Оправдување на црн бизнис?!

R

RAYTHEON23

Гостин
NEEE nikako da go opravdam...ko so slusam duri i gips sibale u toa drogata...lugeto vo veles vikaat sami sakaat pa kupuvaat(ama ako nema ponuda kako ke imapobaruvacka)plus toa stanuva zbor ZA OTROVNI i PSIHOTROPNI supstanci koi sodrzat otrov za gluvci pesticidi....ma svasta.....toa ne se opravduva..ami ako nekoj se predoziral i zaginal od gramazata sto ste mu ja dale vie(bez da znaete)a vamu si izigravaat luksuz ova ona..ama toa e cel lanec organiziran-sega otstranija nekolku zupcanici pa ke se ispokazat megusebe 100%

Точно е дека е тешко кога немаш средства и за да го нахраниш семејството ќе направиш се, НО има чесни работи, кои иако се тешки, се чесни.

Не можам да го оправдам продавањето дрога, белото робје и слично, затоа што заради тоа се уништуваат туѓи животи. Таа дрога што некој ќе ја продаде, ќе ја конзумира некој и со тоа автоматски се помага во уништувањето на тој некој. Или белото робје па да не ни коментирам.

Разбирам дека е тешко...ама човек секогаш има избор...а дилањето дрога или продавање оружје или бело робје... е секогаш полесниот пат. Потешко е да земеш од нула, ако треба да чистиш, некоја физичка работа...потежок е тој пат.
А овие луѓе го избрале полесниот пат и тоа е тоа. Како и да е, сториле работа која е против законска и без разлика дали е за луксуз или живот, мора да си ги сносат последиците и да бидат санкционирани.

APSOLUTNO ima cesni raboti a tie so beloto robje ili dilerive sigurno se luge bez moral(da siluvas treba da si....)pa se prasuvam i NE MI E JASNO KAKO IMAAT LICE DA SE POKAZAT...duri i IM STANAA IDOLI NA Pomladite velesani:helou:

Хех, лесно е да осудува оној кој што има, нели?
И јас би рекол сега дека тоа е подло, злобно, неморално и сите слични епитети.
Ама, искрено... да не можам да си го нахранам семејството, последно нешто на памет ќе ми биде чесноста. Моето дете ми е побитно од мојата чест.

pa ne ziveeme vo ETIOPIJA ili SOMALIJA:helou:
 

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Еве на пример дете што го напуштила мајкаму од раѓање, и израснува на улица. Каква е неговата иднина? Сигурно ќе нема ни основно образование, и самиот живот го натерува да почне да се бави со вакви работи .....

И пак ќе кажам .... Не се раѓа секој со среќна ѕвезда.
Токму така...Но тоа не значи дека ќе треба да започне да се движи во водите на црниот бизнис...
И ако е така, значи сепак и трговијата со органи ќе биде оправдана, а ти рече дека тоа е многу лошо...нели?
 

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
pa ne ziveeme vo ETIOPIJA ili SOMALIJA:helou:
Еееее... размазено детиште. :tapp:
Кутриот, од што си толку “заштитен“ од реалноста, мислиш дека никој не гладува во Македонија. Ако, убаво за тебе... само, подспреми се, запознај се со реалноста на време, да не те удри премногу јако во тил некој ден.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Бизнис си е бизнис...макар бил и портокалов.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ако треба да ги прехранам моите деца,последно на памет што ќе ми падне ќе биде да им платам данок на арамииве.Од друга страна тоа не подразбира дека ќе вадам органи на луѓе или ќе врбувам млади деца за проституција.Секој си има граница до која може да оди.Нема секој гз да оди да продава дрога во Германија,значи 80% се елиминираат самите,останува оној процент кој и мајка им би си ја продале за пари.Потрагата по брзи пари честопати те носи до анбис.Не се сите како Велешани:)
 

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Црни бизниси значи во ова не спаѓа сивата економија затоа што таа е сива :icon_lol:.Па не оправдувам многу криминални дејства.Иако лично сум познавал и некои од нив сеуште ги познавам бизнисмени на црно :icon_lol:.Дилери на дрога, макро, професионални крадци итн.Ај да сади тутун за да преживее, ги има многумина такви и тоа можам да го разберам.Ама да дила дрога за да преживее тоа не можам да го разберам.
На гости ми дојдоа еден мој другар и еден заеднички пријател (професионален крадец).
Така праевме општ муабет за куќата од каде се влегува, излегува итн.Се запивме вино од моето домашното и тоа мноогу, и пријателов(крадецот) ми вели јас кај што седнувам на маса, јадам, пијам не влегувам.И си го одржа човекот зборот.


Тоа е сива, а не црна економија постои разлика колку од земјава до марс.
Има разлика но економската штета е иста...демек сивава е полуоправдана а црнава.
А бе или тргај се тоа или остај нема средина.
 
R

RAYTHEON23

Гостин
Еееее... размазено детиште. :tapp:
Кутриот, од што си толку “заштитен“ од реалноста, мислиш дека никој не гладува во Македонија. Ако, убаво за тебе... само, подспреми се, запознај се со реалноста на време, да не те удри премногу јако во тил некој ден.

abe vnuce pa jas sum so eden vraboten u familija i dvajca studenti pa ne dilam ne slapaj za jabe....za otrovi stanuva zbor ne LEB i MLEKO
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.324
Поени од реакции
7.785
Има разлика но економската штета е иста...демек сивава е полуоправдана а црнава.
А бе или тргај се тоа или остај нема средина.
А како мислиш ти да се сузбија криминалот со овие правила во ова опшество? Со затвори, па преполни се затворите ред се чека за во нив.Тоа криминалот одсекогаш го имало, можи да се намали преку едукација и објаснување каква штета се прави со практикување на тоа нешто.Во сивата економија човекот си продава на тезга, не плаќа данок и е нелојална конкуренција тоа е единствената штета.Додека пак Ццццц сакаше родената братучеда да ја однеси бело робје во Тетово.Еј за родената братучеда го мислеше тоа, кој ќе го спречи во истата намера за мојата братучеда, нашава полиција можеби? Затоа си имам оставено муабет јас кај него, немој случајно да си помислил, а па не друго, нема да те спаси ни Господ Бог, а па ни ѓаволот Луцифер.
 

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Не оправдувам.
Да земеш некоја одредена сума на пари доколку стварно ти се потребни,па некако ке разберам...ама да имаш 3 коли и да живееш во луксуз по цена на други уништени животи....стварно е нечовечно.
Не ми е јасно немат ли грижа на совест тие таквите?:toe:
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.137
Поени од реакции
163
Vo nikoj slucaj ne go opravduvam crniot biznis. Najcesto onie koi se zanimavaat so crn biznis ne zapocnale da se zanimavaat so toa zatoa sto nemat nisto pa se obiduvaat na sekoj mozen nacin da obezbedat sredstva tuku onie koi imale mnogu pa od premnogu zadovlstvo ne znaele sto da pravat. Imav komsija koj odsekogas bese so se zadovolen, negovite imaa premnogu pari, sekogas imase se sto ke posaka, mu ovozmozija da studira kaj saka, i toj na krajot pocna se zanimava so dilanje droga. Kako da go opravdam nego? Zosto toj pocna so ovoj biznis? Od sto nemase sredstva - sigurno NE!
 

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Воопшто не го оправдувам црниот бизнис, а причините веќе се испопишани погоре. Некој друг ќе рече дека ако си во таква ситуација друго ќе мислиш и границите твои за тоа што би правел, а што не ќе ти се сменат ама сега за сега не би можел да предвидам како па затоа сега за сега ништо од горенаведените работи не оправдувам.
 
Член од
23 мај 2009
Мислења
788
Поени од реакции
23
Читам на една тема за оние неколку велешани кои ги уапсија за продавање дрога. Некои од ставовите велат дека сепак тоа не го правеле за луксузен живот туку бидејќи биле приморани од општеството.

Моето прашање иако тука конкретно се работи за дрога, ќе го поставам општо за нелегалните трговии. Значи, дали можете да го оправдате по било која основа или целосно и секако, зошто?
ма какво оправдување нема шанси ако биле приморани од општеството и тоа го не го правеле за луксузен живот туку за основна егзистенција што не препродаваат алишта, крпи ,сунгери и сл ете и тоа спаѓа во сива економија без да платиш тезга абе ај има и многу почесни работи што стварно се макотрпни што можеш да заработиш а не дилање на дрога
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не е во ред некој да плаќа се`, а некој на тезга да заработува повеќе и да не фрли ни денар на државата, ама кој како ќе се снајде. И подобро е да се снаоѓаат така загрозените луѓе, отколку да просат по улици.
Црната економија е неоправдана само ако не е дозволена од државните бирократи. Продавање пиштол на црно е кривично дело, а продавање бомби и ракети кои убиваат иљадници луѓе е легално. Што е тука црно а што бело?

Нарко-бизнисот е подджан од државата. Кило кока со производна цена од 20 евра на крај на ланецот стигнува до 200.000 евра. Разлика во цената? Ризикот кој нарко бизнисот го презема и монополот на оваа супстанца. Ако е цената 50 евра кг на крај на ланецот никому нема да се исплати да е дилер. Пред дрогата да стане илегална 1930-1950 бројот на наркоси бил 25 пати помал од денес. Колку и да е чудно кока и хашиш се купувале во аптека.

Ако патлиџаните се прогласат за нелегални ќе има дилери на патлиџани кои ќе дилаат кило за 1000 денари.

Алкохолот зема многу повеќе животи од дрогата, ној тој е легален и прифатен како дел од живеењето така да сите лицемерно се згрозуваат над наркос, а алкос е негова работа демек.

Дали со фрлање пари на државата се подразбира дека тој од кому биле земени пари на име данок ќе има подобар живот?
Ако одговорот е потврден, добро...
Ако не е потврден, зошто да се даваат пари ?

Горе долу ПОЛОВИНА од нашите примања или заработка на овој или оној начин завршуваат во рацете на државните бирократи. Како тоа влијае на подобрување на животот?
На пример од 10 саати работно време испаѓа дека 5 се трошат за државата. Помножено со 40 години стаж испаѓа 20 години за државата.

Нели за одредена дадена вредност очекуваме соодветна противвредност? За 30 ден. се купува леб. Од нив 15 ден. спаѓаат во разноразни давачки. Значи лебот без данок би бил 15 денари.

Е сега требало здравство,судство,пожарникари...
Дали некој знае колку сето тоа чини...

Многу помалку отколку сега, бидејќи во сите тие структури има 176.000 вработени за разлика од СР Македонија и нејзините 45.000.
А од друга страна криминалот,корупцијата и непотизмот се зголемени.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom