AdRi*
Obscenely Delicious
- Член од
- 10 декември 2007
- Мислења
- 651
- Поени од реакции
- 41
Како бе 70 %? Кај го прочита ова жити се?
http://plusinfo.mk/vest/93336/izvadile-od-pernica-15000-evra-gi-stavile-vo-banka-a-ujp-im-zela-10500-evra
Како бе 70 %? Кај го прочита ова жити се?
Пари само преку сметка...ако се во кеш се чуваа потврдата доживотно. Правило...со ујп нема зезање.
Ако таму е платен данок (а најверојатно е) тогаш нема да платиш тука.да си платиш данок тука?
Ако таму е платен данок и ако има договор против двојнооданочување...ддв најчесто можеш да вратиш ама перонален мора да се плати. Понекогаш треба и ДДВ да се плати ако е над 1 милион денари годишно и ако таму не е платен.Ако таму е платен данок (а најверојатно е) тогаш нема да платиш тука.
Комотно може да рече дека се позајмица од страна на пријател (секако ќе се договори со него за да не му ги земат) и завршена работа.
Комотно може да рече дека се позајмица од страна на пријател (секако ќе се договори со него за да не му ги земат) и завршена работа.
Сигурно имаш некој документ од тие што си работел на брод...не ти ги давале во кеш ваљда без документ за плата.Znaci imam xx suma od tatko mi vo kesh, i xx suma od moja zasteda sto imam raboteno na brod vo usa.... na brod se oslobodeni od danoci, ne se plaka. I seto toa pravi poveke od 15 000 evra sto gi staviv vo ista banka. Ima li potreba od panika? Dokolku mi pobaraat poteklo od ujp mozam da kazam deka mi se od koga sum bila na brod ama ne znam dali zakonski treba da platam tuka danok?[DOUBLEPOST=1512828258][/DOUBLEPOST]
Дека ги позајмил од пријател за да му стојат во банка??? Хахах
Сигурно имаш некој документ од тие што си работел на брод...не ти ги давале во кеш ваљда без документ за плата.
Данок сигурно не треба да платиш ако ти се заработени работејќи во странство. Само ти треба документ од каде ти се за да потврдиш дека не ти се од криминал. Ама што ти легнале на американска сметка тоа е повеќе задача на американците не на ујп. Ама за секој случај чувај некоја трага од каде се.Па ми стасуваа на америчка сметка. Можам да и дадам доказ дека од таму ми се заработени ама не знам дали требало да ги пријавам тука во ујп и да платам данок за нив. Знам дека никој што го познавам и работел на брод не плаќа данок тука секако, ама не сум сигурно дали законски треба? Ако има некој информација нека сподели да не се нервирам за џабе Фала ви на сите за одговорите
Данок сигурно не треба да платиш ако ти се заработени работејќи во странство. Само ти треба документ од каде ти се за да потврдиш дека не ти се од криминал. Ама што ти легнале на американска сметка тоа е повеќе задача на американците не на ујп. Ама за секој случај чувај некоја трага од каде се.
Да, точно е тоа.Можеби прашањево не е за тука ама не можев да најдам посоодветна тема.
Ме интересира дали постои можност ако имаш во иста банка пари над 15 000 евра, да те пријават во УЈП и ако немаш потекло на парите да те оданочат 70% како што прочитав некаде на интернет?
Што ако парите ти се поклон од родители? Дали тоа мора да го имаш на документ дека ти подариле одредана сума на пари или? Стварно не ми е јасно ова околу потеклото.
Ако е од американска сметка ќе те оданочат, немаме потишано договор со америка за избегнување двојно оданочување.[DOUBLEPOST=1512833185][/DOUBLEPOST]Данок сигурно не треба да платиш ако ти се заработени работејќи во странство. Само ти треба документ од каде ти се за да потврдиш дека не ти се од криминал. Ама што ти легнале на американска сметка тоа е повеќе задача на американците не на ујп. Ама за секој случај чувај некоја трага од каде се.
Баш од америчка сметка е проблем.[DOUBLEPOST=1512833460][/DOUBLEPOST]Па за америчката сметка не е проблем ама дека сега ги ставив во македонска банка па овие тука да не бараат потекло. Јас ја имам сметката кај што ми ги пуштаа парите и секако други докази како договор за работа. Значи се е ок, да не ѓи мислам ?
УЈП не је проверуваат секоја сметка поединечно, банките се должни да пријават во УЈП ако им паднеш во очи, а им паѓаш вп очи ако правиш големи трансакции или помали, но многу чести.[DOUBLEPOST=1512833588][/DOUBLEPOST]Па ми стасуваа на америчка сметка. Можам да и дадам доказ дека од таму ми се заработени ама не знам дали требало да ги пријавам тука во ујп и да платам данок за нив. Знам дека никој што го познавам и работел на брод не плаќа данок тука секако, ама не сум сигурно дали законски треба? Ако има некој информација нека сподели да не се нервирам за џабе Фала ви на сите за одговорите
Да не мислиш дека во УЈП нафта пијат?Комотно може да рече дека се позајмица од страна на пријател (секако ќе се договори со него за да не му ги земат) и завршена работа.
Имаш деоказ дека чесно ти се заработени парите? Ако имаш треба да го доставиш во УЈП и ќе те оданочат 10%, ако немаш ќе ти земат 70% од парите. Доколку парите ти се заработени од земја со која имаме потпишано договор за избегбување двојно оданочување нема да ти земат данок, но мора да го докажеш потеколото на парите.Dobro ima li nekoj da mi dade odgovor so sigurnost i sto treba da pravam?? Znaci kako sto sum jas informirana ako rabotis na brod tuka ne plakas danok, a ni tamu oti ne sme prijaveni. Sum si gi zarabotila paritecesno i sega gi stavam vo banka.
Znaci sto mi е najpametno da napravam sega, jas gi imam staveno site vo ista banka mislejki deka nema problem, da zemam da gi izvadam pa da gi podelam vo dve banki ili ???