Општа мобилизација против корупцијата

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Cudo e sto do sega nemalo vakva tema,ke padnev od stolce koga vidov deka do sega ne se diskutiralo za korupcijata vo Makedonija na ovoj forum.
Koga ja poglednav listata na najmalku korumpirani vo svetot primetiv deka skoro najrazvienite,najprosperitetni i najposakuvanite zemji za ziveenje vo svetot prednicat. Pa si vikam deka ovaa tema mora da e i mnogu vazna tema za nasata zemja i nejziniot razvoj. Vnimanieto na korupcijata i borbata protiv nea sekako ne e dovolna,ocigledno e deka se uste ne ja svakjame nejzinata vaznost. Kako dokaz deka vo edna zemja vladee zakonot i deka toj zakon ne moze da ne bide ispocituvam ili zaobikolen.

Predlagam opsta mobilizacija!

Eve kako, Makedonija mora da pocne da gi diktira svetskite normi za borba protiv korupcijata,povtoruvam svetskite normi. Kako prvo zakonskata ramka ne e dobra,treba pod itno da se promeni zakonot,kaznite se preblagi,zatvorka kazna za bilo kakva korupcija vo traenje od najmalku pet godini bez moznost za pomiluvanje. Za korupcija kaznite mora da bidat pogolemi odkolku za ubistvo. Za razlika od ubistvoto so koe se prekinuva zivotot na edno ili povekje lica,so korupcija se upropastuva cela edna drzava,nejzinoto naselenie pokolenie itd. Vo Makedonija korupcijata direktno ubi nekolku stotici ako ne i iljadnici gradjani,samoubistva srcevi udari itd,da ne zboruvam za vlosenoto zdravje na iljadnici. Znaci prvo,najstrogi kazni vo svetot za korupcijata da bidat doneseni vo Makedonija. Jas sum duri i za bolnicko amputiranje na rakata na korumpiranite,no toa sekako ne bi bilo humano. Vtoro, da se kaznuvaat i potiknuvacite na korupcijata,ne vidovme slucaj vo Makedonija da bide kaznet i covek koj nudel mito,osven eden ukrainski kamiondzija na g.p. Delcevo koj bese priveden za 5evra vo pasos,no siguren sum i toj pominal so simbolicna zabrana za vlez vo Makedonija i sega zaboravil za strogosta na makedonskiot zakon protiv korupcijata.Toa e uste edna ispustena sansa za promocija na Makedonija kako zemja na celicni i ostri zakoni. Na balkanot vo sekoja zemja mozete na sekoj policaec ili carinik da ponudite i da pregovarate za mitoto osven vo Slovenija. Vo ovaa zemja nekolku nasi gradjani zavrsija vo zatvor za nudenje mito(videte kakva e Slovenija ekonomski). Treto , raspisuvanje nagradi za lovci na korupcija. Predlagam najmalata nagrada da bode 100evra za sekoj koj ke donese dokaz(snimen materijal) za primanje ili nudenje potkup. Mora da se udri i po sitnite i po krupnite ribi podednakvo. Siguren sum deka bar 5 pati dnevno i den deneska na sekoj policaec i carinik,doktor mu se nudi mito,a toj toa ako ne go prifakja ne go ni prijavuva. Vlado,motivirajte gi ludjeto.Normalno sekoj gradjanin moze da si kupi penkalo magnetofonce i da trgne vo lov,normalno i zarabotka. Ke se fakjaat kako gluvci vo bure so zito,garantiram,stotici,iljadnici,sekakvi. Po ovaa sledi vistinskiot razvoj na Makedonija,koga vo svetot ke odekne deka nekoj policaec vo Makedonija zavrsil 6 godini vo zatvor za mito od 5 evra za nekaznuvanje za nevrzan pojas. Vo Singapur e slicno. Dajte go i vie vasiot pridones za zabrzan razvoj na Makedonija so vasi predlozi i dopuni,kritiki sugestii. Ovaa vlada sekako deka ke slusne......

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Интересно ама првин треба да се направат механизми за заштита од политички реваншизам. Што значи за сите оние што ќе сакаат да обезличат некој а за коој нема докази да се плаќаат исто така големи казни.

Па после да јурнеме сите против корупцијата

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
mnogu jasno i koncizo napisano bravo, od sekogas sum velel deka licnata inicijativa e pred se i nad se .. sepak radi licna satisfakcija sekoj moze da si zeme penkalo magnetofonce i da ulovi korumpirani i bez paricen nadomest.. samoto suzbivanje na barem eden korumpiran znaci deka vekje e pobogat :) ama seuste ne e svesen :)) ..sekoj moze da doprinese podobro da se zivee pod ova nebo na ova parce zemja

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
asteriks aj ne go tupi pls... vekje se ima mehanizmi za istoto izvolte nek tuzat ako nekoj e obezlicen.. kleveten ili nesto slicno

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Не ја заборавајте и другата страна на корупцијата.
Односно покрај ова погоре, треба да тргнетеи од самите себе си и да се бунтувате против секоја пречка која може да се помине полесно со мито или врски, секогаш одбивајте да тргнете по „пократкиот“ пат туку за нашето, општото и за доборот на нашите идни генерации идете по потешкиот исправен пат.
И не само тоа туку на ова трудете се да ги наведете и тоа што се околу вас.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па најголема коруптивна гранка кај нас е непотизмот,и доколку се сака некој да се справи со корупцијата најпрво ќе мора да го искорени непотизмот а не да се започне од некој ситни пријателски помагања во доменот на паразитската администрација.Затоа џабе би биле дволичните залагања во борба против корупцијата доколку тие не се поткрепени со лични примери.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Nepotizmot e specificna probematika osobeno vo pomalite drzavi veke pisuvav .. dedo mi e od prilep.. da pocneme da kopame garant ke najdam nekoja zicka so abc :) i toa li ke e nepotizam koga pola od rodninite ne si gi ni znaeme???I sto e povazno kao vo slucajot so direktorot na UJP.. ako e kvaliteten covek bas za mestoto roden treba li da ja zrtvuvame institucijata so nekoe poloso resenie??? Mene najiskreno ne mi smeta nitu totalen nepotizam navistina.. kina ima vladejacki familii pa sepak ima neviden ekonomski rast .. neka rabotat neka davaat rezultati voopsto ne mi e vazno koj mu doagja na kuknata slava.. bez ogled dali e od vmro ili sds-to

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Nepotizmot e specificna probematika osobeno vo pomalite drzavi veke pisuvav .. dedo mi e od prilep.. da pocneme da kopame garant ke najdam nekoja zicka so abc :) i toa li ke e nepotizam koga pola od rodninite ne si gi ni znaeme???I sto e povazno kao vo slucajot so direktorot na UJP.. ako e kvaliteten covek bas za mestoto roden treba li da ja zrtvuvame institucijata so nekoe poloso resenie??? Mene najiskreno ne mi smeta nitu totalen nepotizam navistina.. kina ima vladejacki familii pa sepak ima neviden ekonomski rast .. neka rabotat neka davaat rezultati voopsto ne mi e vazno koj mu doagja na kuknata slava.. bez ogled dali e od vmro ili sds-to
Груевски точно знае кој му е кум (од новиот брак), кој му е кум од претходниот итн. :helou:

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Пак како адвокати се понашате, дајте малку реално на проблемот погледнете

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па во Кина има и смртна казна за корупција која досега е спроведена и на дело.Би се согласил со тебе за непотизмот само доколку имаме и ние смртна казна или минимум 20 години за докажана коруптивна дејност.Со тоталниот непотизам на политичка сцена само ќе имаме колабрирање на државата и пренатрупаност од инфантилни и дебилни типчиња во и онака преполната и неефикасна администрација.Приватниот сектор и непотизмот се взаемно поврзани и тоа воопшто не е криминал туку напротив,тоа е напредок за една фирма и цел на секој инвеститор кој се стреми кон подобрување и унапредување на сопствениот бизнис особено што би имал наследници,но тоа не смее да ни се случува на политичката сцена особено не,кога се знае дека сме многу мала држава за вакви работи.

