Нов закон за сметководство

R

Rigel Kent

Гостин
Браво на бравото на законот. Не регулираат како сакаат нотарот за печат на лист хартија А4 формат и два потписи на нејзе зема 700 денари. Порано во суд колку беше тој документ? Тоа е добра регулација маме да ебам негово три куќи направи откога стана нотар а голтар беше, сега сметководителите кога ќе се договорат за колку да бричат на суво тие по пет куќи ќе прават.
Ne veruvam deka notarite napravija tolku pari , no definitivno izvrsitelite se rekorderi po prihodi vo MK, tie ne pet tuku deset kukji ke napravat.

A

Advokatisce

Гостин
Сега со законов нема да може да си прави сам, освен ако не е овластен сметководител...
не видов такво ограничување. И во суд можеш да се застапуваш сам не ти треба адвокат. Ако е така тогаш веруваам дека тој дел ќе биде измент

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
не видов такво ограничување. И во суд можеш да се застапуваш сам не ти треба адвокат. Ако е така тогаш веруваам дека тој дел ќе биде измент
Не сум правник, али логично е кога законот вика: Завршните сметки ги потпишува овластен сметководител...
... оној кој ги води и потпишува да е овластен, без разлика дали е сопственик или не.

Инаку имаше дискусија, дали сметководствените бироа можат сами на себе да си водат или не, иако првично беше забрането, на следните читања беше корегирано, сосема оправдано.

A

Advokatisce

Гостин
Не сум правник, али логично е кога законот вика: Завршните сметки ги потпишува овластен сметководител...
... оној кој ги води и потпишува да е овластен, без разлика дали е сопственик или не.

Инаку имаше дискусија, дали сметководствените бироа можат сами на себе да си водат или не, иако првично беше забрането, на следните читања беше корегирано, сосема оправдано.
не сум го прочтал законоцелосно така да не видов дека постори забрана за тоа. Според Уставот дозволено е се што не е забрането со закон. нема ништо идеално од почеток со тек на време ќе вршат измена за подобрување на законот тоа не е ништо ново и страшно

R

Rigel Kent

Гостин
не сум го прочтал законоцелосно така да не видов дека постори забрана за тоа. Според Уставот дозволено е се што не е забрането со закон. нема ништо идеално од почеток со тек на време ќе вршат измена за подобрување на законот тоа не е ништо ново и страшно
Да води сметководство и да потпишува завршна сметка може само сметководител или овластен сметководител кој е пријавен во регистарот на Институтот на овластени сметководители и сметководители. Тоа значи дека само трговци поединци и сметководствени бироа кои добиле лиценца се овластени да водат сметководство и да потпишуваат завршни сметки. Тоа е и целта на законот, нема повеќе нерегистрирани лица да потпишуваат завршна сметка.

A

Advokatisce

Гостин
Да води сметководство и да потпишува завршна сметка може само сметководител или овластен сметководител кој е пријавен во регистарот на Институтот на овластени сметководители и сметководители. Тоа значи дека само трговци поединци и сметководствени бироа кои добиле лиценца се овластени да водат сметководство и да потпишуваат завршни сметки. Тоа е и целта на законот, нема повеќе нерегистрирани лица да потпишуваат завршна сметка.
мислам дека болдираното дефинитивно е добро а воедно и се воведува ред во тој сегмент да неможе кој стигне да биде сметководител

Член од
13 март 2009
Мислења
672
Поени од реакции
284
Не, тоа незначи дека само трговци поединци и сметководствени бироа ќе вршат сметководствени услуги туку ќе може секој да ги врши овие работи кој ќе добие лиценца со таа разлика што сметководителот не смее да потпишува извештаи од типот на АД, ДОО, туку за нив мора да е овластен сметководител.

R

Rigel Kent

Гостин
Не, тоа незначи дека само трговци поединци и сметководствени бироа ќе вршат сметководствени услуги туку ќе може секој да ги врши овие работи кој ќе добие лиценца со таа разлика што сметководителот не смее да потпишува извештаи од типот на АД, ДОО, туку за нив мора да е овластен сметководител.
За да добиеш лиценца треба да си регистриран како трговец-поединец сметководител, трговец поединец овластен сметководител или ДООЕЛ и ДОО друштво за сметководство(овие треба да имаат минимум двајца вработени -еден сметководител и еден овластен сметководител или двајца овластени сметководители).
Инаку точно завршна сметка сметководителот може да потпишува на трговци поединци и непрофитни организации додека овластениот сметководител може да потпишува завршна сметка за сите обврзници. Но и овде има дополнителен критериум а тоа значи дека трговец поединец-овластен сметководител може да потпишува завршни за сите обврзници но не и за АД , за АД може да води и потпишува ДООЕЛ/ДОО друштво за сметководство.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Или поточно:
1. ТП - сметководител:
ТП, фондации, непроф. ентитети

2. ТП - овластен сметк:
ТП, фондации, непроф. ентите, ДОО

3. Друштво за вршење сметк. работи:
Сите обврзници

Член од
13 март 2009
Мислења
672
Поени од реакции
284
Или поточно:
1. ТП - сметководител:
ТП, фондации, непроф. ентитети

2. ТП - овластен сметк:
ТП, фондации, непроф. ентите, ДОО

3. Друштво за вршење сметк. работи:
Сите обврзници
Од она што малку успеав да го прочитам од законот во член 2 јасно се разграничени поимите ТП сметководител од сметководител и ТП овластен сметководител од овластен сметководител. Е сега која е разликата според мене и како го рабирам е следно што не значи дека сум прав.
1. Ако се регистрирам како ТП тоа значи дека си отворам канцеларија и од таму си водам 10/20 фирми и сум ТП сметководител/овластен сметководител.
2. Ако фирма ме ангажира да работам таму тогаш не сум ТП, туку само сметководител или овластен сметководител во зависност од лиценцата.

