Омилена рап песна?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726

bonus; this shit is... OK just listen !

П.С.
се сложувам со Миста дека нема најдобар рап артист, албум, песна или жарн во рапот.
Има преееееемногу добри работи што според моите критериуми тешко дека ќе направам некаква класификација за the best of додека сум жив.

Нека биде темава во стилот на "Hey look! Look what I digged from the crates !" нешто бла, бла :)

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Abe so provocirate vie dvajcata tuka hahahahaahahahahah :)))))

Ja da videme po moj vkus sega nesto :)

ETE GO MOJO LJUBIMEC OD ZAPADNATA STRANA !!!!! Zaedno so uste nekolku .. ama PESNAVAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAA !!!!

I za kraj da ve roknam po faca !!!!

--- надополнето ---

се сложувам со Миста дека нема најдобар рап артист, албум, песна или жарн во рапот.
Има преееееемногу добри работи што според моите критериуми тешко дека ќе направам некаква класификација за the best of додека сум жив
Ajde da napravi sekoj od nas klasifikacija na 10 najdobri albumi.Onaka sekoj da si kaze spoerd sebe zosto gi zima tie 10 albumi ama obrazlozenie da dade za sekoj od albumite i za koi pricini toa go bira.Mi se sviga NOTU BAJ NEJCUR i LORDOV samo nie gledam sme taka po dlaboko vo rapov hahahahahah drugite na forumov seeeeeeeeeeee ......
Bas bi sakal da vidam vie kakvo mnenie imate za vaste 10 vecni albumi.Ok ... za najdobra traka, najdobar album malko tesko.No za 10 najvekovni albumi mislam deka ima prostor :) neli Lorde ????
Moze tema da se otvore mozebi .. ama premnogu kje se posere posle prvite 3/4/5 posta hahahahahahahah ....

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Bas bi sakal da vidam vie kakvo mnenie imate za vaste 10 vecni albumi.Ok ... za najdobra traka, najdobar album malko tesko.No za 10 najvekovni albumi mislam deka ima prostor :) neli Lorde ????
Јас не се осмелувам, не сакам да грешам душа :)
Можеби ќе ставам некои сега а после ќе се предомислам, па ќе сакам да ставам некои други на нивно место...

Мислам дека ми треба уште бајаги преслушување, озбилно.

Топ 10... премала бројка е 10 за ако може да речам илијадниците поети, филозофи и првоборци кои како творци се дел, ја граделе и оставиле белег во хип хоп културата.
Сјебано е. :)

Во тие Топ 10 веројатно би ставил артисти кои гледано од иструментален аспект се така со побрзо и поагресивно боом бап битче/темпо, и брзо и агресивно флоу, со многу деструктивна (хехе) бетл MC лирика (значи поштувам многу кога има стилски изразни средства кој ги користи MCто за да ја покаже својата инфериорност во однос на неговиот противник) веројатно артисти од 90 тите (the golden era 87 - 99та), но од друга страна пак обожавам алтернативен хип хоп, кој е неверојатно абстрактен (лирички), со неортодоксна структура на песната (во целина), кој секогаш ми звучи посвежо и помоќно, незнам зошто но мислам дека е многу подлабок одколку што си мисли некој кој нема слушано таков рап.

Оваа форма на хип хопот според мене е најблиска до таа оригиналната, шознам.
Сеуште има дух и некои си дидактички особини, кои разработуваат така по провокативни теми кои искрено кај мене будат нови погледи и размислувања а пред се чуства.

Тоа го сметам за уметност, бидејќи хип хопот за мене е форма на изразување. :)

When I first got in to magic, yeah
(hahaha)
When I first got into magic, it was an underground phenomenon
Now everybody's like pick a card, any card...

^Мислам дека Миста ќе сфати за што зборувам.

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Ajde da napravi sekoj od nas klasifikacija na 10 najdobri albumi.Onaka sekoj da si kaze spoerd sebe zosto gi zima tie 10 albumi ama obrazlozenie da dade za sekoj od albumite i za koi pricini toa go bira.Mi se sviga NOTU BAJ NEJCUR i LORDOV samo nie gledam sme taka po dlaboko vo rapov hahahahahah drugite na forumov seeeeeeeeeeee ......
Moze tema da se otvore mozebi .. ama premnogu kje se posere posle prvite 3/4/5 posta hahahahahahahah ....
Уф, до пред година и пол немав ни интернет, а комплетни албуми почнав да собирам од пред некој месец, па сеа ти види колку сум компетентен да праам муабет. Терајте вие, јас ќе се приклучам малку покасно (за едно десетина години) :)
Мојата поента беше да им' покажам на децава дека има многу повеќе од накитениве "рапери" што ги гледаме на ТВ, ама на мое задоволство се појавија луѓе што имаат уште повеќе преслушано, па мене ми останува само редовно да ги провоцирам за да ги постираат траките што во друга ситуација, можеби би ги задржале за себе. :smir:
Респект и продолжете вака. Срцки сте :back: :)

И малку Хиичкок (како што се нарекува Mike)

:eek:jea:

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
10 Najdobri za mojto Srce

.. ама на мое задоволство се појавија луѓе што имаат уште повеќе преслушано, па мене ми останува само редовно да ги провоцирам за да ги постираат траките што во друга ситуација, можеби би ги задржале за себе. :smir:
Респект и продолжете вака. Срцки сте
Hahahahaha psihopat hahah ... slusaj ;)
Ajde vaka ... sea kje si pisam ja spored mene 10te moi u krvta so mi tecat albumi ... nesto so koga kje go cuam znam deka i vonzemjani koga kje dojdat, kje im pustam da cuat so e rap i kje im raskazuvam.
Znaci .... Prvo da go pofalam LORD pak oti gledam deka nogu ubavo znae so saka u rapo i kaj da go traze kvaliteto.
Posle toa da dadam i polezna t.e. pofalba za Noti baj Nejcur, deka seuste e ubavo so ima luge kako nego koi ja osekjat onaa vibracija na ednostavnata umetnost.
Inace Lord brat.Kolku po dlaboko pocnes da kopas tolku povekje se gube kvaliteto na produkcijata.Sum se zanimaval so kolekcioniranje, navistina sobrav kupista kupista rap.No edno razbrav.Deka kolku podlaboko kopas, po edno vreme pocnav da sobiram rap ne od queens, bronx, bruklin, filadelfija, tuku pocnav vekje da mi gi kazuvaat po kvartali vo tie kvartali koi raperi se hahahahahhahah.No kolku povekje kopas tolku po skapana e produkcijata i zatoa se otkazav da kopam povekje.
Zatoa prav si deka nikogas ne moze se da se preslusa.No sepak barem da se kopa dovolno dodeka se otkrie cimentoto pod rapot moze.Toa bi mozelo da go pravat i ovie kako Raw N Wicked, Krtot, Visok Napon, Hiphopletika, polovina toxikologija i uste desetici drugi raperi da se utepaa od slusanje namesto da pocnea pravo da snimat i rapuvat.Slusam tocno 11 godini sekojdnevno po 5 saata rap, ponekogas i po 8 saata i ne sum snimal taka seriozno kako ovie novive so slusnat 50 albuma i mislat deka go doprele cimentoto na rapot.A rapot ete i vie dvajcata znaete kolku e dlabok.Ne e se BIG L BIGI WU TANG i tie .....
( ne sakam da omalovazam nikoj raper od tie so gi nabroja, samo somnevam se deka ako nekogas sedneme na masa i pokazeme koj so preslusal, deka kje najdeme zaednicki recnik za toa kolku dlabok e rapot, a kolku povrsno go plasirat )

Kje pocnam so prviot album koj vo zivotot go kupiv i taka kje prodolzam napred ...

1. ARTIFACTS - Between Rock & a Hard Place (1994)

Znaci ... ovoj album e prvoto nesto sto me vnese vo Jazzy Tvrdiot rap.Vo onoj debel bass trubicka, saxofonce i tako dalje zvuk.Isto taka kaj ovaj album nogu nogu go postovam stilot na lirikata i emsiranje t.e. rapuvanje.Dinamicni vokali pred se.

2. Das Efx - Dead Serious (1992)

E tuka vekje se mesteme na malku po razlicno nivo.Za DE nislam deka nema potreba da zboram.Na prvo mesto kje ja stavam produkcijata vo ovoj album kako i kaj sekoj so kje go postiram.
Das efex se mnogu mnogu precizni vo rapuvanjeto i imat nogu unikaten stil.Prvpat slusnav za niv 2000 ( od togas i slusam rap ).Nivnata lirika e sosema razlicna od onaa da receme na Wu tang.

3. Chino XL - Here to save you All (1995)

E tuka vekje zboreme za mnogu golema razlika vo stilovite i na produkcija i na lirika i na stil na vokal i stil na rapuvanje, bukvalno se.Za onie so ne se cule a mozebi i se cule ovoj MC si imase problem so Tupak hahah.Bifovi taj film.Samo sto toa e ne logicno spored men, Tupak e milijardi kilometri poralicen vo stilot od THE VAMPIRE CHINO Xl.
Chino e mnogu izmrdan.Samo toa mozam da kazam.A vo pogled na produkcijata ( nema potreba ni da zboram )
Temni ulici, veter, dozd, virusi, bolesti, pisoci, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa mnogu lud e albumov be !!

4. Dark Sun Riders - Seeds ov Evolution (1996)

Fantasticno.Pomegu sekoja od pesnite ( a mislam deka se 23 ) ima po edno intro koe objasnuva nekoi filozofski raboti.
Brother J ( clenot i vodacot na X-Clan ) e za mene svetec na ezotericniot i filozofski misticen rap.Nema sto da zboruvam.Koj ne go slusal neka go slusa albumot.Samo nemoj da go kombinirate so Lewis Parker i Labtekwon u isti den oti moze psihicki da skrenete u losa nasoka hahahaah.

5. Double XX - Ruff Rugged & Raw (1995)

Oooo nema so da zboram tuka.PRODUKCIJATAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaa e nesto neprocenlivo za mene !!!Everyday stories e lirikata i si ima mokj i dinamika vo nea.

6. Lords of da Underground - Keepers of the Funk (1995)

Epa nema nesto po ulicno od ova za mene.Prviot nivni album mi e nogu fanki na mene, ovoa nesto e epten po moj vkus Rap umetnost vo odnos na onaa ulicna vibracija koja ja vnesuva vo sekoj nivni zvuk.I stilot pred se e unikaten.Nema koj ne bi gi prepoznal lordovive.

7. ONYX - Bacdafucup (1993)

No comment ...

8. Ill All Skratch - Creep With Me (1994)

Eeeeee koj saka chill rap so mrsen ritam ete vi podarok :) hahah.Strasen e albumov.Znaci mislam deka uspeva nekoj singal od albumov da stigne do golden status no kako celo albumov ne dobi pocit tolku kolku sto treba.

9. Dred Scott - Breakin' Combs (1994)

Sam producent, sam MC, sam sve.Ako ovoj album ne e za pocit togas ne znam koj e ;).Koj go nema podhitno da go naoga da go slusa.

10. Saafir - Boxcar Sessions (1994)

Haaaaaa tipov :))) Isto sam producent sam MC ;).Stil neadekvaten energicen i nogu rugged.Produkcija silna i lirikata isto specificna.

E sega ... koga sme pri krajot.Da dodadam uste nesto.
Bonus 2 albuma :)))

11. NINE - 1995 + 1996ta albumot mu se perfektni.Nemam zborovi za tipov.Abe duri ne znam so da kazam za ovie albumi so gi pisav tuka hahahah.NINE e dosta temen tip.I na koza i na stil hahahahha i na lirika i na produkcija.

12. Killarmy - Silent Weapons for Quiet Wars (1997)

Krilo od WU tang se deckive.Najdobroto od celata grupacija.

E posle toa moze da gi nabroeme ili da se vklucat isto tolku kvalitetni konkurenti:

... NAS - It Was Written
... Origino Flava - Beyond Flavor !!!
... Wu - 36 Chambers
... Gangstarr - ( site albumi )
... O.G.C. - Da Storm
... Afu Ra
... Jeru da Damaja
... Xzibit ( prvite 2 albuma )
... Leaders of the New School
... A TRIBE CALLED QUEST
... Buddha Monk - The Prophecy
... RA THE RUGGED MAN ( Crustified Dibbs ) 1994 albumot auuu
... Walking Large
... The Pharcide
... The Wascals
... Illegal
... REDMAN
... Eric Sermon
... ORGANIZED KONFUZION
... MObb Deep
... SHOWBIZ & AG
... Mannish
... Strictly Flava
... Figure of Speach
... FU SCHNICKENZ
... PMD

I taka da ne dolzam nogu ...

Listata mi e oformena po edna klasacija - EPTEN STABILNI KONCEPTI NA ALBUMOT IMAAT SEKOJ OD OVIE ALBUMI !
Znaci tuka ovie albumi od pocetok do kraj gi pustat i edna vibracija te vozi posledovatelno 50/60/70 minuti.
A ne kako denes koga pravat albumi multikolor stil koj so nogu me nervira.Ova tuka e sekoj album poseben koncept
posebna prikazna poseben stil.A ne kako denesnive raperi so se kurcat deka imale 300 stila 300 liriki 300 blamazi ...

Se ova sto nabrojav tuka ne sum go slusal nekoi i po povekje od godini.Denovive kje sednam se da si preslusam :) da se vrnam da detstvoto.

Inace ako nekoj ne ja cital mojta knigicka za rapot i produkcijata i takvi stvari moze da ja cita.Oti tamo imam praveno povekje recenzija na povekje albumi pa moze da procita i da najde uste ako saka iminja i predlozi i soveti i dr.

Ajde pa da oformeme nekoja nova lista na klasacija :)
Najdobri MCa mozebi :))
Grupi :))

Kako i da e .... pozzz ....... 93 !

--- надополнето ---

^ Мислам дека Миста ќе сфати за што зборувам.
Razbiram brat :--))))) no sepak mora da imas 10 albumi koi kje gi izdvois kako ostatok od seta kultura so tebe ti vlijaat.Makar sto mislam deka povekje po metal takvo si pagas, no ja brat d raganje do sega za muzicki pravci znam samo za Klasicna muzika, Jazz, Crkovna i Rap .. drugo ne sum slusal i ne ni mozam.Zatoa za rapot mislam deka kaj mene sekogas kje ima edni 10/15 albumi koi sekogas kje gi pomnam i posle smrtta !!! ... veruvam deka i tebe ima 10 albumi koi ti teglat srce povekje od drugite.
Inace nova scena ne pratam jas .. sage francisko, pos ili kako bese tie ne gi sledam ic ..... sea nekoj mi pisa poraka za nekoi nagradi ol star imalo rap ... nisto ne znam .....
Pozdrav ...

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
^^^ hehehe :)))) twista vo godinite koga ne lapase pisha ;) .... tezok klosar mi e sega .. taj album mu e neprocenlivo bogatstvo za rapot i e premnogu underground .....

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.376
Поени од реакции
4.918
huhuhuh темава е :drk::drk:

Слепо Црево

Оџачар Грла
Член од
26 мај 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
223
Со вакви фаци ко Миста, Лордот и остала багра страшни познавачи на рапот неаме гајле, ни останува само да уживаме у траките што ги ставаат :)

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Gledam vi se svigat rabotite koi gi kacuvame .. pa onaka bi sakal denes da ve pozdravam site vas osoben JunSeba oti znam deka fetish mu e rap bitot bez vokal so malku povekje dinamika t.e. = trip hop, od po razlicen tip.Ajde begajte gledajte ja temata DJ KRUSH i citajte sto sum pisal za covekot.

Inace denes kje ve pozdravam so ete .... da receme ova :)

SUPERNATURAL - Albumov sto mu e vo 1995 Natural Disaster mu e megu drugoto 80% fristajl lirika.
MACK DA MANIAK - Queens raper, najdite go preslusajte go tipov.
Denes malku taka po mekicko kje go udaram :))) .. bev u depresija nekolku dena i malko po razlicni bitovi mi se slusat.Od sortata na UNDASTAND od heltah skeltah i 304's od EDO G ...
Pozdrav ... pokasno kje pisam uste edna tema za eden tip raper, i kje pustam uste nekoja trakica tuka.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Индастријал хип хоп...

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Да си ја исполнам мојата рапослушателска должност за денес :)

Dear hip hop, i'll love you till i die..

Kajgana Shop

На врв Bottom