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Nepotizmot e specificna probematika osobeno vo pomalite drzavi veke pisuvav .. dedo mi e od prilep.. da pocneme da kopame garant ke najdam nekoja zicka so abc :) i toa li ke e nepotizam koga pola od rodninite ne si gi ni znaeme???
Ne be, toa ne e. Nepotizam e na primer Gruevski - Mijalkov, Gruevski - Stavrevski, Gordana Jankulovska - Jankulovski.
Jebote, ona ministerka maz i vicepremier, ili onaa za evrointegracii sto se izgubi nesto vo posledno vreme mislam se vikase Gabriela Konevska Trajkovska, zamisli ona przela palacinki i koga gleda na TV maz i direktor stanal na UJP. Breee, cccccc, koe iznenaduvanje morala duri leksiliumce da mavne da smiri vozbuda.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Jas Vi velam i toa e mojot stav.. mene me interesira kako funkcioniraat i sto rezultati davaat se drugo mi e vtoro stepeno... mnogu malku vrzano so nepotizam no sepak vo edna podracna edinica od mojata firma naznacija za direktor edno tipce so nikakov karakter .. navistina lugje takov psiholoski profil osven so erozija drugacie ne moze da se opise, kompleksi frustracii kolku sakas, nikogas ne sum go sakal, NO, istoto toa tipce napravi REZULTATI navistina golemi rezultati duri smetavme efektot od negovoto direktoruvanje e podobar od 4 prethodni direktori zaedno !!!! E jas kapa mu simnuvam iako smetam deka privatno e iskompleksirano idiotce, ja ima mojata celosna pocitza srabotenoto i rezultatite..
Neka mu bide ako saka i sin od 15 svalerka, neka doprinese i neka realizira sto moze poveke na funkcijatakade sto nekoj smeta deka e najsoodvetna ...jas toa ke go opravdam, pak ke povtoram osobeno v drzava so saka narod na peda zemja..toj e kapacitetot na coveckite resursi sakale nie da go priznaeme toa ili ne .. duri i Buckovski ne stedi zborovi na poveke navrati velejki deka NG ima osobena umesnost pri postavuvanjeto na pravite lugje na pravite mesta ! Da ne zaboravime kakva bese prethodnata kadrovska politika na VMRO.. NG napravi svetlosen cekor nanapred :)

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
vekje ste odgovarale dodeka kucav... tokmu za toa i govorev prijatele.. jas stavrevski go obozavam najiskreno retko sposoben covek.. ako ne veruvas prasaj ja rada ona taka go opisa na A1 debatata :).. UJP napravi nezamislivi cekori so istiot toj soprug .. a za mijalkov ne bi trebalo nitu da go spomenete, recisi site obidi bea navremeno osueteni.. stom nema uka buka znaci i on si ja vrsi rabotata.. tocno site primeri nekoj bi mozel da gi smesti vo grupa nepotizam no jas definitivno velam deka site gorenavedeni slucai dadoa osobeni rezultati za nasiot razvoj !

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34

Bre bre bre ama obezvrednuvash nepotizam demek ke se pronajdeme site sme rodnini i nema vrska so samo rodninite se vrabotuvaat nesposobni ili po partiski kljuc i VMRO i SDSM taka praeshe...

koj kvaliteten coek be nasol rabota bez vrski kaj nas ?

Ako e eptem kvaliteten ako enma vrski bega u stranstvo ne e lud da ostane tuka fakt e toa ...

PS jas ne sum kvaliteten , ja otidov radi parite :pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom