Одделување од старото друштво

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Кои би биле причините за вие да се одвоите од вашите другари со кои сте го поминале поголемиот дел од вашиот живот? Дали некогаш сосем би се оттргнале од одредена група на луѓе кои ви ги знаат повеќето од вашите тајни, навики, интерни шеги и слично? Наведете ги причините ако одговорот е да.
Се надевам на добра дискусија, а не на одговори: "Не би се одделил и точка" или "Нема шанси".

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Зависи од тоа колку ти значат луѓето во друштвото и колку си подготвен да правиш жртви за да опстане друштвото какво што е или да се подобри.
Јас од моменталното ми друштво не би се откажал во никој случај. Луѓето погодени, има и со складни на мојот карактери, има и спротивни, ама хеј, монотоно е се’ да е бело или црно. Плус, муабетите, интерните шеги, подемите и падовите што сме ги поминале заедно, блискоста, како и моментите кога започнувам мисла а некој друг ја довршува се бесценети.
Би се откажал од друштвото единствено ако не ми значат луѓето доволно за да останам и покрај негативните последици од дружењето со нив, како на пример лошо влијание, редовно вовлекување во неволја, лажење и слично.

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
Сум се оделил. Школото било главна причина.

На пример. Другарите од основно. По цели деноој бевмо заедно, јадевмо заедно, пиевмо заедно, спиевмо заедно а пак сеа одвај се гледамо еднаш месечно. Учимо у различни училишта и имаме сеа различни друштва. А пак сеа во средно не се поврзувам мн со никого, имам само еден мал одреден круг на људи што ми значи. Бидејќи знам дека и тие утре нема да бидат туе. А тие што ќе бидат се другарите од маало.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Кои би биле причините за вие да се одвоите од вашите другари со кои сте го поминале поголемиот дел од вашиот живот? Дали некогаш сосем би се оттргнале од одредена група на луѓе кои ви ги знаат повеќето од вашите тајни, навики, интерни шеги и слично? Наведете ги причините ако одговорот е да.
Се надевам на добра дискусија, а не на одговори: "Не би се одделил и точка" или "Нема шанси".
Друштво како друштво, цел живот трпи промени. Едни доаѓаат, други си одат, но само неколку остануваат заедно засекогаш. Она кое го имам сега како друштво, е нешто кое мислам дека потполно одговара на мојот карактер и на моите сфаќања. Како што кажа и Фантом погоре, во секое друштво мора да има нели и по еден со кој и нема баш да делиме мислење, но тоа е балансот на природата. За нешто да функционира како што треба потребно е да има, како добри, така и лоши вредности и карактеристики.
Причини за одделување од друштво не би можел да наведам. Едноставно не сум сигурен дали издавањето на некоја тајна, лажењето или исмевањето би биле поголема болка која би ме натерала да се оттргнам. Сепак на ова не ни сакам да размислувам затоа што знам дека оние кои се сега со мене, се оние на кои им значам онолку колку тие на мене.

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
А да, исто така ме интересираше и како би се одделиле. Мислам дека не е толку едноставно да се одделиш со два збора "Чао, пријатно" од луѓе со кои си близок. Или не ви е проблем ова?

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Причината беше тоа што тргнавме по различни патишта после основно и едвај се слушавме, а камо ли па гледавме. На почеток, дур се навикнам на нова средина, не ми беше толку криво, но како поминуваше времето ме фаќаше се поголема носталгија што посакувам на моменти да се вратам назад во времето, пошто после нив, не сретнав некој што ми станал толку близок и со кој што сум делела се`. Голем дел тие што сум ги запознала биде само пролазни личности што поминале низ мојот живот како крава низ пченка.

Него да не ја терам во друг правец темата...
Од цело друштво се имам одделено, а причината беше тоа што од “секој го сака секого“ станаа “секој јаде фекалии за секого“ и такви беа околностите да јас бев во средина и требаше да бирам. :/

А би се одделила од личности чие присуство ме напнува и полни со негативна енергија. Би се одделила од особи што се во филмот “евриуанс аут ту гет ми“ ил “спијам на уши дур ми збориш, ал сакам да тупам за мене“, јес да ќе те ислушам, ал ќе ми пукне филм кад-тад итн итн.

А да, исто така ме интересираше и како би се одделиле. Мислам дека не е толку едноставно да се одделиш со два збора "Чао, пријатно" од луѓе со кои си близок. Или не ви е проблем ова?
Па не е со два збора. “Ладењето“ доаѓа постепено, некогаш не мора да кажеш директно дека нешто кочи за да му биде јасно на другиот. :)

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Незнам.. никогаш во целост не сум се одделила од никого.
Сите што ми се вистински ги знам прилично многу долго така да доволно знам за нивната доверба.
Многу пати некои од страна се обиделе да ме одделат од нив, еднаш успеаја,ама кратко траеше тоа.
Од тие што највеќе ми значат, знам и да се одделам, а тоа ако се случи недај боже сигурно нема да е по наша вина, знам дека она што било кажано си останува во нас.. ја имаат премногу предобијано довербата и се надевам дека така ќе остане..
А, знам свесна сум дека ова нема вечно да трае. Еднаш ќе се одделиме, после 4та можеби кога сите ќе тргниме по различни патишта, ретко кога ќе имаме време да се видиме и да си кажиме нешто..
сега засега незамисливо ми е тоа,ама кога тогаш свесна сум дека ќе е тоа, иако ми е тешко да поверувам.

Член од
2 април 2009
Мислења
1.405
Поени од реакции
177
Сега брзо се разделив со една моја „другарка“,мада не го заслужува тој збор затоа што верувам дека сеуште не ни знае што значи.
Се дружев многу долго со неа,што се вели скоро израснав со неа,но меѓутоа имаше многу работи кои што таа не ги прифаќаше како такви,многу работи кои што несмеев да и ги кажам зошто г-ѓицата се лутеше,а јас како јас несакав расправии...Трпев многу долго т.е. не само јас туку сите во тоа “друштво“,ама трпиш,трпиш и кога ќе ти пукне филм е страшно.:)
Секоја од нас се и плесна,девојчето се симна на тоа НИСКО ниво за да ни плаче и да не моли за последна шанса,а најтрагично беше тоа кога кажа дека СВЕСНО не контролирала и дека свесно ни се издеравала.:nesvest:
Се вадеше на некои неиздржани работи,но нитуедна од нас не попушти.Сега сите останати се чудат кога гледаат дека воопшто не комуницираме со неа,и сите ни викаат дајте и уште една шанса крај на осмо е,бла бла бла...Ама џабе,секоја си стои на своето.:)
Знае многу мои тајни,но мои навики и други работи кои што ја прават мојата личност не знае затоа што дури сега сфатив дека она никогаш не ме познавала.Никогаш не ја запознала вистинската Тина,има сосема погрешно мислење за мене и покрај тоа што не сака да го признае сето тоа.
Жалам за секоја секунда помината со неа,за секоја глупост што сум ја лупнала за да ја расположам,жалам буквално за СЕ поврзано со неа ама јебига,тоа е тоа.
Нема назад,а да имаше ништо од ова немаше да заврши вака,затоа што неможе да се стави крај на нешто кое што не ни го доживеало својот почеток...

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
За жал јас два пати сум се одделил од друштво. Првиот пат беше пред неколку години кога тотално почнавме да не се согласуваме сите меѓу нас и се заборавија сите убави моменти. Јас повеќе не сум со тоа друштво зашто неможев да ги трпам сите кавги и несогласувања. Сеа моментално друштвото е како партискава војна во Македонија, поделени се во кланови. Но барем колку толку стојам добро со сите нив сеуште иако ги гледам дали еднаш во два месеци.

Второто беше на крајот на средно. Во класот си бевме како фамилија. Пред школо и после школо заедно цело време па и секој викенд заедно топтан излагавме. Смеења, веселби, родендени, пијани моменти па и тажни заедно ги поминавме. Но заврши средно и сите си го фативме патот кој си го избравме кој нормално никаде не се преклопува со некој друг. По матурата со класот топтан се видов само 3 пати а поединечно едвај се гледам.

Две различни причини за разделба. Две друштва кои нема да ги заборавам никогаш. Но животот продолжува понатаму. Среќа што сум брзо прилагодлив па си наоѓам ден по ден нови и нови пријатели и со тоа и нови друштва па никогаш не сум сам.

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
Па нормално премин од една во друга средина (од основно во средно, од средно на факултет - поготово доколку тој премин подразбира и промена на географската локација на учење/ студирање), неминовно подразбира одделување од старото друштво, формирање нови друштва.
Исто мислам дека женските полесно се одделуваат од друштвото бидејќи кога се во врска најчесто се приклучуваат во друштвото на партнерот (кај мене барем така беше). Не дека целосно се одделив од моите другарки но почесто бевме со неговото друштво кое полека стана и мое друштво.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.904
Поени од реакции
50.565
Се немам одделено класично онака, отуѓено можда малце од тие од маало што ми беа. Ја отидов со други они со мали измени остаанаа исти, далеку од тоа да паднала “разделба’’некоја со пичкарања и урлање него онака постепено се избаталив од нив.
Уште си иаме муабет добар, стално кога ќе се видиме као се договараме да идеме у град некад заедно, па све “термини не може да усогласиме’’ уствари све е онака ради реда кажано. :)

Од средно се отуѓив само со еден, крвта да му ја ебам преварантска, се боде у вена и се ебе со фестер!!! (интерна) :)

рок-кејт

незгодна ко кратко ќебе!
Член од
22 мај 2007
Мислења
1.024
Поени од реакции
70
Имав едно и единствено ( засега) разделување од старо друштво и баш поради тоа разделување ми е ептем мило. Бев здружена со уште 2 другарки и бевме неразделни. Се шо праевме заедно праевме, заедно плачевме заедно се смеевме, ко ќе ни текнеше нешто моравме да се слушниме по телефон, си пеевме песни, озборувавме, трачаревме бла бла бла.. ама сето то заедно.. така то одеше 6 години. Станав толку блиска со овие луѓе, шо мислев дека ако само пробат некој да ме разделит, со базука ќе го гаѓам.. Завршивме шесто одделение и дојде лето бла бла и почнавме првпат ,, официјално,, навечер да излегвиме.. Во шесто одделение јас незнам, до кај 9 и пол имав излаз.. А останативе 2 имаја до 12 .. Исто така до 12 имаше и едно друго момиче од класов. Фак, јас ко ќе требеше да си одам, тие излегвеја.. И така некако се разделивме, а во текот на целото наше дружење, мама ми кажвеше: немој да се дружиш, не се добри другарки, а мене ми беше скурчено од тие муабети.. Се прашвев шо глеат мама толку лошо во нив. После и наставничката шо ме учеше ме советуваше да се тргнам од нив , А јас тврдоглава до немајкаде.. И така се оддалечивме то лето. И дојде први септември, и сеа очекувам да си седниме по три ко шо си седевме, Јас и двете другарки... И одам јас нашкола и само глеам на мое место, друго момиче седнало и се ќикотит со овие.. Мене в срце ме здоболе и немав со кого да седам и седнав со момичиња шо ме мразеа.. И така некако престанавме да се дружиме. Немав јас со кого, и се здружив со најголемите бубалици-момичиња и многу добри другарки испаднаја тие... Не ме остаја сама.. И тоаш се здружив со сите момичиња од класов и со сите машки. Им станав на сите најдобра другарка. И вака ко шо поминвит времево сите ми кажаја шо мислеле за мене.. Крената ваква таква.. Истото шо го мислет сеа за останатите 3. Никогаш не ќе можам да им се заблагодарам на тие три момичиња, посебно на едната, со која взаемно си помогнавме да бидиме фенси. Таја ме напрај помирна, јас ја напрајв пофенси ( нарцис сум, знам :smir:) и така.. Значи мило ми е многу за ваквава разделба.. Пред мене е уште една разделба шо ептем тешко ми паѓат ама то е живот сеа..:pipi:

I

IBIZA SOUND

Гостин
kako i da e site se od korist
dodeka imat od tebe korist ke se druzat,a stom nemat korist ke te batalat
zatoa otvorete oci narode,zasto iskreno na moite oci ne mu veruvam a ne pa na drugar prijatel ili pa na nekoj drug

Член од
20 мај 2007
Мислења
1.139
Поени од реакции
153
Во прва година средно старото друштво ме откачи (а со нив бев од пелени), со образложение дека сум бил единствениот анти-пушач и анти-алкохоличар во нивно друштво, и дека со тоа не сум се вклуповал во нивната слика... Цел месец после тоа не можев да се помирам, и се обидував да најдам еден главен кривец од нив, кој ги наговорил сите против мене... Но не, сите испаднаа исти на крајот... Денес, 7 години подоцна, кога имам нови, вистински пријатели, им благодарам на стариве за тоа што тогаш ме откачија... Тоа беше супер одлука од нивна страна.=)

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Работа,обавези,ангажмани,студирање,распрснување секој на различна страна....
Но секогаш кога ќе се вратат сите дома (претежно на празници) се збираме заедно и си поминауваме како никогаш,секоја наредна средба е се поубава,повесела.....Едноставно кога ќе ги видам сите околумене душава ми се полни:pipi:.Друштвото шо ми е од петто одделение(од 10та/11та моја година) па наваму не ми е променето до сега и фала му на Бога :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom