Од што зависи успехот?

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
Интересно прашање на кое како и да одговорам ми има логика, значи неможам да си дефинирам онака 100%-тен одговор. Да видиме што мислите вие.
Прашањево ми е од емисијата на Доналд Трамп ... тој тоа ги праша своите соработници, пред да реши помеѓу тогашните два тима кого да избере, а гласи вака ...
Дали успехот на една фирма зависи од тимот или од шефот?

Ако мислите дека е до шефот, образложете зошто, а ако мислите дека е до тимот, повторно направете го истото. Да споредиме така со повеќе мислења кој ја игра поважната улога.

Моето едно мислење е дека успехот на една фирма зависи од шефот. Како тој ќе се постави, како ќе успее да ги осмисли сите работи кои ќе ги подели на тимот, како понатаму ќе го води истиот итн.
Но од друга страна, мислам и дека треба тимот да е вреден, сложен, и послушен за да може успешно да го изреализира тоа што шефот го замислил.
Значи некако сите ми се зависни едни од други, но сепак мислам дека некој мора и сигурно е поважен. Кој е тоа?
 

Drama Queen

Sky Catcher
Член од
2 септември 2007
Мислења
1.739
Поени од реакции
64
Upornosta e mnogu vazen del od timot a vlozeniot trud od sefot...ako sefot se zalaga i napravi se za da oformi dobar tim ke ima dobri rezultati vo firmata....i ako timot vlozi trud da ja ostvari zamislata na sefot firmata ke opstane...sefot ja ima vodeckata uloga i ako ne e toj nemoze nekoja firma da opstane,nema da se oformi tim,nema da se znae sto e zamislata...so los sef firmata propaga....osven ako timot ne go saka toa....taka da....najbiten e odnosot pomegu sefot i timot...ako se dobro funkcionira,firmata ke profitira...ufff dobro e...najdov zaklucok:vozbud: :pipi:
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
За да има една фирма успех, мора да биде прво успешна комуникацијата помеѓу шефот и неговиот тим.
Но, се разбира дека е важно и како шефот ќе се постави. Мора да покаже авторитет т.е да има изграден авторитет и неговиот тим да го почитува и да не ги занемарува неговите одлуки. Ако фирмата има некој шеф кој не е строг или ако не покажува цврст став кон работите, пред се вработените нема да имаат почит кон него и нема ни да го слушаат. А ако секој си прави што сака, тогаш хаос ќе настане и од успехот ниту У. Се разбира дека не треба да биде диктатор и неговите луѓе да се плашат од него, но треба да воведе ред и дисциплина што се вика. Мора да биде сталожен шефот во секоја ситуација, да биде смирен и да верува во идејата што е замислена, бидејќи ако он не верува, неговите вработени уште помалку.
Се разбира дека тимот е многу битен. Тие се всушност кои таа идеја ја претвораат во реалност. Пред се мораат да бидат квалитетни луѓе, луѓе од доверба и луѓе кои навистина се обучени и специјализирани за она што го работат, не аматери или лаици кои појма немаат од живот, него квалитетен кадар. Пред се мора тимот да биде креативен и добро да ја сфати задачата и сериозно да се зафати на нејзина реализација.
Според мене тоа е еден синџир во кој сите зависат едни од други.
Шефот е тој кој го има последниот збор, но сепак од тимот зависи реализацијата на проектот. Што значи ако нема шеф, се ќе биде хаос, а ако нема тим, нема да дојде до успех, затоа што нема да има никаква реализација.
 

JFK

Член од
9 март 2007
Мислења
966
Поени од реакции
52
Јас мислам дека личниот успех зависи од личноста. Мојот успех зависи од мене и никој друг. . .
 
Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Дали успехот на една фирма зависи од тимот или од шефот?
Според мене успехот зависи од ШЕФОТ. Зошто?

Шефот е надредена личност на неколку останати личности и тие требе да работат според неговите инструкции (логично и веќе традиционално). Меѓутоа доколку шефот е либерален пто што работниците не би го осеќале како надреден и тој, шефот, ги слуша и применува забелешките и дополнувањата на подредените личности би настанала една хармонија во која работата би се извршувала како песна и сите би имале дел заслуга од таа работа.

Сум. Се зависи од шефот како тој ќе се постави во однос на подредените.
 
Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Успехот на една фирма зависи од односот на сите поединци во истата.
Ако зависи од шефот само,да го видам сам да ја води,или пак обратно.
Ниедна ФИРМА,не е ФИРМА без некој на чело,ниту пак е ФИРМА доколку само еден ја води.
Сепак,директорот е само една рандом личност(занемарувајќи го фактот дека поголемиот број од нив денес само седат на пари и не прават ништо),иако е главен,не може сам да одлучи за некои работи и неговата одлука зависи и од мислењата на останатите.Можеби се замислува дека е на врвот на светот,ама да го видам дали ќе му опстане фирмата ако сите вработени дадат отказ.
А и шефот,да бидеме рални,не може да ги учи на однесување и да воспоставува ред помеѓу вработените.Тој само ги бира оние кои смета дека ќе и донесат подем на фирмата,а остатокот од работата е нивни.
Треба да постојат добри идеи,предлози итн. и да постои согласност,да умеат да направат компромис за тие да бидат реализирани.Добар договор-куќа гради.:hehe:
 
Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Маwечко си работел/а некогаш ??? доколку директорот е решен ТОА И ТОА тебе и да не ти се свиѓа ќе го работиш бидејќи од тој директор пари ќе побараш на 1ви!
 
Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Види вака,нема да дозволам некој да ми диктира што да правам.
Ако е шеф,тоа не го прави Бог,па да бидам приморана да правам нешто што не ми се свиѓа...не сум роб негов побогу!
И не,не сум работела,но тоа не ми го скратува правото да си кажам мислење,нели?

Да земеме еден попрост пример,не фирма,ама форумов.
Има админи и тие контролираат се` што се случува,си имаат и помошници-модератори...И сега,ако нема челенови како ќе функционира форумов?
Значи не е се` до оној главниот.:smir:
 
Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
За форумов што пишиш никој не ти дава плата тебе и немаш обврска да не пишиш кога ќе се вработиш некаде ќе осетиш и нема да пишуваш како што пишуваш сега :) иако никои а најмалце јас нема да ти забранам да си кажеш мислење само можам да ти речам дека не е се така розово :) и јас мислев така на времето ама ...
 
Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Успехот на една фирма првенствено зависи од шефот. Тој е оној кој го одредува проектот на кој ќе се работи. Шефот го бира тимот кој ќе работи на таа задача...што значи дека треба да се одлучи за најкомпетентните. Сепак потребен е некој кој ќе ги организира сите, ќе ги сослуша и примени нивните идеи за на крајот да се добие посакуваниот резултат...а тоа е шефот.
 

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
52
Kakov shef!? Uspehot zavisi od timot, ako ne funkcionira kako shto treba, ne shef da imalo dobar, a bre i gospod da sleze dzabe e! Kolegijalnost i timska rabota PRED SE. A se drugo e sekundarna stvar!
 
Член од
23 септември 2007
Мислења
61
Поени од реакции
0
za edna firma da funkcionira treba razumen sef i dobar tim...i denes ne sme vo 1800 pa ako si vraboten KUTI I SLUSAJ.-.. ako sefot e nekoj glup nemora site da go sledat... sepak site zaedno bi trebalo da rabotat za dobar rezultat. I pred se ako nekoj ne se oseka slobodno i ubo so tie so se vo prostorot kade sto raboti moze 8 sati dnevno.....spored mene nabrzo ke se razboli hehe
 

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Иако и двата се важни на прв поглед сепак лесно може да се каже кој е поважен.
Шефот е поважен затоа што шефот го бира, составува и ракводи со тимот. Ако тимот на функционира добро тогаш шефот направил погрешна одлука. Целата атмосфера и фузија што постои во еден тим, без разлика дали е оптимистичка или песимистичка зависи од шефот.
:mist:
 
Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
За форумов што пишиш никој не ти дава плата тебе и немаш обврска да не пишиш кога ќе се вработиш некаде ќе осетиш и нема да пишуваш како што пишуваш сега :) иако никои а најмалце јас нема да ти забранам да си кажеш мислење само можам да ти речам дека не е се така розово :) и јас мислев така на времето ама ...
Јас зборував за функционалност на една фирма,па како пример го земав форумов,пошто нели,како невработена не можам да зборувам за некоја фирма.:)
Да можел шефот сам да ја издигне фирмата,не би плаќал некои за да работат во неа.Секој поединец има своја задача,како самостоен орган.Сите вработени во фирмата претставуваат еден систен и доколку еден орган престане да функционира,стабилноста,односно функционалноста на цел систем се разнишува.
Тука не ја мешај платата...таа нема никаква врска.Шефот ако ми дава плата,ми ја дава зашто работам за него и дека успешно си јха вршам работата,а тоа не значи дека само тој е заслужен за успехот на фирмата.
 
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
61
Успехот на една фирма зависи пред се од шефот...Од него зависи какво темпо на работење ке воведе и каква дисциплина на работење.Исто така,доста важно е како ке ги мотивира работниците.Се знае,ако добро не ги исплака, ако не му дава бонуси кога за тоа ке заслужат и кои ке ги мотивираат на понатамошен успех, нема ни да се стремат кон него...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom