Ножеви

S

StormRage

Гостин
Ми кажаа дека бил за дерење.
Абе, го испокрадовте Братство бе :D
То ти е царински нож. Само цариниците ги имаа тие, сега веќе ги испуштија ама ретко ги има овие ножеви.
Камо да го испокрадов ја, супер ќе ми беше :D[DOUBLEPOST=1417277982][/DOUBLEPOST]
Не изглеа воопшто лошо само што челик е? Држи ли острица воопшто?
Мислам дека е 440C челик, и држи острица многу добро, пошо баш сум го користел за дерење свинска кожа шо дефинитивно тапи сечило, држи прилично добро.

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.400
Поени од реакции
1.825
Еве и јас да се пофалам што ијам :D

Овој го имам откако знам, поклон е од роднина што работеше во Братство во Охрид. Нарачката била за амерички пазар а вработените си зеле по неколку примероци:
Прегледај го приврзокот 107916 Прегледај го приврзокот 107917

Овој другиот иста приказна само што е чичка нов т.е. некористен за разлика од првиот а ми го поклони истиот роднина пред две години :) \m/
Прегледај го приврзокот 107918 Прегледај го приврзокот 107920
Живела Јигославија и дан републике :LOL:

П.С. Ливчето е од дрвце кое овде не знам зошто побогу го викаат липа кога всушност низ светот го викаат јавор - д флаворинг уан :coffee:

И двата се најдуваа во нормална продажба и ги имаше прилично многу. Рамбото ич не ми се свиѓа како концепт. А ова помалото е веќе па ај да речам многу добар нож, а има и многу опции за естетска доработка.

cesma

Finest Сasual Dating - Actual Girls
Член од
20 ноември 2014
Мислења
166
Поени од реакции
100
И двата се најдуваа во нормална продажба и ги имаше прилично многу. Рамбото ич не ми се свиѓа како концепт. А ова помалото е веќе па ај да речам многу добар нож, а има и многу опции за естетска доработка.
И мене помалиот ми фати око. Не дека имам употреба за ловечки ножеви ама не би ми пречел во колекција, разбира се доколку стварно е 440c и има прифатлива цена. Со твоја кожна рачка прошарана со месинг би бил закон и устав! ☺

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.400
Поени од реакции
1.825
Што бе прифатлива цена, пред некоја година се продаваа по 550 денари по Охрид, од тоа поефтин фул танг нож немит (што би рекле таму нели;)).
А пошто е фултанг неможе да има кожна рачка, кожните прстени може да се стават само на скриен танг.

cesma

Член од
20 ноември 2014
Мислења
166
Поени од реакции
100
Што бе прифатлива цена, пред некоја година се продаваа по 550 денари по Охрид, од тоа поефтин фул танг нож немит (што би рекле таму нели;)).
А пошто е фултанг неможе да има кожна рачка, кожните прстени може да се стават само на скриен танг.
Еми со мало убедвање со шмишајбнана можит. Вија скопјанишчана шо мрзештии ќе беа мооореее... (вметни град по избор ако не си од Скопје) ☺
За 550 д. - sold no questions asked.

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.400
Поени од реакции
1.825
Не се разбравме. Не е изводливо да се стават прстени на фултанг нож. Еве каква е постапката за кожна рачка (добро, на видеото се прикажува како се прави рачка од кора од бреза, ама постапката е скроз иста). https://www.youtube.com/watch?v=SNi8Ec5vS_I

cesma

Член од
20 ноември 2014
Мислења
166
Поени од реакции
100
Не се разбравме. Не е изводливо да се стават прстени на фултанг нож. Еве каква е постапката за кожна рачка (добро, на видеото се прикажува како се прави рачка од кора од бреза, ама постапката е скроз иста). https://www.youtube.com/watch?v=SNi8Ec5vS_I
Ох те разбрав комплет. Се ми е јасно :) Туку зборот ми беше дека тангот, претпоставувам, може да се отсече во клин како што ти треба за "гиро" :) методава.

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.400
Поени од реакции
1.825
Би можело, но тангот има 3 дупки кои поминуваат низ средината, најмалку една од нив ќе биде баш во делот кај што не смее да има дупки. Абе и ти, од толку дрва си се фатил за кожа:).

cesma

Член од
20 ноември 2014
Мислења
166
Поени од реакции
100
Би можело, но тангот има 3 дупки кои поминуваат низ средината, најмалку една од нив ќе биде баш во делот кај што не смее да има дупки. Абе и ти, од толку дрва си се фатил за кожа:).
Ахаааа сеа сватив кај е проблемот. Еурека еб*го. ☺ Кожата што ја праиш ми е некако нај кул од све што сум видел. Сакам дрво, Г10, микарта ама "гиро" кожа у комбо со месинг и по некоја лента во боја ми изгледа ептен добро.

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.400
Поени од реакции
1.825
Иначе само футролата на тој нож вреди 1000 денари, кога во фабриката би посветиле малку внимание на деталите ножот би го продавале 4000 денари....

cesma

Член од
20 ноември 2014
Мислења
166
Поени од реакции
100
Ај љубители на ножеви да ве видам. Кој би бил за вас фолдер од соништата? Она што америте го викаат грал нож! Значи што би било коа пари не би биле пречка?

Јас ќе изберам два. Еден јапонски, еден европски од сосема различни причини.

1. Нај EDC - Rockstead SHIN-DLC : HONZUKURI

Зошто: затоа што го поседува најдоброто сечило money can buy. Конвекс ивица со Роквел HRc65 до 67 (друг челик). Феноменално е исполиран иако е уствари црн на видеа изгледа како огледало. Има и поскапи модели ама овој ми е мене најбољи. Гледајте на youtube како сече и колку држи. Мама мија ☺
Цена: малку над 1000Е.

2. Нај арт - Целокупното творештво на Jurgen Steinau. Како на пример ова:

Зошто: Во светот на уметнички ножеви овие најсилно резонираат со мојата смисла за естетика :rolleyes:
Цена: господ знае! Најмалку 20.000Е :tapp:

Клошар.

Еднаш бев 4NHK0.
Член од
6 јуни 2014
Мислења
965
Поени од реакции
850
Јас би земал custom на Peter Atwood некој титаниумски, custom на Chris Reeve, Lionsteel, custom на Hinderer, custom на Emerson... Ама само за украс би ми биле, не би се осмелил ниту на леб да ги употребувам, а не пак на нешто друго.
Emerson:

Chris Reeve:

Hinderer:

Atwood:

(http://2.bp.blogspot.com/_wVWOlWYv4a4/SM83T9G9uZI/AAAAAAAAAYY/G98ZPQxQuMo/s1600-h/IMG_2740.JPG)
Малку повеќе научна фантастика, ама да си кажам :).

cesma

Член од
20 ноември 2014
Мислења
166
Поени од реакции
100
Јас би земал custom на Peter Atwood некој титаниумски, custom на Chris Reeve, Lionsteel, custom на Hinderer, custom на Emerson... Ама само за украс би ми биле, не би се осмелил ниту на леб да ги употребувам, а не пак на нешто друго.
Emerson:

Chris Reeve:

Hinderer:

Atwood:

(http://2.bp.blogspot.com/_wVWOlWYv4a4/SM83T9G9uZI/AAAAAAAAAYY/G98ZPQxQuMo/s1600-h/IMG_2740.JPG)
Малку повеќе научна фантастика, ама да си кажам :).
Sebenza custom би и ја ☺ тоа некако се подразбира...

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.698
Поени од реакции
288
Мора да земам една Мора :)

Кад-тад на ред ќе дојде и некој G10 фолдер.

Spyderco Manix 2 G-10 plain blade изгледа добро, цената е таа што е. И Spyderco Paramilitay 2 изгледа истотака добро, али е 50% поскапа од Manix 2ката, мислам дека не вреди толкава разлика во цена.

Ваше мислење за двава фолдери и некој друга Spyderco G10 препорака?

Kajgana Shop

На врв Bottom