќе го побие фактот на министерот за образование.

Не можам да се согласам дека некој ги закача и ги малтретира, ако тоа е така како што викаш до сега сигурно ќе се дигнеше врева
На твој цитат, ќе одговорам со цитати од други членови пред тебе (ако не ги избришал некој, гледам темава падна од 5 на 3 страни... а ако ги избришал, ќе те потсетам на оние што викаа дека ако има потреба ќе одат Битола и Прилеп за да ги отепаат шиптариштата)

Какви паралелки на албански во Прилеп маме им јебем нема шанси. Осеќам дека че има инциденти
На само 22 попишани шошони во Прилеп, сакаат 6 паралелки? Во Битола сакаат?

Е КУР ЌЕ ДОБИЈАТ!!! ОДИМЕ НА ПРОТЕСТИ ВО ПРИЛЕП И БИТОЛА!!!

ДА СЕ СТАВИ КРАЈ НА ШИПТАРСКОТО САМОВОЛИЕ И ШОВИНИЗАМ!
Брате, 3 часа со воз до Прилеп не се ништо. Освен тоа, душава да ни се разигра при помошта на нашите браќа во газење на гадовите и кога ќе ги видиме спомениците на Александар, Ченто, Кузман - Питу е бесценета!!!

Имате поддршка, доаѓаме најмалку 5 души, само известете кога и дали ќе има нешто во МАКЕДОНСКИ ПРИЛЕП, против оваа гнасна албанска фашистичка провокација!!!
Бујрум :) Насиље се шири на све стране :)

Солид, јас за основно зборев. Замисли во 1 или 2 одделение, 32 деца... Што ќе ги научиш сите нив, кое внимание ќе им го посветиш...

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Во гимназија јас бев во клас со 34 ученици.:wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom