Омилени историски личности

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.947
Никола Тесла - Еден од поомилените, на сите им се чудев коа го споменуваа како мал коа бев, викав какво е тоа презиме, си поигравав со неговото презиме, но подоцна дознв дека ако не бил тој ќе сме немале струја бла, бла.

Потоа: Адолф Хитлер, Јуриј Гагарин, од нашиве Ацката и Гоце.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409

народот знае зошто е тука,јас не сум знаел бидеиќи сум бил мал и на рамена на татко ми,ама сега знам.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
Skopjani koj ne treba da se zaboravat
Blagoja Despotovski - Sovelj
Roden vo Skopje 1918 god. vo Novo Maalo ul Dobricina.
Kako borec na prviot skopski partizanski odred hrabro zagina recisi vo centarot na rodniot grad na 23 godisna vozrast.Toa se sluci pri obidot da izvrsi atentat vrz eden od najzloglasenite slugi na bugarskiot fasisticki okupator-policiskiot agent Mane Mackov.
Na 7 oktomvri 1941 godina, na ulicite vo centarot na Skopje vo blizina na prodavnicata Borovo,Blagoj so uste eden borec izvrsile atentat vrz predavnikot,no okolu nego bile uste nekolku bugarski agenti.I pokraj toa,bez da se dvoumi Blagoj otvoril ogan od revorverot i go ranil predavnikot vo ramo.Se razvila ogorcena borba i neramna,pomegu ovie dvajca nasi partizani i okupatorite.No revolverot na Blagoj zatail-se zaglavil. Ja izvadil bombata i ja aktiviral.No bil tesko ranet i nemal snaga da ja frli.Bombata mu eksplodirala vo raka,raznesuvajki go nego i vo isto vreme ranil i nekoj od agentite.
Taka herojski zgasna zivotot na ovoj nas smel sograganin.

Attachments

Kajgana Shop

На врв Bottom