Од септември првоодделенците ќе учат англиски - паметно или жива глупост?

Potato

Cold hearted
Член од
18 мај 2007
Мислења
4.924
Поени од реакции
86
И шо ќе биде лошо со информатиката во прво одд? Само треба компјутери.

ПС: Сестра ми е второ одделение, а знае повеќе за компјутери од 50% од луѓето кои го посетуваат форумот.

Иначе, да и англиски би било добро, па шо ако останат еден час повеќе да испеет една песничка или изгледат еден филм..

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
абе не е добро баш од прво одделение да учиш англиски ,треба негде да се почни од трето пошо вака мн ги форсираат децата, за све има време не е важно кога ќе се почне важно е колку ќе се сфати

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
До некаде мислам дека е во ред.А што со оние дечиња од градинка што почнуваат да учат англиски?Пеат песнички и учат по некој збор.И првачињата така.Не ќе учат тие минато или идно граматичко време па да е нешто тешко.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Ништо не ни фали нас.Јас почнав да учам Англиски во 4 одд односно на 10 години.И знам многу подобро отколку некои од мали што учеле.Сето тоа зависи од способностите на ученикот.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Кога се мали децата,побрзо ги упиваат информациите.

ДО мене живееше професорка по француски,внуката ја однесе во Франција и за 3 месеци го научи јазикот на 6 годишна возраст.
Затоа констатацијата е дека побрзо впиваат како мали,што би требало да се покаже како добар потег.

Но,квалификацијата на учителките е од витално значење,и заради нив од добар,ќе се претвори во лош потег :)

Член од
26 јануари 2008
Мислења
86
Поени од реакции
4
Na baranje na roditelite fondot na casovi vo I odd. se zgolemuva so ushte eden cas angliski jazik bidejki so voveduvanjeto na angliskiot mnogu roditeli koi nemaa moznost decata da gi zapishat na kurs sega se vo podobra pozicija odnosno decata se staveni vo ramnopravna polozba.

А

Ајсшутер

Гостин
Па добро е има позитивно колку толку уште од порана возраст подобро да почнат да го учат англискиот јазик како и компјутерите бидејки ке им бидат потребни а не како некои трупци сега во 7 оделение кога бевне незнае Word да уклучат а не пак да направат некои прости а за нив ептен сложени работи.

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Mislam deka OK e Angliskiot da se uvede (uste) od prvo. Denesnive deca tolku mnogu se povrzani so komp. i TV, taka da tie gooooolem del od Ang. jaz. veke go sovladuvaat tuka. Ona najbitnoto go sfakaat t.e. znaat da razberat sto im zborat, a voedno i tie se razbereni od onoj so koj sto komuniciraat. Vo skolo nastavnicite ke im ja potprat gramatikata (koja im golem problem i vozrasni luge) i Ang. ke go znaat i razbiraat na isto nivo kako i nivniot majcin. Bidejki kako sto veke znaeme, majciniot i Ang. jaz. ne se smetaat za jazici plus koj sto gi imate sovladano (nauceno) vo vasiot zivot. Kako majciniot, taka i Ang. jaz. veke se podrazbira deka go znaate ... !!!* :wink:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
najbolje i oficijalen jazik da go napravat angliskiot.Ionaka im e sram so se makedonci i so imaat kirilsko pismo.

Ashley

بين الحياة والموت
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.043
Поени од реакции
35
Ми се допаѓа идејата, убаво е уште мали(кога најмногу впиваат) да научат нешто што натаму навистина ќе им биде потребно. Тогаш и најлесно ќе им биде за учење.
Тие отпрвин ќе се запознаваат со јазикот преку сликовници, преку песни, па понатаму кога ќе научат и латински ќе започнат и со пишување. Секако дека нема да ги форсираат, па уште од почеток да започнат со пишување, читање.. Тоа ќе биде нешто како подготвително, за полесно да го прифатат јазикот уште од мали.
Нема зошто да го сметам потегов за глупост, кога знаеме колку е потребен англискиот јазик во ова време.
Во врска што кажа Mac)) погоре за учителките, сметам дека нема тие да им предаваат англиски, него ќе најдат некој стручен околу тоа. :helou:

By Me

BLAH....
Член од
10 февруари 2008
Мислења
1.121
Поени од реакции
29
паааа додека си мал се учи јазик, а ако чекаш на 40 години да учиш англиски знај ке научиш......

Член од
2 јануари 2008
Мислења
12
Поени од реакции
0
Па, мислам дека е добро да се учи Англиски од мали нозе, затоа што покасно е веќе мн касно !!! Не е така ??!?!?

Член од
22 август 2007
Мислења
550
Поени од реакции
16
Мислам дека стварно е паметно тоа. Јас знам дека дури во градинка кога бев едно време имамвме часови по англиски, учевме некои општи именки и такви ствари и знам дека мене тогаш ме заинтересира англискиот и сакав да го знам што подобро. Па така да добра идеја е да се учи од прво одделение, плус понатака нема да им биде толку натрупан материјалот и полесно ќе го учат.

Kajgana Shop

На врв Bottom