- Член од
- 3 март 2010
- Мислења
- 663
- Поени од реакции
- 465
Od kade kupuvate ikoni dali od prodavnica, tezgi postaveni za praznici pokraj crkvata ili pak mozi od crkva i kako odi postapkata za da odlezi ikonata vo crkva
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Od kade kupuvate ikoni dali od prodavnica, tezgi postaveni za praznici pokraj crkvata ili pak mozi od crkva i kako odi postapkata za da odlezi ikonata vo crkva
me interesira dali i vo crkvite imaat biblija i kolku iznesuva cenata
Убедетеме во спротивното ве молам!
Во врска со икониве, би сакал некој поупатен да ми ги објасни овие Библиски (Божји) зборови, на што се однесуваат и зошто Бог дава забрани да не се цртаат и резбарат ликови на маж и жена (кои ќе служат за верска употреба или служба т.е. да им се клањаме и да им служиме), бидејќи за истите Бог зборува дека тоа претставува „беззаконие“ во неговите очи:
„Не вршете беззаконија, правејќи си ликови вајани, секаков вид ликови на маж или жена....“ (5 Мојсеева 4:16)
....„та да им се поклониш и да им послужиш“....(19 стих)
потоа продолжува.......
„Гледајте, да не го заборавите заветот на Господа, вашиот Бог, што Он го склучи со вас, и да не си правите каквигоде резани ликови, како што ти заповеда Господ, твојот Бог; бидејќи Господ твојот Бог, е оган, што гори, Бог ревнител.
Ако, пак, ти се родат синови и внуци, и, откако ќе поживеете долго на земјата, почнете да вршите беззаконија и направите каковгоде резан лик, со тоа ќе направите зло пред очите на Господа, вашиот Бог, и така ќе Го разгневите.“
(5 Мојсеева 4:23-25)
После овие зборови јас немам „стискаец“ да купам икона, да и се клањам и да ја целивам, да и служам, да и упатувам молитви на таа икона за да ме чуе, да и кадам со кандило,бидејќи убаво е нагласено дека тоа е беззаконие во Божјите очи.
Или јас не можам да го разберам Бога и неговите збороиви и забрани; или некој ги испревртел Божјите зборови, за да си го оправда своето верување, постапки и цели????
Постои една поговорка: „Прилагоди го своето учење и верување спрема Библијата, а не Библијата да ја прилагодуваш спрема своите учења и верувања.“
Мислам дека се е јасно кажано од оваа поговорка. Убедетеме во спротивното ве молам!
Ааааа, сакаш да кажеш дека Бог забранува фреско/иконопис?
Погледни по темиве, подоста е и за тоа дискутирано на форумов.
Но, како што напиша претходно членот на форимов, не е мое/наше да те (раз)убедуваме во твоето тековно удебување и однос кон иконите.
Да не должам многу: седмиот Вселенски Собор, за век и вјеков ја расчисти дилемата за тоа дали иконите се или не се идолопоклонство: едноставно-не се!
Нема што да те убедиме, темата не е дали треба да се користат икони. Имаш други теми отворени каде се дискутирало види во нив, а овде не оди офтопик.
Ѓ/Џокица, не ја загадувај темава, туку наместо да го практикуваш протестантскиот принцип „сола скриптура„, во стилот „...дај ми стих за ова и дај ми стих за она„.., читни малце од линков:
http://preminportal.com.mk/content/view/6223/60/
и работите троа ќе ти се подразјаснат. За православните рисјани, важи принципот „Свето Писмо и Свето Предание„, каде Писмото се толкува преку Преданието, оти Преданието му претходи на Писмото, ана двете им претходи Црквата Христова. Светото Писмо не е од Небесата паднато...
А еве „една„ и од мене до Тебе: најди ми старозаветен или новозаветен стих, во кој е наведен рецептот за сарма од свинско месо, завиткана во лозов лист, разбираш...