R

Rigel Kent

Гостин
Од она што малку успеав да го прочитам од законот во член 2 јасно се разграничени поимите ТП сметководител од сметководител и ТП овластен сметководител од овластен сметководител. Е сега која е разликата според мене и како го рабирам е следно што не значи дека сум прав.
1. Ако се регистрирам како ТП тоа значи дека си отворам канцеларија и од таму си водам 10/20 фирми и сум ТП сметководител/овластен сметководител.
2. Ако фирма ме ангажира да работам таму тогаш не сум ТП, туку само сметководител или овластен сметководител во зависност од лиценцата.
За да те ангажира фирмата треба да си регистриран како ТП , постојат нејаснотии во овој дел.

1. Правилник за формата и содржината на барањето за добивање лиценца за работа и за формата и содржината на лиценцата за работа на трговец поединец - сметководител, трговец поединец - овластен сметководител и друштво за вршење на сметководствени работи (отвори)
2. Правилник за формата и содржината на барањето за полагање испит за стекнување со статус на сметководител или овластен сметководител, како и формата и содржината на уверението за сметководител, односно овластен сметководител.(отвори)
3. Правилник за формата и содржината на барањето за упис во регистарот на трговци поединци - сметководители, регистарот на трговци поединци - овластени сметководители и регистарот на друштва за вршење сметководствени работи.(отвори)
4. Правилник за формата и содржината на барањето за упис во регистарот на сметководители и регистарот на овластени сметководители.(отвори)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
За да те ангажира фирмата треба да си регистриран како ТП , постојат нејаснотии во овој дел.
Ми се чини дека кога те ангажира како надворешно друштво треба да си регистриран како ТП/ДОО/..., додека како сметководител вработен(значи придонесите ти ги плаќа друштвото на кое му вршиш сметководствени работи) во фирмата не би требало да има потреба од фирма, пред се поради тоа што фирмата те вработува кај нејзе и со тоа таа сноси одговорност за твои грешки, што не е случај кога те ангажира како стручен/консултантски соработник.

Мислам дека ова е одговорот и на dajm, иако не сум 100% сигурен, не можам повторно да го читам законот.

R

Rigel Kent

Гостин
Ми се чини дека кога те ангажира како надворешно друштво треба да си регистриран како ТП/ДОО/..., додека како сметководител вработен(значи придонесите ти ги плаќа друштвото на кое му вршиш сметководствени работи) во фирмата не би требало да има потреба од фирма, пред се поради тоа што фирмата те вработува кај нејзе и со тоа таа сноси одговорност за твои грешки, што не е случај кога те ангажира како стручен/консултантски соработник.

Мислам дека ова е одговорот и на dajm, иако не сум 100% сигурен, не можам повторно да го читам законот.
Затоа викам дека има нејасностии, еве кај барањата за лиценци нема барање за лиценца за сметководител и овластен сметководител туку само за ТП и друштво за сметководство. Инаку ако си вработен во фирма ти сносиш одговорност така е конципиран законот , безвезе.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Затоа викам дека има нејасностии, еве кај барањата за лиценци нема барање за лиценца за сметководител и овластен сметководител туку само за ТП и друштво за сметководство. Инаку ако си вработен во фирма ти сносиш одговорност така е конципиран законот , безвезе.
Хмм...

Не ми се верува дека во фирмите ќе се работи без лиценци, иако е можно и такво нешто да направиле. Исто така, можно е со самото полагање(и другите услови) да се здобиеш со уверение за сметководител/о.с. и да немаш потреба од барање на лиценца за ТП/ДОО...

Којзнае... Само, пак ќе кажам, треба некој правник да каже дали ТП може да биде вработен во една фирма, и дали тоа значи дека сите сметководители ќе бидат „надвор“ од фирмите, или сепак ќе се работи без лиценци/уверенија кај фирмите кои сами ќе си превземат ризик да ангажираат нелиценцирани сметководители.

R

Rigel Kent

Гостин
Хмм...

Не ми се верува дека во фирмите ќе се работи без лиценци, иако е можно и такво нешто да направиле. Исто така, можно е со самото полагање(и другите услови) да се здобиеш со уверение за сметководител/о.с. и да немаш потреба од барање на лиценца за ТП/ДОО...

Којзнае... Само, пак ќе кажам, треба некој правник да каже дали ТП може да биде вработен во една фирма, и дали тоа значи дека сите сметководители ќе бидат „надвор“ од фирмите, или сепак ќе се работи без лиценци/уверенија кај фирмите кои сами ќе си превземат ризик да ангажираат нелиценцирани сметководители.
Како што е предвидено во законот така изгледа.
Инаку не ќе може на ризик да ангажираат нелиценцирани сметководители бидејќи нема да можат да достават завршна сметка .Регистрираните сметководители ќе бидат означени со идентификациски број во Регистарот .

Kajgana Shop

На врв Bottom