- Член од
- 22 август 2020
- Мислења
- 87
- Поени од реакции
- 58
Многу ми е чудно што нема ваква тема во оваа категорија на форумот, па решив да отворам.
Повелете!
Повелете!
Па ја не реков дека не ми се допаѓа паелата, туку сум разочаран од она традицијалното што го пробав. Напоменав дека на други места кога имам јадено Паела, била многу подобра од тоа што пробав во Валенсија. Барем во Валенсија не треба да има лоша паела, а не па два пати да седнеш, и два пати да се разочараш.А бе тоа ти е слично како со пиците, на 90% Американци не им се допаѓа италијанската пица пошто американската е поинаква. јас не сум бил во Шпанија да пробам оригинал, ама паеља обожавам и сам си ја правам, рецепти има еден тон на нет. И нормално, од зачини ставам се што ми се гледа интересно во моментот, а од месо, добри колбаси, нешто морски плодови и тоа е тоа. Имам тава за паеља и некогаш јас правам во рерна некогаш на плин.
Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Те разбрав дека во Валенсија не ти се погодила,а во други места ти била поубава, ама мојата споредба со пицата беше баш тоа, се работи за вкус! Можеби баш тие две што си ги јадел во Валенсија се баш како што паеља треба да биде ама тебе не ти се по вкус? Еве да земеме еден ајвар или летна манџа или грав, во Македонија тоа ти е основа и скоро секој знае да ги направи ама нема сите да се исти, на пример тие што ќе го направи мајка ми мене ќе ми бидат највкусни пошто со тој вкус сум растел. И така, секое традиционално јадење од куќа до куќа или од ресторан до ресторан ќе биде помалку или повеќе различно.Па ја не реков дека не ми се допаѓа паелата, туку сум разочаран од она традицијалното што го пробав. Напоменав дека на други места кога имам јадено Паела, била многу подобра од тоа што пробав во Валенсија. Барем во Валенсија не треба да има лоша паела, а не па два пати да седнеш, и два пати да се разочараш.
Рецептите на нет и не се секогаш веродостојни. Особено за такви светски познати јадења не треба на сите да им се верува. Особено ако американци аматери ги имаат пишувано/правено. Тие на секое јадење имаат своја варијација. А и секако не може ти само од гледање, без притоа никогаш не си пробал да знаеш точно каков вкус треба да има тоа јадење.
Ете и за Кабса пишав дека имам јадено варијација но тоа не е она традиционалното. Сеуште ми фали да го пробам тоа јадење традиционално припремено.
Не можеш да кажеш јадев традиционална карбонара а ти си пробал паста со некоја хамбуршка сланина, печурки и бел сос.