У мое време
(пред 10-12 год.) кога возев роуд бајк беше забрането по автопат но полицијата не казнуваше туку најчесто опоменуваше и те упатуваше на соодветен пат или како најригорозна мерка им беше да ти ги земат ѕиваните.
Со уште двајца другари бевме тргнати за Велес по автопат.
На бензиската после катланово на самиот почеток на автопатот не сопре полиција.
Каде? За Велес. Каде по автопат знаете ли дека е забрането? Знаеме ама подобар е патот. Ајде по стариот пат дур не сум ви ги издишал гумите. Ок идеме по стариот пат.
Тргнавме по стариот пат кога што ќе видиш. Не иде тој како автопатот (Скопје-Велес) покрај Вардар туку се качуваш по планината накај пуста кула превојот (автопатот Велес-Скопје што се качува).
Патот стрмен со кривини и целиот ископан, со кратери не со дупки. Се мачиш да вртиш на 13 % угорница и плус избегнуваш дупки. Видовме не видовме од пола пат се вративме.
Незнам сега во каква состојба е тој пат, знам дека до викенд населбата на почетокот е направен ама за нагоре чисто се сомневам.
И според мене освен автопат до секој град или село треба да има алтернативен пат, на кој што не плаќаш патарина и можеш да возиш велосипед. Но тоа во некои побољи времиња кога и автопатите ќе бидат автопати а не кршови како за офроуд.
Случка два.
На враќање од Катланово исто возиме по автопатот и кај наплатна петровец не сопира полицаец и ни вика. Забрането бла бла... вади ѕиваните, сеа пешки ќе си одите дома. Немаат ѕивани овие гуми (табулар гуми) не се гумиве како на пони. Како немаат ѕивани? Па така слично како на кола имаат ѕивани кои што не се вадат. Малку понервозен бидејќи испадна глуп. Како знаете дишете ги да ви ги издишам јас со нож!!! Ги издишаме, излеговме од автопатот позади оградата, си ги напумпавме пред негови очи и си отидовме по стариот пат накај дома.