Орочување пари во банка

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
A што ако парите имаат потекло од работа во странство? Тогаш треба да ги пријавиш и во мкд и да си платиш данок тука?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ако таму е платен данок (а најверојатно е) тогаш нема да платиш тука.
Ако таму е платен данок и ако има договор против двојнооданочување...ддв најчесто можеш да вратиш ама перонален мора да се плати. Понекогаш треба и ДДВ да се плати ако е над 1 милион денари годишно и ако таму не е платен.

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Znaci imam xx suma od tatko mi vo kesh, i xx suma od moja zasteda sto imam raboteno na brod vo usa.... na brod se oslobodeni od danoci, ne se plaka. I seto toa pravi poveke od 15 000 evra sto gi staviv vo ista banka. Ima li potreba od panika? Dokolku mi pobaraat poteklo od ujp mozam da kazam deka mi se od koga sum bila na brod ama ne znam dali zakonski treba da platam tuka danok?[DOUBLEPOST=1512828258][/DOUBLEPOST]
Комотно може да рече дека се позајмица од страна на пријател (секако ќе се договори со него за да не му ги земат) и завршена работа.

Дека ги позајмил од пријател за да му стојат во банка??? Хахах :)

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Znaci imam xx suma od tatko mi vo kesh, i xx suma od moja zasteda sto imam raboteno na brod vo usa.... na brod se oslobodeni od danoci, ne se plaka. I seto toa pravi poveke od 15 000 evra sto gi staviv vo ista banka. Ima li potreba od panika? Dokolku mi pobaraat poteklo od ujp mozam da kazam deka mi se od koga sum bila na brod ama ne znam dali zakonski treba da platam tuka danok?[DOUBLEPOST=1512828258][/DOUBLEPOST]

Дека ги позајмил од пријател за да му стојат во банка??? Хахах :)
Сигурно имаш некој документ од тие што си работел на брод...не ти ги давале во кеш ваљда без документ за плата.

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Сигурно имаш некој документ од тие што си работел на брод...не ти ги давале во кеш ваљда без документ за плата.

Па ми стасуваа на америчка сметка. Можам да и дадам доказ дека од таму ми се заработени ама не знам дали требало да ги пријавам тука во ујп и да платам данок за нив. Знам дека никој што го познавам и работел на брод не плаќа данок тука секако, ама не сум сигурно дали законски треба? Ако има некој информација нека сподели да не се нервирам за џабе :) Фала ви на сите за одговорите :)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Па ми стасуваа на америчка сметка. Можам да и дадам доказ дека од таму ми се заработени ама не знам дали требало да ги пријавам тука во ујп и да платам данок за нив. Знам дека никој што го познавам и работел на брод не плаќа данок тука секако, ама не сум сигурно дали законски треба? Ако има некој информација нека сподели да не се нервирам за џабе :) Фала ви на сите за одговорите :)
Данок сигурно не треба да платиш ако ти се заработени работејќи во странство. Само ти треба документ од каде ти се за да потврдиш дека не ти се од криминал. Ама што ти легнале на американска сметка тоа е повеќе задача на американците не на ујп. Ама за секој случај чувај некоја трага од каде се.

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Данок сигурно не треба да платиш ако ти се заработени работејќи во странство. Само ти треба документ од каде ти се за да потврдиш дека не ти се од криминал. Ама што ти легнале на американска сметка тоа е повеќе задача на американците не на ујп. Ама за секој случај чувај некоја трага од каде се.

Па за америчката сметка не е проблем ама дека сега ги ставив во македонска банка па овие тука да не бараат потекло. Јас ја имам сметката кај што ми ги пуштаа парите и секако други докази како договор за работа. Значи се е ок, да не ѓи мислам ? :)

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Можеби прашањево не е за тука ама не можев да најдам посоодветна тема.
Ме интересира дали постои можност ако имаш во иста банка пари над 15 000 евра, да те пријават во УЈП и ако немаш потекло на парите да те оданочат 70% како што прочитав некаде на интернет?
Што ако парите ти се поклон од родители? Дали тоа мора да го имаш на документ дека ти подариле одредана сума на пари или? Стварно не ми е јасно ова околу потеклото.
Да, точно е тоа.
Ако не можеш да докажеш потекло на парите УЈП ќе то оданочи (ќе ти земе) 70% од средствата.[DOUBLEPOST=1512833138][/DOUBLEPOST]
Ако е од американска сметка ќе те оданочат, немаме потишано договор со америка за избегнување двојно оданочување.[DOUBLEPOST=1512833185][/DOUBLEPOST]
Па за америчката сметка не е проблем ама дека сега ги ставив во македонска банка па овие тука да не бараат потекло. Јас ја имам сметката кај што ми ги пуштаа парите и секако други докази како договор за работа. Значи се е ок, да не ѓи мислам ? :)
Баш од америчка сметка е проблем.[DOUBLEPOST=1512833460][/DOUBLEPOST]
УЈП не је проверуваат секоја сметка поединечно, банките се должни да пријават во УЈП ако им паднеш во очи, а им паѓаш вп очи ако правиш големи трансакции или помали, но многу чести.[DOUBLEPOST=1512833588][/DOUBLEPOST]
Комотно може да рече дека се позајмица од страна на пријател (секако ќе се договори со него за да не му ги земат) и завршена работа.
Да не мислиш дека во УЈП нафта пијат?

Последно уредено:

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Dobro ima li nekoj da mi dade odgovor so sigurnost i sto treba da pravam?? Znaci kako sto sum jas informirana ako rabotis na brod tuka ne plakas danok, a ni tamu oti ne sme prijaveni. Sum si gi zarabotila paritecesno i sega gi stavam vo banka.
Znaci sto mi е najpametno da napravam sega, jas gi imam staveno site vo ista banka mislejki deka nema problem, da zemam da gi izvadam pa da gi podelam vo dve banki ili ???

Последно уредено:
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Dobro ima li nekoj da mi dade odgovor so sigurnost i sto treba da pravam?? Znaci kako sto sum jas informirana ako rabotis na brod tuka ne plakas danok, a ni tamu oti ne sme prijaveni. Sum si gi zarabotila paritecesno i sega gi stavam vo banka.
Znaci sto mi е najpametno da napravam sega, jas gi imam staveno site vo ista banka mislejki deka nema problem, da zemam da gi izvadam pa da gi podelam vo dve banki ili ???
Имаш деоказ дека чесно ти се заработени парите? Ако имаш треба да го доставиш во УЈП и ќе те оданочат 10%, ако немаш ќе ти земат 70% од парите. Доколку парите ти се заработени од земја со која имаме потпишано договор за избегбување двојно оданочување нема да ти земат данок, но мора да го докажеш потеколото на парите.
Ако ги чуваш дома или ги вложиш во некој од инвестициските фондови, како што се КБ Публикум, WVP, КД, итн нема никој да ти бара потекло на пари.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom